Şimdi Ara

F VE Q KLAVYE KARŞILAŞTIRMASI (25. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
655
Cevap
12
Favori
342.262
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2324252627
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • quote:

Orijinalden alıntı: net_katil

Arkadaş demiş bana daha çok çalışsaydın diye. Ben uzun zamandır on parmak Q klavye ile yazıyorum açıkçası on parmak klavye öğrenme nedenim de ayrı bir hikaye.

Ben on parmak yazı yazmayı Annem yüzünden öğrendim. Ben gece geç saatlere kadar bilgisayar ile uğraşıyordum. Annem ise ışığı görüp hep rahatsız ediyordu artık yat. Saat çok geç oldu. Ben ışığı kapatana kadar taciz ediyordu resmen ve bu beni deli ediyordu.

Odanın ışığını kapatıyorum bu sefer klavyeyi göremiyorum. Işığı yakıyorum bu sefer Annem rahat bırakmıyor. Dedim ki en iyisi ben şu on parmak yazı yazmayı öğreneyim Annemin ruhu bile duymaz.

Nihat Online diye eski bir programı buldum. Allah yazan arkadaştan Razı olsun. Bilgisayarımda Q olduğu için ve F klavyenin faydasını bilmediğim için Q ile başladım 1 hafada tüm tuşların yerini öğrendim ama yavaş yazıyordum. Sonra refleks haline geldi ve işi kaptım.

Şuan için baya hızlı bir şekilde Q klavye kullanıyorum. Çoğu F klavye kullananlarda beni geçemiyordu. Ama şunu gördüm ki Yüksek hızlarda Türkçe metin ise Q klavyenin şansı yok arkadaşım.

Ben o sınava girdiğimde En hızlı yazan Q bendim Q klavyeden baş vuru daha çoktu. Ama Rekorları hep F çiler yaptı. O zaman anladım Türkçe varsa işin içinde F klavye bilen daha baştan 20-30 kelime önden başlıyor.

Gayet açık ve net. Şuanki aklım olsaydı gider F klavye öğrenirdim. Psikolojide Ket vurma diye bir olay vardır. bunun iki çeşiti var İleriye Ket vurma Geriye ket vurma ben bunları hep karıştırırım isim olarak ama şu bir gerçek. Öğrenmiş olduğun bir bilgi bazen yeni şeyleri öğrenmekte zorluk yaşatır.

Sıfırdan F öğrenmeye çalışan biri Benden çok daha şanslı. Yukarıdaki Arkadaş yazmış sanki Devlet dairesinde tüm günüm yazı yazmakla geçiyor diye. Bu yanlış bir zihniyet.

Senin sadece yazma hızındaki 10 kelimelik artış. Gün biterken 2-3 vatandaşın işini daha yapman demek. Adam 10 yıllık memur halen Kağnı hızında yazanlar var. Vallahi ben olsam hiç acımam atarım işten. O senin işin ise en hızlısı olmak zorundasın. Mesleğin açısından kendine yatırım yapacaksın.

Anlattıklarının hepsine katılıyorum. Doğru söze ne denir ki....

• Bu forumun yaş ortalamasını çok merak ediyorum ilerleyen zamanlarda bir anket yapacağım zaten.

Bilmedikleri konular hakkında yorum yapan insanları inanın kesesim geliyor o kadar nefret ediyorum. Bir konu hakkında bilgin yoksa sus ve dinle bir yerlerinden bir şey üretip buraya yazma.

Size Q klavyenin çıkışını anlatayım. 1870 li yıllarda daktilolar daha yeni piyasaya çıkıyor. Ama üretim teknolojisi yüzünden bir problemle karşılaşıyorlar. Hızlı yazımda harfler bir birinin içierisine girmekte ve başka arızalar meydana gelmekte. O zaman ki çok bilmiş Mühendisler mevcut Teknolojiyi geliştirmek yerine tamaman bir çakal düşünce ile öyle bir klavye dizilimi hazırlıyorlar ki İnsanlar artık istesede hızlı yazamaz hale geliyor.

En çok kullanılan harfler sağ ele göre güçsüz olan sol elimizdeki parmaklar ile ulaşacağımız yere göre konumlandırıyorlar. Ayrıca bu çok kullanılan harfleri toplu bir şekilde değilde dağınık bir şekilde yerleştiriyorlar.

Mantığa bakarmısınız. Hızlı giden araçların kaza yapmasını engellemek için Yolu kasıtlı olarak bozmak gibi bir zihniyet.

