Şimdi Ara

Fansız ve Sıvı soğutmalı PSU üzerine

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
1.170
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Konu görülen lüzum üzerine tarafımdan silinmiştir. arg-ist

http://forum.donanimhaber.com/m_61967771//tm.htm#61967771

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi arg-ist -- 30 Nisan 2016; 10:00:19 >

• Üstat güzel ve aydınlatıcı bir giriş oldu konuya. Foruma da biraz renk gelsin laf aramızda sıradanlaşmaya başladı forum biraz. İlk resimdeki örneği görmüştüm ancak tabandan soğutmalı olan modeller dikkatimden kaçmış. Nasıl çalıştığını tam idrak edemedim. Hava soğutmalı PSU'larda baskı devre kartı üzerinde bileşenler, bileşenlerin üzerinde de heatsink oluyor. Üstteki (eski modellerde arkadaki) fan da bu ısı emicilere hava vurdurarak (eski modellerde ısınan havayı dışarı atarak) soğutuyor. Bu soğutma bloğunun alta konduğu modellerde temas nerede gerçekleşiyor onu gözümün önüne getiremedim. Özellikle de belirli PSU'ların dönüşütürülebildiğini söylediğiniz için o kısmı açıklamakta fayda görüyorum.

Aşağıdaki resimde görülen açık gri renkli ısı emiciler yine yerlerinde durursa, bakır plaka bu ısı emicilere temas ederse, PSU da baş aşağı durursa... (Devre kartı üstte kalacak şekilde). Bizim psu'lara bu şekilde uyarlanabilir. Kasayı yamuk yumuk kesip biçmek yerine pleksi kasa yapılabilir. Hazır el değmişken kablo çıkışları da mini XLR konektörler kullanılarak modüler hale getirilebilir. Led ışıklandırmalı mini XLR konektör bulunabilirse harika olur kanaatindeyim. Pleksi kasanın şeffaf olması yanlısı değilim hoş durmuyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: thunderwatcher

Üstat güzel ve aydınlatıcı bir giriş oldu konuya. Foruma da biraz renk gelsin laf aramızda sıradanlaşmaya başladı forum biraz. İlk resimdeki örneği görmüştüm ancak tabandan soğutmalı olan modeller dikkatimden kaçmış. Nasıl çalıştığını tam idrak edemedim. Hava soğutmalı PSU'larda baskı devre kartı üzerinde bileşenler, bileşenlerin üzerinde de heatsink oluyor. Üstteki (eski modellerde arkadaki) fan da bu ısı emicilere hava vurdurarak (eski modellerde ısınan havayı dışarı atarak) soğutuyor. Bu soğutma bloğunun alta konduğu modellerde temas nerede gerçekleşiyor onu gözümün önüne getiremedim. Özellikle de belirli PSU'ların dönüşütürülebildiğini söylediğiniz için o kısmı açıklamakta fayda görüyorum.

Aşağıdaki resimde görülen açık gri renkli ısı emiciler yine yerlerinde durursa, bakır plaka bu ısı emicilere temas ederse, PSU da baş aşağı durursa... (Devre kartı üstte kalacak şekilde). Bizim psu'lara bu şekilde uyarlanabilir. Kasayı yamuk yumuk kesip biçmek yerine pleksi kasa yapılabilir. Hazır el değmişken kablo çıkışları da mini XLR konektörler kullanılarak modüler hale getirilebilir. Led ışıklandırmalı mini XLR konektör bulunabilirse harika olur kanaatindeyim. Pleksi kasanın şeffaf olması yanlısı değilim hoş durmuyor.

Evet dostum haklısın benim blok örneği olarak verdiğim Alphacool 3 model için üretilmiş bir blok bunlar sırasıyla
    Silverstone SST-ST50NF Nightjar-Series-500Watt
    Silentmaxx Fanless 500
    Silentmaxx Watercooled 600
    görüldüğü gibi watercooled silentmax zaten sıvı soğutma için tasarlanmış bir PSU , veya ütteki iki tanesi Silentmaxx fanless 500 ve silverstone serisi fansız pasif soğutmalı PSU lardır ,bunlarda yapı itibari ile sıvı soğutmaya müsaittir.
    konuyu biraz daha kurcalamak gerek...
    sizin de katkılarınızı bekliyorum konunun açıklanması bakımından. arg-ist

• quote:

