<blockquote id='quote'><font size='1' face='Verdana, Arial, Helvetica' id='quote'>quote:<hr height='1' noshade id='quote'><i>Originally posted by PoL--E</i> <br />Evet alan konusunda haklısın.
Belli bir taban yüzey büyüklüğünden fazlasının işlemci soğutmasında hiçbir etkisi yok, heatsinklerin daha da büyümesi teknik açıdan bakıldığında gereksiz olacaktır. 12 cm'lik fanı efektif kullanabilen bir fanın heatsink üzerine takıldığı bir sistem üreticileceğini sanmıyorum, saçma olur. Bugün bile 9.2 cm'lik fanın neredeyse 1/3'ü heatsink üzerinden taşıyor.
Komple bakır soğutucuların da performans avantajı bakırın teknik yapısı gereği ancak yüksek cfm'li fanlarda kendini belli ediyor.
Hava soğutma ile biryere kadar. Uzun süre hava soğutma kullandım, kulaklarımın dinlenme zamanı geldi :) <hr height='1' noshade id='quote'></blockquote id='quote'></font id='quote'>
Bakırın avantajı bu durumda ısıyı çok daha hızlı şekilde uzaklaştırabilmesi. Yani heatsink büyüdükçe alüminyum'un dezavantajı çok büyük.
Ben şahsen su soğutmalardanda şikayetçiyim zira illa radyatör fanı ve pompa kullanılıyor ki bunlar benim standartlarıma göre fazla sesliler.
Benim demek istediğim Volcano 11'in 2500 rpm'i değil, TMD fanın 3000 rpm'i yada 8 cm'lik sleeve bearing bir fanın 2000 rpm'i. Bundan daha düşük çalışan bir fanda zaten yok. Eğer 9,2 cm'lik fan 1500 rpm yada 1700 rpm'de çalışıncada yeterince sessiz oluyor. Ama bu durumda üflenilen hava miktarı artış gösteriyor. Sonuçta eğer bu sessiz fanlarla stabilite sağlanabiliyorsa su soğutmasının zorunluluğu yok. Ama eğer sağlanamıyorsa bu seferde sessiz güçlü pompa ve bir sürü radyatör ve üzerlerinde sessiz fan koymak gerek.
Yani demek istediğim bugün bile kaliteli sistemlerle sessiz güçlü hava soğutmalar yapılabilir. Bu heatsink'in boyutları büyüdükçe ve destek arttıkça devam edecek. İlerde 12 cm'lik fanı görceğimize neden inanmıyorsun bilmiyorum ama bugün bile 8-12 cm'lik adaptör'ler nette 1,5 yıldır satılıyor isteyen varsa bugün yurtdışından ister getirtir. Yaygın olmamasındaki sorun işlemci yuvası kenara konduğundan 12 Cm'lik fanı koyacak kadar yerin bile olmaması (psu kısmına geliyor, full tower'da sorun yok) ama anakart üreticiler biraz aşağı çekerse yuvayı direkt 12 cm bile kullanılabilir. Bu belki bugün olmaz ama ilerde olur o kesin.
Bakır yüzeyin büyük olmasının nasıl bir faydası yok böyle bir şey söylediğine inanamam bu arada police. Alan verimsiz kullanılmıyor ki her yer sıcak olmasa haklısın. Ama değil yani bugün normal heatsinke 20 cm'lik bakır çubuk lehimlesek 20 cm'in sonu bile ısınacaktır yani hava metal temas yüzeyi büyüyünce etkisi olmayacaktır diye bir şey olmaz.
Komple bakırın avantajı aynı miktardaki alüminyuma göre bile avantajlıdır. Zira bakırın kütle ağırlığı 63,5 alüminyumun ise 27 yani 2,5 kat kütle farkı var. Kütle farkı ise absorblayacağı ısının fazla olması demek buda işlemcinin geç ısınmasına yol açar idle sıcaklığını kesin düşürür işlemcinin dik piklerle değil daha yavaş ısı değişiklikleri göstermesine yol açar.
En büyük avantajı dediğim gibi uzun mesefelerde daha verimli olaması yani büyük bakır heatsink avantajlı iken düşük rpm'de alüminyum heatsink anca küçük boyutlarda iyidir. Onun için zaten büyük alüminyum heatsink bulamazken bakır heatsink bulabiliyorsun.
