Şimdi Ara

Embedded sistemler ile ilgili proje önerisi (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
63
Cevap
0
Favori
1.395
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • yani ne kullanmayı düşünüyorsak onun yazılımını az çok bilen biri varmı
  • Genelde C ile yazılıyor. Ben delphi,vb,python gibi dillerle çalıştım. C'de de zorlanacağımı sanmıyorum.
  • Evet arkadaşlar kısa bir ayrılıktan sonra yine buradayım,ben broswer olarak mozilla kullanıyodumda, son birkaç gündür forum a giriyorum ve elektronik ve teknik yardım a girince birden tamamen broswer kapanıyodu ,enteresan bir durum,neyse şimdi boreas senin yapmak istediğin olayı bir türlü anlayamadım tam olarak ne yapmak istiyosun kusra bakma zeka meselesi kafam basmadı,yani bu gömülü sistem endüstride ne işe yarayacak yani mesela bir torna tezgahını cnc tornayamı çevireceğiz ??? birde işlemci olarak eski amiga 500-1200 arası motorola işlemcilerini kullanabiliriz cacheleri ni ramlerini falan hatta anakartını dicem ama baya kallavi çünkü piyasada hala bulunulabilir ve çok ucuz ,o şekilde bir amigaya bir amigaos yüklersek pcde yapılacak hertürlü işi yapabiliriz veya sıfırdan yazabiliriz bence assembler ile yazalım derim

• Bence işlemci araştırmasını artık bitirelim herkes bildiği embedded projelerinin adreslerini, single board computer tasarımlarını vs. adreslerini bildirsin içlerinden bir projeyi seçip geliştirelim. Vede kaç giriş - çıkış olacak hangi protokolleri kullanacağız hangi arayüzler olacak bunları tartışalım.
    Projeyi tam anlayamadım demişsin kısaca bir kez daha anlatayım. Mesela bir enjeksiyon makinan var otomatik olarak plastik basıyor. Ve sen bu makinadan çıkan her parçanın bir kola aracılığı ile alıp başka bir koliye konmasını koli dolunca rafa kaldırılıp bilgisayara stok girmesini istiyorsun. İşte bu işlemi bu kart ile yapabileceksin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi boreas -- 22 Şubat 2005, 0:34:37 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: boreas

Bence işlemci araştırmasını artık bitirelim herkes bildiği embedded projelerinin adreslerini, single board computer tasarımlarını vs. adreslerini bildirsin içlerinden bir projeyi seçip geliştirelim. Vede kaç giriş - çıkış olacak hangi protokolleri kullanacağız hangi arayüzler olacak bunları tartışalım.
    Projeyi tam anlayamadım demişsin kısaca bir kez daha anlatayım. Mesela bir enjeksiyon makinan var otomatik olarak plastik basıyor. Ve sen bu makinadan çıkan her parçanın bir kola aracılığı ile alıp başka bir koliye konmasını koli dolunca rafa kaldırılıp bilgisayara stok girmesini istiyorsun. İşte bu işlemi bu kart ile yapabileceksin

Anladığım kadarıyla siz PLC kartı yapıyorsunuz(sanayiiye yönelik olan). Çok güzel bi uğraş. Eğer ticari amaç güdecekseniz bu tip PLC kontrol ünitesi çok mantıklı olur. Ama yok amaç birşeyler üretmek diyorsanız o başka. Bu arada Board sıfırdan ial etmek gerekirse ben yaparım bı işi. İşlemci de lehimlerim. Ama yazılım bilgim maalesef yok. Yani ihtiyacınız olduğu anda istaanbuldayım bilginiz olsun.
    Şunuda söylemeden edmeyeceğim. Yapılacak kartın üzerindeki tüm elektronik hesaplamaları yapaçak arkadaşı da merak ettim.
    Hey be! Türkiyemin gençliğine bak. Artık sadece koyun yetişiyor sanıyordum. Gururlandım birden.

• quote:

Orjinalden alıntı: amddma

Hey be! Türkiyemin gençliğine bak. Artık sadece koyun yetişiyor sanıyordum. Gururlandım birden.

Ne konuda nekadar hesaplama gerekir daha hiç belli değil. Çünkü ne kullanacağımız bile belli değil. Ama baktığım kadarıyla donanım arayüzleri lego gibi hepsinin belirli bağlama şekilleri var benim en büyük tereddütüm parazitler çok güzel bir topraklama gerekecek.
    Plc'den biraz daha öte birşey düşünüyorum çünkü burda program C,python gibi dillerle geliştirilecek.
    Lehimleme ve ithalat konusundada çok sağol. Benim o konuda merak ettiğim bu lehimleri özel bir cihaz ilemi yapıyorlar yoksa el işçiliği mi ? vede gümrük işlerinde sıkıntı yaşarmıyız ? Bu konuda bilgin varsa ve bize iletirsen çok sevinirim ?