Üstat güzel ve aydınlatıcı bir giriş oldu konuya. Foruma da biraz renk gelsin laf aramızda sıradanlaşmaya başladı forum biraz. İlk resimdeki örneği görmüştüm ancak tabandan soğutmalı olan modeller dikkatimden kaçmış. Nasıl çalıştığını tam idrak edemedim. Hava soğutmalı PSU'larda baskı devre kartı üzerinde bileşenler, bileşenlerin üzerinde de heatsink oluyor. Üstteki (eski modellerde arkadaki) fan da bu ısı emicilere hava vurdurarak (eski modellerde ısınan havayı dışarı atarak) soğutuyor. Bu soğutma bloğunun alta konduğu modellerde temas nerede gerçekleşiyor onu gözümün önüne getiremedim. Özellikle de belirli PSU'ların dönüşütürülebildiğini söylediğiniz için o kısmı açıklamakta fayda görüyorum.

yukarı esas konuya taşındı..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi arg-ist -- 8 Ekim 2013; 13:50:42 >

• Evet tam düşündüğüm gibi.. sıvı soğutmada bu panel sistemi nasıl verim sağlar bilemiyorum ama bir parça aluminyum blok tornalamak o kadar zor olmasa gerek.. sıfırdan özel üretim yapma taraftarıyım. Tornalanan blok aynı anda hem ısı emici hem boru hem de kapak olacak. Şuan mobilim daha sonra skeçapla cizecegim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • oo ben geç kalmışım beyin fırtınasına neyse artık yakalamaya çalışalım bi yerden
  • quote:

Orijinalden alıntı: cumfiçu

oo ben geç kalmışım beyin fırtınasına neyse artık yakalamaya çalışalım bi yerden

buyur meydan herkese açık dostum .. taksim gibi halka kapalı değil
    gerçi biberimiz yok ama... suyumuz bol sıvı soğutmacılar olarak..

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: arg-ist

quote:

oo ben geç kalmışım beyin fırtınasına neyse artık yakalamaya çalışalım bi yerden

Saf su

• bende geç kalmışım ama neyse. benım de fikrim şu üstadlar. genelde burada hep psu nun üzerini kaplamışlar yada alu sogutucuları termal pad ile sogutmuşlar. ben direk mofsetleri su ile sogutmayu düşünüyorum. anakart mofsetleri için kullnılan blok tarzında ince uzun bir bakır blok yapıo mofsetleri dogrudan bu bloğa (yalıtkan ile) vidalarsak daha kolay olur diye düşünüyorum, hem daha az yer kaplar, arg-ist hocamızın dediği gibi yokuklar ülkesinde daha az malzeme ile işimizi görmüş oluruz.

bizden yıllar önce bir yabancı arkadaşımız bunu yapmıştı buda konusu sene 2006http://forums.bit-tech.net/showthread.php?t=105157
     Fansız ve Sıvı soğutmalı  PSU üzerine

• quote:

quote:

quote:

Saf su

ama içinde kimyasal yok ,ilaçlı su sadece ....

• quote:

quote:

quote:

quote:

Saf su

ama içinde kimyasal yok ,ilaçlı su sadece ....

Tomalardan dolduralim ucuz olur

• Ulan ne hale getirmisiniz konuyu ha pc mod forumunda siyasetten ucacak ilk konu olur heralde

• quote:

Orijinalden alıntı: _bluescream_

bende geç kalmışım ama neyse. benım de fikrim şu üstadlar. genelde burada hep psu nun üzerini kaplamışlar yada alu sogutucuları termal pad ile sogutmuşlar. ben direk mofsetleri su ile sogutmayu düşünüyorum. anakart mofsetleri için kullnılan blok tarzında ince uzun bir bakır blok yapıo mofsetleri dogrudan bu bloğa (yalıtkan ile) vidalarsak daha kolay olur diye düşünüyorum, hem daha az yer kaplar, arg-ist hocamızın dediği gibi yokuklar ülkesinde daha az malzeme ile işimizi görmüş oluruz.

bizden yıllar önce bir yabancı arkadaşımız bunu yapmıştı buda konusu sene 2006http://forums.bit-tech.net/showthread.php?t=105157

Evet işte benim ilk etapta aklıma gelen aynen bu resimdeki gibiydi ama arg-ist farklı bir bakış açısı getirdi olaya. Mevcut ısı emicileri kullanarak kotarabilir miyizin derdine düştük. Ne kadar düşünürsem doğrudan mosfet üzerine temas eden şekildeki gibi bir yöntem daha akıllıca geliyor. Hem daha derli toplu görünüyor. PSU'nun kendi kasasının kullanılmasına da engel değil. Kim yapmışsa güzel çalışma yapmış.

