Şimdi Ara

Elektrik Gerilimi ve Frekansı ile İlgili İki Soru

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
1.246
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar, uzun zamandır aklıma takılan ve cevabını bulamadığım iki soruyu sizle paylaşmak istiyorum. Bilgisi olan, elektronikçi arkadaşlardan açıklayıcı cevaplar bekliyorum:

1) AC 220 V 50 Hz ile çalışan bir elektrikli ev aletini (örneğin televizyonu) AC 400 V 50 Hz ile çalıştırmaya kalkarsak, devre elemanları daha fazla akım çekeceği için devreler yanar ya da televizyonun içinde sigortası varsa atar, bunu biliyorum. Peki, aynı televizyona AC 140 V 50 Hz, AC 95 V 50 Hz gibi düşük gerilim verirsek ne olur? Çalışır mı? Zarar mı görür? Neden?

2) AC 220 V 50 Hz ile çalışan bir elektronik aleti:

- AC 220 V 10 Hz ile,
    - AC 220 V 300 Hz ile

çalıştırmaya kalkarsak sonuç ne olur? Çalışır mı? Zarar görür mü? Neden?

Şimdiden teşekkür ediyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fluenta -- 17 Şubat 2009; 15:20:30 >

• 1- Çalışabilir de çalışmayabilir de. SMPS kullanan bazı cihazların gerilim toleransı epey yüksek olabiliyor. Ama bu kadar düşük gerilime uygun üretilmiş olmasa bile zarar göreceğini sanmam. Ama bazen bazı elektrik makinaları belli bir güç seviyesini tutturmaya çalışır, sen düşük gerilim verdiğinde yüksek akım çekecektir, bu devre iletim hatlarını öngörülenden fazla yükleyebilir, bu da arızalara sebep olabilir.

2- 10 Hz'lik gerilim uygulamak hiç de iyi olmayacaktır. Giriş devreleri bu kadar düşük frekansa yeterli reaktansı gösteremeyecektir. Büyük ihtimalle giriş devreleri yanar. Bunu besleme devrelerinin çoğunun indüktif (bobin temelli) olduğunu dikkate alarak söylüyorum. Kapasitif olanlar (en basitinden mesela kondansatörlerle şebekeye direkt bağlanan led devreleri) da uygun bir şekilde çalışmayacaktır ama bir zarar da görmeyecektir.

300 Hertz'de ise indüktif olanlar bir zarar görmeyecektir, kapasitif olanlar gider.

• elektrikli cihazlar standart olarak çalışma geriliminin +-%3 kadarını telore eder. daha düşük olması bir şey fark ettirmez. frekans içinde bir şey değiştirmez. eğer haberleri takip edersen elektrik kaçağının çok olduğu mahallelerde yaşanan gerilim düşümlerinin evlerdeki cihazlara zarar verdiğini okursun. özellikle dijital cihazlar analog cihazlardan daha hassaslardır. düşük gerilime taktığında, cihaza ilk anda bir şey olmasa bile belli bir süre sonra arızaları görmeye başlarsın.

düşük ve yüksek frekanslı ac akım özellikle motorlara zarar verir. ac motorların devir sayıları ve gerilimleri frekansla doğru orantıdadır. örneğin yardımcı sargılı asenkron motora 300 hz'lik bir enerji uygularsan 6 kat daha hızlı döneceğinden yataklarını ve rulmanlarını kısa sürede yakabilirsin. 10 hz'lik frekans ise çalışma gerilimini 5'te 1 düşürürki gerilimi ayarlayamazsan motoru yakarsın. frekan değiştirici sürücüler sanıldığının aksine sadece frekansı değil, aynı zamanda motor uçlarındaki gerilimide uyarlıyacak şekilde değiştirirler.

standart olmayan gerilim ve frekanslar gerçekten cihazlar için tehlikesiz olsalardı. bu kadar elektrik mühendisi onları sabitlemek için hesaplamalar ve ölçmeler yapmakla uğraşmazlardı. alternatif akımı 220 volt ve 50 hz'te tutmak kolaymı zannediyorsunuz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dergul -- 18 Şubat 2009; 0:03:25 >

• 1) 400v verdigin cihazda geri dönülmesi çok zor arızalar oluşacaktır
    işin temelinde yeni cihazlarda 160ila 240 volt arasında çalışmak için tasarlanırlardüşük voltajda fazla bir arıza olmayacaktır alet kendini gerekli voltaj olmadıgı için kendini korumaya çekecektir ama 240 voltun üzeri bir gerilim tüm korumalara rağmen en iyi ihtimal beslemenin havaya uçması ile sonuçlanacaktır ki bu besleme smps dedigimiz beslemelerdense trafolu ise vay haline
    2)ampul ve zezinstanslı aletler haricindeki hiç bir alet çalışmayacaktırve bir çogu yanacaktır gerçi dergul arkadaşımız bence yeterince açıklamış
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.