Şimdi Ara

Embedded sistemler ile ilgili proje önerisi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
63
Cevap
0
Favori
1.392
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • www.balloonboard.org/ ya dawww.uclinux.org sitelerindeki gibi bir embedded sistem kurmak istiyorum benimle bu konuda çalışmak istiyenlerden kişisel mesaj bekliyorum. Herkese çalışmalarında başarılar dilerim kolay gelsin.

• ARKADAŞIM bu konuda seninle çalışabilirim ve benimde bir projem var ben via nın veya amd nin 12x12 cm lik anakartlarını kullanarak ve 7" lik bir lcd tv-monitör kullanarak diz üstü bilgisayar kadar hızlı bir el bilgisayarı yapmayı düşünüyorum sırf bu iş için laptop umu satılığa çıkarmıştım neyse senin fikirlerin nelerdir beklemedeyim fikiralışverişinde bulunalım şimdilik kolay gelsin
  • Ben sıfırdan board tasarlamıyıp işlemcisi,belleği,portları,işletim sistemi vs. her şeyiyle sıfırdan başlayıp birşeyler kurmak istiyorum. Esas maksadım olabildiğince konu hakkında bilgi ve pratik kazanmak.
  • Buna çok memnun olurum hatta helal olsun bu şekilde düşünebilmek bile büyük başarı .Evet buna benzer başka bir projemde var mesela şöyle bildiğimiz pic veya avr ler ile aynen eski amiga ve commodorelerde oldugu gibi anakart üzerine tümleşik entegrelerden oluşan harrdisk ram cache bellek ve işlemciyi aynı kartta birleştirmek ve bunları programlayıp yeni bir işletim sistemi yazmak yani hareketli parça yok plaka yok fan yok ısınma yok mesela daha fazla ram ihtiyacı olunca sadece ram yuvalarına ram ekleyeceğiz zaten her piclerden her biri aynı anda ram işlemci hdd cache bellek görevi gördüğü için hem çok ucuza çıkar hemde çok hızlı olur zaten hız olayı yazılımla direkt alakalı ama ihtiyacımız olan şey 8 bitten 8x8=64 adet pic zannedersem bu sistemi 100-150 liraya mal edebiliriz tabii bu benim düşüncem senin dediğin şekildede yapabiliriz ama bir anakartın baskı devresi türkiye şartlarında nasıl bulunur bilemem ne dersin ???

• Benim aklımda daha çok şöyle bir fikir var ;
    öncelikle proje gelişebilir olmalı yani önce sadece grafik lcd'de bir sistem çalıştırmak bile bence kafi, işletim sistemi olarak linux'u düşünüyorum çünkü kurduğumuz donanımın kabul görmesi için tanınmış bir işletim sistemi lazım kendimiz yazarsak her program için bizzat uğraşmak gerekir. Donanımı kısmındaki düşüncelerim ise şöyle başlangıçta tabiki bir disk,klavye ve grafik lcd. Ama hedefim şu, usb girişi, ethernet çıkışı,dijital ve analog çıkış, rs232 desteği, paralel port desteği. Yani daha çok endüstriyel yerlerde kullanılanbilecek çok sayıda giriş çıkış ve haberleşme protokolü tanıyan olan bir cihaz. İşlemci kısmınıda işletim sistemi nedeniyle bildiğimiz işlemciler gibi düşünüyorum, arm, m68k gibi bir işlemci. Baskı devre aşaması dediğiniz gibi zor ama elbet birileri bu devreleri basıyor olmalı. Yoksada bunu o aşamaya gelince tartışırız. Olmazsa büyük kartlar ile bildiğimiz usulden devreler tasarlarız.

• Bak yeni aklıma geldi ben 2002 yılındaydı zannedersem ,Aselsan ile temas kurmuştum onlar isteğe bağlı baskı devresi üretiyor veya ürettiriyorlar ama bana bayaa uçuk bi fiyat söylemişlerdi o yüzden vazgeçmiştim neyse şimdi tamam linux olabilir ama mesela strongarm gibi işlemciler artık demode oldu hp jornada 600-820 serisinde kullanılmıştı pek tavsiye etmediler bence biz ya piclerden mesela 8086 olabilir veyahutta 200 mhzlik strongarm kullanacagımıza direkt x86 olan 486 dx100 kullanalım ne ısınma olur ne bi şey birde ikinci el bozuk ramlerin çiplerini söküp döşersek anakarta mesela 512 veya 2048 ram olacak şekilde mis gibi olur zaten linux un ramden çalışan türevleri var ,daha sonra bi tane gforce işlemcisi veya ati gpu su birde realtek ten ses ve lan ı hallederiz ,usb de döşedinmi al sana mis gibi anakart,günümüz uygulamalarında 486 100 mhz işlemci yeterde artar bile icabında ona harici bir cache ekleriz ne dersin buna ???

• bence gömülü sistemler için arm işlem ciler daha uygun nede olsa risc işlemci bende uğraşmak isterim bu konuda....
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Sistem 4 ile ilgili soru?
    14 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • bu arada java için ne düşünürsün gömülü sistemlerde java da kullanılıyor?ayrıca bunun bildiğiniz bir kitabı varmı aradım bulamadım varsa direk alırım nede olsa kitap ayrı oluyor
  • bu konuda bi bilgim yok ama bence günümüz uygulamalarını kaldıracak bi işlemci olmalı o yüzden bulunabilecek 486 veya p133-166 iyi iş yapar???
  • Cok guzel birise soyunuyorsunuz. Ancak bios yazabilecek kapasitedemisiniz?
    PC ana kart uzerindeki cevre birimlerini dilediginiz gibi programlayabiliyormusunuz?

