Şimdi Ara

Felsefede Yalnızlık

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
20
Cevap
1
Favori
3.251
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Plato Symposium adlı eserinde yalnızlığı veya bireyin soyutlanma hissine sürüklenmesini, insanın davranışsal ve bilişselliğinin baskın olmasıyla açıklamıştır. Aritophane’nin insan sevgisi ve bir başkasına ihtiyaç duyma ile ilgili konuşmasında da yalnızlık umutsuzluk ve ayrı kalma imajı olarak tasvir edilmiştir. Aristo (MÖ 384-322/1985) Yalnızlığın istenmeyen ve davet edilmemiş bir his olduğu hususunda Plato’yla aynı görüşte olmuştur. Aristo insanın sosyal olmasına yani başkalarıyla birliktelik aradığına inanmıştır. O arkadaşsız bir varoluşu kimsenin seçemediği hatta her şeyin var olup da arkadaşının olmamasını kimsenin düşünemeyeceğine inanmıştır.

Hıristiyan varoluşçu Kierkegaard’a göre birey olabilmek için bir kimsenin varoluşun yokluğunun korkusunu kabul etmesi lazım. Bu
    kabul ile bir birey yalnızlığın korkusuyla yüzleşir, böylece bir birey olabilirler. Yine ona göre bireyler, ne olmak istedikleri konusunda
    cesaret ve istek sahibi olmalıdırlar. Yalnızlıkla baş edebilmek için tek yol ise bu olabilir. Şayet birey yalnızlığı yeterince derinlemesine hissederse bu duygusunu çok derin bir şekilde paylaşabilir. Yine ona göre insanlar hakikati ancak kalabalıklardan kendilerini ayrı tutarak bulabilirler. Arkadaş olmak yalnızlık için insan varoluşunun kalbine girmektir. Kierkegaard’ın görüşlerini daha da genişleten
    Schopenhauer’a göre ise bağımsızlık insan yalnızlığının doğrudan bir sezgisidir. İnsanlar kendileriyle başbaşa kalabildikleri
    sürece yalnız kalabilmişlerdir ve yalnızlığı sevmeden ve bağımsızlığa âşık olmadan bir birey olunamaz.Diğer bir deyişle bir kimse tek
    başına kalabildiği sürece hürdür. Yalnızlığın özgürlük için bir temel olduğu görüşü aynı zamanda Buber (1923/1958) tarafından kabul görmüştür. Buber bireysel özgürlük ve seçme hakkının insanlık için çok önemli olduğunu ve yalnızlığın başkalarıyla, kendisiyle ve Tanrı ile ilişkilerinde aşkınlık ifade ettiğini vurgulamıştır. Bir kimsenin doğru bir birey şeklinde tam olarak bilinebilmesi için başkalarından ayrı olması gerektiğine inanmıştır. Buber ayrıca, insanların dış dünyaya yani başkalarıyla birlikte olmaya açık olması durumunda da başarılı olduğunu ve geliştiğini ifade etmiştir.Yine insanoğlunun varoluşunun en temel gerçekliği bireyle bir başka birey arasındaki ilişkidir ve bu ilişki boyunca bireyler kendi başlarına bilemeyecekleri kesin anlamları paylaşırlar.
    Buber yalnızlığı insanî durumun bir parçası olarak kabul etmiştir. Fakat onunla kavga etmek yerine onun üstesinden gelmenin yolunu araştırmıştır.

Son olarak çok sevdigim bir yazıyı ekleyeyim.

Tehlikelidir mutsuzluk.

İnsanı şaşırtır.

Telaşlandırır.

Öç duygusuna sürükler.

Yalnızlık korkularıyla yakar.

Geçmişin hatıralarıyla hırpalar.

Yabancılara muhtaç eder.
    Ve, birçok insan mutlu olduğunu bilmediğinden mutsuzluğa düşer.

Bir kere mutsuzluk nehrine düştün mü de çıkması zordur.

Bilirim o suları, oralarda yıkandım.

Dostoyevski

Selam ve sevgiler.

• Dostoyoevski çok güzel soylemis
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-E84249922

Dostoyoevski çok güzel soylemis
    yalnızlık paylaşılmaz,paylaşılsa yalnızlık olmaz.bu yüzden de kimse anlamaz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: montevo

dostoyevski'ye ve sana.
  • quote:

• quote:

Orijinalden alıntı: SardanapaL

quote:

Alıntıları Göster
    Yalnızlık Paylaşılmaz

Yalnızlık, yaşamda bir an,
    Hep yeniden başlayan..
    Dışından anlaşılmaz.

Ya da kocaman bir yalan,
    Kovdukça kovalayan..
    Paylaşılmaz.

Bir düşün'de beni sana ayıran
    Yalnızlık paylaşılmaz
    Paylaşılsa yalnızlık olmaz.

