Şimdi Ara

En Sağlıklı Tava

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
9
Cevap
1
Favori
12.198
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • En sağlıklı tava hangi malzeme ile üretilendir.

    - %100 Seramik
    - Porselen
    - Toprak
    - Granit
    - Çelik

    Önce malzemenin sağlık açısından karşılaştırması sonrasında pratikliğini değerlendirebiliriz.

    Teknik araştırma yapmış kişiler cevap verirse, herkes için yararlı olur. Teşekkürler


    En Sağlıklı Tava / En İyi Tava / En Sağlıklı Tencere



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Itachi7 -- 13 Şubat 2020; 14:43:38 >



  • Güzel konu, takip.
  • çelik en iyisi.
  • Çelik en iyisi kesinlikle. Özellikle granit adı altında satılanlardan uzak durun. Evlenirken eşim emsandan granit tencere tava seti aldı kızartma yaptığımızda yağ bildiğin sabun gibi köpürüyor. Başta herhalde yağ bozuk dedik yağı değiştirdik sorun yine devam etti bu sefer farklı tencerede kızartma yaptık herhangi bir köpüklenme yaşamadık. Köpüklenmeyi biraz daha anlatayım hani süt kaynarda köpürür taşar ya aynı o şekilde yağ bildiğin taşıyor kızartma yaptığın yiyecekleri göremiyorsun içinde ve yağ bildiğin matlaşıyor. Ne emsanı nede granit tencereleri tavsiye ederim. Kim bilir nasıl malzemeler kullanıyorlar insanların sağlıklarıyla oynuyorlar. Çelik en temizi al kafan rahat olsun.
  • Çelik, döküm ve gerçek granit (ne kadar gerçek bilmiyorum) bunların dışında kalan yanmaz yapışmaz bütün tavaların temel maddesi alüminyum oluyor. Ya dökme alüminyum ya da press.

    Tavaya şekil veriliyor ve alüminyum, teflon ya da pfoa içermeyen denilen yapışmaz yüzey kaplaması ile kaplanıyor. Uygun fiyata satılan granit desenli tavaların çoğu kaplama zaten. Hatta granit tavaların kimileri de kaplama oluyor.
    Granit işine çok hakim değilim ama pahalı bir mağazadan granit alıp hiç memnun olmayan tanıdıklarımız var. Bin pişmanlar verdikleri paraya :)

    Bunların dışında kalan iki tane sağlıklı ürün var. Biri çelik diğeri döküm tava bulabilirseniz kaliteli emaye ürünler. Dökümler de kaplama oluyor ve genelde emaye kaplanıyor. Kimileri emayenin de kalitelerinin olduğunu söylüyor ama bununla ilgili bir sınıflandırma görmedim. Çelik ise bildiğimiz gibi çelik levhanın şekillendirilip, sonra altına bir de çelik ya da kalın alüminyum taban eklenmesi ile oluşuyor. Çelik tabanlı tencere ve tavalar ağır olur ve kalitelidir ayrıca pahalıdır da. Geç ısınır geç soğurlar, ısıyı sabit tutabilme kabiliyetleri vardır.


    Bir de pek kullanılmayan ama güveç falan yaptığımız toprak kaplar var. Bunlar da çok masum değiller. Hangi yörenin toprağının kullanıldığı çok önemli. Bazı yörelerde maden atıkları topraklara karıştığı için toprak zehirli kimyasallar içeriyor olabilir. Bu yüzden her toprak kabı almayın diyorlar. Üstelik torak kabın yapımı da önemli. Sadece yoğurt mayalamak için bir toprak kap almıştık uyguna. Yoğurda leş gibi toprak tadı geçmişti. Tekardan yağladık işlemlerden geçirdik ama yok o toprak tadı geçmedi.

    Bir de aşçıların kullandığı karbon çelik tavalar var. Fiyatları oldukça pahalı. Pek araştırmadım açıkçası ama kaliteli ürünler.


    Ne öneririm ya da ben ne kullanıyorum , vallahi fiyat performans benim için önemli. Teflon ürünlerini artık kullanmamaya özen gösteriyorum. Hayatımdan çıkarttım. Bazen mecburen yapışmaz yüzeyli tava gerekiyor, onları da çizmeden yüksek ısıya çıkartmadan kullanıyorum. Teflon ya da pfoa içeren içermeyen yapışmaz yüzeyli tavaların baş düşmanı yüksek ısıdır. Bu tavalarda mühürleme ya da kızartma işlemi yapmayın. Çizildiği anda kullanmayı bırakın, alüminyum da zararlı çünkü.

