Şimdi Ara

FAN SESİ AZALTMA PROJESİ GÖRÜŞLERİNİZ (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
44
Cevap
0
Favori
6.559
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

FAN SESİ AZALTMA PROJESİ GÖRÜŞLERİNİZ
  • led gösterge

• bd240 ile bc373 hangi parça? 2 side transistör değil mi?birde bu led fanın döndüğünü mü gösteriyor?
  • bd240 büyük olan soğutuculu. minik olan bc337.
  • Evet. BD 240 ve BC 337 fotoğrafta da görülen transistörlerdir. Devrenin çıkışına 2000 ohm dirençle seri bağladığım fotoğrafta görünen yeşil led devrenin çalıştığını gösteriyor.Bilgisayar açıldığında ve fan dönmeye başladığı an led yanmaya başlıyor. Başlat menüsünden bilgisayar kapatılıp fan durduğu anda led sönüyor.Fan işlemci fanı olunca devrede yaşanabilecek bir problem ve fanın durması gibi bir durum ortaya çıkarsa fan duracaktır. 4 günden beri bilgisayar çalışıyor ve hiçbir problem yaşamadım. 2 ytl maliyetle gürültü sorununu hallettiğim için mutluyum.Hazar kardeşe devreyi iki yıldan beri kullandığını söylediği için teşekkür ediyorum yoksa devrenin basitliğine bakıp yapmayabilirdim.
  • ''fanın durması durumunda led sönecektir'' (yukarıdaki metinde yanlış yazdığım cümlenin düzeltilmiş halidir)
  • HAZAR bey peki ısıyla doğru orantılı devir kontrolü yapıcak bir devre varmı elinizde yada gözüne çarpan oldumu
  • millet bu devreyi pot kontrollü yapmanın bi esptsi yokki manuel olduktan sonra birtane switch ile (3 kademeli) 1. kademeye 5v 3.kademeye 12v 2. kademe boş kalsın isteğe bağlı fanın hızını değiştirirsin 2. kademede de tamamen durutursun fanı eğer manuel yapcaksan en mantıklısı bu ama ntc veya ptc ile yaparsan sıcaklığa göre fan kendi hızını ayarlar en iyiside bu
  • quote:

Orijinalden alıntı: fourtyfour

Devreyi günde bi kaç saat uğraşarak bugün tamamladım ve bilgisayara taktım.sonuç iyi. işlemci fanının rahatsız eden gürültüsünden kurtuldum.bilgisayar şu anda çok sakin çalışıyor ve hafif bi fan sesi duyuluyor o kadar. Devreyi yaparken karşılaştığım bazı problemler oldu şöyle ki birincisi bd 240uçları c-b-e olması gerekirken benim aldığım transistörünki ters çıktı yani e-b-c buna dikkat edin bazen ters olabiliyor.bir de dev re şemasda bc 337 ters bağlanmış buna da dikkat ediniz ben yönünü değiştirerek taktım. Bilgisayara devreyi montajlama aşamasında fanın anakart üstündeki bağlantısını iptal ettim. güç kaynağından bırakılmış olan yedek 12 v. çıkışı kullandım. şema üzerindeki 220 ohm luk direnci iptal edin ve yerine olabildiğince düşük omajlı wattlı bir direnç takın.yoksa fanı çalıştırmıyor. birde aşağıdaki ilave ettiğim fotoğraflarda gördüğünüz gibi bir led bağladım ki bu led yandığı sürece devre dolayısıyla da fan çalışıyor anlamına geliyor içim de rahat oluyor led ide kasa üzerinde kolayca görebileceğim şekilde montajladımled i2000 ohm luk seri bağlı dirençle devrenin çıkışına bağlayınız 1n 4001 in uçlarına bağlayın.

Evet devrede bc337 ters. Emiter ve kollektör uçlarının yer değiştirmesi lazım. Millet yaptım çalışıyor deyince Allah Allah dedim..

• Transistörlerin satda cutda lineerde havada suda karada hesaplarını yapabilip de böyle bir devreyi yorumlayamamak yada transistörler ile ne yapacağını bilememek çok fena bir durum.

Sormak istediğim birşey daha var ; diyot orda 0,7 v değilmi ? fan 0,7 v ile nasıl diyota paralel olduğu halde dönebiliyor ?
  • i,şmeci fanı ile oynamayı pek düşünmem he eğer çok rahatsız olursam paraya kıyar tamamen bakır olan fansız soğutuculardan kullanırım.

Ama İşlemci fanının yanı sıra anakarta takılı olan PCI olsun HDD olsun vb. donanımlarında çalışır durumda yüksek ısı yaymasının sonucunda kasada başka fanlarda olıuyor.

Bu fanlar işlemci fanından daha da çok ses çıkartıyor.NTC ısı sensörlü bir devre ile kasanın bir kaç noktasına yerleştirdiğim sensörler(NTC) ve POT ayarıyla tam otomatik kontrol sağladım.Bu sayede fanlar PC ilk açıldığında çalışmıyor.PC ısınmaya başladıkca fanlar da yavaşça çalışmaya başlıyor.Yüksek FPS ve Grafikli oyunları oynadığım zman ise artan yüksek sıcaklık sayesinde fanlar sanki devre takılmadanki normal haline dönüyor gibi çalışıyor ve tamamen otomatik bazen çalışıyor bazen duruyor bazen çalıştığını bile anlamıyorsunuz fanların.

İşin ilginç yanı da devrede sadece 3 parça var

Buyrun resimler:

Not: Devre alıntıdır.

Devrenin açıklamalı resimli hali:

http://www.radiolocman.com/shem/schematics.html?di=47949

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yucelnet -- 8 Temmuz 2010; 23:47:31 >

• quote:

Orijinalden alıntı: yucelnet

i,şmeci fanı ile oynamayı pek düşünmem he eğer çok rahatsız olursam paraya kıyar tamamen bakır olan fansız soğutuculardan kullanırım.

Ama İşlemci fanının yanı sıra anakarta takılı olan PCI olsun HDD olsun vb. donanımlarında çalışır durumda yüksek ısı yaymasının sonucunda kasada başka fanlarda olıuyor.

Bu fanlar işlemci fanından daha da çok ses çıkartıyor.NTC ısı sensörlü bir devre ile kasanın bir kaç noktasına yerleştirdiğim sensörler(NTC) ve POT ayarıyla tam otomatik kontrol sağladım.Bu sayede fanlar PC ilk açıldığında çalışmıyor.PC ısınmaya başladıkca fanlar da yavaşça çalışmaya başlıyor.Yüksek FPS ve Grafikli oyunları oynadığım zman ise artan yüksek sıcaklık sayesinde fanlar sanki devre takılmadanki normal haline dönüyor gibi çalışıyor ve tamamen otomatik bazen çalışıyor bazen duruyor bazen çalıştığını bile anlamıyorsunuz fanların.

Buyrun resimler:

/>

kardeşim o devrede transistör var ve akım geçişi olduğu zaman ısınır o üstünü kapladığın plastıkse erır o ben uyarayımda

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tekno61 -- 10 Temmuz 2010; 15:27:12 >

• fan okadar akım çekmezki çoğu fanda 300ma civari çekioo..
  • arkadaşlar şu bd240 lı devre oldukça popüler. fakat size başka bir devre önereyim.
    alttaki resimde heriki devrenin potansiyemetre ayarına göre verdiği çıkış gerilimi görülüyor.
    mosefetli devre istenildiğinde yaklaşık 12V'u tam verebiliyor. Transistörlü devre max 11.2V verebiliyor.
    bu voltaj kaybı fan üzerinde yaklaşık %15 performans kaybına neden oluyor.
    heriki devrenin basitlik ve maliyetleri yaklaşık eşit, bu nedenle mosfetli devreyi öneriyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nowanda -- 13 Temmuz 2010; 12:04:12 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Hazar

Devreyi 2 senedir kullanıyorum.
    Yeterli oldu mu?

• quote:

Orijinalden alıntı: kadircitak

fan okadar akım çekmezki çoğu fanda 300ma civari çekioo..

akım aç çekiyor olabilir ama kullanılan transistörün cinsine göre ısınma değişir transistörlerin akım değerleri vardır onun kullandığına bakmadım ama ...
  • bd serisi transistörler 1000ma (1A) den başlıyor verebildikleri akım o yüzden normal fanlarda herhangi bi sıkıntı yaratmayacak uzun ömürlü olacak hatta pek de ısınmayacaktır..
  • quote:

Orijinalden alıntı: nowanda

arkadaşlar şu bd240 lı devre oldukça popüler. fakat size başka bir devre önereyim.
    alttaki resimde heriki devrenin potansiyemetre ayarına göre verdiği çıkış gerilimi görülüyor.
    mosefetli devre istenildiğinde yaklaşık 12V'u tam verebiliyor. Transistörlü devre max 11.2V verebiliyor.
    bu voltaj kaybı fan üzerinde yaklaşık %15 performans kaybına neden oluyor.
    heriki devrenin basitlik ve maliyetleri yaklaşık eşit, bu nedenle mosfetli devreyi öneriyorum.

/>

mosfetli pwm versiyon varmı

• karşılaştırma resmindeki mosfetli devre pwm değil. mosfeti lineer bölgede kullanıyor. yani normal bjt transistör gibi ısınır.
    ufak bir soğutucu takarak bu devreyi kullanabilirsiniz.
    avantajı :transistörün veremediği 12V tam voltajı fanlara verebiliyor.
    dezavantaj: ısınma. (normal transistör kadar)

Aşağıdaki linkte verdiğim devre ise (4 kanal için hazırlanmıştır) pwm olarak çalışır.
    avantajı: ısınmaz,12V tam voltaj verir.soğutucu gerekmez.
    dezavantaj: ilk devreye göre daha fazla eleman ve uğraş
    http://forum.donanimhaber.com/m_40411080/tm.htm

daha kompleks bir devrem daha var, pwn tekniği olarak daha iyi. ama baskı devre çizimini kaybettim. devre şeması olarak var.
    baskı devresini çıkarırım diyen varsa şemayı paylaşırım.

• quote:

Orijinalden alıntı: tekno61

quote:

Orijinalden alıntı: yucelnet

i,şmeci fanı ile oynamayı pek düşünmem he eğer çok rahatsız olursam paraya kıyar tamamen bakır olan fansız soğutuculardan kullanırım.

Buyrun resimler:

/>

www.radiolocman.com
    Build Yourself a Fan Temperature Control

kardeşim o devrede transistör var ve akım geçişi olduğu zaman ısınır o üstünü kapladığın plastıkse erır o ben uyarayımda

o fotoğraftaki 17A n kanal mosfet olmasın?

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.