arkadaşlar iso ve ev değerleri birbirine benziyor.sonuçta ikiside aynımıdır acemiliğimi hoş görün,aydınlatırsanız sevinirim.
EV (exposure value): Exposure Compensation yani "EV değerleri"; Poz telafisidir ve basamaklar ile +2'den -2'ye kadar fotoğrafın pozlanmasından sorumludur. EV değerlerini değiştirerek fotoğrafta +2 ve -2 arasında (makinelere göre değişiklik gösterebilmekte) pozlama telafisi yapılr. Normalde diyaframı 1stop değiştirdiğimizde 1stop'luk fark elde ederiz ama ara değerleri de EV (exposure value) ile ayarlayabiliriz, böylece fotoğrafın daha fazla ya da daha az pozlanmasını sağlarız. (mertkandan alıntıdır.) iso ise CCD sensörün ışığa duyarlılığıdır. yani 100 iso 50 iso ya göre ışığa 2 kat daha fazla duyarlıdır. iso arttıkça foto daha aydınlık çıkar fakat sensör ısındığı için özellikle sensörü ufak makinalarda noise oluşur. fark böyle işte. benimde bi yannışım varsa iso konusunda biri düzeltsin
quote:
Orjinalden alıntı: cartcurtetme
EV (exposure value): Exposure Compensation yani "EV değerleri"; Poz telafisidir ve basamaklar ile +2'den -2'ye kadar fotoğrafın pozlanmasından sorumludur. EV değerlerini değiştirerek fotoğrafta +2 ve -2 arasında (makinelere göre değişiklik gösterebilmekte) pozlama telafisi yapılr. Normalde diyaframı 1stop değiştirdiğimizde 1stop'luk fark elde ederiz ama ara değerleri de EV (exposure value) ile ayarlayabiliriz, böylece fotoğrafın daha fazla ya da daha az pozlanmasını sağlarız.
Dostum tam olarak anlayamadım yani bu ev degeri -2 oldugunda nasıl bir avantaj yada dez avantaj saglar +2 oldugunda nasıldır
Durun durunnnnnn,
Pozlama Değeri (Exposure Value-EV) ile Pozlama Telafisi (Exposure Value Compensation) aynı şeyler değildir değerli arkadaşlar. Lütfen anlam kargaşası yaratmayalım :)
Pozlama değeri, film ya da algılayıcı tarafından alınan ışığın miktarıdır ve diyafram, perde hızı, algılayıcı hassasiyeti (ISO değeri) değerleri ile hesaplanır [1]. Bu değer EV olarak belirtilir ve f/1, 1s, ISO100 kombinasyonu için “0” EV olarak kabul edilir. Alınan ışık miktarı yarıya indirildiğinde bu değer 1 artar, tersi durumda bu değer 1 azalır. Örneğin;
Makinenin ışık ölçüm sistemi bazı durumlarda hatalı sonuçlar verebilmektedir. Bu durumda çekilen fotoğraf istenilene göre daha az ışıklı ya da daha fazla ışıklı çıkabilmektedir. Bunu önleyebilmek için makinelerde EV dengeleme (EV compensation) özelliği bulunmaktadır (örn; [-2EV,2EV] ya da [-5EV,5EV] aralıklarında) [2]. Örneğin;
EV dengeleme değeri +1 ise çekilen fotoğrafın normal değerlere göre iki kat daha fazla pozlanacağı anlaşılmalıdır.
[1]
www.dpreview.com
Articles tagged "learn": Digital Photography Review
Olay kısaca bu bilgilerden ibaret. Görüşmek üzere...
Peki Nikon D50'de bu değerleri hangi menüden değiştirebiliyoruz? Ben bulamadım da.
P, A, S modlarında iken denklanşörün sağ yanındaki (+/-) tuşuna bastıktan sonra tekerleği çevirerek istediğiniz EV telafisi değerini seçebilirsiniz.
quote:
Orjinalden alıntı: global_playboys
quote:
Orjinalden alıntı: cartcurtetme
EV (exposure value): Exposure Compensation yani "EV değerleri"; Poz telafisidir ve basamaklar ile +2'den -2'ye kadar fotoğrafın pozlanmasından sorumludur. EV değerlerini değiştirerek fotoğrafta +2 ve -2 arasında (makinelere göre değişiklik gösterebilmekte) pozlama telafisi yapılr. Normalde diyaframı 1stop değiştirdiğimizde 1stop'luk fark elde ederiz ama ara değerleri de EV (exposure value) ile ayarlayabiliriz, böylece fotoğrafın daha fazla ya da daha az pozlanmasını sağlarız.
