Şimdi Ara

Felsefe Bilimden Üstündür

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
47
Cevap
1
Favori
1.225
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • "Bilimin felsefeci kafa yapısına ihtiyacı yok.
    Hiç bir bilim adamı herhangi bir konuda üretim yabparken bide bunu fesefecilere soralım demez.
    Bu işler 4000 yıl geride kaldı."
    -mfselektronik

Elbette bilimsel söylem ile felsefi söylem farklı şeylerdir. Bilim, felsefe ve dinin birbirlerinden farklı kulvarları olduğunu söylemiştim. Ama bilimin ve bilim adamının felsefeye ihtiyaç duymaz, felsefi etkinlikten faydalanmaz demek cahilliktir. Her ilim felsefeden yani felsefenin inşa ettiği şeylerdendir. Başta bilimin sınırlarını çizen, bilimi var eden felsefedir. Sizin anladığınız şekilde düşünürsek bir dönercinin de felsefeye ihtiyacı yok. Kimin var ki? Mesela bu konuyu açmamı aristo söylemedi bana.

Felsefe Nedir? Cevabını öğrenelim;

"Felsefe söz konusu olduğunda, varolanın sunuluş biçimleri ve aralanndaki ilişkiler, bir söylem olarak soru-yanıt bağlamında yeniden kurulur."

"Felsefenin asıl konusu gereği durum budur; çünkü çeşitli düzlemlerde kendini gösteren varolanlar arasında — dışdünyada, düşünmede, dilde—
    sonsuzca farklı ilişki kurulabilir ve bu ilişkilerin neliğini içeren tek etkinlik felsefedir."

"Düşünmenin hep bir şeyin düşünmesi olduğu fılozoflarca sık sık yenilenir; işte bir şeye ilişkin düşünme hep bir kavramdır; düşünülene ilişkin olarak çizilen çerçevedir; bilim, felsefe, sanat ve din de bu sayede vardır."

"Düşünmede, düşünme alanında varolan her türlü yapı,önünde sonunda birtakım kavramlara götürülebilir. Öyle ki başkalananın nesneleşmiş imgeleri de yine başka bir öznedeki — düşünendeki, zihindeki— kavramsal oluşumlar aracılığıyla anlaşılabilir. Buradan hemen bilgibilimsel bir yapıya uzanmak gerektiği ortaya çıkabilir."

"Anlatılan bir düş, bir tasarı, bir bilimsel bilgi de olabilir, bir deney, bir gözlem sonucu da olabilir. Bütün bunları anlamlı kılmanın, anlatmanın, anlaşılma şansını elde etmenin ve anlaşmanın onsuz olunmaz koşulu, bütün bu düzlemlerde oluşturulan kavramlardır, yani düşünsel bir varolan olarak, düşünmede yer alan bir varolan olarak kavramdır: her türlü varolana ilişkin çerçevedir ve bu çerçeve de düşünme alanındadır.Kavramlann zihinde nasıl oluştukları bir bakıma ruhbilimin konusudur. "

Felsefe niye bilimden daha önemli ve üstündür?

"Herşeyi konu edinebilen felsefe, aynca kendini de konu edinebiliyor. Felsefe, bilime de, sanata da niteliklerini onaya koyabilme amacıyla sorular yöneltebiliyor. Ama, ne bilim ne de sanat böyle bir işlevi üstleniyor; bilim de sanat da kendini sorgulama etkinliğini gerçekleştiremiyor. Felsefe ise, kendini sorguluyor ama sorguladıklarının yanında ve dilden de öte bir söylem olarak, birçok ayrıcalıklı yönleriyle ortaya çıkıyor."

Kaynak: Felsefi Söylem Nedir ? - Betül Çotuksöken

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-FF1B88FA0 -- 23 Mart 2019; 1:41:13 >

• yüzyıllar önce bahsedildiği gibi felsefe bilimden üstündü. çünkü bilime yol açar, yol gösterici olurdu.

artık günümüzde böyle bir işlevi kalmadı. sadece hayallerden, ütopylardan atıp tutan bir dal oldu.

