arkadaşlar bu aracı nasıl kullanmam gerekir sizce yani istop etmeden önce biraz beklemek filan böyle sorular turbo sarj lı bir araç olduğu için mazot az olunca kullanılmaması gerekiyormuş felan diyorlar pompa ya zorluyormuş 1000 devire düşürmeyecek mişiz gib konular hakkında bilgilendirirseniz çok sevinirim arkadaşlar bi de bazen kısa mesafede geri çıkarken yarım devriyaj gidiyorum sorun yaratır mı çeksem araç çok hızlanacak 2 metre bile gitmeyeceğim nerdeyse öyle yerlerde araçta yeniyim biraz önerilerinizi bekliyorum
sanırım ilk defa dizel bir araç kullanacaksınız yada araba öğreniyorsunuz. Merak etmeyin 6 ay önce bende bu yollardan geçtim. Bende de 1.3 doblo var yani fiorinonun motoruyla aynı. bu aracı kullanırken daha doğrusu bütün yeni nesil dizel araçları kullanırken max. 3000 devirde vites değişmeli ve min. 1750 devirde alt viteslere geçmek gerekir. Yarım debriyaj olayına gelincede: ben araba sürmeyi bu arabada öğrendim yani 1.3 motorda. İlk zamanlar çok yarım debriyaj kullandım mecburen. Ama sonraları el frenini öğrendim benim içinde araba içinde daha sağlıklı oldu. Bunu şöyle yapacalsın. Aracı vitese tak normal düz yoldaki gibi kalkış yap ve hemen el frenini indir ama fazla gaz verme çok sakin yap bunu. He eğer dersen bende çok yeniyim o zamanla olur yarım debriyaj kullansam nasıl olur dersen. Kısa vadede bişey olmaz Mesela benim araç 62000 km de şimdiye kadar hiç baskı balata değişmemiş ben aldımğımdan bu yana 3000 km yol yaptım. 1000 km si arabayı tanımakla geçti. ( debriyaj nerede kavrıyor, hangi viteste nasıl gidr, yarım debriyajla kullanım vs..) Stop etmeden önce bekleme olayına gelince: Bu araçlar turbolu araçlar yani mesela arabayı çalıştırdığınızda en az 1 dk bekleyin hemen gitmeyin ki motor biraz alışsın ve torboya yağ göndersin ve motor zarar görmesin. Ama bu esnada hiç gaz vermemeniz gerekir. Stop etmeden öncede özellikle uzun mesafeler gittikten sonra aracı 2 dk gibi bir süre hiç gaz vermeden rolantide çalıştırın ve sonra stop edin. Buda turbo içindir. Turboyu korumak ve motorun kendi sıcaklına dönmesi içindir. Mazot az olunca kullanmayın filan bunlar hikaye bence. Şimdiye kadar herkes deposu full mu geziyor sanki. Ama bu demek değildirki 20 tl atayım gezeyim. Böyle yapmayın, yakıt göstergesinde kırmızı yandığında siz depoyu bitmiş gibi varsayın. (kırmızı yanında 200 km daha rahatlıkla gidiyor ama olsun, tabi sizin kullanımınıza da bağlı )
iyi günlerde kullanınız.
4000 binde attığım oluyor bazen uzun yolda sorun çıkarır mı ki
quote:
Orijinalden alıntı: GURKANSEYHAN
4000 binde attığım oluyor bazen uzun yolda sorun çıkarır mı ki
sorunuzu tam anlamadım ama mazot atmaktan bahsediyorsunuz sanırım. Şöyle söyleyeyim, mazot bitmediği sürece istediğiniz zaman atabilirsiniz ama mazot biterse işiniz zor. motor hava yapar ve çalıştırması çok uğraştırır. ve bu esnada marş motoru yanabilir, akü zarar görebilir vs..
yok yanlış anladınız vitesi demek istemiştim :) de bende biraz yanlış yazmışım :)
4000 çok fazla max 3500 oda sollamalarda rampalarda filan olabilir. zaten fark ettiyseniz 3000 devirden sonra araba gitmiyor sadece motor daha çok bağırıyor yani boşu boşuna hem motor kendini yoruyor hemde yakıt israfı oluyor.