Bilgisayarişlemci fanı gürültüsünü devir sayısını kontrol edebileceğim bir devre ile azaltmayı düşünüyorum yalnız transistörlerin saatlerce çalışan bu sistem içinde ne kadar dayanabilecekleri konusunda şüphelerim var size göre bu devre ne kadar verimli olabilir?
Devreyi 2 senedir kullanıyorum. Yeterli oldu mu?
Devir sayısının düşmesi, ısının artmasını beraberinde getirmiyor mu?
sn. Hazar devreyi iki yıldan beri kullandığını söylüyorsun sen işlemci fanı için mi uyguladın bu devreyi verim alabildin mi cevaplarsan sevinirim çünkü yarın yapmayı düşünüyorum teşekkürler.
quote:
Orjinalden alıntı: dijitechnics
sn. Hazar devreyi iki yıldan beri kullandığını söylüyorsun sen işlemci fanı için mi uyguladın bu devreyi verim alabildin mi cevaplarsan sevinirim çünkü yarın yapmayı düşünüyorum teşekkürler.
resimdeki devreden 2 tane yaptım ve bir sakıncasını görmedim
abi hem fanım sessiz olsun diyosun hemde sıcak olmasın ortam diyosun bune hem kel hem fodurluk denir sessiz olmasını istiyosan devir sayısıyla oynayacaksın biraz ortam ısınacak ama çok fark edilmez
devreye yapacağınız masrafla daha sessiz bir fan alıp mevcut heatsink in üzerine takmanız daha faydalı olur..fanın sessiz çalışması için devrini düşürdüğünüzde üflenen hava miktarıda azalır ve sıcaklık artar.. kesin çözüm sıvı soğutma sistemidir...
Devreden 3 tane yaptım ve toplamda 6 fan kontrol ediyorum (her devre iki fan, paralel olarak).
Fan kontrolcülerin işlemci fanına takılmaması gerektiği söylenir, sebebi de "devre bozulursa işlemci fanı durur, işlemci ısınır zarar görür" düşüncesi. Benim durumumda yarım kiloyu aşkın bakır parçası(heatsink) işlemcinin üzerinde durduğundan, fanın durması, bloğun işlemciye zarar getirecek kadar ısınması gibi durumlar pek olası durmuyor, ayrıca güncel anakartların alayında termal koruma mevcut. Sıcaklık>90 = sistem kapanır.
Devredeki transistörlerde soğutucu kullanmadım, delikli plakete dandik bir şekilde acelece yapıp kasama taktım. Halen de kullanıyorum, memnunum işimi görüyor. Devredeki potansiyometreyi sonuna kadar kısınca fan durmuyor buraya dikkat.
quote:
Orjinalden alıntı: sezer1247
en iyisi su soğutma yapmaksıfır fan sesi
+1 fakirliğin gözü kör olsun
ek olarak iyi yeni bir fan veya büyük blok halinde fansız işlemci soğutuculardan takabilirsiniz.Özellikle sogutucunun işlemciye temas eden yerin bakırdan olması daha iyi bir sonuç çıkarır.Maddi durumunuz el verirse komple bakırdan olan iyi sogutucularda var
fan devrini biraz düşürüp alimünyum soğutucu yüzeyi cm2 bazında biraz büyültmek çözüm olabilir
quote:
Orjinalden alıntı: Hazar
quote:
Orjinalden alıntı: dijitechnics
Devreden 3 tane yaptım ve toplamda 6 fan kontrol ediyorum (her devre iki fan, paralel olarak).
Fan kontrolcülerin işlemci fanına takılmaması gerektiği söylenir, sebebi de "devre bozulursa işlemci fanı durur, işlemci ısınır zarar görür" düşüncesi. Benim durumumda yarım kiloyu aşkın bakır parçası(heatsink) işlemcinin üzerinde durduğundan, fanın durması, bloğun işlemciye zarar getirecek kadar ısınması gibi durumlar pek olası durmuyor, ayrıca güncel anakartların alayında termal koruma mevcut. Sıcaklık>90 = sistem kapanır.
Devredeki transistörlerde soğutucu kullanmadım, delikli plakete dandik bir şekilde acelece yapıp kasama taktım. Halen de kullanıyorum, memnunum işimi görüyor. Devredeki potansiyometreyi sonuna kadar kısınca fan durmuyor buraya dikkat.
Hocam delikli plaketin altına devrede kısa devre olmaması için silikon mu uyguladınız? Aynı kontrolcuden ben de yapıyorum su an (+ lm3914 le led göstergeli ) dolayısıyla pertinaksın altında çok sayıda bacak vs olacak. Bunları yalıtmak için ne yapıyım? Saygılar...
Bozuk bir CD-ROM sürücünün dışını kullandım yaptıklarımı yerleştirirken. Yalıtımında sadece bir parça asetat kağıdı kullandığımı hatırlıyorum.
quote:
Orjinalden alıntı: Hazar
Devreyi 2 senedir kullanıyorum. Yeterli oldu mu?
:) iyi cevap hazar
Kardeş kullandın fanının çekti akıma göre transistörlerini seçtin sürece bi problem olmaz sen ölürsün belki ama o transistör orda çalışır :)
Fana gelen Güc kablolarının yerini değiştirmeyi denedin mi ?
devre canavar gibi çalışıyo
Devreyi günde bi kaç saat uğraşarak bugün tamamladım ve bilgisayara taktım.sonuç iyi. işlemci fanının rahatsız eden gürültüsünden kurtuldum.bilgisayar şu anda çok sakin çalışıyor ve hafif bi fan sesi duyuluyor o kadar. Devreyi yaparken karşılaştığım bazı problemler oldu şöyle ki birincisi bd 240uçları c-b-e olması gerekirken benim aldığım transistörünki ters çıktı yani e-b-c buna dikkat edin bazen ters olabiliyor.bir de dev re şemasda bc 337 ters bağlanmış buna da dikkat ediniz ben yönünü değiştirerek taktım. Bilgisayara devreyi montajlama aşamasında fanın anakart üstündeki bağlantısını iptal ettim. güç kaynağından bırakılmış olan yedek 12 v. çıkışı kullandım. şema üzerindeki 220 ohm luk direnci iptal edin ve yerine olabildiğince düşük omajlı wattlı bir direnç takın.yoksa fanı çalıştırmıyor. birde aşağıdaki ilave ettiğim fotoğraflarda gördüğünüz gibi bir led bağladım ki bu led yandığı sürece devre dolayısıyla da fan çalışıyor anlamına geliyor içim de rahat oluyor led ide kasa üzerinde kolayca görebileceğim şekilde montajladımled i2000 ohm luk seri bağlı dirençle devrenin çıkışına bağlayınız 1n 4001 in uçlarına bağlayın.