Türknet 170 TL civarı galiba ama sabit fiyat garantisi yok. Zaten 2 yıllık taahhüdüm vardı. 35 Mbps için 156 TL ödüyordum o sebeple 202 TL bana çok gelmedi. İleride 100+ hızlara açılırsa geçebilirim diye de Türk Telekomda kalmak istiyorum. |
Fiber İnternete Geçiş (2. sayfa)
-
-
Mantıklı bir seçim yapmışsınız; geliriniz de gittikçe artan hayat pahalılığına karşın bir miktar korumalı ise...
Size TP-Link Archer c5V "Fiber Modem" (*) verilmiş, Bende de aynısı var; bazı kullanıcıların aksine ben gayetle memnunum... Bu bakımdan şanslısınız! Bu cihazın Ethernet (LAN) portları Gigabit'dir.
Ancak bu port konusunda şunu da açıklığa kavuşturmak lazım. T.Telekom'un son zamanlarda kakalamağa çalıştığı Vestel Fiber Modem'i almış olsanız bunun LAN portları (genelde sarı renkli ve dört tanedir) maalesef 100 Megabit'lik ama duyumuma istinaden WAN portu (genelde mavi renklidir) Gigabit'lik. Yani bu cihaz kablosuz (wi-fi) olarak 100 Mbps üzeri yayın yapıyor ama LAN portundan kablo ile bunu siz başka bir kablosuz router'a da alan genişletmek için bağlarsanız, o 2. kablosuz router ancak 100 Mbps'lik yayın yapabiliyor. O 2. kablosuz router'ın WAN girişi ister megabit, isterse gigabit olsun...
Tabi 100 Mbps üzeri indirme hızı alabilmeniz için ONT ile Fiber Modem arasında kullanılan Ethernet kablosunun da Cat.6/6E standardında olması gerekiyor; Cat. 5 ie en çok 100 Mbps alınabilmekte...
(*) Şunu da belirteyim: Bu "Fiber Modem" denilen cihaz teknik olarak modem değildir; halk dilinde öyle denmekte. Bu bir çeşit kablosuz router ya da home gateway'dir. Zira fiber optik iletişimde modülasyon veya demodülasyon işlemleri olmaz; bu işlemler adece bakır (telefon) hattı üzerine bindirilmiş internet sinyalleri için geçerlidir.
-
Dün Pelicelle geçtim yine bu aynı modemi taktılar ve ilkinde olduğu gibi bunda da sürekli kopmalar ve düşük hız sorunu yaşadım. Modemin dibinde bile 5Ghz 50 mbps geçmiyor.
-
İnternet kutusu firması ile yazışıyoruz fakat anlaşamıyoruz, bina içi fiber kutu ile vdsl kutusu yanyana, ben zaten vdsl için cat5 çekmiştim, fibere geçiş yapsam yine bu cat5 kabloyu kullanabilir miyim ? Fiberin bina içi kutudan eve kadar çekilmesi gereken kablosu farklı bir özellikte mi ?
-
Fiber kullanacaksanız (FTTH) modeme kadar fiber kablo çekilmesi gerekiyor.
-
Fiber altyapıda farklı bir kablo kullanılır hocam. Fiber dağıtım kutusundan daireye ismi OBK olan ince bir fiber kablo çekilir. Geçiş yaptığınızda altyapı sahibi TT ekibinden bir adam gelip kurulumu yapar, rahat olun.
Bu arada bahsettiğiniz kutuların fotoğraflarını atabilir misiniz? Çünkü farklı farklı çok kutu/kabin vs. var da bazen karıştırılıyor.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
-
Rica ederim.
Evet bu fiber dağıtım kutusu. Hatta bir abone var bile. Sağ tarafta ucunda mavi-siyah bir konnektör olan sarı kablo var ya. İşte o kablo OBK diye bahsettiğim kablo. Sizin dairenize de bir OBK çekilecek.
İç tesisat müşterinin sorumluluğundadır, doğru. Ancak bazı ekipler kuruluma gittiği dairede kablo yoksa inisiyatif alıp kendisi de çekebiliyor. Bazen de "iç tesisatı halledin, biz sonra kuruluma gelelim" diyebiliyorlar. Muhattap olduğunuz kişiye bağlı yani. Eğer iç tesisatı halletmenizi isterlerse OBK talep edin. Ellerinde vardır zaten. Sonra da bir elektrikçiyle anlaşıp dairenizden bu kutuya kadar çektirirsiniz.
Forumdan başka bir arkadaş için bir video çekmiştim. Videoda fiber altyapımı saha dolabından odama kadar ayrıntılı bir şekilde anlattım. Siz iç tesisatı görmek için sekizinci dakikadan itibaren izleseniz yeterli. Bu videodan hareketle siz de kendi binanız için kafanızda aşağı yukarı bir plan oluşturabilirsiniz.
https://mega.nz/file/Jc1i1CQZ#4HRpqq4w1nVnZFoVzLcqHnVSAaWhKcUtg4Lc81yD25E
-
Tekrar teşekkür ederim, mevzu anlaşıldı. Bir sorum daha var, İnternet kutusu firması modem kiralıyor, modemi ben satın alayım (2. el, fibere uygun olan) olmaz mı diyorum, olmaz diyor, böyle bir dayatma normal mi ?