    Krep ve benzeri şeyler için düşük ısı ve yapışmaz yüzeyli tava,
    Et kızartma için döküm tava,
    Yemek için çelik tencere,
    Pilav için düşük ısı yapışmaz yüzey,
    Yumurta için çelik tava tereyağ ile
    Et sote ve benzeri yemekler için çelik tabanlı tava,
    Makarna için çelik tencere,
    Kızartma için emaye kızartma tenceresi,
    Kampta emaye yüksek ısıya dayanan tava. Düşük ısılar içinse eloksan kaplı kamp seti.


    Uzun lafın kısası çelik ve döküm ağırlıklı tercih edin mutfakta. Yapışmaz yüzeyli tavalarınızı ise ucuz alın eskidikçe atın yerine yenisini alın. Tam seramik ürün bir kere kullandım, o da ocakta çatladı. Normal ocaklara uygun değil sanırım bu ürünler.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Yazılımcı Online

    Çelik, döküm ve gerçek granit (ne kadar gerçek bilmiyorum) bunların dışında kalan yanmaz yapışmaz bütün tavaların temel maddesi alüminyum oluyor. Ya dökme alüminyum ya da press.

    Tavaya şekil veriliyor ve alüminyum, teflon ya da pfoa içermeyen denilen yapışmaz yüzey kaplaması ile kaplanıyor. Uygun fiyata satılan granit desenli tavaların çoğu kaplama zaten. Hatta granit tavaların kimileri de kaplama oluyor.
    Granit işine çok hakim değilim ama pahalı bir mağazadan granit alıp hiç memnun olmayan tanıdıklarımız var. Bin pişmanlar verdikleri paraya :)

    Bunların dışında kalan iki tane sağlıklı ürün var. Biri çelik diğeri döküm tava bulabilirseniz kaliteli emaye ürünler. Dökümler de kaplama oluyor ve genelde emaye kaplanıyor. Kimileri emayenin de kalitelerinin olduğunu söylüyor ama bununla ilgili bir sınıflandırma görmedim. Çelik ise bildiğimiz gibi çelik levhanın şekillendirilip, sonra altına bir de çelik ya da kalın alüminyum taban eklenmesi ile oluşuyor. Çelik tabanlı tencere ve tavalar ağır olur ve kalitelidir ayrıca pahalıdır da. Geç ısınır geç soğurlar, ısıyı sabit tutabilme kabiliyetleri vardır.


    Bir de pek kullanılmayan ama güveç falan yaptığımız toprak kaplar var. Bunlar da çok masum değiller. Hangi yörenin toprağının kullanıldığı çok önemli. Bazı yörelerde maden atıkları topraklara karıştığı için toprak zehirli kimyasallar içeriyor olabilir. Bu yüzden her toprak kabı almayın diyorlar. Üstelik torak kabın yapımı da önemli. Sadece yoğurt mayalamak için bir toprak kap almıştık uyguna. Yoğurda leş gibi toprak tadı geçmişti. Tekardan yağladık işlemlerden geçirdik ama yok o toprak tadı geçmedi.

    Bir de aşçıların kullandığı karbon çelik tavalar var. Fiyatları oldukça pahalı. Pek araştırmadım açıkçası ama kaliteli ürünler.


    Ne öneririm ya da ben ne kullanıyorum , vallahi fiyat performans benim için önemli. Teflon ürünlerini artık kullanmamaya özen gösteriyorum. Hayatımdan çıkarttım. Bazen mecburen yapışmaz yüzeyli tava gerekiyor, onları da çizmeden yüksek ısıya çıkartmadan kullanıyorum. Teflon ya da pfoa içeren içermeyen yapışmaz yüzeyli tavaların baş düşmanı yüksek ısıdır. Bu tavalarda mühürleme ya da kızartma işlemi yapmayın. Çizildiği anda kullanmayı bırakın, alüminyum da zararlı çünkü.

    Krep ve benzeri şeyler için düşük ısı ve yapışmaz yüzeyli tava,
    Et kızartma için döküm tava,
    Yemek için çelik tencere,
    Pilav için düşük ısı yapışmaz yüzey,
    Yumurta için çelik tava tereyağ ile
    Et sote ve benzeri yemekler için çelik tabanlı tava,
    Makarna için çelik tencere,
    Kızartma için emaye kızartma tenceresi,
    Kampta emaye yüksek ısıya dayanan tava. Düşük ısılar içinse eloksan kaplı kamp seti.


    Uzun lafın kısası çelik ve döküm ağırlıklı tercih edin mutfakta. Yapışmaz yüzeyli tavalarınızı ise ucuz alın eskidikçe atın yerine yenisini alın. Tam seramik ürün bir kere kullandım, o da ocakta çatladı. Normal ocaklara uygun değil sanırım bu ürünler.
    Güzel paylaşım, teşekkürler




  • Evde mis gibi telkari bakır var. Yumurtanın tadı bile guzel 🤣


    En Sağlıklı Tava


    Google görsellerde bakır tava diye ara



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi adembey2018 -- 8 Ekim 2020; 0:23:1 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.