Merhaba arkadaşlar, konuyu tam olarak nereye açacağımı bilemediğim için buraya açıyorum.
Ben elektrik elektronik mühendisliği okuyorum, hem alanımla ilgili olduğu için hem de merak ettiğim için bu konuyu size danışmak istedim. Mesela elimde bir cep telefonu var, orjinal şarz cihazı 8watt gücünde çalışıyor, ben de 12watt gücünde çalışan başka bir şarz cihazı ile telefonu şarz ediyorum. Daha hızlı şarz oluyor ama her şarz ettikten sonra şarzının daha az gittiğini hissediyorum. Bu durum bataryaya nasıl etki edebilir? Yine aynı şekilde, elimde 130watt ile çalışan bir laptop var, bunu 90watt'lık batarya ile çalıştırsam veya şarz etsem ne olur? Hiç denemedim, şarz kablosu koptuğunda bilgisayarcılara sordum sakın yapma dediler, ben de merak ediyorum sebebini.
2. sınıf öğrencisiyim, fazla detaya kaçmadan açıklayabilecek olursa çok mutlu olurum. Şimdiden çok teşekkür ederim.
Şarz ne arkadaş şarz ne.
Ohm kanununu hala mı görmediniz? Neden sadece güçten bahsediyorsunuz? Güç hiçbir şey ifade etmiyor. Telefonun şarj gerilimi, çok eski değilse, 5V civarında olur. Şarj aletinin verebildiği akım, bir noktaya kadar telefonun daha hızlı şarj olmasını sağlar. Ancak telefonun içerisindeki şarj devresinin de bir sınırı vardır, o sınırın üzerinde akım geçirmez. Gerilim uyduğu sürece, yüksek akımın(dolayısıyla gücün) bir eksisi yok.
2. soruyu anlamadım. Şarj aleti, batarya hepsi karışmış gibi. Ama yukarıdakiyle aynı durum. Gerilim uyduğu sürece sorun olmaz. Batarya bölümünde şarj kontrolcüsü var.