Şimdi Ara

fan kontrol yardım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
68
Cevap
1
Favori
4.803
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • iyi günler arkadaşlar ben yeni başlayan bir elektronik öğrencisi olarak fan kontrolcü yapmak istiyorum forumdaki bazı konulara baktım fakat yeni olduğum için şemalar ve terimler bana anlamlı gelmiyor doğal olarak bilgim olmadıgından fan kontrol cü yapmak istiyorum bilgisayarımda 6 adet fan var 1 tanesi 200 mm kırmızı ledli 1 adet 140mm 4 adet 120mm akasa modelli fanım mevcut bilgisayardan anlıyorum fakat kontrolcüden anlamıyorum teknolojiyi severim ufak çaplı alışverişlerim oldu fan kontrolcü alabilirim fakat kendım yapmak istiyorum hobi tarzı ürünlerle uğraştım ama okadar :) bana kapsamlı yeni elektronik öğrenen biri için basit fan kontrolcü şeması açıklayıcı ve gereçleri tam göstererek resimli anlatabilicek bilgili arkadaşlara ihtiyaç duyuyorum 0 12 veya fanı minumum çalıştırıp 12v değerlerinde ayarlayabileceğim bir şemalı anlatımlı yardım ederseniz sevinirim biraz uzun oldu k.bakmayın kendimi tam olarak anlatmak ve yapmak istediğimi tam olarak belirtmek için bu kadar uzun yazdım teşekkürler şimdiden....

• 1k potans ile fan hızını kontrol edebilirsin.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ogulcanozugenc

1k potans ile fan hızını kontrol edebilirsin.
    pwm kullarak yapabilirsin."pwm fan controller" diye aratırsan istediğini bulabilirsin
  • quote:

Orijinalden alıntı: bertan88

pwm kullarak yapabilirsin."pwm fan controller" diye aratırsan istediğini bulabilirsin

Alıntıları Göster
    sanırım forumlardan sılınmıs bulamadım malısef eskı konularoldugu için :(
  • quote:

Orijinalden alıntı: wgurkan

Alıntıları Göster
    güncel ve net açıklayıcı anlatımlı olursa çok sevinirim yenilerde bu sevdaya katılır teşekkürler....
  • quote:

Alıntıları Göster
    aşağıdaki devreyi kullanabilirsin

fan kontrol yardım

dirençler
    R1 1 KOhm 1/4 W
    R2 1 KOhm pot
    R3 1 KOhm 1/4 W
    R4 330 Ohm 1/4 W
    kondansatörler
    C1 0.1 uF
    C2 1 uF 16 V
    entegreler
    IC1 NE555
    transistörler
    Q1 IRF520
    diyotlar
    D1 1N4148
    D2 1N4148

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bertan88 -- 1 Temmuz 2013; 22:26:44 >

• quote:

aşağıdaki devreyi kullanabilirsin

fan kontrol yardım

dirençler
    R1 1 KOhm 1/4 W
    R2 1 KOhm pot
    R3 1 KOhm 1/4 W
    R4 330 Ohm 1/4 W
    kondansatörler
    C1 0.1 uF
    C2 1 uF 16 V
    entegreler
    IC1 NE555
    transistörler
    Q1 IRF520
    diyotlar
    D1 1N4148
    D2 1N4148

Alıntıları Göster
    yeni olduğum için devre net anlamıyorum bana görsel yapılı veya nasıl yapacağımı anlatabılırsen cok sevınırım bu tarz devreler bana cok yabancı hıc bılmedıgım ıcın yınede cok tesekkurler

• quote:

yeni olduğum için devre net anlamıyorum bana görsel yapılı veya nasıl yapacağımı anlatabılırsen cok sevınırım bu tarz devreler bana cok yabancı hıc bılmedıgım ıcın yınede cok tesekkurler