şu cümle ise zaten safsatanın alası.

bilim kendini o kadar çok sorgular ki, yılın her günü bu sorgulamalardan oluşur.
    Üniversite içerisinde gördüğüm kadarıyla kendisine felsefeci diyen yada öyle görünmeye çalışan şahısların tamamı boş beleş şeylerle uğraşıp kendilerini cafelerde ellerinde kitaplarla felan önemli göstermeye çalışan aslında öyle fikirleri varki tüm dünya kurtulur gibi bir izlenim yaratmaya çaba sarfeden kişilerden oluşmakta.

Gerçekte bilimle veya teknolojiyle uğraşanların ise gerçekten her açıdan katkı sağladığını söyleyebiliriz.

Binlerce yıl öncede yaşamıyoruz. O zamanın filozofları ile şimdi felsefe yapan boş kafaları karşılaştırıpta felsefe bilim arasında sidik yarıştırmak kadar saçma birşey yok.

Benim düşüncem şudur ki zaten o dönem yeterli imkan teknoloji malzeme olsa o adamlar filozof sğeil bilim adamı olurlardı.
  • Felsefe olmasa bilim de olmazdı diye düşünüyorum. İnsanların varoluş amacını sorgulamaları, evrendeki yerimizi sorgulamaları bilimin temelini oluşturmuştur.
  • felsefe.... philosophy...phil o sofu....

bizdeki anlamı ile felsefe kusur bulunmaması gerekeni araştırırken, ana kaynak bakımından ise doğruları arama olarak çevrilebilir.

yani bizdeki anlamı ile ana kaynaktaki anlamı farklıdır. esasen inanç ve düşün ikileminde gerçekten de isevi ve islam başlığında farklı amaçlar güdülür.

..................

ana kaynak bakımından sofi olanın aradığı gerçek olarak düşünülürse felsefe, bir balayıdır denebilir. yani doğruluk arayışındaki cicim ayları olarak değer kazanır. bu açıdan filozofun beyni düşünceden anladığı bir balayı gibidir denebilir.

.......................

bizde ise felsefe kendisinde kusur bulunmaması gerekeni anlatır. bu açıdan mesela zengin ve her şeyi olan birini düşünelim. bu kişi dünyevi manada her şeye sahipken azgınlık yapsa bu durum kendisinde bulunmaması gereken kusuru işaret eder.

islam inancının etkin olduğu felsefe bu açıdan anlam kazanmışa benzer. yani yaratıcının varlığı zaten bir şekilde mevcuttur. o zaman iş dünyevi düzen adına kural koyucu zihini bulma olmalıdır. bu durum da kusur bulunmaması gereken yapıları tespitle olur.

iyi eğitim almış veya zengin olan veya en iyi mimar tarafından yapılmış bir eser bu açıdan felsefenin konusu edilebilir.

........................

kaynak anlamı bakımından yaratıcıdan gelen vahyi araştırma hali daha uygun. yani felsefeyi yaratıcıyı anlama bakımından kullanmak istiyorsanız felsefenin avrupa kaynağından yararlanmak gerekir.

esasen avrupa anlayışındaki felsefe yaratıcı konusunda çözüm üretmek istemişe benzer.

.............................

• Siz felsefemi yaptığınızı sanıyorsunuz.Felsefenin ne anlama geldiğinden haberiniz vardır umarım.
    Kelime anlamıyla sevgi bilimi.Yüzlere bilim dalından sadece biri.
    Günümüzde 3 tane entelin boş zaman boş zaman bulup laklak ettiği kahvehane sohbetinden ileri gidemeyen entel biliminden öte bir şey değildir.

Bilimler kendisini öylesine geliştirmiştirki tekbir insanın zekası yetmez.
    Bir proje diyelim.Dikkat edin sadece proje diyorum.Bir bilim dalına ait ufak proje.
    Yerine göre projede onlarca kişi aylarca kollektif düşünerek geliştirilir.
    Bu bir 500 katlı mimarinin projesi veya Bir ülkenin istila edilip emperyalizm tarafından sömürülmeside olabilir.
    Bu projelerde üst akıl ve üstün zekelı insanlar vardır.
    Gece gündüz insanların kollektif düşündüğü üretimlerden bahsediyorum.

