Şimdi Ara

En sessiz fan cozumleri

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
30
Cevap
0
Favori
799
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Bilindigi uzere kasa, cpu, grafik karti carti curtu fanlari bir araya gelince ortaya cogu zaman tahammul edilemez bir ses cikmakta. Her ne kadar cogumuz bu gurultuye alismis da olsak da pek bisey degismiyo malum. Kafa utuleyen bilgisayarlardan baymis durumdayim acikcasi. Bu baglamda mumkun olabildigince sessiz ve etkili bir sogutma sistemi dusunuyorum.
    Kendi adima su sogutma falan da deneyebilirim ama ilk olarak arkadasa bir sistem duzmeyi planliyorum (planliyoruz :).

Olay sudur:
    Amac maksimum sessizlik, tabii bu sessizligi elde ederken sogutma kapasitesinden odun vermemek gerekli.

Fanmate, cesitli marka fan hizi controller falan filan ne tavsiye edersiniz?
    Fanmate konusunda aciklayici bilgi aradim lakin bulamadim (kodumun memleketinde internet taze bitti netekim), verebileceginiz her turlu bilgi makbule gecer.

• Sagol ama zaten varligindan haberdarim :) teknik bilgi istiyorum daha ziyade. Mesela bir fanmate sadece bir fani mi kontrol edebiliyor? O siyah kisim kasanin disinda mi kaliyor? Istenildiginde rahatlikla fan hizi degistirilebiliyor mu vs vs?
  • her türlü soruna cevap verim, şu sıralar acaip oc meraklısı olmayan arkadaşlara tavsiye ettiğim klasik bir sistem var.

Thermalright SK-7 ve 8 Cm'lik bir kasa fanı tercihen Zalman'ın ZM-F1 olabilir.
    Hız ayarlaması için bir fanmate ki bu gerçekten iyi bir çözüm. (ZM-F1 alırsan 2500 rpm'e sabitleyebilirsin bu fanmate ile)

Ekran kartı için ZM80-HP ve kuzey köprüsü içinde ZM-NB32J niye heatsink Zalman değil dersen nedeni kendim denedim aynı fanlar ile SK-7'de 10-12 C ısı farkı oluşuyor ki bir çok fanla denedik.

Güç kaynağı ise ya FPS'nin Noise Blocker özellikli güç kaynağı yada Zalman'ın ZM400A-APF'si var tr'de yurt dışında daha sessizleride var.
  • <blockquote id='quote'><font size='1' face='Verdana, Arial, Helvetica' id='quote'>quote:<hr height='1' noshade id='quote'>Olay sudur:
    Amac maksimum sessizlik, tabii bu sessizligi elde ederken sogutma kapasitesinden odun vermemek gerekli.
    <hr height='1' noshade id='quote'></blockquote id='quote'></font id='quote'>

Olay bu şart altında su soğutmadır.
  • Overclock yapilmayacaksa fanlarla da gerekli sessizlige ulasilabilmeli. Fazladan bikac tane sessiz fanlardan koyup devirlerini dusurmek yeterli bir cozum olabilir. Bakalim bisiler denicem (arkadasin mali durumu el verirse tabii ehhe), sonuclari atarim buraya.

Ayrica saol gun.
  • Gittim bugun yaziciogluna baktim, adam gibi fan kalmamis piyasada. Mavi Donanim'a sordum klasik "Bu aksam gelecek abi vantek termaltek" cevabini aldim.

Illa ki online sitelere abanacaz yani.
  • ki bence o kasa fanları çok pahalı Thermoflow için 14$ filan acaip hiç gerek yok o kadar paraya Baskuda'da Zalman'ın kaliteli fanını 8$'dan mı ne satıyorlar.
  • su soğutma bence hala her kullanıcının yapabileceği yada yapmak isteyeceği bir şey değil hiç bir zamanda hava soğutmanın yerini alacağını pek sanmıyorum.
  • Eh tabiki, su soğutmanın geniş kitleler tarafından kullanılması beklenmemeli. Kullanacak kitle belli zaten. High-end hava soğutma kullanan, 3-4 ayda bir 60 db soğutucuya 40-50 dolar para veren kullanıcılar potansiyel su soğutmacılar olabilir. Şimdi 3-5 kişi yarın 300-500 kimbilir..
  • <blockquote id='quote'><font size='1' face='Verdana, Arial, Helvetica' id='quote'>quote:<hr height='1' noshade id='quote'><i>Originally posted by PoL--E</i>
    <br />Eh tabiki, su soğutmanın geniş kitleler tarafından kullanılması beklenmemeli. Kullanacak kitle belli zaten. High-end hava soğutma kullanan, 3-4 ayda bir 60 db soğutucuya 40-50 dolar para veren kullanıcılar potansiyel su soğutmacılar olabilir. Şimdi 3-5 kişi yarın 300-500 kimbilir..
    <hr height='1' noshade id='quote'></blockquote id='quote'></font id='quote'>

valla ben de düşünüyorum su soğutma ama baya düşünmek gerekiyo :)) mesele para meselesi olmaktan çıktı artık sadece heatskine e 50$ verilen bi ortamda :P artık mesele ne kadar güvenli meselesi şimdi ben su soğutma yapsam bu bilgisayarı hala ailecek (annem babam kardeşim )kullanabilecekmiyiz :))

• Katiliyorum. Heatsink, fan, fan controller falan derken zaten maliyet bi su sogutmaya yaklasiyor. Bu da yetmezmis gibi bilgisayar elektrik supurgesi gibi ses cikarir hale geliyor.

