Şimdi Ara

Felsefe Bilimden Üstündür (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
47
Cevap
1
Favori
1.225
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-FF1B88FA0

bilim tam tersi insan zihnini daraltan, indirgeyen bir etkinlik. kollektif düşünceyi sorgulayamayan, kendini aşamayan her türlü tasarı, düşünme biçimi nasıl üstün olabilir?

elbette bir bilgi birikimiyle oluşan üst üste bina edilmiş silsileyle baş edemez, bunu salt düşünme biçimyle ölçemez. ama bu üstün olmadığıyla ilgili değil ki. bilim bilgiyi bize bir dayatma haliyle sunar. yani bu şey gibi; sanatın belli ilkeler, unsurları çerçevesinde gerçekleştiğinde sanat olması. ancak bu ilkeler çerçevesinde anlamlı oluyor. yani sanat oran, ahenk, zıtlık gibi ilkeler taşımalı. onun dışında bir anlam ifade ediyor mu? etmiyor.
    quote:

elbette bir bilgi birikimiyle oluşan üst üste bina edilmiş silsileyle baş edemez, bunu salt düşünme biçimyle ölçemez. ama bu üstün olmadığıyla ilgili değil ki. bilim bilgiyi bize bir dayatma haliyle sunar. yani bu şey gibi; sanatın belli ilkeler, unsurları çerçevesinde gerçekleştiğinde sanat olması. ancak bu ilkeler çerçevesinde anlamlı oluyor. yani sanat oran, ahenk, zıtlık gibi ilkeler taşımalı. onun dışında bir anlam ifade ediyor mu? etmiyor.

su cumlene cevap vereyim.

bilimde demokrasi olmaz. oy birligi ile hadi yercekimini kaldiralim, bundan sonra insanlar citalardan daha hizli kosacak, hizli kosan cita cezalandiracak diyemezsin. bilim sana gercegi verir. gercekler nereden bakarsan bak, neresinden tutarsan tut degismez. degisen tek sey gercege yaklasma yontemidir.

• Bilim ve felsefe birbirinin alternatifi midir veya rakibi midir ki herhangi birinin üstünlüğünden sözedilsin?
  • quote:

Saçma bir karşılaştırma. Her ikisi de farklı şeylerle ilgileniyor. Örneğin bilim neden "adam öldürmek neden ahlaki değildir?" sorusuna cevap vermez, aramaz. Bu konu ahlak felsefesine girer. Bilim de önemli felsefe de ikisini karşılaştırmak yanlış.

elbette bilimde önemli. bilimsel söylemle felsefi söylem farklı şeyler evet. fakat bilim "varlık vardır", veya "varlık şudur" diye bir düşünce sistemi barındırmaz mı? insanı tanımlamaz mı? hayatı anlamlandırmaz mı? eşcinselliğin temellendirilmesi bilim değil mi? dünya sağlık örgütü felsefe mi yapıyordu eşcinselliğin ahlaki olduğunu söylerken?

quote:

Bilim ve felsefe birbirinin alternatifi midir veya rakibi midir ki herhangi birinin üstünlüğünden sözedilsin?

bilim gerçek budur dediği sürece felsefenin rakibidir. fakat bilim bizce çıkan sonuçlar böyle dediğinde elbet farklı şeyler olmuş oluyor.

• Jeopol kullanıcısına yanıt
    quote:

bilimde demokrasi olmaz. oy birligi ile hadi yercekimini kaldiralim, bundan sonra insanlar citalardan daha hizli kosacak, hizli kosan cita cezalandiracak diyemezsin.

benim anlattığım böyle birşey değil ki? anlattığım şey mesela bilimin yapı taşlarından nedensellik ilkesi üzerinde anlaşılmış bi olgu olması.
    quote:

bilim sana gercegi verir. gercekler nereden bakarsan bak, neresinden tutarsan tut degismez. degisen tek sey gercege yaklasma yontemidir.

"bilim bilgiyi bize bir dayatma haliyle sunar." ifadesine cevap olmuş bu yazdıkların. bilim ben gerçeğim diye zihnine dayatıyor sende yutuyorsun. nereden bileceğim gerçek olduğunu? izah et haydi. okuyacağım pür dikkat

quote:

sen sorgulamayi ne saniyorsun? cidden merak ediyorum.
    sizler sacmalamayi, anlamsiz cumleler kurmayi felsefe sanar olmussunuz.

sorgulama belli yöntemlerin içinde hapsolmayan şeydir. sen felsefeyi ne sanıyorsun?

