Şimdi Ara

Epictetus

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
795
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar Epictetus hakkında bilginiz varsa yardım edermisiniz. Şu yazacağım paragraf Epictetusdan bir alıntı. İngilizceydi çevirmeye çalıştım. Epictetus bize bu paragrafta ne anlatmak istemiş, bu paragrafı Epictetusun Stoacılık anlayışla nasıl ilgilendirebiliriz ve düşünceleriniz nelerdir? Teşekkürler şimdiden ..

Bir gemidesiniz, geminiz kıyıya demirlemiş durumda. Eğer sahile su almaya giderseniz soğan yada deniz kabuğu toplamak ilginizi çekebilir. Lakin kulağınızın kaptanda olması gerekir ve kaptan size çağırdında bu işleri bırakıp hemen gemiye dönmeniz gerekir aksi taktirde gemiden atılırsınız. Bu hayattada böyledir. Soğan veya deniz kabuğu yerine size bir eş veya çocuk verilir, bu güzeldir. Fakat kaptan çağırdığında onları bırakmanız ve gemiye dönmeniz gerekir.Eğer yaşlıysanız gemiden uzağa gitmeyin. Kaptan size çağırdığında zamanında geri dönemeyebilirsiniz.

• Stoacılık felsefesinin temel anlayışı, mutluluğun dış koşullara bağlı olmayışıdır.Gemi, yapılabilecekler anlamında kısıtlanmış fakat manevi anlamda huzurlu, şartlardan bağımsız mutluluğun olduğu bir yaşamı; sahil ise bizi mutlu edebilecek dış koşulların olduğu özgür fakat elde edilebileceklerin sınırı olmayan, bu yüzden huzursuz ve uğraş gerektiren bir yaşamı temsil eder.
    Dışsal koşullardan bağımsız mutluluğun oldu yerde, şarta bağlı mutluluk olmaz.Dış şartlara bağlı mutluluğun olduğu yerde de, şartlardan bağımsız mutluluk olmaz.
    Kaptanın çağırması durumunda, gemiye dönmediğimiz taktirde atılmamız kısası, tam da bunu anlatmak istemektedir.Yaş ilerledikçe, şartlardan bağımsız mutlu olma erdemi azalmaya başlar.Hayatının son dönemini yaşayan, aynı zamanda duygusallığı artan kişi, yıllarca uğraşıp, ömrünü harcayarak sahip olduğu bunca şeyden çok daha zor vazgeçer.
  • Teşekkür ediyorum çok iyi oldu bu .. Eline sağlık ..
  • quote:

Orijinalden alıntı: Nuhancuri

Teşekkür ediyorum çok iyi oldu bu .. Eline sağlık ..

Rica ederim, kolay gelsin;
  • Ayrıca Yazıda bazı ince noktalar var,mesela;

1.Gemiden su almak için çıkmak: Demekki gemide eksik olanlarda var ve dışına çıkılmasıda gerekiyor bazen,ve bunun dozaşından bahsediliyor,fazla "uzakta olma" diyerekten.

2.Soğan ve deniz kabuğu: Burdaki soğan bildiğimiz soğan sanırım bir anlam çıkaramadım ama dikkatimi çeken,su almaya indik ama,soğan ve deniz kabuğu ilgimizi çekti onları aldık,yani dışarda bizi çeken şeyler olucak,gemide bunları pekde bilemeyiz ve buda olması gereken bir maceradır.

3.Size bir eş ve çocuk verilir:Veren nedir? Sanırım verici olarak hayat kastediliyor(tanrı değildir ya).Ve Sanırım gemide yalnızız,çünkü kaptanda aslında bizim iç sesimiz gibi.Dış koşulların etkisinin en azaltıcak durum yalnızlıktır bence.Gemide yalnız değilsek,hertürlü eğlence dostluk,aşk varsa zaten hikaye çöpe gider

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi w_wallace -- 11 Mayıs 2012; 3:33:06 >

• quote:

Orijinalden alıntı: w_wallace

Ayrıca Yazıda bazı ince noktalar var,mesela;

1.Gemiden su almak için çıkmak: Demekki gemide eksik olanlarda var ve dışına çıkılmasıda gerekiyor bazen,ve bunun dozaşından bahsediliyor,fazla "uzakta olma" diyerekten.

2.Soğan ve deniz kabuğu: Burdaki soğan bildiğimiz soğan sanırım bir anlam çıkaramadım ama dikkatimi çeken,su almaya indik ama,soğan ve deniz kabuğu ilgimizi çekti onları aldık,yani dışarda bizi çeken şeyler olucak,gemide bunları pekde bilemeyiz ve buda olması gereken bir maceradır.

3.Size bir eş ve çocuk verilir:Veren nedir? Sanırım verici olarak hayat kastediliyor(tanrı değildir ya).Ve Sanırım gemide yalnızız,çünkü kaptanda aslında bizim iç sesimiz gibi.Dış koşulların etkisinin en azaltıcak durum yalnızlıktır bence.Gemide yalnız değilsek,hertürlü eğlence dostluk,aşk varsa zaten hikaye çöpe gider

3 düşüncende çok güzel teşekkür ederim :)

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Alamut Kalesi Kitapları
    11 yıl önce açıldı
    Habis Üçlemesi- Asi /Orkun Uçar
    17 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.