Ve sizde gelmişsiniz yok efendim programcıyım Q klavye daha uygun
    yok Q yaşam tarzı falan saçma sapan laflar

Senden Programcı olmaz dostum. Programcı adam sürekli araştırır. ve Bilmediği konularda bol keseden atmaz. Bir konuya yabancı kalırsa gider araştırır bilgisini toplar sonra geri gelir tartışır.

Burdan yeni başlayacak arkadaşlara sesleniyorum kesinlikle ve kesinlikle F klavye öğrenin bunu size Q klavye kullanan biri olarak söylüyorum.
    Ve korkmayın ileride F klavye bulamam diye girersiniz ayarlara 2 dk iş. Zaten 10 parmak bilen biri için gerçekte hız hariç klavyenin ne olduğu pek sorun teşkil etmiyor.

Bu yazdıklarımdan sonra halen Q klavyeyi tavsiye eden varsa ona sadece acırım.

• çok iyi bir çalışma cidden Q klavyede en çok kullanılan harfler sol tarafta

Ama Q klavye sayesinde sol parmaklarımıda geliştirdim.

Mesela solda 5 parmagımıda kullanırım ama sagda sadece 3
  • quote:

Arkadaş demiş bana daha çok çalışsaydın diye. Ben uzun zamandır on parmak Q klavye ile yazıyorum açıkçası on parmak klavye öğrenme nedenim de ayrı bir hikaye.

Ben on parmak yazı yazmayı Annem yüzünden öğrendim. Ben gece geç saatlere kadar bilgisayar ile uğraşıyordum. Annem ise ışığı görüp hep rahatsız ediyordu artık yat. Saat çok geç oldu. Ben ışığı kapatana kadar taciz ediyordu resmen ve bu beni deli ediyordu.

Odanın ışığını kapatıyorum bu sefer klavyeyi göremiyorum. Işığı yakıyorum bu sefer Annem rahat bırakmıyor. Dedim ki en iyisi ben şu on parmak yazı yazmayı öğreneyim Annemin ruhu bile duymaz.

Nihat Online diye eski bir programı buldum. Allah yazan arkadaştan Razı olsun. Bilgisayarımda Q olduğu için ve F klavyenin faydasını bilmediğim için Q ile başladım 1 hafada tüm tuşların yerini öğrendim ama yavaş yazıyordum. Sonra refleks haline geldi ve işi kaptım.

Şuan için baya hızlı bir şekilde Q klavye kullanıyorum. Çoğu F klavye kullananlarda beni geçemiyordu. Ama şunu gördüm ki Yüksek hızlarda Türkçe metin ise Q klavyenin şansı yok arkadaşım.

Ben o sınava girdiğimde En hızlı yazan Q bendim Q klavyeden baş vuru daha çoktu. Ama Rekorları hep F çiler yaptı. O zaman anladım Türkçe varsa işin içinde F klavye bilen daha baştan 20-30 kelime önden başlıyor.

Gayet açık ve net. Şuanki aklım olsaydı gider F klavye öğrenirdim. Psikolojide Ket vurma diye bir olay vardır. bunun iki çeşiti var İleriye Ket vurma Geriye ket vurma ben bunları hep karıştırırım isim olarak ama şu bir gerçek. Öğrenmiş olduğun bir bilgi bazen yeni şeyleri öğrenmekte zorluk yaşatır.

Sıfırdan F öğrenmeye çalışan biri Benden çok daha şanslı. Yukarıdaki Arkadaş yazmış sanki Devlet dairesinde tüm günüm yazı yazmakla geçiyor diye. Bu yanlış bir zihniyet.

Senin sadece yazma hızındaki 10 kelimelik artış. Gün biterken 2-3 vatandaşın işini daha yapman demek. Adam 10 yıllık memur halen Kağnı hızında yazanlar var. Vallahi ben olsam hiç acımam atarım işten. O senin işin ise en hızlısı olmak zorundasın. Mesleğin açısından kendine yatırım yapacaksın.

