|
Entegre Arıza Tespiti Nasıl Yapılır Multimetre İle (2. sayfa)
-
-
azın bal yesin usta . işte yavaştan başladım flux . lehim multimetre vs hepsi hazır . bozuk anakartta cok :) -
quote:
Orijinalden alıntı: elektürükçü
Kimse kusura bakmasın Arduino cu bazı arkadaşlar özellikle . elektronik bilmek değil bu .
hazır plaketleri monte et ,programla . oldum ben elektronikçi .
15 yaşında yeğenim var ,dedim sana elektronik öğreteyim istermisin , al dedim benim eski kitapları oku !.
2 dakika sonra Dayı ne zaman robot yapacağım dedi . ver dedim kitaplarımı geri
biz bir yıl neredeyse yalnız elektrik öğrendik ,sonra elektronik e adım attık okulda . temel elektroniği hatta temel elektriği bilmeden gençlik istiyor ki . robot yapayım ,araba yapayım vs vs .
basamakları üçer beşer atlarsan aradaki basamaklardaki bilgiler gün gelir bu nedir diyebilir insan .
36 yıldır elektronikle uğraşırım hala ben herşeyi çok iyi biliyorum diyemem ..
ikinci pararafa çok güldüm ya
Allah işinizi rast getirsin.
-
Meslek edinmek adına yaşınız kaç bilmiyorum ama i öğrenmek için hiç bir şey geç değildir , kimse anne karnında bilgi edinmiyor , öncelikle elektronik ile ilgili meslek lisesi kitapları okumanızı tavsiye ederim ,sonra arızalı ne varsa toplayın edindiğiniz bilgileri üzerinde uygulamaya geçin . zaman geçtikçe tecrübeniz artacak ,daha başarılı olacaksınız .
saygılar . -
Eski calistigim is yerinde demo icin
cok profesyonel cihaz getirmislerdi.
Gate elektronikti yanlis hatirlamiyorsam..
Ossiloskopa benzer bir cihaz.
Ekraninda entegrenin bacak sayisi kadar
kanal cizgileri var.
Her bir bacaga, GND seviyesine gore
zararli olmayacak voltajlar veriyor
ve ekraninda her bir bacagin egrisini ciziyor.
Onda bile, test edecegin entegrenin ismini
ve profilini secmen gerekiyor. Cihaz o entegreye
gore davraniyor, testlerini ona gore yapiyor.
Entegrenin olcu aleti ile test edilmesi imkansiz
gorunuyor, cunku o entegreye besleme voltaji
verip ona gore o entegre gorevini yapiyor mu
yapmiyor mu, hangi bacagi arizali, icerisinde
mantiksal hatasi mi var tespit etmeniz gerekiyor.
Onu da ancak kendi bulundugu devresi uzerinde
test edebilirsiniz malesef. Veya o entegrenin
numarasina gore datasheet'ini indirip o data sheet
icerisinde application circuit mutlaka verir uretici firma.
Kisaca o entegrenin bread borda vs. dis elemanlari
ile birlikte tam devresini kurup oyle bakmaniz gerekiyor.
Entegre oyle basit bir iki uclu kompanent degil,
icerisinde koca bir yapi barindiriyor bazilari, islemciler gibi..
Genelde arizali olan bacagini bulursunuz,
giris uygulandiginda algilamiyor, cikis ucundan
sinyal vermiyor gibi vs.
Bunu da devre uzerinde ariza takibi yaparken
tespit edebilirsiniz. Bir cikis vardir ornegin,
lamba veya motor donmuyordur.
Takip edersiniz, bir transistor vs vardir,
transistor de saglamsa eger, entegre cikis
vermiyor rahatlikla diyebilirsiniz.
Tabi arada ne kadar iletim yollari, arada
direnc, diyot vs. ne kadar malzeme varsa hepsini de
kontrol etmeniz gerekiyor bu arada.
Hepsinden eminseniz, entegre arizalidir..