• quote:

Bilim tamamen kollektif düşünce değildir. Ancak "bir bakıma" kollektiftir. Bu kollektiflik siz ona o gücü verdiğinizde ortaya çıkıyor. Örneğin mantığın kollektif olması üzerinde anlaşılmış olmasından kaynaklanıyor. İnsanoğlu da mutluluğu arıyor olmasından bu anlaşmayı zorunlu kılıyor. Yani bu demektir ki işlevsellik. Mesela din de "bir bakıma" kollektiftir. Eminim buna itiraz edeceksin. Fakat kollektiflik tüm insanoğlu tarafından anlaşılmış olması anlamına gelmiyor. Sen bir şizofreniyle mantıkta anlaşma sağlamadın.

Fakat işlevsellik üstünlük değildir. Üstünlük insanı insan yapan "düşünme,tasarı, imge ve nosyonların" kendini aştığı, sınırlandırılmadığı öznel bir düşünce de ortaya çıkıyor. Bilim bu yüzden aşağıdır. Kollektiflik bu yüzden aşağıdır.
    Bas git işine seninle kaybedecek zamanım yok.

• quote:

Orijinalden alıntı: ClassımDeğilsin

Bilim ve felsefe birbirinin alternatifi midir veya rakibi midir ki herhangi birinin üstünlüğünden sözedilsin?
    Doğru söylüyorsun ancak düşünürler ilk zamanlarda bazı felsefeciler bilime bir dönem yol gösterici olmuştur.Sadece bir dönem.
    İlk insanlar yontma taş ve cilalı taş devrinde ok ve yayı tekerleği icat ederken herhalde felsefecilerden akıl almadılar.
    Demir ve bakır keşfedildikten sonra devreye girdiler.
    O kadar.Bir çağı değiştiren Fatih istanbulu fetederken felsefecileremi sordu. Ordu komutanları ve müderris akşemsettinden fikirler aldı.

Buradada oturduk felsefe geyiği yapıyoruz.

• kruegerfred kullanıcısına yanıt
    oğlum madem bilimcisiniz madem hakikati bulmuşsunuz gidip evrimağacında, fizikistte filan takılsanıza?

ama anladım ben sizi. bilimsel düşünce sizi de tatmin etmiyor, gelip burada bizlere onaylatmaya çalışıyorsunuz. onaylamayınca da böyle agresifleşiyorsunuz
  • bilimin gercek oldugunu hayattan anlayacaksin. hayata bakacaksin bilimin dedigi gibi mi isliyor diye.
  • quote:

oğlum madem bilimcisiniz madem hakikati bulmuşsunuz gidip evrimağacında, fizikistte filan takılsanıza?

ama anladım ben sizi. bilimsel düşünce sizi de tatmin etmiyor, gelip burada bizlere onaylatmaya çalışıyorsunuz. onaylamayınca da böyle agresifleşiyorsunuz
    Ben çoluk çocuğa agresifleşecem öylemi?
    Yüzünüze gerçekler tokat gibi vurulunca agresifleşen sizlersiniz.
    Dediğim gibi sizlerle geyik muhabbeti yapıyorum.
  • Jeopol kullanıcısına yanıt
    1- hayatın gerçekte var olduğunu

2- var ise senden bağımsız olduğunu

3- bağımlı ise gerçeği nasıl bileceğini

4- bağımsız ise zihninin seni yanıltmadığını

5- zihnin seni aldatmıyorsa da bunda tam yetkin olduğunu

6- yettiği derecelerde kurduğu ilişkinin yansıma gibi, uyumluluk gösteren bir tarz değilde hakikatin doğrudan kendisi olduğunu

7- hakikatin değişmediğini, sürekliliğini

8- bilimdeki nedensellik ilkesi, belirlilik ilkesi, tutarlılık ilkesi, tümevarım yöntemleri gibi kriterlerin

her birinin doğruluğunu nereden biliyoruz?

işte ardı sonu gelmez bilinmez imge, kavram, çağrışım ve algı türleri. bu kadar kolay değil malesef keşke kolay olsa

