Şimdi Ara

fan kontrol yardım (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
68
Cevap
1
Favori
4.803
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: K1NgoNGs

http://www.darkhardware.com/makale/fan_kontrol-01
    Burda adam gayet iyi açıklamış.12v dan 6 volta düşürüyor denendi çalışıyor.

Daha transistörün emiterini bile çizmeyi beceremeyen birinin yaptığı web sitesi... Sağdan soldan bulma kafadan sallama devreler. Birde çalışıyormuş gibi anlatması yokmu öldürüyor insanı. Sakalım var ama dinleyen yok malesef. Aşağıda vermiş olduğum devre 4V ile 11.4V arası ayarlanabilen çıkış gerilimi vermektedir. Çıkış voltajını 0V ile 11.4V arası yapmak isterseniz zeneri söküp potun bacağını direk (-) voltaja bağlayacaksınız. Minimum voltajı değiştirmek isterseniz Zener diyotun voltajını değiştirmelisiniz ( 5V çıkış için zenerinizi 5.6V seçeceksiniz, yani çıkış voltajı+ 0.7V olarak hesaplayacaksınız) ... Max çıkış voltajını ayarlamak istersenizde ikinci resimde A ve B diye belirttiğim uçlar arasına direnç koyarak halledebilirsiniz. Mesela max 10V versin derseniz A-B ucları arasına 1K direnç koymanız kafidir.
    ilk resim 11.4V ile 4V arası çıkış voltajı verir;
     fan kontrol yardım

ikinci resim hesabınıza göre modifiye yaparak çıkış voltajınızın max ve min sınırını ayarlarsınız.
     fan kontrol yardım

Çıkış voltajının max değerini farklı değerde kullanmak isteyenler A ve B uçları arasındaki direnci şu değerlerde kullansın;
    11.4V için A ve B ucları kısa devre
    10V için 1,1K (1K ve 100R seri bağla)
    9V için 2.36K
    8V için 4.19K
    7V için 7.27K 'dir. dilerseniz 10K pot koyarak 6,45V ile 11.4V arasında ayarlayabilirsiniz.
    Hesaplarım 4.7V zenere göre yapılmıştır. Yani çıkış voltajı min 4V olduğu durum içindir!!!
    Eğer 4Volttan farklı bir değer seçmek isterseniz C-D noktaları arasınada 10K pot koyarsınız.

• Bilgisayar fanları içinde fan motorunun bir sonraki adıma geçmesini sağlayan hall effect sensörler vardır. POT ile yaptığın bağlantı voltajı istediğin gibi kontrol etmeni sağlamaz. PWM ile voltajı sürersen voltaj değeri sabit kalırken akımı değiştirirsin. Bobinlere hep aynı voltaj aralıklarla gider. Bu şekilde bobinler anlık olarak çalışır ve durur. PWM ile çalışma ve durma süresini ayarlarsın. Tabi PWM de bu çalışma ve durma süreleri çok kısa olduğu için gözle takip edemezsin. Fanın dönüşünde herhangi bir güç kaybı olmadan, sensörlerin duraksamasına sebep olmadan sistemi çalıştırdığın için devri POT ile yapacağın kontrole göre çok daha fazla yavaşlatma şansını sana sunar.

PWM sürücü yapında anlık akım artışını karşılayabilecek bir devre kullanman uygun olur.
  • Wentysix adam acemi karşındaki elektronik mühendisi değil.Ayrıca site benim değil sadece yaptığım bir uygulama basit birşeyler anlat sen en iyisi arkadaşa.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi K1NgoNGs -- 7 Temmuz 2013; 1:31:04 >
  • işlerimden dolayı resım koyamadım k.bakmayın 1 2 saate koyacam resımlerı teşekkürler yardımlarınız ıcın
  • 5v ile 12v aralıkta yapmak çok iyi olur fakat benım ekıpmanım kaldırırmı bulunduğum mevkııden dolayı malzeme sıkıntısı var suankı elımdekı ekıpmanlar
    220ohm
    100kohm
    100kohm pot
    bd240
    bc337
    1n4148

fan kontrol yardım
     fan kontrol yardım

birde bu resimdeki ürün 1n4148 mi doğrumu biliyorum aldığım elektronik mağaza 1n4001 yok bu var dedi yanlış vermemiştir umarım bilgi v erirseniz sevinirim...
     fan kontrol yardım