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ahmet/elektro -- 17 Temmuz 2017; 12:30:48 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
İlgilenenler için artık ustalardan daha hızlı öğrenim yolları mevcut. Kimse bir ustanın herşeyi bildiğine dair kibrine kapılıp kölesi olmasın. 3-5 kuruşluk bilgi olmayabilir belki ama hazine gibi saklayanlardan uzak durmak lazım. Bazıları 0'dan öğretmek ister bilmiyorsan köle olabilirsin tabiki. Ama biraz başlangıca sahip olupta bildiğin bazı şeyleri daha erken öğrenmen için ağız yoklamana izin vermezler. Çünkü onlar köle olarak büyütüldüler öyle de görmek istiyorlar. Ben HAYIR diyorum böyle gelmiş böyle gidecek, "bana 5 kuruş kazandırmadan 3 kuruşluk bilgiyi vermem" "boş beleş ustalarının" yanında köle olmak yerine Milli Eğitim Bakanlığının açmış olduğu MEGEP sitesinde modüller kısmında Elektrik Elektronik Teknolojisi Alanı altında hangi alanda pratiğe yönelik eğitim almak istiyorsan o konular mevcut. Siteyi de buraya bırakıyorum ki daha sonra aramalarda üste çıksın herkes görsün. Önemli olan tamir etmek değil o devreyi tasarlamaktır. Doğru; lehimlemesini bilmeyen mühendisler olabilir ama bu dışarıda usta takılan boş beleş insanların kibrine sahip değil ya. Asıl rezalet basitçe anlatılabilecek bilgileri saklayanlarda... Eğitiminde bir bedeli vardır elbet. Ama eğer sen milletinin gelişmesini istiyorsan bunu vereceksin. Sonra vatan millet sakarya diyorlar.. Sanıyorlar ki bu evlatlar, çocuklar onları geçecek yaşlılara iş kalmayacak. Allah verdiğin eğitimi görüyor usta. Herkese nimetini ulaştıran o Allah ki senin nimetini de verecek. Verdiğin eğitimlerden nimetlenenlerden de sana yardımcı olacak bir sürü insan çıkacak. Ama yok; sektör bizim elimize kalsın başka dertleri yok...
Milli Eğitim Bakanlığının sitesi
Alana Elektrik Elektronik Teknolojisi
Derse de Endüstriyel Kontrol ve Arıza Analizi seçince neredeyse her basit parçanın işleyişi hakkında ve kontrolü hakkında bilgiye sahip oluyorsun.
Ve evet; o bilgi sakladığınız Elektrik Elektronik Mühendisiyim. Hiçbir zaman 3 kuruşluk bilgi için 5 kuruşluk köleniz olmadım :). Herkese tavsiye ederim bu paragözlere olan öfkem sayesinde buralara geldim. Öfkem eski kafalı paragöz ustalara, dinsiz çıkarcılara, vatanını sevdiğini iddia edip bu konuda hiçbirşey yapmayanlara.... Anlayanlara...
Bu metin üzerine alınan herkes için geçerli. Artık hepimiz bir olalım; dünya Millet görsün Millet.
-
bu formla ilgisi ne burası zaten paylaşım yeri.
-
Muhsin Kamer arkadaşımız yönlendirme yapmış, elektrükçü arkadaşımız mühendislere laf atmış ben sadece geri dönüş olarak cevap veriyorum. Allah razı olsun zamanında gerçekten çok işimi gördü bu forum. Sadece ülkemin gelişmesini; usta kalfa(köle) ticaretinden bağımsız olarak görmek istiyorum. Yoksa forumda gerçekten yardımcı oluyorlar. Buraya da yazıyorum çünkü bu devir farkındalığın tam zamanı.
-
söylediklerinize ben hiç rastlamadımda.
-
Konu eski ama tespit çok doğru. 45 yaşında bir insan olarak söylüyorum. Ölümsüzlüğün sırrını bulsa en çok ben yaşayayım diye kimseye söylemeyecek tipte insanlar var gerçekten. Yabancı youtube kanallarına bakıyorsun mesela adamlar her şeyi en ince ayrıntısına kadar anlatıyor. Bizim ustalar da tam tersine bilgiyi mezara götürecekler. Sanırsın birine bir şey öğrettiğinde herkes eline anahtarı alıp elektirik panosuna koşacak ya da motor indirecek tv sökecek vs vs. Arkadaş herkesin bu işe merakı da yok zamanı da. Sen ekmeğini yine kazanırsın ama yok sonsuza kadar yiyeceğim sanıyor insanoğlu.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X