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-FF1B88FA0 -- 23 Mart 2019; 22:32:31 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: kruegerfred

Felsefeye kim bilim dalı dediki.Biz "Entel bilim" dedik.
    Sen felsefe nedir onu dahi bilmiyorsun.
    Felsefe Nedir, Felsefenin Anlamı Nedir?

quote:

@felsefe.gen.tr
    Felsefe, etimolojik olarak Yunanca “seviyorum", “ardından gidiyorum", “arıyorum” gibi anlamlara gelen “phileo” sözcüğü ve “bilgi", “bilgelik” anlamlarına gelen “sophia” sözcüğünün birleşiminden oluşan bir sözcüktür ve felsefenin sözcük anlamı, “bilgelik sevgisi” ya da “bilgi sevgisi"dir. Yani felsefe kelime olarak bilgeliğe ve bilgiye değer vermek, onları önemsemek ve hatta en değerli şeyler olarak görmek; bilgiyi aramak, bilgeliğe erişebilme çabası sarf etmek, "bilginin sürekli olarak peşinden koşmak" anlamlarını taşımaktadır.

Bilim dalı olmak öyle kolay işmi sanıyorsum.
    Felsefeciler bu günkü aciz haliyle dedik,Bilim ve yüzlerce kişinin ortak ve Kollektif düşüncesine üstünlük sağlayacak öylemi.
    Geçiniz efendim geçiniz.Siz bu hal ve kafa yapınızla bağda pulluk bile süremezsiniz.

bilginin sürekli olarak peşinden koşarken nasıl üstünlük taslarsınız
    Kelime anlamıyla sevgi bilimi.Yüzlere bilim dalından sadece biri.

Buyur bu ilk mesajından alıntı. Daha ne yazdığını bilmiyorsun yorum yapıyorsun. Felsefenin ne olduğunu bilmediğimi nereden çıkardın acaba? Kelime anlamını da çok iyi biliyorum merak etme. Tek yaptığın bana çamur atmak oysa yazdığım mesajda ne bilimsel anlamda ne de felsefi anlamda yanlış var. Sadece felsefe kelimesinin etimolojik anlamını yazıp duruyorsun.

"Felsefeciler bu günkü aciz haliyle dedik,Bilim ve yüzlerce kişinin ortak ve Kollektif düşüncesine üstünlük sağlayacak öylemi"
    Bu da farklı bir söylemin. Ben böyle bir iddiada bulunmadım. Sözlerin boş yere çamur atmak dışında bir anlam içermiyor. En azından yazdığım şeylerle yargıla beni yazmadığım şeylerle değil. Üstte de alıntıladığım gibi bilim dalı olduğunu yazmandan bahsettim ve ben seni sadece bununla yargıladım.

Bugüne kadar da bilimsel bilgiyle ilgilendim. Özellikle de sahtebilim ilgi alanım oldu. Bilimsel bilginin ne olduğunu o yüzden çok iyi biliyorum. Bilimden uzak olan ama çoğu zaman bilimmiş gibi gösterilen şeylere oldukça hakimim. Bununla ilgili akademik kaynakları okuyup araştırdım. Bilimsel yöntemden ve basamaklarından oldukça haberim var. O yüzdem bilim dalı olmak kolay iş miymiş değil miymiş biliyorum canım

Her şey bir yana dil bilgisi açısından bu kadar kusurlu bir yazı yazman da beni benden aldı sayın filozof bey. İstersen belli başlı dil bilgisi kurallarına da girelim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Peace Sells.. -- 23 Mart 2019; 22:52:34 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: Peace Sells..

Kelime anlamıyla sevgi bilimi.Yüzlere bilim dalından sadece biri.

Buyur bu ilk mesajından alıntı. Daha ne yazdığını bilmiyorsun yorum yapıyorsun. Felsefenin ne olduğunu bilmediğimi nereden çıkardın acaba? Kelime anlamını da çok iyi biliyorum merak etme. Tek yaptığın bana çamur atmak oysa yazdığım mesajda ne bilimsel anlamda ne de felsefi anlamda yanlış var. Sadece felsefe kelimesinin etimolojik anlamını yazıp duruyorsun.