Alıntıları Göster
    kaç fan bağlayabiliyorum
  • wgurkan kullanıcısına yanıt
    ne555 entegresi bir frekans üretir.frekansı kondansatör ve direnç ile ayarlanır , sen pot ile direnci değiştirerek frekans ile oynayacaksın.frekans artınca fan daha hızlı dönücek , frekans azalırsa daha yavaş dönecek.transistör ise çıkışı güçlendirmek içindir.ne555 entegresi tek başına 6 tane fanı süremez çok ısınır.biz onu güçlendirmek için transistör koyuyoruz.başka bir sorun varsa söyle yardım etmeye çalışırım
  • quote:

ne555 entegresi bir frekans üretir.frekansı kondansatör ve direnç ile ayarlanır , sen pot ile direnci değiştirerek frekans ile oynayacaksın.frekans artınca fan daha hızlı dönücek , frekans azalırsa daha yavaş dönecek.transistör ise çıkışı güçlendirmek içindir.ne555 entegresi tek başına 6 tane fanı süremez çok ısınır.biz onu güçlendirmek için transistör koyuyoruz.başka bir sorun varsa söyle yardım etmeye çalışırım
    bu şemayı 6 fana uygulayabılırım ozaman ama kızacaksın belkı ama ben pek şema bilgim yok cidden bana kaba tabirle resimle şunu şuna bağla tarzında anlatman mumkun mu veya bır lınk verebılırsen güncel forumda su yap dersende cok süper olur teşekkürler
  • quote:

bu şemayı 6 fana uygulayabılırım ozaman ama kızacaksın belkı ama ben pek şema bilgim yok cidden bana kaba tabirle resimle şunu şuna bağla tarzında anlatman mumkun mu veya bır lınk verebılırsen güncel forumda su yap dersende cok süper olur teşekkürler

Alıntıları Göster
    bu devreyle 0.5A lik 18 tane fanı sürebilirsinz.siz yukarıda verdiğim malzeme listesini alın.ben size neyin nereye bağlanacağını tek tek söyleyeyim.lehimle falan uğraşmamak için "breadbord" alabilirsiz.aşağıdaki resimde devrenin breadbord üzerinde kurulmuş hali var.

fan kontrol yardım

• quote:

bu devreyle 0.5A lik 18 tane fanı sürebilirsinz.siz yukarıda verdiğim malzeme listesini alın.ben size neyin nereye bağlanacağını tek tek söyleyeyim.lehimle falan uğraşmamak için "breadbord" alabilirsiz.aşağıdaki resimde devrenin breadbord üzerinde kurulmuş hali var.

fan kontrol yardım

Alıntıları Göster
    çok teşekkürler sabrınız için çok yordum sizi yaklaşık 2 haftadır arıyorum tarıyorum hep eskı konular ondan bır çözemedim en sağlıklı devlerı yarın bır aksılık olmazsa sakarya hendekte arıyacam bu lısteyı hemen sıze sorarım bıde forumda bır konuda 4 kontrollü olarak yapmış bır arkadaş onun gıbı düzen yapacam yoksa tek kontrol uzerınden 5 6 fan gıbı mı bır düzenek kuracam bu konudaki gıbı mıhttp://forum.donanimhaber.com/m_34117225/tm.htm yapacam o plakayı zaten yapamam da :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wgurkan -- 1 Temmuz 2013; 22:55:32 >

• wgurkan kullanıcısına yanıt
    linktekini yapmak istersen onun içinde yazayım.o devre benim verdiğim devreden biraz daha kararsız çalışır ama başlangıç için daha basit bir devredir.
    malzeme listesi
    220ohm
    100kohm
    100kohm pot
    bd240
    bc337
    1n4001

bu verdiğim liste tek fan kontrol içindir.istersen 6 tane fan bağlarsın ama bd240 için soğutucu almalısın.bu devreden 6 tane yaparsan 6 tane fanı ayrı ayrı kontrol edersin, yada 3 tane yaparsın fanları 2 şer gruplar halinde kontrol edersin.lehimle uğraşmak istemiyorsan bread bord alıp onun üzerine kurarsın.yada havya lehim alıp delikli pertinaksa yaparsın.bread bord a yapacaksan zil telide almayı unutma.
  • quote:

linktekini yapmak istersen onun içinde yazayım.o devre benim verdiğim devreden biraz daha kararsız çalışır ama başlangıç için daha basit bir devredir.
    malzeme listesi
    220ohm
    100kohm
    100kohm pot
    bd240
    bc337
    1n4001

bu verdiğim liste tek fan kontrol içindir.istersen 6 tane fan bağlarsın ama bd240 için soğutucu almalısın.bu devreden 6 tane yaparsan 6 tane fanı ayrı ayrı kontrol edersin, yada 3 tane yaparsın fanları 2 şer gruplar halinde kontrol edersin.lehimle uğraşmak istemiyorsan bread bord alıp onun üzerine kurarsın.yada havya lehim alıp delikli pertinaksa yaparsın.bread bord a yapacaksan zil telide almayı unutma.
    bread boardda lehim olmadan yapılınca sabıtleme nasıl yaparız ? sonuçta kasa ıcıne koyacağımdan oynama çıkma gıbı bır durum olmaz herhalde dimi .