• Soru bana değildi ama, bildiğim kadarını ileteyim. Sınai çapta plaket üretiminde, kart üstü parçalar robotla plakete hafifçe yapıştırılıyor. Sonra plaket lehim havuzuna daldırılarak açık yerlerin lehimle kaplanması sağlanıyor.

Gümrük konusuna gelince, mutlaka FedEx gibi bir firmayla kapı teslimi isteyin, mal cinsi olarak EMS ibaresi yazsınlar. (Zati eşya) Paketiniz gümrükle uğraşmadan kapınıza kadar gelir. İlgililer eşek gününde değilse, 500-600 $ bile sorun olmaz.

• quote:

Orjinalden alıntı: erroraesthumanum

İlgililer eşek gününde değilse, 500-600 $ bile sorun olmaz.

Cümlesini pek anlamadımda 500-600 $ olan ne ???
  • Selamlar...
    500-600$ olan fatura tutarı olmalı. Zaten Fed-ex türü kuruluşlarla gelen kargolarda , tutar 100$ ı geçmiyorsa , gümrüğe tabi olmuyor. Rakam 100$ üzeri ise ilgililerin erroraesthumanum dostumuzun dediği günlere denk gelmemelisiniz...
    Diğer kısma gelince :
    Şayet pcb nin çift tarafında malzeme bulunuyorsa ( SMD olarak ! ) lehim havuzundan , şayet tek yüzde malzeme bulunan pcb ler ise , komponentler yapıştırıldıktan ( krem lehimin hafifçe yapışkan özelliğinden faydalanarak ! ) sonra pcb fırına giriyor ve diğer taraftan çıktığında lehimlenmiş oluyor. Bu tür pcb ler , ülkemizde dizilebiliyor ( bildiğim 15-20 firma mevcuttur ! ). Dizgi işlemi tamamem bilgisayar kontrollü robot tabir edilen makinelerde yapılıyor. Kaliteli ve çok katmanlı pcb üretimini de yapabilen bildiğim 3-4 firma mevcut. Tek dikkat etmeniz gereken nokta komponent pad lerinin , kullanacağınız malzemelere mükemmel olarak denk gelmesi... Aksi halde malzemeler yüzüyor ve yerlerine tam olarak oturmadan lehimlenmiş oluyor. Bunun için tavsiyem , profesyonel bir pcb çizim programı kullanarak , kılıf şekillerine uygun olan hazır ve standart sembolleri kullanmanız.

Yapmayı düşündüğünüz proje türündeki kartlar , genelde çok katmanlıdır. Bu ara katmaların biri şase-ekran , biri mesela +5V gibi birkaç işlev için konmaktadır. Sizleri caydımak veya yılgınlık vermek gibi bir düşüncemin olmadığını kesinlikle bilmenizi isterim. Ancak benim şahsi kanaatim , hazır bir kartı , istediğiniz amaçlar doğrultusunda kullanabileceğiniz bir bağlantı-kontrol birimi gerçekleştirmenin , yol alma hızınızın artması ve motivasyonunuzu kaybetmemeniz için daha mantıklı olacağı yönünde. Gecekondu yapmadan gökdelen dikebilmek için muhteşem bir mimari eğitim bile yetmeyecektir... Mimar Sinan dahi , Selimiye Camii ni yılların tecrübesi ile ortaya koydu. Şayet temel bilgiler yerine oturdu ise , yapılamayacak bir proje olmayacağını düşünüyorum.

Saygılarımla...

• Boreas nerelerdesin , ben via nın 12x12 cm.lik nanoitx anakartlarından almayı düşünüyorum ne dersin ,benim amacım bir tane cep bilgisayarı yapmak ne dersin ???
  • fiyatı ne civarda ?
    Ve türkiye'de satılıyormu ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi boreas -- 25 Şubat 2005, 9:32:05 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: 17_january

Buna çok memnun olurum hatta helal olsun bu şekilde düşünebilmek bile büyük başarı .Evet buna benzer başka bir projemde var mesela şöyle bildiğimiz pic veya avr ler ile aynen eski amiga ve commodorelerde oldugu gibi anakart üzerine tümleşik entegrelerden oluşan harrdisk ram cache bellek ve işlemciyi aynı kartta birleştirmek ve bunları programlayıp yeni bir işletim sistemi yazmak yani hareketli parça yok plaka yok fan yok ısınma yok mesela daha fazla ram ihtiyacı olunca sadece ram yuvalarına ram ekleyeceğiz zaten her piclerden her biri aynı anda ram işlemci hdd cache bellek görevi gördüğü için hem çok ucuza çıkar hemde çok hızlı olur zaten hız olayı yazılımla direkt alakalı ama ihtiyacımız olan şey 8 bitten 8x8=64 adet pic zannedersem bu sistemi 100-150 liraya mal edebiliriz tabii bu benim düşüncem senin dediğin şekildede yapabiliriz ama bir anakartın baskı devresi türkiye şartlarında nasıl bulunur bilemem ne dersin ???

bende böyle bir şeyi bitirme ödevi olarak yapmayı düşündüm ama pek fazla bir ilerleme kaydetmedim...