Gün, bir hatan olabilir, bakır 8.90 gr/cm3, alimunyum da 2.70 gr/cm3. Herneyse, 12x12'lik bir bakır heatsinkin ağırlığı 1.5 kg üzeri olacaktır ki (6x6 heatsinkler 300-500 gr arasında olduğunu kabul ederek) böyle bir alet kullanılamaz. Tabanın genişliğinin de bu boyutlara çıkması gereksizdir, zira bakırın yüksek ısı transfer kapabilitesi ile belli bir mesafenin üzerindeki dışarda kalan taban yüzeyine gerek duymayız, üzerindeki yapraklar yeterli. Bu yeterlilikten dolayı belli bir taban yüzey büyüklüğü üzeri performans olarak gereksiz olduğu kadar, ağırlık bakımından da bence sakıncalıdır, verimsizlikten kastım budur, yoksa fazla mal ağır olmadığı sürece göz çıkarmaz :)
Piyasada gayet büyük alimunyum heatsinkler var. AMD heatsinklerinde gözümüze bu kadar bakır heatsink çarpmasının sebebi, bakır taban, daha doğrusu işlemciye temas eden yüzeyin bakır olma zorunluluğu.
Sıcaklık iletim + soğuma process'inde özgül ağırlığın yüksek olması bir handikaptır, yüksek özgül ağırlık yüzey/ağırlık oranını düşürür. Alimunyum özgül ağırlığında, bakırın ısı iletimine bir materyal olsa çok daha yüksek performans verecektir, sözüme güvenebilirsin :)
Hava soğutmayı geniş kitleler kullansın. Su soğutmanın zaten ayrı kullanıcı kitlesi var. WB dizaynı ve bileşenleri iyi seçilmiş bir su soğutmanın performansı karşısında da SLK900+Vantec8cm(5500rpm) gibi top-end bir soğutucu dahi yenik düşüyor(*). Swiftech, DangerDan gibi mass üretim commercial block üreticilerinin apayrı kaygıları olduğundan performansları düşüktür.
6 cm'lik fan, 7500-8200 rpm civarı bir fandı. Bu arada 150 cfm falandır dediğim 12 cm'lik 220 Voltluk fanım :)
konuya biraz da ben karışayım.
belli bir noktadan sonra kullanılan fazla malzeme verimli olmaz (mühendisliğin temeli ekonomi).
eğer soğuma miktarı - kullanılan metal, grafiğini çizersek miktarın artışı belli noktadan sonra soğutmanın artışını yeterince etkilemez ve grafik X eksenine paralel duruma yaklaşır. işte bu eğrinin öyle bir noktasını seçmeliyiz ki fazladan (verimi düşmüş miktar) bakır kullanmayalım.
akışkan soğutma (hava/su vb..) ile ilgili (akışkanlardaki ısı transferi davranışını incelersek) diğer önemli nokta (ilki bakırın yüzey alanı) akışkanın debisi ve oluşan başınç (özellikle havada basınç etken, çünkü sıkışabiliyor bu da yoğunluğun artması demek). Debiniz yavaş ise ne kadar bakır kullanırsanız kullanın soğutma düşüktür.
sanıyorum yukarda mesajı olanlar bu yazdıklarıma katılacaktır.
benim esasen (hava soğutma kullananlara) sessizlik için önerim, kasadaki en büyük ısı kaynağı olan CPU ya gelen havanın, kasa dışından taze olarak getirilmesi. CPU fan, kasa içinden hava alıp geri kasaya bastığı sürece fan hızını düşürmek zor. bu hafta vakit bulursam kasama bunu uygulayıp test sonuçlarını yazacağım.
Değinmem gereken nokta, hava ile su soğutma karşılaştırılırken atlanan bir nokta var. Su'da ısınan su CPU dan hemen uzaklaşırken, Hava'da kasa içinde kalmakta kimi türbilanslar sayesinde uzaklaşmadan geri cpu'ya basılmaktadır. Bu, cpu ısısını fazlaca arttırır. yani CPU ya dışardan hava vermek gerekli.
Ve diyorum ki, dışardan hava alan bir sistem, su soğutma ile başa çıkabilir (buz konmadıkça tabiki ;-))
Haklısın gürol ama su soğutmayala başa çıkabilen bir hava soğutması kulaklarımızın içine eder büyük ihtimalle :)
Dün sistemi toplarken 8RDA+ v2.0 üzerinde V11 ve su soğutmayı karşılaştırayım diyordum. 1 aydır suluyuz ses mes yok, V11'i takınca direk dağıldım. Eskiden 3500 rpm'de rahatsız olmazdık, sudan sonra V11'in sesinden 2000 rpm'de kıllanmaya başladım. Full fan hızını açmak içimden gelmedi, test bile edemedim, ancak post ekranında V11'in 5 derece fazlası vardı :P
<blockquote id='quote'><font size='1' face='Verdana, Arial, Helvetica' id='quote'>quote:<hr height='1' noshade id='quote'><i>Originally posted by Ryss</i> <br />Haklısın gürol ama su soğutmayala başa çıkabilen bir hava soğutması kulaklarımızın içine eder büyük ihtimalle :) <hr height='1' noshade id='quote'></blockquote id='quote'></font id='quote'>:-) valla doğru.
gerçi ben su riskine girmemek için gva kablosunu uzatıp makinayı yan odaya bile koyarım. ;-)
aslında sessizlikle ilgili bir konu var ki ondan da vargeçilmez. benim volkanı 1600devire çekip gereksiz fanları kapatınca geriye tek gürültü kalıyor; Maxtor!