• quote:

quote:

bende geç kalmışım ama neyse. benım de fikrim şu üstadlar. genelde burada hep psu nun üzerini kaplamışlar yada alu sogutucuları termal pad ile sogutmuşlar. ben direk mofsetleri su ile sogutmayu düşünüyorum. anakart mofsetleri için kullnılan blok tarzında ince uzun bir bakır blok yapıo mofsetleri dogrudan bu bloğa (yalıtkan ile) vidalarsak daha kolay olur diye düşünüyorum, hem daha az yer kaplar, arg-ist hocamızın dediği gibi yokuklar ülkesinde daha az malzeme ile işimizi görmüş oluruz.

Evet işte benim ilk etapta aklıma gelen aynen bu resimdeki gibiydi ama arg-ist farklı bir bakış açısı getirdi olaya. Mevcut ısı emicileri kullanarak kotarabilir miyizin derdine düştük. Ne kadar düşünürsem doğrudan mosfet üzerine temas eden şekildeki gibi bir yöntem daha akıllıca geliyor. Hem daha derli toplu görünüyor. PSU'nun kendi kasasının kullanılmasına da engel değil. Kim yapmışsa güzel çalışma yapmış.

Evet arg-ist hocamız (fazla sohbetimiz olmasada zamanında 1-2 sor sormuştum) fanless ve su sogutmalı bütün psu ları bulmuş.

sizin fikirde fena değil mevcut alu sogutucuların üzerine termal pad yapıstırıp, daha büyük aluminyom sogutucu profile veya universal bir blok yapıp onlara yapıstırabiliriz. ama benım düşüncem, mofsetlerin direk bloklara vidalanıp sogutulması yönünde, giovanni bize bu blokları çok rahatlıkla yapar basit dikdörtgen bir blok olacak sonuçta çoğumuz 700 wattın üzerinde bir psu kullandıgımızı düşünüyorum şimdi bu şekil sadece mofsetleri sogutsak, bu sefer diğer elemanlar fan ın olusturdugu rüzgardan yararlanamayıp iç ısı daha yüksek lere çıkabilir, bu sebeptendir ki bu vatır culing li psu yaptıktan sonra içine biraz haa sirkulasyonu olusturacak ufak sessiz bir fan koymak iyi olabilir

• quote:

quote:

quote:

Evet arg-ist hocamız (fazla sohbetimiz olmasada zamanında 1-2 sor sormuştum) fanless ve su sogutmalı bütün psu ları bulmuş.

sizin fikirde fena değil mevcut alu sogutucuların üzerine termal pad yapıstırıp, daha büyük aluminyom sogutucu profile veya universal bir blok yapıp onlara yapıstırabiliriz. ama benım düşüncem, mofsetlerin direk bloklara vidalanıp sogutulması yönünde, giovanni bize bu blokları çok rahatlıkla yapar basit dikdörtgen bir blok olacak sonuçta çoğumuz 700 wattın üzerinde bir psu kullandıgımızı düşünüyorum şimdi bu şekil sadece mofsetleri sogutsak, bu sefer diğer elemanlar fan ın olusturdugu rüzgardan yararlanamayıp iç ısı daha yüksek lere çıkabilir, bu sebeptendir ki bu vatır culing li psu yaptıktan sonra içine biraz haa sirkulasyonu olusturacak ufak sessiz bir fan koymak iyi olabilir

Alıntıları Göster
    quote:

dediğiniz gibi sadece mosfeetlerle bitse mosfettleri alırsın bir bloğun üzerine biter. ama bir yığın eleman var ... minik bir havalandırma işin kaçamağı tabii..
    ama maksat fikir jimnastiği..
    bu arada koolance in yeni sıvı soğutmalı 1300 watt lık psu sunu inceledim konuya ekliyorum oldukça farklı bir çözüm görünce sizde benim gibi düşüneceksiniz sanırım... malzemesi de var piyasada oem olarak..

• Evet, ben işin birazda ucuzuna kolayına da kaçmak istiyorum (kendim yapsam diyorum), ama şimdi o koolancenin heatexchangerli psu sunu gördükten sonra şok oldum ne kadar değişik bir fikir, bu şekilde anakartın arka kısmı bile sogutulabilir oem olması çok güzel birde şöyle bi düşüncem var, çoğumuz 700 watt üzeri kullanıyordur hepimizde farklı psu var, içine bakıp bu düşündüklerimizden yola çıkarak farklı şeyler ortaya çıkabilir.araştırdıkça neler çıkıyor umarım bu kadar kişi varken ortaya bir şeyler çıkar.

kaç sene önce hatırlamıyorum size metal halide lambalar hakkında soru sormuştum birde istanbulda iken sizinle buluşmayı isterim

• silindi
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.