Bilimleri içinden çıktığı tekil sevgibilimci tek başına entel dantel sevgibilimci kollektif düşünen insanların yer aldığı binlerce bilimdalını küçümseyecek.

Siz önce kollektif düşünme ne demek öğrenin sonra yüzlerce ile ifade edilebilen sayıda bilim dalını küçümseyin.
    Entel efendiler.
    500 katlı projede yer alacam dedinmi seni sopa ile döverler. Tabii sen bu projenin nasıl geliştirildiğini kimlerin yer aldığını tahayül edebilirsen.

Edit : Birisi Marsa gidecek uzay aracının a-dan z-ye kollektif düşünerek tasarlanmasımı dedi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kruegerfred -- 23 Mart 2019; 4:56:11 >

• HADO77 kullanıcısına yanıt
    Buraya da dini sokmasaydın keşke.
    Sizlerin özellikle buralarda kullanıldığını düşünüyorum.Belkide farkında dahi değilsiniz hado efendi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kruegerfred -- 23 Mart 2019; 5:2:18 >
  • kruegerfred kullanıcısına yanıt
    Felsefenin din ayağından bahsetmek içindi.

Kullanılma olayını anlamadım valla.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • HADO77 kullanıcısına yanıt
    Medya,bir takım yayınlar,ailemizden aldığımız doğru veya yanlış öğretiler asıl önemliside medya vs vasıtası ile farkında dahi olmadan beynimizin bilinç altında veya üstünde bir şeylere yönlendirilmesi diyebilirim kısaca.
    Günümüzde toplum psikolojilerini yönlendirme teknikleri çok gelişti.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Din Meselesi..
    16 yıl önce açıldı
    İSLAM IRKI HAKKINDA
    17 yıl önce açıldı
    Bilim insan vücudu teorisi
    5 gün önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: kruegerfred

Siz felsefemi yaptığınızı sanıyorsunuz.Felsefenin ne anlama geldiğinden haberiniz vardır umarım.
    Kelime anlamıyla sevgi bilimi.Yüzlere bilim dalından sadece biri.
    Günümüzde 3 tane entelin boş zaman boş zaman bulup laklak ettiği kahvehane sohbetinden ileri gidemeyen entel biliminden öte bir şey değildir.

Bilimler kendisini öylesine geliştirmiştirki tekbir insanın zekası yetmez.
    Bir proje diyelim.Dikkat edin sadece proje diyorum.Bir bilim dalına ait ufak proje.
    Yerine göre projede onlarca kişi aylarca kollektif düşünerek geliştirilir.
    Bu bir 500 katlı mimarinin projesi veya Bir ülkenin istila edilip emperyalizm tarafından sömürülmeside olabilir.
    Bu projelerde üst akıl ve üstün zekelı insanlar vardır.
    Gece gündüz insanların kollektif düşündüğü üretimlerden bahsediyorum.

Bilimleri içinden çıktığı tekil sevgibilimci tek başına entel dantel sevgibilimci kollektif düşünen insanların yer aldığı binlerce bilimdalını küçümseyecek.

Siz önce kollektif düşünme ne demek öğrenin sonra yüzlerce ile ifade edilebilen sayıda bilim dalını küçümseyin.
    Entel efendiler.
    500 katlı projede yer alacam dedinmi seni sopa ile döverler. Tabii sen bu projenin nasıl geliştirildiğini kimlerin yer aldığını tahayül edebilirsen.

Edit : Birisi Marsa gidecek uzay aracının a-dan z-ye kollektif düşünerek tasarlanmasımı dedi.
    İnsanların felsefe yapmadığını iddia edip alaylama yaparken felsefenin bir bilim dalı olduğunu söylemek neyin kafası anlamadım. Felsefe bir bilim dalı değildir. Önce bilimsellik ve bilimsel bilgi nedir araştır. Felsefede kesinliğe ulaşma kaygısı yoktur bir kere. Direkt olarak buradan ayrılıyorlar bilimden. Hani lisede derslerde derlerdi ya, keşke dinleseydin, felsefede sorular cevaplardan daha önemlidir diye. Bunu zaten hiçbir bilim dalı için söyleyemezsin. Ha ama tabi bilimle çok çok önemli ilişkileri vardır felsefenin bunu hepimiz biliyoruz, tartışmaya gerek yok.