Özdemir Asaf

• as74 kullanıcısına yanıt
    Yalnızlık paylaşılmaz

bu mısraları bi dizide duymuştum.söyleyen adam da çok yalnızdı ama bir şiirde olduğunu bilmiyordum.
  • quote:

Yalnızlık paylaşılmaz

bu mısraları bi dizide duymuştum.söyleyen adam da çok yalnızdı ama bir şiirde olduğunu bilmiyordum.
    Uzak dur yakınıma
    Bu mesafe beni bozar
    Kimseler yanaşmasın
    Yalnızlık paylaşılmaz
  • "Yalnızlık, insanın çevresinde insan olmaması demek değildir. İnsan kendisinin önemsediği şeyleri başkalarına ulaştıramadığı ya da başkalarının olanaksız bulduğu bazı görüşlere sahip olduğu zaman kendisini yalnız hisseder.'' Jung
  • Atalay` kullanıcısına yanıt
    yani ancak bu kadar anlatılabilir
  • quote:

yani ancak bu kadar anlatılabilir
    Birinin bir konuyu kolay ve çabuk kavraması, diğerinin ise çeşitli etmenler altında kalıp kavrayamaması olayı, insanı çileden çıkarır ve yalnızlaştırır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: birturk

Birinin bir konuyu kolay ve çabuk kavraması, diğerinin ise çeşitli etmenler altında kalıp kavrayamaması olayı, insanı çileden çıkarır ve yalnızlaştırır.

Alıntıları Göster
    Genel sosyolojik yargılardan bahsedilmiş burada ve aslında çoğu kimse aynı fikirde; Yalnızlıktan korkulur.Bu yanlış birşey bence yalnızlığınızı anlamaya çalışın , kıymetini bilin , en güvenli yerde saklayın.Çünkü birisi ona ulaşırsa maden gibi kazar ve tüketir daha sonra istesenizde yalnızlığınız olmaz , çünkü o artık tükenmiştir; uçup gitmiştir..

• quote:

Orijinalden alıntı: neçayevx

Genel sosyolojik yargılardan bahsedilmiş burada ve aslında çoğu kimse aynı fikirde; Yalnızlıktan korkulur.Bu yanlış birşey bence yalnızlığınızı anlamaya çalışın , kıymetini bilin , en güvenli yerde saklayın.Çünkü birisi ona ulaşırsa maden gibi kazar ve tüketir daha sonra istesenizde yalnızlığınız olmaz , çünkü o artık tükenmiştir; uçup gitmiştir..

Alıntıları Göster
    Yalnızlık üzerine düşünecek olanlara ve kendime güç diliyorum.
  • İnsan yalnızlığa ulaştığında kendini keşfetmeye başlar, kendi gerçeklerini yaratır, diğer insanların yarattığı 'o' olmak yerine kendi 'o'suna ulaşır. Yalnız olduğunda birey olursun, topluluğunun küçük bir yapboz parçası olmak yerine... Yalnızlık gerçeğine en yakın olduğun durumdur. Yalnızlık genelde korkutucudur, çünkü gerçek de genelde korkutucudur...
  • quote:

Orijinalden alıntı: Wax Neotic

İnsan yalnızlığa ulaştığında kendini keşfetmeye başlar, kendi gerçeklerini yaratır, diğer insanların yarattığı 'o' olmak yerine kendi 'o'suna ulaşır. Yalnız olduğunda birey olursun, topluluğunun küçük bir yapboz parçası olmak yerine... Yalnızlık gerçeğine en yakın olduğun durumdur. Yalnızlık genelde korkutucudur, çünkü gerçek de genelde korkutucudur...
    kendini keşfetme eyleminde keşfeden taraf olarak "sen" var ise, bu eylemin gerçekleştirileceği bir de "o" var demektir, tersinden bakar isek keşfedilen taraftaki "sen" e sorsak keşfedenden bi haber olacağı için kendini keşfeden "o" dan bi haber olacaktır, bu durumda mutlak yalnızlık yoktur sonucu çıkarılabilirmi?
  • DOMIX kullanıcısına yanıt
    sosyal iletişimin sıfıra yakın olduğu söylenebilir.
  • montevo kullanıcısına yanıt
    açar isek.
    ben mesela okulda 50 kişinin arasında tek başıma oldum hep.kendimi hep geir çektim,çevremden de istek gelmeyince kombo oldu iyice izole oldum.gerçi ben okuldan nefret ederim orası ayrı.ancak şimdi bakıyorum halime iş yerinde kişiler ev yakınında akrabalar ,başka şehire taşındım, olmasına karşın yalnızım.hem fikirler olarak hemde fiziksel olarak.iş yerinde öğle yemeğine çıkıyorsun ancak olmuyor.çarşıya gezmeye gidiyorsun belki bir kaç kişi oda bişey alırken sormak için.sayılar dayanan değil sosyal ,ilişkilere dayanan bi yalnızlık da var yani.ha bide insanımızın mangalda kül bırakmayan zor durum dostluğu var.olay başına gelir seni bitirir sonra biz arkandayız derler.
  • montevo kullanıcısına yanıt
    Benim kasteddiğim kavram olarak ele alır isek yalnızlık idi biraz derinden oldu sanırım

fiziksel olarak yalnızlığı bir kenara koyar isek zihin olarak aslında yalnızlık mümkün olmayabilir. Hani derler ya kendi ile başbaşa kalmak, kendi içinde ölçüp tartmak, kendi ile mukayese yapmak vb. gibi iç dünyasına yönelik aktiviteler diyebileceğimiz durumlarda içeride kişinin diğer bir denge/kıyas merkezi olduğu için aslında yalnız değildir bu anlamda "o" dediğimiz diğeri ile hep iletişim içerisindedir.
    hah şimdi ancak analdım ozamanda içimizde bir kişilik daha oluşturmuş oluruz.oda kötü.ama bazen düşünüyorumda en güzeli bu.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.