Tek cekince guvenilirlik ve bakim zorlugu (fan dediini takip unutabiliyosun ama su sogutmasinda bakacan su seviyesi yeterli mi, pompa adam gibi calisiyo mu vs.). Hadi bakimi da gectim, zor bisey degil netekim ama guvenilirlik en onde gelen konu.
  • POL__E sen bildiğim kadarıyla hava soğutma kullanıyordun şimdi ise suya geçmişsin sıcaklıklar arasında ne kadar oynadı?
  • Havalar ısındıktan sonra Volcano11'i takmadım; bu akşam bir takıp bakacağım. Kullandığım Water Block da geliştirme aşamasında, bu versiyonda bazı hatalarımızı gördük. Farklı yapı ve dizayndaki ticari ürün de kısa zaman içinde hazır olacak.
  • Yinede sessiz soğutmada hava çözümleri bence son zamanlarda diğer çözümlerden hızlı gelişiyor ne dersin police. Özellikle anakart üreticileri giderek daha geniş alanlar sunuyorlar özellikle ben son zamanlarda 9,2 cm'lik fanlı soğutucuları piyasada geniş yer alacağını düşünüyorum ki öyle olacağı kesin.

Bundan bir sene öncede 8 Cm'lik fanlı modeller piyasaya girmeye başlamıştı. Belki bir iki sen içinde 12 Cm'lik modellere yada ara modellere bile geçilebilir.

Ayrıca sende biliyorsun police 12 cm'lik bir fan ve altında tamamen bakır çözüm çoğu tüm su suğutmasını geçer ve aynı zamanda sessizliğide ayarlanabilir ya radyatörde dönüyor ha işlemcinin üzerinde aynı ses.

Örnek olarak vermek gerekirse SLK-900U diğer Thermalright'lara göre daha çok yüzey alanı içerdiğinden düşük devirli büyük fanlarla acaip etkili oluyor.

En sessiz fan cozumleri

buna bakarsanız düşük devirli SLK-900U en üstlerde yer alıyor. Yani tahminimce hava soğutmalı sistemlerin önü açık ve en azından bir süre daha 9,2 cm'lik fanlara geçiş yaşanıncaya kadar zaman var.

• Evet alan konusunda haklısın.

Belli bir taban yüzey büyüklüğünden fazlasının işlemci soğutmasında hiçbir etkisi yok, heatsinklerin daha da büyümesi teknik açıdan bakıldığında gereksiz olacaktır. 12 cm'lik fanı efektif kullanabilen bir fanın heatsink üzerine takıldığı bir sistem üreticileceğini sanmıyorum, saçma olur. Bugün bile 9.2 cm'lik fanın neredeyse 1/3'ü heatsink üzerinden taşıyor.

Komple bakır soğutucuların da performans avantajı bakırın teknik yapısı gereği ancak yüksek cfm'li fanlarda kendini belli ediyor.

Hava soğutma ile biryere kadar. Uzun süre hava soğutma kullandım, kulaklarımın dinlenme zamanı geldi :)
  • Bence fanin capini buyutmek yerine kanat yuksekligini ve sayisinin arttirilmasi daha verimli olur. Ancak hava sogutmanin pratikliginden baska bir artisi oldugunu dusunmuyorum, anakarta bir fis + sokete bir klips.

Evde yaptigimiz en basit su sogutmalar bile su an gundemdeki en iyi hava sogutmali sistemler kadar iyi sonuclar veriyor. Sessizlik yanimiza kar kaliyor.
  • thermal direç olarak su soğutma sitemleri min. ne verebiliyo acaba?bende düşünüyorum o bakımdan biraz bilgi edineyim şu su işiyle :))
  • <blockquote id='quote'><font size='1' face='Verdana, Arial, Helvetica' id='quote'>quote:<hr height='1' noshade id='quote'><i>Originally posted by PoL--E</i>
    <br />Evet alan konusunda haklısın.

Belli bir taban yüzey büyüklüğünden fazlasının işlemci soğutmasında hiçbir etkisi yok, heatsinklerin daha da büyümesi teknik açıdan bakıldığında gereksiz olacaktır. 12 cm'lik fanı efektif kullanabilen bir fanın heatsink üzerine takıldığı bir sistem üreticileceğini sanmıyorum, saçma olur. Bugün bile 9.2 cm'lik fanın neredeyse 1/3'ü heatsink üzerinden taşıyor.

Komple bakır soğutucuların da performans avantajı bakırın teknik yapısı gereği ancak yüksek cfm'li fanlarda kendini belli ediyor.

Hava soğutma ile biryere kadar.<b> Uzun süre hava soğutma kullandım, kulaklarımın dinlenme zamanı geldi :)</b>
    <hr height='1' noshade id='quote'></blockquote id='quote'></font id='quote'>7000rpm lik arkua yı kullanınca(tahminen 150 cfm diyodun)

• macintosh g4lerde olayı cozmus abi.heatsink yaklasık 15x15(abartmıyorum,isteyen inceleyebilir)
    karsısına da deve gibi bi fan koymuslar..butun kasa pufur pufur...
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.