Hdisk meğer ne kadar sesliymiş. büro ortamında 4000 devir volkanı bir farketmez iken ev ortamında hdiskin sesi fazla geliyor. eh oyun oynarken hdisk de kapatılamaz ki. hoş oyun oynarken (ses için kulaklık bile kullansan) mause'un (yada feed back direksiyonun) sesi dahi dayanılmaz olabiliyor (gece 02:00, wcraft3 de almışım 5 computeri karşıma...).
Ahaheh haklısın tabe. Ben de thrustmaster ferrari wheel ısmarladım, gelsin de coşayım.
Sessizlik lazım abi. Fan seslerine alıştık artık ama gerçekten bilinçaltı olarak rahatsız ediyor o gürültü. Haftaya odamı taşıycam ondan sonra da sessiz çözümlere giricem. Akabinde de su soğutmasına girerim belki. E su soğutmasına girmişken overclock yapmamak olmaz. Overclock için de zımba gibi ram falan almak lazım falan filan bu böyle sürer gider işte.
Bilgisayarlardan bu yüzden nefret ediyorum. [lamer]
daha önce kasa içerisinde tam heatsink üzerine hava aktaracak şekilde bir kanal yapmış ve bunun girişine 2 adet 8 cm 3500 rpm fan bağlamıştım. fanlar tam devirde kullanıldığında ses seviyesi oldukça yüksekti bunun nedenlerinden birinin fan ızgaraları olduğunu anladım ve ızgaraları keserek daha seyrek kafesli olanlarla değiştirdim sonuç olumlu. ikinci bir sorun ise huni çıkışının heatsink üzerine tam oturması. bu türbülans oluşturmakta hem sesi artırmakta hem de hava akımını azaltmaktaydı. bu sorun üzerine fazla düşmedim. ancak ileride daha fazla zaman ayırabileceğim.
değinmek istediğim konulardan biri şu hava akımı ne kadar hızlı olursa ortaya çıkan türbülans o kadar artıyor ve akımın hızlanmasıyla performans doğru orantılı olmuyor. ben kullandığım fanları 1500 rpm de ayarlı iken 54 derece 3500 rpm de iken de 48-50 derece verim alabiliyordum. bu ısı türbülans sorunu ve kullandığım heatsink ten dolayı yüksek bu sistemle daha iyi verim alınabilir eğer doğru heatsink kullanılırsa.
ikinci bir konu da oda ısısı, fan ne kadar verimli olursa olsun neticede içeri verdiğiniz ısı oda ısısı kadar ve yaz ortamında düşünürsek ısıyı 35 lerin altına indirmek imkansız.
9,2 cm bir fanın ileride kullanılacağını sanmıyorum zira şu an bilr 8 cm fanlar heatsink üzerine zar zor sığıyor, anakartlar küçülmekteyken heatsinklerin büyüyeceğini sanmıyorum.
aklımdaki alternatiflerden biri<font color='red'>yalıtkan ve kompakt bir sıvı soğutma</font id='red'> . kasa dışına taşmayacak şekilde üretilen bir sistem sanırım çoğu kullanıcıya hitap edecektir.
saygılar
Valla ben soğutma konusunda havaların ısınmasına direnerek inat yapmaya karar verdim...[evlol]
Normalde geçtiğimiz aylarda 11*200 kullandığım sistemi 11,5*200 e getirdim ve sonuç olarak aynı heatsink ve fan ile -sk7 ve V11 fanı- 42 derece idle 50 derece load yerine 45 derece idle ve 53-54 derece load oldu sıcaklıklar...
Fan devri ise 2300 rpm gibi sesi epey az işin doğrusu zira gece bile extra kasa fanımla beraber olduklarında bile çok rahatsız edici değil benim için...Yaklaşık box p4 fanı sesinde gibi...
Ama PoL haklı su tabii ki daha sessizdir...Ancak benim şimdiye kadar kullandığım en sessiz sistem bu olduğu için bana iyi valla...[gitar]
Sonuçta hava soğutmada kasa dışından içeri girip-çıkan havanın denetlenmesi çok önemli gurolun dediği gibi...
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme