Şimdi Ara

radyo dalgaları ile ilgili sorular ve mhz

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
28
Cevap
0
Favori
3.578
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

1) öncelikle bütün mhz yayınları 1-500... kadar hepsinin herhangi bir radyodan dinleme şansımız var mı ?

2) ossilatör katı nedir? (anladıgım kadarı ile alıcı devresi ile anten arasında bi devre ve mhz ayarı yapmamızı saglıyor ?

3) anten olarak alüminyum mu daha saglıklı bakır mı ? ve anten devreleri kullanılmasa ne olur ?

4) bazı kişiler anten yapıp , anten ile herhangi bir radyo arasına ,ayarlanabilir (varyabl) kondansatör takıyor ve radyodaki mhz ayarını ,ayarlanabilir kondansatör ile degiştirebiliyor bunun olma olasılıgı var mı ?

yardımcı olan arkadaşlara teşekkürler.

son olarak en geniş kapsamlı (1-500.. ) mhz devresi var mı elinizde yada mhz devreleri googleye baktım ne bişey bulamadım ???

kondansatör bu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi çaqlar -- 27 Haziran 2010; 2:13:37 >

• 1 Mhz den yayın yapan varsa uygun cihazlarla dinlenir ama 1-500 Mhz arası geniş spektrumlu standalone radyo olacağını sanmıyorum.
    Osilatör katı, amfi katından öncedir ve vericilerde taşıyıcı frekansı üretir. Verici, osilatör katının ürettiği frekansta yayın yapar. Amfi katında ise, modülatörden gelen data ve osilatör katından gelen frekans birleştirilir.

Ayrıca aleminyum diye bir maden yoktur. Alüminyum vardır.
  • düzeltme için tşkler...

peki herhangi bir radyo 87-108 mhz arası bu radyonun mhz sini nasıl degiştirebilirim mesela87 deilde 40 mhz ye kadar inebilir miyim?

bide hangi mhz nerde kullanılıyor bir fikriniz var mı acaba ? (mesela87-108mhz radyo yayını)
  • Amacınız nedir?Telsiz dinlemek mi?
  • quote:

Orijinalden alıntı: alpernbugra

Amacınız nedir?Telsiz dinlemek mi?

tam olarak öle denemez aslında tek amacım o olsaydı zaten bütün freknsları istemezdim ....

yardımm!!!!!!!!!
  • genelde radyo alıcılarında KA22427 gibi fm alıcı entegreleri kullanılıyor. bu yüzden fm alıcıların mhz değişikliği zordur.
    Bu arada 220-400 MHz arası uçak telsizlerinde kullanılıyor.
  • 1.) Normal bir radyoyla mümkün değil. 2 seçeneğiniz var;

1- amatör telsizcilik belgesi alıp sonrada bu yayınları alabilen bir telsiz almanız gerekir. (Size maliyeti bu işim 3bin tl ye kadar çıkabilir, zaman olarak ise sınavlara hazırlanmanız gerek ve yılın belirli zamanlarındaki sınavı geçmeniz lazım, kısaca bu zor olan yol)

2- kendiniz bu aralığı dinleyebilen bir alıcı yapabilirsiniz (elektronik bilgisi ve zaman gerektirir)

2.) Osilatör katı senin mhz devresi diye arattığın şey aslında. Osilatör istenilen nitelikte elektrik dalgası üreterek radyonun çalışmasını sağlar.

3.) Bu konuda tecrübem yok, ama yorum yapacak olursak...
    Bakırın iletkenliği daha yüksek ve açık alanda daha savunmasız, alminyum ise maliyet olarak düşük, açık alanda kullanılmaya daha müsait vede manyetik etkiye oldukça açık.
    Mıknatıs alüminyumu çekmesede güçlü bir mıknatısı alüminyumun üzerinde hızlıca sağa sola hareket ettirirseniz alüminyumunda mıknatısla birlikte hareket ettiğini görürsünüz. Yada motorun ucuna bağlı ve dönen alüminyuma güçlü mıknatıs yaklaştırırsanız frenleme yaptığını görürsünüz. Bu özelliği nedeniyle dünyanın en hızlı arabasının frenlerinde alüminyum ve mıknatıs kullanıldı

4.) Yapan varsa oluyor demektir.

Google de mhz devresi diye aratırsan hiçbirşey çıkmaz. Senin aradığın şey osilatör. Ama osilatör devreside senin alıcı yapmana yetmez. mhz osilatörün ürettiği dalganın frekansını ifade ederken kullandığımız bir kısaltma.

mhz = mega herz = milyon herz

karşılaştırma için söylüyorum, pirizlerdeki elektrik 50hz

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    HI - FI ile ilgili temel bilgiler
    19 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • yaa arkadaşlar bu konuyla alakası yok kusura bakmayın ama sormak zorundaym konu açamıyorum o yüzden buraya yazıcam.
    Bana bi transducer lazım istediğim frekansta ses dalgaları üretecek nereden bulabilirim.? internette çok araştırdım ama malesef birşey bulamadım yardımcı olursanız sevinirim.
  • quote:

1) öncelikle bütün mhz yayınları 1-500... kadar hepsinin herhangi bir radyodan dinleme şansımız var mı ?

Evet.

quote:

2) ossilatör katı nedir? (anladıgım kadarı ile alıcı devresi ile anten arasında bi devre ve mhz ayarı yapmamızı saglıyor ?

Sinyal üreten kattır, antenle alıcı arasına konmaz.

quote:

3) anten olarak alüminyum mu daha saglıklı bakır mı ? ve anten devreleri kullanılmasa ne olur ?

Fiziksel dayanıklılık dışında hemen hemen hiç farketmez. Anten devresi derken?

quote:

4) bazı kişiler anten yapıp , anten ile herhangi bir radyo arasına ,ayarlanabilir (varyabl) kondansatör takıyor ve radyodaki mhz ayarını ,ayarlanabilir kondansatör ile degiştirebiliyor bunun olma olasılıgı var mı ?

Direk olarak dediğiniz şekilde hayır.

Ayrıca samed.yıldırım amatör belgeden bahsetmiş ama cihaz satın almak ve yayınları dinlemek için belgeye gerek yok. Yayın yapmadığınız sürece cihazları kullanabilirsiniz.

Kimi, nereyi veya ne tür yayınları dinlemek istiyorsunuz onu söylerseniz belki uygun bir çözüm bulabiliriz. 0-500 MHz kapsamlı bir alıcı bu işe yeni başlayan birinin tüm şemaları önüne verilse bile yapabileceği bir proje değil.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PHaLaNX. -- 27 Haziran 2010; 16:29:26 >

• Öncelikle size amatör telsizcilik belgesi almanızı öneririm.Bu yasal sorumluluktan ziyade size radyoculuk hakkında yeterli teknik bilgi almanızı sağlayacaktır.Anten hakkında sorunlarınız var.1-500 Mhz aralığı epey geniş tek bir anten size yeterli gelmeyebilir.İnternette biraz araştırırsanız devreler bulabilirsiniz ancak sizin aradığınız gibi geniş yayın aralıklarında alıcı devresi bulmanız zor.Eğer dede yadigarı eski bir radyonuz varsa Uzun Dalga-Orta Dalga-Kısa Dalga çalışan onunla Avrupadaki radyoların bir kısmını dinleyebilirsiniz.(Nerede yaşadığınızada bağlı, anten burada önemli)
  • yardımlarınız için çok teşekkür ederimmm....

benim şimdilik istedigim telsiz yayınlarını dinlemek elimde çocuk telsizide denilebilicek walkıe talkıe telsiz var itiraf etmek gerekirse herhangi bir yayın bulabilmek için bile bazen 2 saat kondansatörünü ayarladıgım oluyor ama nafile ,saglıklı olmuyor ve kendim bişeyler katarak şimdilik sadece bir dinleme devresi yapmak istiyorum .

aslında benim istedigim de şuydu bütün yayınlar elbette aynı anda dinleme gibi bi şansımız yok böle bi kondansatör veya ayar devresi ile bütün frekansları bir devrede toplayıp mhz ayarını yaparak dinleme olabilir miydi ama sanırım olmuyomuş.

mevkim :ist

-anten olarak dedigim soru ise yani yayınları temiz(anlaşılabilir-daha uzak mesafedeki yayınlar) alabilecegim 2 element arasında kalmıştım ?