• Peace Sells.. kullanıcısına yanıt
    Felsefeye kim bilim dalı dediki.Biz "Entel bilim" dedik.
    Sen felsefe nedir onu dahi bilmiyorsun.
    Felsefe Nedir, Felsefenin Anlamı Nedir?

quote:

@felsefe.gen.tr
    Felsefe, etimolojik olarak Yunanca “seviyorum", “ardından gidiyorum", “arıyorum” gibi anlamlara gelen “phileo” sözcüğü ve “bilgi", “bilgelik” anlamlarına gelen “sophia” sözcüğünün birleşiminden oluşan bir sözcüktür ve felsefenin sözcük anlamı, “bilgelik sevgisi” ya da “bilgi sevgisi"dir. Yani felsefe kelime olarak bilgeliğe ve bilgiye değer vermek, onları önemsemek ve hatta en değerli şeyler olarak görmek; bilgiyi aramak, bilgeliğe erişebilme çabası sarf etmek, "bilginin sürekli olarak peşinden koşmak" anlamlarını taşımaktadır.

Bilim dalı olmak öyle kolay işmi sanıyorsum.
    Felsefeciler bu günkü aciz haliyle dedik,Bilim ve yüzlerce kişinin ortak ve Kollektif düşüncesine üstünlük sağlayacak öylemi.
    Geçiniz efendim geçiniz.Siz bu hal ve kafa yapınızla bağda pulluk bile süremezsiniz.

bilginin sürekli olarak peşinden koşarken nasıl üstünlük taslarsınız

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kruegerfred -- 23 Mart 2019; 9:41:20 >

• Felsefeci olarak 1500 katlı bir yapı düşünürsün hayal edersin Doğrudur.
    Ancak sermayesinden işletmecisine,Mimarına,Amelesinden Ustabaşına kadar,Böyle bir organizasyonu yapmak sizi aşar.
    21. yüzyılda bilim artık hamamda hamamtasını atıp buldum buldum diye bağırmaya benzemiyor.
    Kollektif düşüncenin çarklarından birisi olmak zorundasın.
  • yüzyıllar önce bahsedildiği gibi felsefe bilimden üstündü. çünkü bilime yol açar, yol gösterici olurdu.

artık günümüzde böyle bir işlevi kalmadı. sadece hayallerden, ütopylardan atıp tutan bir dal oldu.

quote:

...ne bilim ne de sanat böyle bir işlevi üstleniyor; bilim de sanat da kendini sorgulama etkinliğini gerçekleştiremiyor.

şu cümle ise zaten safsatanın alası.

bilim kendini o kadar çok sorgular ki, yılın her günü bu sorgulamalardan oluşur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Jeopol -- 23 Mart 2019; 11:42:6 >
  • Jeopol kullanıcısına yanıt
    quote:

...ne bilim ne de sanat böyle bir işlevi üstleniyor; bilim de sanat da kendini sorgulama etkinliğini gerçekleştiremiyor.

şu cümleyi günde 10 defa tekrarla, günde en az 20 sayfa kitap oku ve okuma, anlama kabiliyetini geliştir. gram felsefeden anlayan biri değilsin ama hep cüret edip felsefeye kafa tutmaktan gocunmuyorsun.

bilimin sorgulamaları kendi içindedir. kendini aşan birşey değildir. örneğin bitkilerin davranışlarını hücre, protein gibi faktörlerle incelemeye almasını sen mutlak anlamda bir sorgulama mı zannediyorsun cidden?
  • bilim tam tersi insan zihnini daraltan, indirgeyen bir etkinlik. kollektif düşünceyi sorgulayamayan, kendini aşamayan her türlü tasarı, düşünme biçimi nasıl üstün olabilir?