• quote:

bread boardda lehim olmadan yapılınca sabıtleme nasıl yaparız ? sonuçta kasa ıcıne koyacağımdan oynama çıkma gıbı bır durum olmaz herhalde dimi .

Alıntıları Göster
    parçalarda oynama olmaz.bread bord un alt tarafı yapışkanlıdır , kasanın iç kısmına yapıştırabilirsin potlarıda kablo ile kasanın ön tarafına takarsın
  • quote:

parçalarda oynama olmaz.bread bord un alt tarafı yapışkanlıdır , kasanın iç kısmına yapıştırabilirsin potlarıda kablo ile kasanın ön tarafına takarsın

Alıntıları Göster
    çok teşekkürler yarın umarım hendek te bulabılırım bu parçaları bızım buralarda bıraz kıttır malısef elektronık devre ve parçalar yarın kısmet olursa gorusuruz...
  • quote:

çok teşekkürler yarın umarım hendek te bulabılırım bu parçaları bızım buralarda bıraz kıttır malısef elektronık devre ve parçalar yarın kısmet olursa gorusuruz...

Alıntıları Göster
    teknıkbılgın yetersız buyuk ıhtımalle yapamaycaksın hıc ugrasma 30 lıraya hazırını al derım malzemesı belkı bu parayı gecıcek aldıgın yerde
    http://www.sanalpazar.com/Td-4fc-Fan-Kontrol-Unitesi-4-Fan-Alarm-Sinyali__isp7746374

• quote:

Orijinalden alıntı: pegasus1881

teknıkbılgın yetersız buyuk ıhtımalle yapamaycaksın hıc ugrasma 30 lıraya hazırını al derım malzemesı belkı bu parayı gecıcek aldıgın yerde
    http://www.sanalpazar.com/Td-4fc-Fan-Kontrol-Unitesi-4-Fan-Alarm-Sinyali__isp7746374

Alıntıları Göster
    bunlarlar uğraşacağına bir potansiyometre al.potansiyometrenin bir ucuna +12v öteki ucuna transistör tak transistörü fana bağla.al sana kontrol devresi maliyetide az olur emeğide

transistör 50kr-1tl
    potansiyometre 50kr

bütün maliyet bu

yukarıdaki osilatör devresi tabiiki en sağlıklısıdır ancak

breadbord 5 tl
    NE555 50kr
    diğer malzemeler felan 1.5tl tutar yani karar senin.

denemesinide yaptım

breadbord üstündeki görüntüsü:

breadbord alıp 5 tlye yazık etme 5-6 tane lehimi var zaten

• quote:

Orijinalden alıntı: secollah

bunlarlar uğraşacağına bir potansiyometre al.potansiyometrenin bir ucuna +12v öteki ucuna transistör tak transistörü fana bağla.al sana kontrol devresi maliyetide az olur emeğide

transistör 50kr-1tl
    potansiyometre 50kr

bütün maliyet bu

yukarıdaki osilatör devresi tabiiki en sağlıklısıdır ancak

breadbord 5 tl
    NE555 50kr
    diğer malzemeler felan 1.5tl tutar yani karar senin.

denemesinide yaptım

breadbord üstündeki görüntüsü:

breadbord alıp 5 tlye yazık etme 5-6 tane lehimi var zaten

Alıntıları Göster
    Anlamadığım bir konu var. 1k ayarlanabilir direnç ile bu iş olmazmı ? Olursa farkı nedir bu paylaştığınız devrelerden ?
    Devreler çok iyi fakat farkı anlayamadım. Teşekkürler.

• quote:

Orijinalden alıntı: ogulcanozugenc

Anlamadığım bir konu var. 1k ayarlanabilir direnç ile bu iş olmazmı ? Olursa farkı nedir bu paylaştığınız devrelerden ?
    Devreler çok iyi fakat farkı anlayamadım. Teşekkürler.

Alıntıları Göster
    5 k pot ve bir adet trasistorla yaparsın fakat, potun değeri kadar bir direnci de potun sol bacağına seri bağlanam gerekir . yoksa potun % 50 sine kadar fan çalışmaz % 50 den fazla verince çalışır ancak.
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.