-ossilatör katından önceki devre ,parçalar hepsi aynı mı oluyor yoksa ossilatör katına göre odamı degişiyor?

edit: son olarak belgede yaş sınırı kaç acaba ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi çaqlar -- 28 Haziran 2010; 0:44:20 >

• quote:

Ayrıca samed.yıldırım amatör belgeden bahsetmiş ama cihaz satın almak ve yayınları dinlemek için belgeye gerek yok. Yayın yapmadığınız sürece cihazları kullanabilirsiniz.

Halk bandı dışında çalışan bütün telsizler ruhsata tabidir. Telsiz satın alabilmek için amatör telsizcilik belgenizin bulunması gerekmektedir. Eğer 2. el bir telsizi ruhsatınızı üzerinize almadan -kaçak- alır ve kullanırsanız o ayrı...

quote:

SORU: Telsiz nasıl alınır?
    CEVAP:
    Kara, deniz ve hava bandı telsiz alımı için Telekomünikasyon Kurumu (TK) nun izni gerekmektedir. Amatör bantta çalışan telsizleri, A sınıfı ve B sınıfı amatör telsizci belgesine sahip olanlar alabilir. 446 MHz bandında çalışan PMR telsizleri için herhangi bir kullanım izni gerekmemektedir.

http://www.telsan.com/FAQ.htm

quote:

edit: son olarak belgede yaş sınırı kaç acaba ?

quote:

MADDE 12 – (1) Amatör telsizcilik sınavı için başvuruda bulunacakların on iki yaşından büyük ve temyiz kudretine sahip olması zorunludur.

http://www.trac.org.tr/index.php?option=com_content&view=article&id=229&Itemid=163

quote:

-ossilatör katından önceki devre ,parçalar hepsi aynı mı oluyor yoksa ossilatör katına göre odamı degişiyor?

Belirli kalıplar olsada tabiki yaratıcılığın sınırı yoktur. İhtiyacına ve amacına göre düzenlemeler yapabilirsin.

• quote:

Orijinalden alıntı: alpernbugra

Öncelikle size amatör telsizcilik belgesi almanızı öneririm.Bu yasal sorumluluktan ziyade size radyoculuk hakkında yeterli teknik bilgi almanızı sağlayacaktır.Anten hakkında sorunlarınız var.1-500 Mhz aralığı epey geniş tek bir anten size yeterli gelmeyebilir.İnternette biraz araştırırsanız devreler bulabilirsiniz ancak sizin aradığınız gibi geniş yayın aralıklarında alıcı devresi bulmanız zor.Eğer dede yadigarı eski bir radyonuz varsa Uzun Dalga-Orta Dalga-Kısa Dalga çalışan onunla Avrupadaki radyoların bir kısmını dinleyebilirsiniz.(Nerede yaşadığınızada bağlı, anten burada önemli)

Bende bir kaç yıllık bir radyo vardı 10 liraya almıştım antenine birkaç ekleme ile çin radyosunu bile gayet net dinliyorum

• quote:

Orijinalden alıntı: samed.yıldırım

quote:

Halk bandı dışında çalışan bütün telsizler ruhsata tabidir. Telsiz satın alabilmek için amatör telsizcilik belgenizin bulunması gerekmektedir. Eğer 2. el bir telsizi ruhsatınızı üzerinize almadan -kaçak- alır ve kullanırsanız o ayrı...

ben çıkış yapmıcam sadece dinleme amaçlı ruhsatsız devre ?

• quote:

Orijinalden alıntı: çaqlar

quote:

quote:

devreyi kendin yaptığında ruhsatı nasıl sorgulayabilirler ki zaten

• quote:

quote:

quote:

quote:

bende üstteki hiç bir yorumumda telsiz alcam demedim ben yapıcam dedim yani o sorun benim için problem deil onu demek istedim ...

• quote:

Orijinalden alıntı: PHaLaNX.

quote:

Evet.

evet demişsiniz nasıl olucagını biraz açıklayabilir misiniz ?
  • quote:

quote:

quote:

quote:

Telsiz alıcı değilde verici devresi ise ruhsatsız kullanımı yasak.Diyeceksin nasıl bulacaklar?Emniyetin kestirme adını verdiği cihazlar var onlarla bulunuyor.Bir dönem milli istihbarat teşkilatı tarafından yasak yayın yapan radyoların yerni bulmak içinde kullanılmıştır.

• samed.yıldırım dediğiniz olayda haklısınız, ben sadece alıcı cihazlar için konuştum ama kanunda onlar için de ruhsat uygulaması varmış gördüğüm kadarıyla. Kanundaki kısmı koyayım da yanlış anlaşılma olmasın.

quote:

Madde 23 – Telsiz alıcı cihazları tabi olacakları işlem bakımından iki kısma ayrılırlar:
    a) Radyo ve televizyon yayınlarını almaya yarayan cihazlar.
    b) (a) bendinde belirtilenler dışındaki, elektromanyetik dalgalar yoluyla haberleşme
    maksadıyla kullanılan ve her çeşit resim, ses ve data almaya veya kayda yarayan telsiz cihazları.
    Ruhsat alma mecburiyeti:
    Madde 24 – (Değişik birinci cümle: 4/12/1984 - 3093/8 md.) Yirmiüçüncü maddenin
    (a) bendinde belirtilen alıcıları kullanacakların ilgili kurumdan bandrol veya etiket almaları, (b)
    bendinde belirtilen telsiz alıcı cihazlarını satış amacı dışında bulunduracakların ise Ulaştırma
    Bakanlığından, ruhsat almaları zorunludur. Her alıcı cihaz için bir ruhsatname verilir. Ancak
    ruhsatnameye esas olan teknik özellikler aynen kalmak şartıyla kuruluşun özelliğine göre birden
    fazla cihaz kullanılması gereken durumlarda uygulanacak usuller yönetmelikte belirtilir.

Burada da neye bandrol neye ruhsat verileceği açıkça belirtilmemiş bana kalırsa. Fakat sonuçta dediğiniz doğru.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PHaLaNX. -- 28 Haziran 2010; 18:48:22 >

• quote:

evet demişsiniz nasıl olucagını biraz açıklayabilir misiniz ?

Nette biraz araştırdım ve bahsettiğiniz türde 0-500 MHz all-mode bir alıcı projesine rastlamadım. Bir tane böyle SDR buldum ama o da kesintisiz kapsama sağlamıyor (link). Daha önce sizin başka bir konunuza da buna benzer alıcıların olduğu bir sayfa koymuştum ama oradakiler de bununla aynı şekilde parçalı kapsamayla çalışıyor. Zaten biraz uçuk bir proje bahsettiğim gibi o nedenle blok şema bile bulunmaması normal. Sıfırdan kendiniz tasarlamanız lazım. Şimdi size şunu şöyle yapın bunu buraya sağlayın tarzında buna benzer bir sistemin nasıl kurulabileceğini anlatmam anlamsız olacağı için onun yerine şu sayfayıhttp://resim.donanimhaber.com/m_40852937/tm.htm okumanızı öneririm. Bu tarz uç noktadaki zor bir projeden de yeni başlayan biri olduğunuzu göz önüne alarak özel bir nedeni yoksa vazgeçmenizi ve daha basit projelere yönelmenizi tavsiye ederim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PHaLaNX. -- 28 Haziran 2010; 19:14:11 >

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.