elbette bir bilgi birikimiyle oluşan üst üste bina edilmiş silsileyle baş edemez, bunu salt düşünme biçimyle ölçemez. ama bu üstün olmadığıyla ilgili değil ki. bilim bilgiyi bize bir dayatma haliyle sunar. yani bu şey gibi; sanatın belli ilkeler, unsurları çerçevesinde gerçekleştiğinde sanat olması. ancak bu ilkeler çerçevesinde anlamlı oluyor. yani sanat oran, ahenk, zıtlık gibi ilkeler taşımalı. onun dışında bir anlam ifade ediyor mu? etmiyor.
  • kruegerfred kullanıcısına yanıt
    Bilim tamamen kollektif düşünce değildir. Ancak "bir bakıma" kollektiftir. Bu kollektiflik siz ona o gücü verdiğinizde ortaya çıkıyor. Örneğin mantığın kollektif olması üzerinde anlaşılmış olmasından kaynaklanıyor. İnsanoğlu da mutluluğu arıyor olmasından bu anlaşmayı zorunlu kılıyor. Yani bu demektir ki işlevsellik. Mesela din de "bir bakıma" kollektiftir. Eminim buna itiraz edeceksin. Fakat kollektiflik tüm insanoğlu tarafından anlaşılmış olması anlamına gelmiyor. Sen bir şizofreniyle mantıkta anlaşma sağlamadın.

Fakat işlevsellik üstünlük değildir. Üstünlük insanı insan yapan "düşünme,tasarı, imge ve nosyonların" kendini aştığı, sınırlandırılmadığı öznel bir düşünce de ortaya çıkıyor. Bilim bu yüzden aşağıdır. Kollektiflik bu yüzden aşağıdır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-FF1B88FA0 -- 23 Mart 2019; 13:6:1 >
  • İfade tarzlarına id ego süperego ile bakalım.

Ben görmüyorum o halde yoktur. Bilimin görmeye verdiği anlama bakalım. Görme şu şu aralıklarla ışığın yorumdur ve bir şey varsa bu aralıklarda görülür.

Felsefe ise görmüyorsan o konuda kör- ama olabilir misin acaba der.

İncelikle der. Kişi id denen kimlik kazanımı konusundaki becerisi ile ego denen hale gönderme yapar.

Olur mu öyle şey bana kör mü diyorsun? Sonra sağır beyinsiz de dersin. İdinin ayarına su kaçıran ego bi anda süperego kastı.

............

Felsefe üstünlük iddiasında değil belki ancak ilim denen tanımlama İn dışındaki veriyi de düşünsel olarak oluşturur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HADO77 -- 23 Mart 2019; 15:4:13 >
  • Başka bi konuda yazmıştım. Kişi anne baba evlat tanımlaması yapamaz zira bunlar bi ayettir.

Kitap guranı şeytanlar indiremez buna güçleri yetmez veya tek bir harfini yazamazlar der.

Burada kitabın kutsallığı Atıfla düşünmüş ve ilim denen bakışla bütüncül görüş önem kazanır. Yani yorum kişinin id ego ve süperegosunun üstünde bir anlamla kişisel olmayanın veriselliğidir denebilir.

Sen, ben dünya ve kainat beni aşar demek durumunda kalırsın.

................

Felsefenin bilimden üstünlüğü belki bu anlamda değer taşıyabilir. Ancak bu kere de ilahiyat kuralları devreye girer. Yani salt düşünerek yaratıcı zihin nasıl bulunacak.

O halde namaz oruç zekat gerekir. Bu fiilidir. Buradan yola çıkarak felsefe bilimden üstündür denirse kişi fiili olarak eylemi olarak amel işlediğini bilim adamının ise fiili olarak amel işlemediğini ileri sürecektir. Peki bu nasıl olacak? İlim adamı eylemi olarak iş görmüyor mu? Atomun hareketi huceyratın yapısını keşif bir amel değil mi?

• Saçma bir karşılaştırma. Her ikisi de farklı şeylerle ilgileniyor. Örneğin bilim neden "adam öldürmek neden ahlaki değildir?" sorusuna cevap vermez, aramaz. Bu konu ahlak felsefesine girer. Bilim de önemli felsefe de ikisini karşılaştırmak yanlış.
  • Sidik yarıştırmadığımız konularda bi bu kalmıştı sanırım.
  • sen sorgulamayi ne saniyorsun? cidden merak ediyorum.

sizler sacmalamayi, anlamsiz cumleler kurmayi felsefe sanar olmussunuz.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.