üstteki resimlerde yaptım fakat açma kapama gibi oldu fanlar usttekı resımlerde devreler mevcut neyı yanlış yapmışım bakarsanız sevınırım...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wgurkan -- 7 Temmuz 2013; 18:06:43 >

• Diyot doğru gibi görünüyo.4148 yazması lazım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi K1NgoNGs -- 7 Temmuz 2013; 19:19:42 >
  • Verdiği diyot "Schottky diyot" bir sorun olmaz , Vf değeri düşüktür bu yüzden birazdaha pahalıdır.
  • resimlere baktın mı bertan senın dedıgın gıbı de yaptım obur sıtedekı gıbı de yaptım senın verdıgın sıstemde yaptığım urun sadece açma kapama gbıb oldu bu 4148 ı tam emın olmadığını soyledın ve takma demıstın bende takmadım ve sonuç açma kapama gıbı oldu tekrardan bana bır cızelge yapman mumkunmu bu sefer breadboard mı alsam :D ne yapsam 5 x25 lık yuvaya uyguyn deıl onu kesmek mı gerekır kı 10 tl ye bızım yakın bır markette mevcut ama onun boyutları 16,5 x 5 olması lazım alsamma senden haber bekliyorum :D
  • Kusura bakma 1-2 gündür çok giremiyorum.Şimdi devrenizi kontrol ediyorum...
  • 1n4148 i eklese mıydım kı ozaman ayarı tam yapabılırmıydı.
    bide anot katot ben onları pek bılmıyorum bağlarken onlara hıc bakmadan 100k direnç 220k dirençleri bağladım acaba buda bir etki edermi ?
  • ya kardeşim başa dondum sanırım sinir bozucu bisey okadar uğraştım 3 sefer denedım :D bende mı var bır sorun onuda anlamadım.. sana zahmet cok yordum senı de bılıyorum son olarak bana bread board ta

220ohm
    100kohm
    100kohm pot
    bd240
    bc337
    1n4148

su listeye göre 5 fanı nasıl kontrol ederim suan elimde bunun 3 seti var nasıl dızecegımı ve breadboard a nasıl montajını 5x25 e gorede nasıl kesecegımı bır anlatabılırsen cok ama cok makbule geçer şimdiden çok teşekkürler....
  • Anlaşıldı boş yere çabalıyorum. Bu yolda devam edin, daha çok yanlışlar yapacaksınız, yanlış yapmadan doğruyu öğrenemeyeceksiniz malesef. Devrenizin çalışmama nedenin size zaten söyledim. Bu konudaki son yorumum. Sizlere zaten çalışan bir devre sundum ama geri çevirdiniz. @wgurkan Elindeki BD240, BC337 ve 100K pot ile yapıp çalıştırabileceğin devre budur. 82K olarak belirttiğim devredeki direnç, çıkış voltajının minimum 5.11V olmasını sağlıyor. Bu direnci 220R takarsan 0.22V ile 11.7V arasında ayarlayabilirsin. Diren kısa devre edersen 0V ile 11.7V arasında bir çıkış alırsın. Tercih senin. Ama o arkadaşın devresini istersen proteusta ve eagle'da da deneyebilirsin. çalışmayacaktır. Çalışmadığını da görmüş olursun. Bir transistör ters polarma altında çalıştırılmaz. bertan88 nickli arkadaş sanırım elektronikten anlamıyor ve insanları yanlış yönlendiriyor. Lütfen duyarlı olalım.
    Buyur Elindeki malzemeler ile yapabileceğin bir devre;
     fan kontrol yardım

Amacım yardım etmektir. Sağa sola yalan yanlış devreler dağıtmak değildir.

• IItwentysixII kullanıcısına yanıt
     fan kontrol yardım

fan kontrol yardım

Tüh hakkattende çalışmıyormuş nasıl yaptım ben böyle bir hatayı , çok ayıp ettim , kusura bakma @wgurkan

• quote:

Orijinalden alıntı: bertan88

fan kontrol yardım

fan kontrol yardım

Tüh hakkattende çalışmıyormuş nasıl yaptım ben böyle bir hatayı , çok ayıp ettim , kusura bakma @wgurkan

Bağla bakalım bi lambayı akım veriyor mu? Dene dene BC337 transistörünü ters bağlayarak çalıştırmaya gayret ediyorsun

•  fan kontrol yardım
     fan kontrol yardım
     fan kontrol yardım

şu ankı dizilimim bir kontrol edermisiniz..

• 6 sefer denedım yok arkadaş 5 v 12v veya 0 12v arası bır turlu çalışmıyor nedendir anlamadım gıttı :S
  • quote:

Orijinalden alıntı: wgurkan

6 sefer denedım yok arkadaş 5 v 12v veya 0 12v arası bır turlu çalışmıyor nedendir anlamadım gıttı :S

Bir yerden BD241, BD135, BD239, BD243, BD911 yada Bux84 bulamaz mısın? Elindeki BC337 nin yada diğer transistörün sağlamlığından şüpheliyim açıkçası. Birde BC237,BC238 yada BC239 ile dene. Aynı bacak bağlantısına sahipler. Çünkü devre bağlantısını sana verdikten sonra ertesi sabah bende denedim ve çalıştırdım. Dediğim gibi istenilen değerde çalışıyordu. Eğer yukarıda bahsettiğim transistörlerden elinde varsa yada bulabilirsen ( mesela Bux84 eski tvlerde bulunuyor, BD135 regülatörlerde, BD243 amfilerde, BD911 lamba kontrol ünitelerinde bol bol bulunuyor) Sana farklı bir devre şeması verecem. Eğer onuda çalıştıramıyorsan kesinlikle birkerlerde yanlışın vardır. BreadBoard varsa elinde devreyi birde ona kur ve fotoğraf yayınla. Bağlantılarını inceleyip nerede yanlışın var göreyim.
    Hatta sadece BD140 ile yaparak dene. buda iş görür, 2 3 hatta 4 fanı sorunsuz çalıştırır. Daha fazlası için soğutucu takarsın hiçbir problem kalmaz. aşağıya devre şeması koyuyorum
     fan kontrol yardım

• quote:

Orijinalden alıntı: IItwentysixII

quote:

6 sefer denedım yok arkadaş 5 v 12v veya 0 12v arası bır turlu çalışmıyor nedendir anlamadım gıttı :S

Bir yerden BD241, BD135, BD239, BD243, BD911 yada Bux84 bulamaz mısın? Elindeki BC337 nin yada diğer transistörün sağlamlığından şüpheliyim açıkçası. Birde BC237,BC238 yada BC239 ile dene. Aynı bacak bağlantısına sahipler. Çünkü devre bağlantısını sana verdikten sonra ertesi sabah bende denedim ve çalıştırdım. Dediğim gibi istenilen değerde çalışıyordu. Eğer yukarıda bahsettiğim transistörlerden elinde varsa yada bulabilirsen ( mesela Bux84 eski tvlerde bulunuyor, BD135 regülatörlerde, BD243 amfilerde, BD911 lamba kontrol ünitelerinde bol bol bulunuyor) Sana farklı bir devre şeması verecem. Eğer onuda çalıştıramıyorsan kesinlikle birkerlerde yanlışın vardır. BreadBoard varsa elinde devreyi birde ona kur ve fotoğraf yayınla. Bağlantılarını inceleyip nerede yanlışın var göreyim.
    Hatta sadece BD140 ile yaparak dene. buda iş görür, 2 3 hatta 4 fanı sorunsuz çalıştırır. Daha fazlası için soğutucu takarsın hiçbir problem kalmaz. aşağıya devre şeması koyuyorum
     fan kontrol yardım

devre elemanlarını lıstesını verebılırmısın sana zahmet bazılarını bılmıyorum 8,2k gibi teşşekkür ederim yardımın için 10k potansiyometre yerine 100k potasiyometre var uygun olurmu ? bertanın verdıgın devrede sorun yok 2 farklı devre war kontrol de edebılırsın bende yanlış bağlayabılırım tabıkı acemılık illaki olur hatalar 5 6 sefer semayı kurdum calıstırdıgımda fan 12v ya tam almıyor yada kapatma açma gıbı oluyor du ben neyde yanlışım wardıye ondan hep sordum senın semanıda denıyecem bu sema 3 fanı kaldırırsa ben hıc ugrasmıyım 5 6 lı olarak yapmaya 3 set yapım senın semadan 6 fanı kaldırsın bana yeter kullandığım fan ları yazım sanada sen kaldırırmı soylersın bana 1x noctua 12cm 2x akasa apache 12cm 1x kasa nın egzos fanı 1x akasa venom 14cm 1x kasa nın kırmızı ledli 20cm fanı kasa coolor master haf 912 tekrar çok teşşekkürler...

not güç değerleri nedir min max 0 12v veya 5v 12v ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wgurkan -- 11 Temmuz 2013; 10:45:20 >

• quote:

Anlaşıldı boş yere çabalıyorum. Bu yolda devam edin, daha çok yanlışlar yapacaksınız, yanlış yapmadan doğruyu öğrenemeyeceksiniz malesef. Devrenizin çalışmama nedenin size zaten söyledim. Bu konudaki son yorumum. Sizlere zaten çalışan bir devre sundum ama geri çevirdiniz. @wgurkan Elindeki BD240, BC337 ve 100K pot ile yapıp çalıştırabileceğin devre budur. 82K olarak belirttiğim devredeki direnç, çıkış voltajının minimum 5.11V olmasını sağlıyor. Bu direnci 220R takarsan 0.22V ile 11.7V arasında ayarlayabilirsin. Diren kısa devre edersen 0V ile 11.7V arasında bir çıkış alırsın. Tercih senin. Ama o arkadaşın devresini istersen proteusta ve eagle'da da deneyebilirsin. çalışmayacaktır. Çalışmadığını da görmüş olursun. Bir transistör ters polarma altında çalıştırılmaz. bertan88 nickli arkadaş sanırım elektronikten anlamıyor ve insanları yanlış yönlendiriyor. Lütfen duyarlı olalım.
     fan kontrol yardım

burda verdıgın devre ıle en altta son mesajında verdıgın devrede kafamı kurcalayan bır sey var 82k direnci ilk şemanda (-) de dururken son mesajındaki şemanda (+) duruyor bunda bir yanlışlık yok dimi ?

• quote:

quote:

Anlaşıldı boş yere çabalıyorum. Bu yolda devam edin, daha çok yanlışlar yapacaksınız, yanlış yapmadan doğruyu öğrenemeyeceksiniz malesef. Devrenizin çalışmama nedenin size zaten söyledim. Bu konudaki son yorumum. Sizlere zaten çalışan bir devre sundum ama geri çevirdiniz. @wgurkan Elindeki BD240, BC337 ve 100K pot ile yapıp çalıştırabileceğin devre budur. 82K olarak belirttiğim devredeki direnç, çıkış voltajının minimum 5.11V olmasını sağlıyor. Bu direnci 220R takarsan 0.22V ile 11.7V arasında ayarlayabilirsin. Diren kısa devre edersen 0V ile 11.7V arasında bir çıkış alırsın. Tercih senin. Ama o arkadaşın devresini istersen proteusta ve eagle'da da deneyebilirsin. çalışmayacaktır. Çalışmadığını da görmüş olursun. Bir transistör ters polarma altında çalıştırılmaz. bertan88 nickli arkadaş sanırım elektronikten anlamıyor ve insanları yanlış yönlendiriyor. Lütfen duyarlı olalım.
     fan kontrol yardım

burda verdıgın devre ıle en altta son mesajında verdıgın devrede kafamı kurcalayan bır sey var 82k direnci ilk şemanda (-) de dururken son mesajındaki şemanda (+) duruyor bunda bir yanlışlık yok dimi ?

Hayır yanlışlık yok. İlk devrede npn tipi transistör sürüldüğü için voltaj sınırlama amaçlı 82K kullandım. En son yayınladığımda ise PNP transistör uygulaması olduğundan o şekilde bağlantı yaptım. İki devre birbirinden farklı olduğu için bu şekilde yani. Yalnız bu devrede 100K pot çok büyük bir değer. En fazla 10K bağlanmas gerekir. Aksi taktirde voltaj ayarlaması yaparsın ama akım yeterli gelmez. Sen yinede 100K pot ile bağla, dene. Çıkış voltajın 11,3V ile 0.8V arası birşey olur diye tahmin ediyorum. Potu iyice kısmazsın, bu sayede ek malzeme ihtiyacın olmaz. Elinin altında malzeme olmadığından basit yapman gerekir.

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.