Dostum tam olarak anlayamadım yani bu ev degeri -2 oldugunda nasıl bir avantaj yada dez avantaj saglar +2 oldugunda nasıldır
+1 tekn,k açıklamalarınız için teşekkürler arkadaşlar. ama bizim gibi foto makinesini eline yeni alan çömezlerin anlayabileceği şekilde anlatacak yokmu. yoksa google danmı konuşuyoruz.
arkadaşlar iso ve ev değerleri birbirine benziyor.sonuçta ikiside aynımıdır acemiliğimi hoş görün,aydınlatırsanız sevinirim.
Sevgili soylu,
ISO değeri hakkında daha önce de birçok forum açıldı ve ayrıntılarıyla anlatıldı. Bence bu konuyu geçmiş forumlarda aramalısın. Ama "ISO ile EV değeri aynı mıdır?" soruna kısaca cevap vermeye çalışayım. Aynı şeyler değildir. Şöyle ki, ISO algılayıcının hassasiyetini gösterir bir değerdir. Örneğin bir manzara çekiyorsun ve ISO değerin 100. Bu durumda makine, f/16 diyafram ve 1/250sn perde hızı versin ve bu değerlerle fotoğrafı çektiğimizi varsayalım. ISO değerini 200 yaptığımızda, önceki çektiğimiz fotoğraf ile aynı ışığa sahip fotoğrafı elde edebilmemiz için diyafram değerini sabit tutarak, perde hızını 1/500sn'ye getirip çekim yapmalısın. Ya da perde hızını sabit tutup diyaframı 1 pozlama kısmalısın. ISO'nun olayı bu :).
EV değeri ise diyafram-perde hızı-ISO değerine bağlı pozlama değeridir. Anladığım kadarıyla şu aşamada ISO'nun ne işe yaradığını öğrenmen çok daha önemli. Sonra EV ve EV dengeleme nedir sorusuna ayrıntılı cevap bulmak daha mantıklı olur sanıyorum. Görüşmek üzere...
quote:
Orjinalden alıntı: @immortal
quote:
Orjinalden alıntı: soylu
Sevgili soylu,
ISO değeri hakkında daha önce de birçok forum açıldı ve ayrıntılarıyla anlatıldı. Bence bu konuyu geçmiş forumlarda aramalısın. Ama "ISO ile EV değeri aynı mıdır?" soruna kısaca cevap vermeye çalışayım. Aynı şeyler değildir. Şöyle ki, ISO algılayıcının hassasiyetini gösterir bir değerdir. Örneğin bir manzara çekiyorsun ve ISO değerin 100. Bu durumda makine, f/16 diyafram ve 1/250sn perde hızı versin ve bu değerlerle fotoğrafı çektiğimizi varsayalım. ISO değerini 200 yaptığımızda, önceki çektiğimiz fotoğraf ile aynı ışığa sahip fotoğrafı elde edebilmemiz için diyafram değerini sabit tutarak, perde hızını 1/500sn'ye getirip çekim yapmalısın. Ya da perde hızını sabit tutup diyaframı 1 pozlama kısmalısın. ISO'nun olayı bu :).
EV değeri ise diyafram-perde hızı-ISO değerine bağlı pozlama değeridir. Anladığım kadarıyla şu aşamada ISO'nun ne işe yaradığını öğrenmen çok daha önemli. Sonra EV ve EV dengeleme nedir sorusuna ayrıntılı cevap bulmak daha mantıklı olur sanıyorum. Görüşmek üzere...
@immortal teşekkürler,söylediğin gibi forumda bu gibi konuları arayarak bulduklarımı okuyorum elbette. fakat bu gibi tekrarlar sayesinde bildiklerime ufak eklentilerde yaparak olayı sindirmeye çalışıyorum
bu ne be butun bıldıklerımıde unuttum yaw
amma yazmışlar
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme