Şimdi Ara

FANI SESİZLEŞTİRME ---- RESİMLİ ---- (10. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
278
Cevap
7
Favori
41.195
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 89101112
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orjinalden alıntı: guitarman

Selamlar,

Arkdaşlar imzamdaki sisteme sahibim. Daha çok office programlarıyla çalışıyorum ve şu fan sesi çok rahatsız ediyor. Geçen gün 20 ytl verip hem power için hem de cpu için fan aldım ama yok eski tas eski hamam. Şimdi bu sayfadaki bilgileri okudum, faydalı bilgiler var. Şimdi ben 5 volta ayarlarsam power ve cpu fanını ses azalışı yarı yarıya farkeder mi? Ekzos fanını da şu an kapalı tutuyorum bunun bir sakıncası var mı? Yanıtlar için teşekkürler.

yeni aldığınız fanların devirlerini 100%100 kulanıyorsanız normal olarak ses yapar.. bu sesi azaltmak için fan devirlerini belli ölçülerde düşürmeniz gerekir.. ayrıca kasa önündeki fan ve arka çıkış Ekzos fanınız 120 lik olması tavsiye olunur ki sakın ama sakın ön ve Eksoz fanınıda kapatmayın!
    yoksa kasa içi havalandırma yeterli olmadığından sisteminiz çok ısınabilir! Ekzos fanını tekrar mutlaka çalıştırın..
    fan sessizliğini sağlamak için kasa içinde bulunan fanların devirlerini kullandığınız sistemin özelliklerine ve hızına göre biraz düşürmeniz önerilir..

ama şuda var ki.. eğer bilgisayarınızı tam yükte kullanıp kasıyorsanız ( o.c yapmak gibi ) işlemci olsun anakart olsun ekran kartı olsun aşırı ısınacaktır o zaman fan devirlerini yüksek tutmanız önerilir.. aksi taktirde sessizlik uğruna uygulanan düşük fan devirleri sisteminizi soğutmayabilir ve PC bileşenleri ilerde zarar görebilir....

ayrıca: bu konuların uzmanları burada... onlardan fikirde edinebilirsin

• quote:

Orjinalden alıntı: SkYNeT-06

quote:

Orjinalden alıntı: shadow006

quote:

imzamdaki psu yu kulanıyorum ve çok memnunum ayrıca. bu fan 12 cm ve kasa içinden havayı çekip arkadan sıcak havayıda atıyor ayrıca kasa önünde 8 cm lik ve arka eksoz da 12 lik fanlarım sayesinde kasa içi havalandırmam süper ve sessiz diyebilirim. ama ben biraz daha sesizleştirmek istiyorumki bazen psu fanı uğultu yapıyor bunu 7 wolta düşürerek daha sesizlik sağlamak istiyorum. ama bu seferde psu çok ısınırda acaba zarar verirmi diye 7 wolt verme olayından çekiniyorum
    sizce denemeye değermi?

SkYNeT-06 ksa içerisindeki en iyi havalandırma önden soğuk havayı alıp arkadan vermektir. Sizde bu şekilde olabilecek en iyi soğutmayı sağlıyorsunuz, tebirkler.

Şimdi psunuza gelelim verimliliği %85 olan çok kaliteli bir psuya sahipsiniz. 12 cmlik fanı ilede olabilecek en iyi sessizlik ve soğutma sağlanmıştır, Untmayın 600w psuyu soğutmak kolay bir şey değil. Psuya takılı olan fan üzerinde yapacağınız her türlü müdahale sisteminizi olumsuz yönde ekliyecektir. Bu nedenle size önerim psunu fanına dokunmayın daha fazla sessizlik için ön ve arkadaki fanları hava kapasitesi yüksek fanlarla değiştirmeniz ve bu fanlara 5v vermeniz. Mümkünde öndeki 80 lik fanıda 120 lik fanla değiştirmeniz. Böylece hem daha fazla verim hemde daha fazla sessizlik elde edersiniz.

cevap için tşk

bende çok istiyorum öndede 120 lik fanım olsun diye ama... yalnız kasanın önündeki fan yuvası 80 lik peki bu yuvaya 120 lik fanı 80 lik fanın yuvasına nasıl takacam ki..

ama asıl derdim şu.. PSU fanından gelen çok az uğultu sesi var bu ses gündüzleri beni hiç rahatsız etmiyor gerçi duyulmuyacak kadar gibi..
    ama gecenin köründe PC başında sabahlarken bu uğultu sesi gecenin sessizliğinde dahada belirgin oluyor ki buda biraz rahatsızlık veriyor bana
    buna bir çare bulalım diyorum fan devrini biraz düşürsem bu uğultuyu kesin kaybederim biliyorum.. ama dediğim gibi bu sefer PSU eskisine nazaran biraz daha ısınacağı için bu artan sıcaklık PSU ya zarar verirmi ?????????

sistemimi etkileme dışında.. ayrıca öğrenmek istediğim tek konu >>>> sadece PSU nun sağlığı açısından diyorum hani ???

cevap için tşk..

• quote:

cevap için tşk

bende çok istiyorum öndede 120 lik fanım olsun diye ama... yalnız kasanın önündeki fan yuvası 80 lik peki bu yuvaya 120 lik fanı 80 lik fanın yuvasına nasıl takacam ki..

ama asıl derdim şu.. PSU fanından gelen çok az uğultu sesi var bu ses gündüzleri beni hiç rahatsız etmiyor gerçi duyulmuyacak kadar gibi..
    ama gecenin köründe PC başında sabahlarken bu uğultu sesi gecenin sessizliğinde dahada belirgin oluyor ki buda biraz rahatsızlık veriyor bana
    buna bir çare bulalım diyorum fan devrini biraz düşürsem bu uğultuyu kesin kaybederim biliyorum.. ama dediğim gibi bu sefer PSU eskisine nazaran biraz daha ısınacağı için bu artan sıcaklık PSU ya zarar verirmi ?????????

sistemimi etkileme dışında.. öğrenmek istedğim tek konu >>>> sadece PSU nun sağlığı açısından diyorum

Eğer yerin genişse, 80 lik yuvaya 120 lik fanı şu adaptörle kolaylıkla takabilirsin.
     FANI SESİZLEŞTİRME ---- RESİMLİ ----

Psularda çalışan fanlar 3 etkiye göre tepki verirler. 1.si ısı göre yani ısı arttıkca fanında dönüş hızı ve sesi artar. 2. si psu binen voltaj yüküne göre fanın dönüş hızı ve sesi artar. 3. sü hiçbir etkiyi gözetmeden son gücünde çalışan fanlarıdır bu tür fanlara kalitesiz psulardaki fanları örnek verebiliriz. Öncelikle senin psusundaki fanın çalışma prensibi hangisi bunu öğren.

Unutma psu üzerinde yapacağın her işlem psuyu garanti dışı bırakır. Ama İllaki psuyu sessizleştireceğim dersen, İlk seçeneğin psudaki fanı şu anki fanın kapasitesinde hava üfleyecek daha sessiz bir fanla değiştirmek tabiki yeni fanı seçerken yukarıda belirttiğim değerleri göz önüne almalısın, bu ilk seçeneğimizle detaylara dikkat ederek sessizlik ve performans sağlayabilirsin ama çok uğraşırsın söylemedi deme. İkinci seçeneğin psuya hiç dokunmamak.

Psu üzerinde yapacağın her işlemin psuya + yada - etkisi olucaktır, bundan kaçış yoktur. Bu nedenle sana şunu yap hiç bir şey olmaz diyemem. Yanlızca yapacağın işlemlerin getiri ve götürülerini ortaya koyarın sen seçim yapıp kendince en mantıklı olanının yaparsın.

• quote:

quote:

Orjinalden alıntı: guitarman

Selamlar,

Arkdaşlar imzamdaki sisteme sahibim. Daha çok office programlarıyla çalışıyorum ve şu fan sesi çok rahatsız ediyor. Geçen gün 20 ytl verip hem power için hem de cpu için fan aldım ama yok eski tas eski hamam. Şimdi bu sayfadaki bilgileri okudum, faydalı bilgiler var. Şimdi ben 5 volta ayarlarsam power ve cpu fanını ses azalışı yarı yarıya farkeder mi? Ekzos fanını da şu an kapalı tutuyorum bunun bir sakıncası var mı? Yanıtlar için teşekkürler.

yeni aldığınız fanların devirlerini 100%100 kulanıyorsanız normal olarak ses yapar.. bu sesi azaltmak için fan devirlerini belli ölçülerde düşürmeniz gerekir.. ayrıca kasa önündeki fan ve arka çıkış Ekzos fanınız 120 lik olması tavsiye olunur ki sakın ama sakın ön ve Eksoz fanınıda kapatmayın!
    yoksa kasa içi havalandırma yeterli olmadığından sisteminiz çok ısınabilir! Ekzos fanını tekrar mutlaka çalıştırın..
    fan sessizliğini sağlamak için kasa içinde bulunan fanların devirlerini kullandığınız sistemin özelliklerine ve hızına göre biraz düşürmeniz önerilir..

ama şuda var ki.. eğer bilgisayarınızı tam yükte kullanıp kasıyorsanız ( o.c yapmak gibi ) işlemci olsun anakart olsun ekran kartı olsun aşırı ısınacaktır o zaman fan devirlerini yüksek tutmanız önerilir.. aksi taktirde sessizlik uğruna uygulanan düşük fan devirleri sisteminizi soğutmayabilir ve PC bileşenleri ilerde zarar görebilir....

ayrıca: bu konuların uzmanları burada... onlardan fikirde edinebilirsin

SkYNeT-06 olayı iyi özetlemiş. Ek olarak nedeniniz ne olursa olsun hiçbir şekilde Eksoz fanını durdurmayın, Unutmayınki ısınınan parçaları soğutmanın tek yolu önden veya yandan alacağınız soğuk havayı parçalar üzerinde dolaştırıp arkadan psu veya egsoz fanıyla dışarı atmaktır.

Eğer eksoz fanını veya psu fanını durduruzsanız. Bu hava sıkülasyonunuda durdurursunuz ve sisteminiz eskisindende daha fazla ısınarak içerisindeki parçalar zarar görürür.

• shadow006 cevap için tşk..
    bilgisayarım normal seyir halindeyken PSU fanı normal çalışıyor.. ama bilgisayarımı yük altına sokunca PSU fan devride beraberinde kendi kendine yükseliyor..
    yani psu sistemimin kullanım şartlarına göre kendi kendine fan devirlerini yükseltiyor... hem düşürüyor.. yani bu iyi...
    -----------

ayrıca: kasa için bahsettiğin 80 likten 120 liğe çevirici adaptörü biliyordum zaten.. ama kasamın önü dar olduğu için bu yöntemi uygulayamıyorum.. yani 80 lik ön fana devam mecbur..

ama bir alternatifimde var benim zaten yeni nesil şu yan kapağı camlı kasalardan kulanıyorum. ama kasanın yan kapağında hiç fan yok fakat bir 10 cm lik boş fan yuvası ve oraya 10 veya 12 lik fan taksamm ve oraya 90 yada 12 lik bir fan taksam ve hafiften hafiften havayı içeri versem acaba kasa içindeki dolaşan hava sirklasyonunu bozmuş olurmuyum... yoksa aksine daha iyi havalandırma sağlamış olurmuyum.. yani kasa önündeki önündeki 80 lik fana yardım açısından.. çünkü kasada çalışan fan tek olarak sadece 1 tane önde var o fan soğuk havayı içeri alıyor ve sıcak havayı arkadan 12 lik eksoz fanı ile atıyorum ve 12 lik fanıma destek olarakta 12 lik PSU fanıda beraberinde sıcak havayı dışarı atıyor..
    demek istediğim şu çalışan fan sayısı 3 birisi 80 lik emiş fanı.. diğer 2 tane 12 lik eksoz fanı

dediğim gibi extra olarak yan cam kapağa 1 tane daha 12 lik emiş fanı taksam hani öndeki 80 lik emiş fanına yardım amaçlı acaba bu nasıl olur?
    2 emiş 2 çıkış prensibli çalıştırmak istiyom ve bu yöntem ile şuanki hava sirkilasyonunu bozarmı acaba? çünkü bu seferde kasa içindeki hava hani olurya tornado gibi esen bir kasırga rüzgarı gibi olsun istemem
    ----------
    yoksa dahamı iyi olur. endişeliyim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SkYNeT-06 -- 14 Nisan 2007; 0:21:02 >

• quote:

shadow006 cevap için tşk..
    bilgisayarım normal seyir halindeyken PSU fanı normal çalışıyor.. ama bilgisayarımı yük altına sokunca PSU fan devride beraberinde kendi kendine yükseliyor..
    yani psu sistemimin kullanım şartlarına göre kendi kendine fan devirlerini yükseltiyor... hem düşürüyor.. yani bu iyi...
    -----------

ayrıca: kasa için bahsettiğin 80 likten 120 liğe çevirici adaptörü biliyordum zaten.. ama kasamın önü dar olduğu için bu yöntemi uygulayamıyorum.. yani 80 lik ön fana devam mecbur..

ama bir alternatifimde var benim zaten yeni nesil şu yan kapağı camlı kasalardan kulanıyorum. ama kasanın yan kapağında hiç fan yok fakat bir 10 cm lik boş fan yuvası ve oraya 10 veya 12 lik fan taksamm ve oraya 90 yada 12 lik bir fan taksam ve hafiften hafiften havayı içeri versem acaba kasa içindeki dolaşan hava sirklasyonunu bozmuş olurmuyum... yoksa aksine daha iyi havalandırma sağlamış olurmuyum.. yani kasa önündeki önündeki 80 lik fana yardım açısından.. çünkü kasada çalışan fan tek olarak sadece 1 tane önde var o fan soğuk havayı içeri alıyor ve sıcak havayı arkadan 12 lik eksoz fanı ile atıyorum ve 12 lik fanıma destek olarakta 12 lik PSU fanıda beraberinde sıcak havayı dışarı atıyor..
    demek istediğim şu çalışan fan sayısı 3 birisi 80 lik emiş fanı.. diğer 2 tane 12 lik eksoz fanı

dediğim gibi extra olarak yan cam kapağa 1 tane daha 12 lik emiş fanı taksam hani öndeki 80 lik emiş fanına yardım amaçlı acaba bu nasıl olur?

2 emiş 2 çıkış prensibli çalıştırmak istiyom ve bu yöntem ile şuanki hava sirkilasyonunu bozarmı acaba? çünkü bu seferde kasa içindeki hava hani olurya tornado gibi esen bir kasırga rüzgarı gibi olsun istemem
    ----------
    yoksa dahamı iyi olur. endişeliyim

denemek için yukardaki alıntı daki işlemleri yaptım aynen..ama hava sirkilasyonunu bozuldu sanki
    bu seferde ekran kartı sıcaklığı 40 dan 45 e çıktı yaww ne alakaysa

• bunun programla olanı yok mu?
  • benm makina p43.0 intel işlemci 1gb kingston ram gigabyte anakart970 ama makina deliler gibi bağırmaya başladı oyunlara girince özellikle 1 ay önce intel anakat warken bu kadar çığırmazdı bu ama gigabyte anakarttan sonra delirdi makina daha açıp 12mi 7v mi bakmadım ama 12v de bile 47 işlemci sıcaklığım war ben bunu 7 ye düşürürsem sakat olurmu başka çarem war mı özellikle oyunlara girince neden çığırıyo bu ? teşekkürler arkadslar
  • quote:

denemek için yukardaki alıntı daki işlemleri yaptım aynen..ama hava sirkilasyonunu bozuldu sanki
    bu seferde ekran kartı sıcaklığı 40 dan 45 e çıktı yaww ne alakaysa

Senin için en uygunu eski sistem yandaki fanı iptal et. Benimde başından beri demek istediğim bu sizin için en sessiz ve en verimili soğutma sistemini ancak deneme yanılma yöntemiyle öğrenebilirsiniz.

quote:

Orjinalden alıntı: canberknaz

bunun programla olanı yok mu?

Speedfan programı var. Ama bu programlada sedece işlemci fanıın kontrol edebilirsin.
    http://www.almico.com/speedfan432.exe

quote:

Orjinalden alıntı: BaronMorte

benm makina p43.0 intel işlemci 1gb kingston ram gigabyte anakart970 ama makina deliler gibi bağırmaya başladı oyunlara girince özellikle 1 ay önce intel anakat warken bu kadar çığırmazdı bu ama gigabyte anakarttan sonra delirdi makina daha açıp 12mi 7v mi bakmadım ama 12v de bile 47 işlemci sıcaklığım war ben bunu 7 ye düşürürsem sakat olurmu başka çarem war mı özellikle oyunlara girince neden çığırıyo bu ? teşekkürler arkadslar

Anladığım kadarıyla anakart değişiminden sonra ses artmış bunun nedeni anakartın üzerinde bulunan kuzey köprüsünün fanı olabilir.

• ben de kendi çabamla bunu yapmıştım bir zamanlar ve hala kullanıyorum

http://forum.donanimhaber.com/m_7511253/mpage_1/key_//tm.htm#7515582

• quote:

Orjinalden alıntı: Climanjaro

ben de kendi çabamla bunu yapmıştım bir zamanlar ve hala kullanıyorum

http://forum.donanimhaber.com/m_7511253/mpage_1/key_//tm.htm#7515582

Yapım kolaylığı nedeniyle acemiler için en uygun olan ve en çok tercih edilen Anahtarlı sisteme güzel örnek. İşcilik ve sunumu oldukca iyi, tebrikler Climanjaro.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi shadow006 -- 19 Nisan 2007; 15:31:18 >

• Teşekkürler shadow006
  • Güzel çalışma eline sağlık akrdeş,yanlız şu güvenilirlik olayınıo anlayamadım
  • arkadaslar cok saolun
    ben 12 cm lık fan almıstım cok ses yapıodu 12V la calısıyordu
    yardımlarınınzla 7V akıma getırdım suan daha sessiz calısıyor
  • Benimde ısınma problemim vardı orjinal cpu fanını anakarttan çıkarıp 12 V A bağladım direkt.
    Eskiden 105derece kadar çıkan sıcaklık şimdi 70 i geçmiyo ...

Ses konusu ise zaten creative 4+1 var yüksek seste kullanıyorum fanı duymaya imkan yok yani
  • FANA 7V AKIM VERMEK ? ilk defa göruyom bu sözu voltumu deg1st1r1yon ak1m1 m1 ya zaten P=U.I U=I.R BEYLER CÖZUM BURDAN P=GÜÇ ( W ) U= UYGULANAN GERILIM ( V) I= AMPER YANI (AFAN ÜZER0NDEN GECEN AKIM
    SORUN SES MI ? BASLICA NEDENI FAN ARIZALI OLABILR PERVANELERI SURTUYODUR HER NEYSE
    SESI AZALTMAN ICIN GERILIMI DUSURYOZ CUNKU DEVIR SAYISI DUSUYOO BUYUZDEN SES AZALIR AZ AKIM GECER AKIMIN GECIS MIKTARI FAN BOBINININ IC DRENCINE BAGLI SIMDI SABIT OLAN SEYLER FANIN IC DRENCI SIMDI BUNA KAC VOLT I=U.R DEN UYGULANIRSAA O KADAR KIM GECER AKIM YANII GÜÇTE HEMEN HEMEN UYGULANAN GERILIMEDE BAGLI
    ANLASILAN SESI AZALTMAK
    GERILIMI DUSURMEKLE OLUYOO
    BUDA IYI BI SOGUTMA YAPMIYO
    IYI SOGUTSUN SES LI OLSUN DAHA IYI
    YOK BEN ILLA SESSIZ SOGUTSUN ISTIYOSANINZ YA FAN KALITELI OLCAK YA IYI BAGLIYOCAKSINIZ KASAYA TITRESIMI ENGELLIYECEKSINIZ UZUN LAFIN KISASI FAN DEVRI DUSTUKCE SESI AZALIR BU DA GERILIMLE DEGISIR STEP MOTOR PRENSIBII BEYLER

• Ya benim kuzey köprüsü çok ısınıyor işlemcinin altında altın rengi pasif soğutucusu var. Elimle dokunuyorum bayağa sıcak

Eski kasadan işlemci fanı söktüm 12v a bağladım soğutucaya doğru hava üflüyor ama hala aynı sıcaklıkta
  •  FANI SESİZLEŞTİRME ---- RESİMLİ ----

benim ki koptu

• Arkadaşım ellerine sağlık güzel hazırlamışsın ama benim bir sorum olacak bu senin yaptığını bilgisayarımda denedim. Denemeyi şöyle yaptım

1)Önce normal işlemci fanımın dönüş hızına baktım 2000-2100 arasında değişiyorudu(Hiçbir fan takılı değilken)
    2)Sonra senin dediğin gibi harici bir fan taktım 7 volt verdim işlemci fanım 22250-2350 arasında dönmeye başladı
    3)Fanı tekrar devre dışı bıraktım yine eskisi stabil olan 2000-2100 arasında dönmeye başladı. Ben bu işi anlayamadım yardım ederseniz sevinirim.
  • guzel calısma saol
  • 
Sayfa: önceki 89101112
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.