Şimdi Ara

fan kontrol yardım (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
68
Cevap
1
Favori
4.803
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • iyi demişsinde kardeşim ben fan kontrolcü aldım ama çalışması bana yararlı olmadı geri gönderdim akasa fc six modeli ve voltaj verdiğinde ise ses yapıyor buda beni ciddi rahatsız etti neyse bilgim az olabilir ama derler ya azimle ... duvarı deler azmin karşısında kimse duramaz neyse ben kendim yapmak istedim fiyatlardan da bilgim var kimse anasının karnında öğrenmedi derler ya dayak yiyerek atmayı öğrenirsin bende öğrenmek istedim sağolsun arkadaşlar yardımcı oluyor yardımcı olmayanda saolsun boza boza öğrenicez teşekkürler yorumun için ...

@pegasus1881

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wgurkan -- 2 Temmuz 2013; 19:50:53 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: ogulcanozugenc

Anlamadığım bir konu var. 1k ayarlanabilir direnç ile bu iş olmazmı ? Olursa farkı nedir bu paylaştığınız devrelerden ?
    Devreler çok iyi fakat farkı anlayamadım. Teşekkürler.

Olur, ancak bahsettiğiniz durumda pot üzerinde kayda değer bir güç harcanacağı için diğer çözümlere göre daha verimsiz olur.
  • quote:

Orijinalden alıntı: bertan88

linktekini yapmak istersen onun içinde yazayım.o devre benim verdiğim devreden biraz daha kararsız çalışır ama başlangıç için daha basit bir devredir.
    malzeme listesi
    220ohm
    100kohm
    100kohm pot
    bd240
    bc337
    1n4001

bu verdiğim liste tek fan kontrol içindir.istersen 6 tane fan bağlarsın ama bd240 için soğutucu almalısın.bu devreden 6 tane yaparsan 6 tane fanı ayrı ayrı kontrol edersin, yada 3 tane yaparsın fanları 2 şer gruplar halinde kontrol edersin.lehimle uğraşmak istemiyorsan bread bord alıp onun üzerine kurarsın.yada havya lehim alıp delikli pertinaksa yaparsın.bread bord a yapacaksan zil telide almayı unutma.

220ohm
    100kohm
    100kohm pot
    bd240
    bc337
    1n4001

malzemeleri aldım bana devre montajını ve fan bağlantıları konusunda yardımcı olabilirmisin bugun elime geçti malisef benım bulunduğum yerde olmadığı ıcın :D senden haber bekliyorum teşekkürler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wgurkan -- 5 Temmuz 2013; 20:20:17 >

• breadbord aldınızmı?
  • partinaks aldım
    herseyım hazır sadece lehımlenmeyı bneklıyor senı bekliyorum :)
    transistorlerın yerlerını ayarladım devre montajı kaldı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wgurkan -- 5 Temmuz 2013; 20:39:49 >
  • Üstten ve alttan resimlerini atabilirmisin ben yolları çizeyim.

• Senin için Aresden çizim yaptım , yaptığım çizim üstten görünümü.Hangi parçanın nereye bağlanıcağını görmen için çizdim , illaki aşağıdaki yerleşim gibi yapmana gerek yok.

fan kontrol yardım

fan kontrol yardım
  • https://forum.donanimhaber.com/images/upfiles/517923/c0cbd100-9ef1-4dbd-b856-08ff7f1c1c84.jpg
    son olarak dirençlerde bıraz kafam karıştı :D şu çizdiğim dirençlerin isimlerini yazabilirmisin şimdiden çok ama çok teşekkürler....
    bide bd 240 c geneli arada bir tane a modeli var bu sorun yaratırmı ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wgurkan -- 5 Temmuz 2013; 21:54:00 >
  • A yada C olması sorun değil , kullanabilirsin.

Sağdaki dirençler 220 ohm

Ortadaki dirençler 10k ohm

Sodakiler ise diyot ama sanki zener diyot gibi.Siz yukarıda çizdiğim şekildeki 1n4001 yerine bir şey takmayın.

Başka bir sorun çıkarsa yazın buraya , yardımcı olurum

Kolay gelsin
  • bağlantıları yaptım fakat fanı tam dondurmuyor kapattımı bır daha dondurmuyor ?
  • on off gıbı bısey oldu sanırım
    acaba 1n4148 ı bağlamadım ondan mıkı sen demıstın ya 1n4001 bağlama
  • olayı anlamadım ama bi tane pot koyup geçsen olmaz mı :/
  • pot koyacağıma 1 adet 12 v molex 1 adet 7v molex yapıp 6 fana da verebılırım ozaman potada gerek yok ama bana ıstedıgım zaman kapatabılecegım bır devre lazım....
  • Aşağıdaki siteden bakıp kontrol edebilirsiniz.

http://www.darkhardware.com/makale/fan_kontrol-01
  • senın verdıgın devreyıde eksıksız yaptım usttekını ama ondada sadece on off gıbı çalışıyor voltaj ayarını yapmıyor.
    verdiğin sıtedekınıde yaptım o hıc calısmadı
  • Biryerde yanlış yapıyorsun.Lehimlediğin pertinaksın alttan ve üstten resmini yollayabilirmisin.
  • Devredeki yanlışı söyliyeyim size. BC337 transistörünüzün Emiter-Kollektör bağlantısını yanlış yapmışsınız. Veyahutta bu transistör yerine aynı bağlantı şeklinde BC307 takacaksınız(bana kalırsa doğru transistör bu). Bu halde BC337 ters polarma altında kalıyor. Bana kalırsa Eğer fanı max devirde çalıştırmıyacaksanız (10.6V yeterli geliyorsa ) Darlington bağlantılı transistör ile yapılmış pozitif voltaj regülatörü ile yapmanız. Antivirüsümden dolayı proteusu sildim, 1 saat sonra devre şeması koyarım buraya.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi IItwentysixII -- 6 Temmuz 2013; 22:26:27 >
  • http://www.darkhardware.com/makale/fan_kontrol-01
    Burda adam gayet iyi açıklamış.12v dan 6 volta düşürüyor denendi çalışıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi K1NgoNGs -- 6 Temmuz 2013; 22:54:13 >
  • Şimdi bunun yerine pot koysan nolur farkı ne anlamadım doğrusu.
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.