Eger bu deneyimleriniz yoksa bence bir PC karti alin. Uzerindeki biosu sokup atin ve yeni bir bios yazmayi deneyin. Bu isi basarirsaniz, bahsettiginiz projeyi yapmaniz fazla sorun olmaz.
  • İşlemci olarak işin aslı bende arm'lara çok sıcak bakıyorum. Bunun nedeni internette nerde gömülü sistemlerle ilgili bir proje görsem hep arm ile yapmışlar ve gömülü sistem yazılımlarının genelde arm versiyonları mevcut. Bildiğim kadarıyla atmel üretiyor ve ücretsiz örnek gönderiyor bir tane isteriz gönderirler :) işin zor tarafı bunalmis'in da dediği gibi bios programla. Benim pratikte bu tür bir çalışmam olmadı zaten olmadığı için bu tür bir çalışma yapmak istiyorum. Elimizden geldiğince ilerleriz edindiğimiz bilgi karımız olur. Ama bence çözülemeyecek bir sıkıntı değil. Bir kaç koldan epey bir araştırma yaparak bu tür sıkıntıları çözebiliriz. Bence işlemci arm olmalı hem çok destekleniyor hemde dediğim gibi ücretsiz örnek isteyebiliriz. Eğer sizcede uygunsa bu hafta sonu arm işlemciler üzerine arştırma yapıp edindiğimiz bilgileri buraya ekleyelim. Programlama kartı filan bulursak zaten yaşadık :) Kitap olarak bileşim yayın evinin gömülü sistemler üzerine kitapları var. Gömülü sistemlerde bulanık mantık, analog giriş, bir kitap daha vardı da onu tam hatırlayamadım. bileşim yayın evi dersen internet adresini bulabilirsin orda hepsini tanıtıyor.

• şunuda eklemek isterim eğer arm ile çalışırsak internette daha rahat kaynak buluruz en azından önümüzde bitmiş örnekler(ballon board) var onlardan fikir alabiliriz.+ gelişen teknolojiye daha rahat ayak uyduran bir sistem kurmuş oluruz. x486'lar pentiumlar çok eskide kaldı bence.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi boreas -- 11 Şubat 2005, 9:50:50 >
  • şimdi arm lar dediğim gibi rics işlemci ondan çok kullanılıyor ayrıca,bir şey daha diyeyyim bu gba lar varya onlardada arm işlemci var elinde yada çevrende varsa onuda programlayarak başlana bilir,bişi diyecem biz bu entegrenin bacaklarını falan nası lehimliyecez anakartı nasıl çizecez çift taraflı olması gerekiyor bunlarda birer sorun ama bunları sadece kafama takıldığı için soruyorum yoksa sonuna karad varım yanlış anlaşılmasın
  • lehim konusunda sıkıntı yaşarsak kılıf yapılarını inceleriz uygun kılıf yoksa soketlere bakarız oda olmazsa cep telefonu tamir eden birine sorabiliriz . Bence o işlerde o kadar sıkıntı çekmeyiz.
    Arkadaşlar birde "bu işte ben kesin varım" diğenler varsa bana özel mesaj atsın bir hafta sonu int. ortamında buluşup yol haritasını, neler yapacağımızı,nasıl bir kart tasarımı için kafa yoralımı konuşalım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi boreas -- 11 Şubat 2005, 14:57:55 >
  • HP jornada 600 den sonrası 206 mhz like strongarm kullanıyorlar bende bir jornada 540 var bunu feda edebilirim tabii üzerindeki arm mi bilemiyorum
  • yarın jornada 540 hakkında araştırma yapalım uygunsa tasarımı ona göre düşünelim ne dersin ???
  • HEYY boreas nerelerdesin ben araştırdım hp arm kullanıyor ama üç boyut yok yani 3D değil neyse , ben yinede ilkbaşta 486 ile başlayalım diyorum ,buarada diyorum ama bende ne yazılım var nede donanım bilgisi bence bu iş için daha başka arkadaşlarda yardımcı olsun
  • herkes sustu bende kendim araştırmaya devam ediyordum. İlginç şeyler var lpc21xx diye philps'in bir entegresi var arm işlemcili buna isp programlama devresi buldum.http://www.olimex.com/dev/lpc-p1.html.Turhan özkan'ın işlemciler ve bilgisayarlar kitabını aldım inceliyorum. x86'larıda araştıralım öyleyse. Bakalım neler çıkacak ona göre kararlaştırırız.

Yardım konusunda kimse varım demedi bende bu yüzden yalnız araştırıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi boreas -- 15 Şubat 2005, 23:06:30 >
  • bende şunları buldum bir bak istersen,single board 486 yada pentium diye arattırırsan çıkıyor...şimdi sen karar verdinmi önce donanımı kendinmi yapacaksın yoksa yapılmış donanımı mı geliştireceksin???bir fikrim var mevcut donanımı değiştirerekde yapabiliriz bu daha kolay olur bunalmis bir yerde haklı bazı şeyler frenleme yapabilir ben derim ki mesela bende gba var arm7 tdmi kullanıyor film bile seyradiebiliyorlar önce bu gibi bişeyi alalım nede olsa ekranından belleğine ses sitemine kadar herşeyi var bunu şeliştirelim baktık artık yetmemeye başladı ram falan ekler ek işlem ci ekleriz zaten 0 dan yapan bunlarıda yapar bence 0 dan yapmak zor bi düşün
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.