+1 Hocam bende 20 seneye yakındır f klavye kullanırım şuan olduğu gibi bizde buna alışmışız bırakamıyoruz Bu zaman zarfında mecburiyetten Q da öğrendik ama yavaş yazabiliyorum

Bi avantajı ikisini de bakmadan yazabilmem oldu yani şuan F üstünde Q u da yazarım Eskiden dos kullanırken falan serviste çalışırken q vardı evde de f vardı gene dosya mecbur q kullanmaya başladık falan böyle geldi böyle gidiyo velhasıl f den memnunum

• ben 10 parmak f kullanabildiğimden ve tuşlara bakmam gerekmediğinden Q klavye bir bilgisayarda yazacağım zaman hemen Türkçe F klavyeye göre ayarlıyorum ve aynı süratte yazmaya devam ediyorum. 10 parmak yazmayı becerebilen arkadaşlara şiddetle tavsiye ediyorum. bu işlemi yapmak 10 saniyenizi alır. ayrıca Q klavyeyi protesto ediyorum.
  • 10 Parmak F kullanırdım, ne güzeldi. Mecburiyetten Q kullanıyorum. Keşke herkes F kullansa da Gamer klavyeler vs. Yüksek kaliteli klavyeler de F olarak üretilse, ayrıca oyunlarda sorun çıkarmasa.
  • F klavye Türkçeye daha uygundur.Kolaylarına geldiği için vatandaş ewet qo felan yazıyor Q klavye ile.F klavye ile böyle dil katliamları biraz zor olur.Ben de şu an Q klavye kullanıyorum ama ilerde F klavye de kullanmayı denicem nasipse
  • quote:

Sana son derece katılıyorum arkadaşım. Ben daha önceleri yazmıştım foruma. 300-350 vuruş arası vuruş yapmaktaydım 1 dakikalık testlerde. Şimdi ise 565 vuruş yapabiliyorum. Tabi, bu çalışmaya bağlı ama, istek de olacak. F klavye gereksiz diyenler q klavyede 10 dakikada 1 metin yazıyorken, biz o metni, 2 dakikada 2 kere yazıyoruz. Bunu da unutmamak gerekir. Ha bir de devlet dairesindeyseniz zaten mecbursunuzdur. İşiniz Zabit kâtipliği ise en az 3 dakikada 90 kelimeyi hatasız olarak yazmalısınız. Hadi, bunu da geçin. Q klavye, F klavyenin kurucusu Sayın İhsan Sıtkı YENER'in dediği gibi, ilkellik. O zamanlar demirler birbirine takılmasın diye, en çok kullanılan harfler uzaklara yerleştirilmiştir. F klavye öylesine çıkartılmamıştır. Gayet bilimseldir. Bizim İhsan Sıtkı hocamızın yaptığını ruslar yıllarca denemişler ama yapamamışlar.Amerikalılar bile yıllardır düşünüyorlar, fakat q klavyeden kendilerini bile kurtaramıyorlar. Dünya q klavyeye hapsolmuş durumda. Kullanmaya mecbursunuz yani. Kullanırken de saygılı, ölçülü ve bütün imlâ kurallarına uygun olarak kullanılmalıdır. Sizlere burdan yanlış anlamayın, emir gibi olmasın ama.
    Beni bir forum arkadaşınız, kardeşiniz, dostunuz olarak görün, size tavsiyem, bilmeyenler başlasınlar. Aradan birkaç ay geçince farkı kendiniz hissedeceksiniz. Diğer insanlar msn de 2 kişiyle zor muhattap olurken, siz aynı anda 5-6 kişiyle bile rahatça konuşabileceksiniz.
    Bu işi severek ve isteyerek yaptığınız sürece, metinler sizden korkan....

Ben Ankara Adalet Meslek Lisesi Bilge Parmaklar Yarış Ekibi'nden Bilge || Zorbey. Her türlü soru ve istek ile benimle forumdan irtibata geçebilirsiniz....

Bu arada burdan 2010 Türkiye İnternet Klâvye Şampiyonası'na katılacak olan tüm okul ve yarışmacılara başarılar diliyorum....
    Saygı ve sevgilerimle.....

• F klavye eğitimi hakkında bu sitede yeteri kadar bilgi var ticaret meslek liseliler
  • quote:

Orijinalden alıntı: zorbey1993

quote:

Sana son derece katılıyorum arkadaşım. Ben daha önceleri yazmıştım foruma. 300-350 vuruş arası vuruş yapmaktaydım 1 dakikalık testlerde. Şimdi ise 565 vuruş yapabiliyorum. Tabi, bu çalışmaya bağlı ama, istek de olacak. F klavye gereksiz diyenler q klavyede 10 dakikada 1 metin yazıyorken, biz o metni, 2 dakikada 2 kere yazıyoruz. Bunu da unutmamak gerekir. Ha bir de devlet dairesindeyseniz zaten mecbursunuzdur. İşiniz Zabit kâtipliği ise en az 3 dakikada 90 kelimeyi hatasız olarak yazmalısınız. Hadi, bunu da geçin. Q klavye, F klavyenin kurucusu Sayın İhsan Sıtkı YENER'in dediği gibi, ilkellik. O zamanlar demirler birbirine takılmasın diye, en çok kullanılan harfler uzaklara yerleştirilmiştir. F klavye öylesine çıkartılmamıştır. Gayet bilimseldir. Bizim İhsan Sıtkı hocamızın yaptığını ruslar yıllarca denemişler ama yapamamışlar.Amerikalılar bile yıllardır düşünüyorlar, fakat q klavyeden kendilerini bile kurtaramıyorlar. Dünya q klavyeye hapsolmuş durumda. Kullanmaya mecbursunuz yani. Kullanırken de saygılı, ölçülü ve bütün imlâ kurallarına uygun olarak kullanılmalıdır. Sizlere burdan yanlış anlamayın, emir gibi olmasın ama.
    Beni bir forum arkadaşınız, kardeşiniz, dostunuz olarak görün, size tavsiyem, bilmeyenler başlasınlar. Aradan birkaç ay geçince farkı kendiniz hissedeceksiniz. Diğer insanlar msn de 2 kişiyle zor muhattap olurken, siz aynı anda 5-6 kişiyle bile rahatça konuşabileceksiniz.
    Bu işi severek ve isteyerek yaptığınız sürece, metinler sizden korkan....

Ben Ankara Adalet Meslek Lisesi Bilge Parmaklar Yarış Ekibi'nden Bilge || Zorbey. Her türlü soru ve istek ile benimle forumdan irtibata geçebilirsiniz....

Bu arada burdan 2010 Türkiye İnternet Klâvye Şampiyonası'na katılacak olan tüm okul ve yarışmacılara başarılar diliyorum....
    Saygı ve sevgilerimle.....

Q klavye düzenini yapan adam kesin cehennemlik zaten. Yapmış olduğu bu saktekarlık ile insanlığa ne kadar zarar verdiğini öbür dünyada farkına varmıştır.

• Zamanında f klavyeye alıştıran olsaymış yada biri böyle anlatsaymış.Ben acemiydim bilmiyordum beni uyaranlar neredeydi?
  • quote:

Orijinalden alıntı: hamann7725

Zamanında f klavyeye alıştıran olsaymış yada biri böyle anlatsaymış.Ben acemiydim bilmiyordum beni uyaranlar neredeydi?

sakın böyle düşünme

F klavyeyi kullanmak okadar kolayki parmakların kendiliğinden zaten harflerin yerini buluyor

kesinlikle kullandığın Q klavyeyi atmanı F kullanmanı ve çocuğun varsa hiç Q klavyeyi görmeden
    direk F klavye ile bilgisayara başlamasını şiddetle tavsiye ederim
  • F klavye kullanmak isteyenler kullandıkları Q klavyeyi atıp yeni F klavye almalarına hiç gerek yok.Bu yazıyı okuduktan sonra kullanmakta olduğum Q klavyemi F klavyeye çevirdim çokta basit oldu.Lazım olan tek şey ise bir tane bıçak veya benzeri ince bir cisim yapılışına gelince önce klavyenizi bölge ve dil seçeneklerinden q klavyeyi kaldırıp f klavye yepın sonra başlat > donatılar > erişebilirlik > ekran klavyesini seçin o karşınızdayken bıçak yardımıyla tuşların arasıdaki ince boşluktan sokup tuşları teker teker hafifçe yukarı doğru itip çıkartın merak etmeyin fazla zorlamadığınız süreçte kırmazsınız sonra ekrandaki F klavyeye bakarak sıralamayı karıştırmadan çıkarttığınız tuşu çıt sesini duyuna kadar yuvasına bastırın tüm tuşların değişimi bitince artık önünüzde f klavyeniz kullanımınıza hazır

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ufukano07 -- 26 Mart 2010; 19:26:23 >

• quote:

Orijinalden alıntı: ufukano07

F klavye kullanmak isteyenler kullandıkları Q klavyeyi atıp yeni F klavye almalarına hiç gerek yok.Bu yazıyı okuduktan sonra kullanmakta olduğum Q klavyemi F klavyeye çevirdim çokta basit oldu.Lazım olan tek şey ise bir tane bıçak veya benzeri ince bir cisim yapılışına gelince önce klavyenizi bölge ve dil seçeneklerinden q klavyeyi kaldırıp f klavye yepın sonra başlat > donatılar > erişebilirlik > ekran klavyesini seçin o karşınızdayken bıçak yardımıyla tuşların arasıdaki ince boşluktan sokup tuşları teker teker hafifçe yukarı doğru itip çıkartın merak etmeyin fazla zorlamadığınız süreçte kırmazsınız sonra ekrandaki F klavyeye bakarak sıralamayı karıştırmadan çıkarttığınız tuşu çıt sesini duyuna kadar yuvasına bastırın tüm tuşların değişimi bitince artık önünüzde f klavyeniz kullanımınıza hazır

Tüm samimiyetimle söylüyorum ki, ben bunu iki kere alkışlarım. Hem yeni bir klavye masrafına girilmez, hem de F klavyeye dönüşüm yapılır.

• Bu metod her klavyede işe yaramıyor. Tuşların yükseklikleri aynı ise (dizüstü klavyeleri veya düz klavyeler gibi) tamam fakat tuşların yükseklikleri farklı ise bazıları kötü sırıtıyor.
    Ben yine mat teflon etiket taraftarıyım.
  • yazı çok güzelmiş.forumda çok takılırım ama bu bölüme şimdiye kadar girmemişim.yazı 2006da yazılmış ama çok güzel bir yazı.1955 yılında f klavyeyi icat eden emeği geçen herkesi tebrik ederim.zamanın ilerisinde düşünüp böyle bir çalışma yapmışlar.annem babam daktilo falan kullandıkları için bilgisayara geçincede aynen f klavye kullanmaya devam ettiler.bende kendi bilgisayarımı alana kadar f klavye kullandım.sonra kendi bilgisayarım q klavyeydi bu sefe rona alıştım.sonra laptop aldık onu annemin diye f yaptık ama ben kullandım.sonra kendime laptop aldım o da q klavyeydi.ondan beri q klavye kullanıyorum.ama artık iki klavyedede yeterli hızda yazabiliyorum.on parmak klavye kullanmadım şimdiye kadar.o yüzden tuşların yerleri çokta önemli olmuyor benim için.sadece bi alışkanlık oluyor.

ama şu an bilgisayar mühendisliği okuyorum.bir sürü program yazıyoruz.noktalama işaretleri f klavye ile baya değişik olduğu için heralde bu saatten sonra en azından program yazarken f klavye kullanamayacağımı düşünüyorum.

yazıdada yazdığı gibi.keşke bilgisayar sektörü gelişirken daktiloda gösterilen özverideki gibi bilgisayar klavyelerindede gösterebilselermiş.şu an türkiyede daha yaygın kullanılan klavye f klavye olsa çok daha güzel olurmuş.

bu yazının belli bölümlerini daha önce bazı yerlerde okumuştum.q klavyenin ingilizceye daha yatkın olduğunu düşünüyordum.ama alakası yokmuş

• Fe klavye kullanmayı tavsiye etmek milliyetçilik değil, milli bilinçlendirmedir
    konuyu açan arkadaşa teşekkür ediyorum 4 yıldan beri takip ediyor konuyu
  • F klavye milli bilinci falan bir kenera bırak daha yüksek verimlilik ve kolaylıktır. Ama bizim yöneticiler ne işe yarıyorsa etrafın Q klavye denilen bir bela ile dolmasına seyirci kaldılar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: koxp94

Fe klavye kullanmayı tavsiye etmek milliyetçilik değil, milli bilinçlendirmedir
    konuyu açan arkadaşa teşekkür ediyorum 4 yıldan beri takip ediyor konuyu

Aslında konu beni takip ediyor. Çünkü F klavye kullanımı ile ilgili toplumsal bilinç artmaya başladı. Bazen haber sitelerinde mevzu ile ilgili yazılar çıkıyor ve alıntı olarak Donanım Haber Forum yazınca ilgimi çekiyor.
    Ayrıca konuya ciddi derecede katılım var eminim buraya cevap yazanların arasında f klavyenin profesyonelleri de vardır. Benim yaptığım yolu tarif etmekti, aklın yolunu.
    Bazı akademik çalışmalar yapıyorum ve bunları bitirince bu yaz ilk mesajı elden geçireceğim.

• 
Sayfa: önceki 2324252627
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.