"Felsefeciler bu günkü aciz haliyle dedik,Bilim ve yüzlerce kişinin ortak ve Kollektif düşüncesine üstünlük sağlayacak öylemi"
    Bu da farklı bir söylemin. Ben böyle bir iddiada bulunmadım. Sözlerin boş yere çamur atmak dışında bir anlam içermiyor. En azından yazdığım şeylerle yargıla beni yazmadığım şeylerle değil. Üstte de alıntıladığım gibi bilim dalı olduğunu yazmandan bahsettim ve ben seni sadece bununla yargıladım.

Bugüne kadar da bilimsel bilgiyle ilgilendim. Özellikle de sahtebilim ilgi alanım oldu. Bilimsel bilginin ne olduğunu o yüzden çok iyi biliyorum. Bilimden uzak olan ama çoğu zaman bilimmiş gibi gösterilen şeylere oldukça hakimim. Bununla ilgili akademik kaynakları okuyup araştırdım. Bilimsel yöntemden ve basamaklarından oldukça haberim var. O yüzdem bilim dalı olmak kolay iş miymiş değil miymiş biliyorum canım

Her şey bir yana dil bilgisi açısından bu kadar kusurlu bir yazı yazman da beni benden aldı sayın filozof bey. İstersen belli başlı dil bilgisi kurallarına da girelim

Alıntıları Göster
    sizi bana paraylamı verdiler de git işine.

• quote:

Orijinalden alıntı: kruegerfred

sizi bana paraylamı verdiler de git işine.

Alıntıları Göster
    Aynen baya para alıyorum. En azından yazmadığını iddia ettiğin şeyi yazdığını gösterdiğim için büyüklüğünü gösterip bir haklısın deseydin. Neyse forumda o seviyede insanların az olduğunu biliyordum tekrardan görmüş olduk. İyi forumlar

• Peace Sells.. kullanıcısına yanıt
    Benim yazdıklarımı algılayamıyorsan benim sana yazacak başkaca bir kelimem yok
  • Filozof düşünen kişidir. Akleder. Sonuçlara bakar. Yanlışı gördüğünde çıkış için ileri sürülebilircek tezi bulur.

Aynı şartlarda herkes açısından geçerli olan şey ne ise onu bulur.

Bu şekilde dünyevi kuralları koyar. Senin benim burada bulunmama sebeb olan her ne ise ikimize de aynı kuralları koymuş derse kanuna ulaşır.

.............

Bilim ise mevcudun yorumudur. Bir şeyden silah da yapabilirsin zaman makinası da. En makul çözüm ne ise onu uygular.

Bu açıdan bilim insanının doğru yorumlamalar yapması lazım gelir. Eğlenmek kısa hayatı adam gibi yaşamak nasıl ise ona yardımcı olması istenir.

..............

Felsefeci bu açıdan sert bi kural koyucu gibidir. Yaratıcı anlayışında yaratılış yani Genesis oldukça katı değerlendirilmiş bi husus.

Felsefeci haşa yaratıcıyım da demez. Bu kuralları kim koyduysa ona sormalısın der. Sonuçta kimse duvar kovuğundan çıkmadı herkesin bi anası babası var.

..........

Bu açılardan bakılırsa kanun (tez hipotez değil) ne inde insanlığın tamamını bağıtlayan şeyler bir miras olarak çözüm üretecektir. Üretilen çözümler bize atalarımızın mirasıdır. Bu miras yanlış olsa da öncelikle saygıyı hakeder.

Sonraki nesillerin üretim araçları amaçları varlık nedeni değişime uğrayabilir. En nihayetinde ilim şekli belli olmayan kıyamet şekillerine bahsediyor. Termodinamiğin temel kuralları entropi gibi kıstasları zaten kainatın misafiri olduğumuzu açıklıyor.

Bu nedenle filozof bırakıtını aktardığı ölçüde doğru denen şeyin değer kazanması beklenir. Bizden geriye kalacak olan bu artık değerdir.

Bilmiyorum belki ilahi güç bizi tek hücreli bir canlıdan yarattı. Ama en azından bir bırakıt bizim vesilemizse biz de en iyi ve doğru olan artık değeri bırakıp yeni bir başlangıçta anlamlı olabiliriz.

• Filozof düşünen kişidir. Akleder. Sonuçlara bakar. Yanlışı gördüğünde çıkış için ileri sürülebilecek tezi arar.