sadece düşünceden ibaret....küçük bir el bilgisayarı yapmayı istemiştim...ama ilerde böyle birşeyi muhakkak yapacağım

• quote:

Benim aklımda daha çok şöyle bir fikir var ;
    öncelikle proje gelişebilir olmalı yani önce sadece grafik lcd'de bir sistem çalıştırmak bile bence kafi, işletim sistemi olarak linux'u düşünüyorum çünkü kurduğumuz donanımın kabul görmesi için tanınmış bir işletim sistemi lazım kendimiz yazarsak her program için bizzat uğraşmak gerekir. Donanımı kısmındaki düşüncelerim ise şöyle başlangıçta tabiki bir disk,klavye ve grafik lcd. Ama hedefim şu, usb girişi, ethernet çıkışı,dijital ve analog çıkış, rs232 desteği, paralel port desteği. Yani daha çok endüstriyel yerlerde kullanılanbilecek çok sayıda giriş çıkış ve haberleşme protokolü tanıyan olan bir cihaz. İşlemci kısmınıda işletim sistemi nedeniyle bildiğimiz işlemciler gibi düşünüyorum, arm, m68k gibi bir işlemci. Baskı devre aşaması dediğiniz gibi zor ama elbet birileri bu devreleri basıyor olmalı. Yoksada bunu o aşamaya gelince tartışırız. Olmazsa büyük kartlar ile bildiğimiz usulden devreler tasarlarız.

bence işin biraz daha kolayından başlamalısınız....direk böyle bir sisteme girişmek yıpratıcı olmaz mı?

çalışır düzeyde bir donanım ve o na göre yazılmış bir işletim sistemi ile başlamak hem başlangıç için sevk verici olur hem de gerçek yapıya uyarlama kısmına kadar daha bilgi verici deneyime kavuşmuş olursunuz

• quote:

Orjinalden alıntı: encrypted

yani ne kullanmayı düşünüyorsak onun yazılımını az çok bilen biri varmı

işlemcinin komutlarını bildikten sonra assembler yazılır...ama zaten öyle bir sistemde assembler de olmaz opcode larla çalışmak lazım...

motorola 6800 için assembler yazmıştım o kadar da zor sayılmaz dediğim gibi
    assembler yazmanın püf noktası işlemci komutlarını bildikten geçer
  • quote:

quote:

Orjinalden alıntı: amddma

Ne konuda nekadar hesaplama gerekir daha hiç belli değil. Çünkü ne kullanacağımız bile belli değil. Ama baktığım kadarıyla donanım arayüzleri lego gibi hepsinin belirli bağlama şekilleri var benim en büyük tereddütüm parazitler çok güzel bir topraklama gerekecek.
    Plc'den biraz daha öte birşey düşünüyorum çünkü burda program C,python gibi dillerle geliştirilecek.
    Lehimleme ve ithalat konusundada çok sağol. Benim o konuda merak ettiğim bu lehimleri özel bir cihaz ilemi yapıyorlar yoksa el işçiliği mi ? vede gümrük işlerinde sıkıntı yaşarmıyız ? Bu konuda bilgin varsa ve bize iletirsen çok sevinirim ?

r2d2droids arkadaşımla samsunda bir devre yapmıştık gerçi ben sadece baskı devresini hazırlamak ta ona yardım etmiştim...lehimleme işini o yapmıştı

sot3 paketli entegreyi lehimlemişti...zira baya küçük bir paket ama yolunu bulduk...

önce bacakaların geldiği yolları hafif leğimledi sonra entegre bacaklarını lehimlerin üstüne koyarak bacakları ısıttı böylece lehimleme tamamlandı.....bilgilerinize

• bu arada verilen linklere bakıyorumda o sistemin en büyük sorunlarından bir tanesi de (gerçi her bölümü sorunlu böyle bir şeye girişmek cesaret ister) lehimleme arkadaşlar, bir değil iki değil tüm malzemeler smd
  • evet bizcede tatminkar bir sorun nasıl yapılır bilmiyorum ve umudum kırılmaya başladı
  • benide kasıyor boreas biz daha kalın işlerle uğraşalım ,şu commodore veya amiga teklifim olabilir ve bayaaa bi kalın iş halledebiliriz ,eğer istersen bir amiga ve 386/486/mmx anakartlar gönderebilirim sana, birde yeni bir cep pc. yapmayı düşünüyorum yani anakart olarak vianın nanoitx anakartını kullanıcam kasası ise büyük ihtimalle hp 620/820 olacak ve onun çıkarıcağım anakartınıda gönderebilirim işlemcileri 206 mhz strongarm,ama bunu yapmak için benim jornada 540 vardı onu satıyorum ve laptopumuda satıcam yani,biraz beklemek lazım,buarada nanoitx anakart 200 £ civarında ama miniitx olanlar daha ucuz yani 17x17 olanlar hatta Merpa'da var 140$
  • miniitx aslında istediğim gibi bir şey bu donanıma pci kartı yapmak çok daha mantıklı
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.