Aynı şartlarda herkes açısından geçerli olan şey ne ise onu bulur.

Bu şekilde dünyevi kuralları koyar. Senin benim burada bulunmama sebeb olan her ne ise ikimize de aynı kuralları koymuş derse kanuna ulaşır.

.............

Bilim ise mevcudun yorumudur. Bir şeyden silah da yapabilirsin zaman makinası da. En makul çözüm ne ise onu uygular.

Bu açıdan bilim insanının doğru yorumlamalar yapması lazım gelir. Eğlenmek kısa hayatı adam gibi yaşamak nasıl ise ona yardımcı olması istenir.

..............

Felsefeci bu açıdan sert bi kural koyucu gibidir. Yaratıcı anlayışında yaratılış yani Genesis oldukça katı değerlendirilmiş bi husus.

Felsefeci haşa yaratıcıyım da demez. Bu kuralları kim koyduysa ona sormalısın der. Sonuçta kimse duvar kovuğundan çıkmadı herkesin bi anası babası var.

..........

Bu açılardan bakılırsa kanun (tez hipotez değil) ne inde insanlığın tamamını bağıtlayan şeyler bir miras olarak çözüm üretecektir. Üretilen çözümler bize atalarımızın mirasıdır. Bu miras yanlış olsa da öncelikle saygıyı hakeder.

Sonraki nesillerin üretim araçları amaçları varlık nedeni değişime uğrayabilir. En nihayetinde ilim şekli belli olmayan kıyamet şekillerine bahsediyor. Termodinamiğin temel kuralları entropi gibi kıstasları zaten kainatın misafiri olduğumuzu açıklıyor.

Bu nedenle filozof bırakıtını aktardığı ölçüde doğru denen şeyin değer kazanması beklenir. Bizden geriye kalacak olan bu artık değerdir.

Bilmiyorum belki ilahi güç bizi tek hücreli bir canlıdan yarattı. Ama en azından bir bırakıt bizim vesilemizse biz de en iyi ve doğru olan artık değeri bırakıp yeni bir başlangıçta anlamlı olabiliriz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HADO77 -- 23 Mart 2019; 23:15:3 >

• Üniversite içerisinde gördüğüm kadarıyla kendisine felsefeci diyen yada öyle görünmeye çalışan şahısların tamamı boş beleş şeylerle uğraşıp kendilerini cafelerde ellerinde kitaplarla felan önemli göstermeye çalışan aslında öyle fikirleri varki tüm dünya kurtulur gibi bir izlenim yaratmaya çaba sarfeden kişilerden oluşmakta.

Gerçekte bilimle veya teknolojiyle uğraşanların ise gerçekten her açıdan katkı sağladığını söyleyebiliriz.

Binlerce yıl öncede yaşamıyoruz. O zamanın filozofları ile şimdi felsefe yapan boş kafaları karşılaştırıpta felsefe bilim arasında sidik yarıştırmak kadar saçma birşey yok.

Benim düşüncem şudur ki zaten o dönem yeterli imkan teknoloji malzeme olsa o adamlar filozof sğeil bilim adamı olurlardı.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

1- hayatın gerçekte var olduğunu

2- var ise senden bağımsız olduğunu

3- bağımlı ise gerçeği nasıl bileceğini

4- bağımsız ise zihninin seni yanıltmadığını

5- zihnin seni aldatmıyorsa da bunda tam yetkin olduğunu

6- yettiği derecelerde kurduğu ilişkinin yansıma gibi, uyumluluk gösteren bir tarz değilde hakikatin doğrudan kendisi olduğunu

7- hakikatin değişmediğini, sürekliliğini

8- bilimdeki nedensellik ilkesi, belirlilik ilkesi, tutarlılık ilkesi, tümevarım yöntemleri gibi kriterlerin

her birinin doğruluğunu nereden biliyoruz?

işte ardı sonu gelmez bilinmez imge, kavram, çağrışım ve algı türleri. bu kadar kolay değil malesef keşke kolay olsa
    Gercek hayatta karşıma çıkarsın.

veya birisinden rica edersin. Sana okkalı bir tokat atsın. Eğer acı çekersen hayatın gerçek olduğunu anlarsın.

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.