-
Rica ederim.
Evet o dayatma normal. Aslında mantıken normal olmasa da prosedür gereği normal yani. Çünkü Türk Telekom FTTH (eve kadar fiber) altyapısında modem kiralama şartı koşuyor. Bakın mesela burası TT'nin sitesi:
Bu da İnternet Kutusu firmasının sitesinde yer alan bilgi:
Aboneliğiniz süresince kullanmanız için size ONT cihazı ve modem kiralanacak. Her ay belli bir miktar kira bedeli alınacak. İnternet Kutusu firması 10 lira alıyormuş bakın yukarıda yazıyor. Ben Millenicom kullanıyorum, Millenicom'da da kira bedeli 9 lira. TT kendisi 20 lira alıyormuş yine yukarıdaki ilk görselde yazıyor.
Aboneliğinizi sonlandırdığınız zaman her iki cihazı da çalışır vaziyette iade etmeniz lazım. Bu saçmalık TT'nin bir prosedürü, yapacak bir şey yok maalesef.
Bu arada kendiniz fiber modem alıp kullanabilirsiniz. Önceden başka bir modem kullanılamıyordu ama sanırım şu an kullanılıyor. Eğer deneyebileceğiniz bir fiber modem varsa (mesela arkadaşınızda falan) kabloyu takıp kullanıcı adı ve şifrenizi girin. Baktınız çalışıyor bütçenize göre istediğiniz bir modem satın alırsınız. Çalışmazsa boşuna modem almış olmayın bence.
Bu arada hangi modemi kullanırsanız kullanın o 10 liralık kira bedelini ödemek zorundasınız.
-
Anlaşıldı, kiralama ücreti ödeyeceksem modem almamın gereği yok, umarım cevaplardan başkaları da faydalanır.
İyi forumlar.
-
Teşekkürler, size de iyi forumlar.
merhaba bodrumda fiber internet kullanıyodum orda bağlatırken görevli elemana sormuştum taşınma olayında napıyoruz diye. Ont yi bırakıp modemi teslim etmeniz gerek demişti. bende interneti mi aktardım istanbula ama burda bana yeni ont ve modem verdiler.
Ont eski adreste kaldı. Modemide yakında teslim edeceğim. Burda ne gibi sorunla karşılaşırım veya ne yapmamı önerirsiniz?
-
ONT'yi bırakıp sadece modemin teslimini ilk kez duyuyorum. O eleman neden öyle demiş ki acaba?
Sadece modemi teslim ederseniz sorun çıkabilir. Sözleşmenizi de bir inceleyin. Orada hangi cihazların teslim edilmesi gerektiği yazar. Olmadı müşteri temsilcisiyle görüşüp kuruluma gelen elemanın söylediği şeyi belirtin. O da muhtemelen her iki cihazın da iade edilmesi gerektiğini söyleceyektir.
Çünkü bu cihazların kullanım hakkı müşteride ama mülkiyeti firmada oluyor. Şimdi siz firmaya ait olan bir cihazı iade etmezseniz başınız ağrıyabilir. Mümkünse Bodrumdaki evinizden ONT'yi alın. Bir komşuda anahtar falan varsa size kargolasın. İade etmeniz gerekirse elinizin altında bulunsun.
Yıllardır kullandığım ttnet üyeliğim olduğundan elimde yazılı sözleşme yok ama belki turktelekom app den bakabilirim.
Müşteri hizmetlerini yazdıklarınız üzerine aradım
Eski üyelikteki modemin artık bana ait olduğunu bende kalabileceğini söyledi.
2. olarak ont cihazını sorduğumda ekiplerin doğru bilgi verdiğini cihazın eve tanımlandıgını söyledi ve doğru olanı yaptığımı söyledi.
tekrarında sözlü olarak bir daha sordum üzerimde eski adrese bağlı bir cihaz olmadığınıda illetti.
Şuan tam olarak arafta kaldım
Suan sistemlerinde gozuken ise yeni adresimdeki modem ve ont onlarda fiber olmayan bi yere gecis yaparsaniz onlarla ilgili islem yapmak zorundasiniz dedi.
-
O zaman sorun yok hocam. Eski modemin size ait olması ilginç. Eğer üzerinizde herhangi bir cihaz görünmüyorsa tamam problem yoktur.
-
Bende anlamadim ama oyle dedi. Ordaki internetimin süresi dolmadan yeni 24 ay taahhüt verdim. Taahhütü verirkende zaten bende ttnetin verdiği modem var diye belirttim ama yinede ont+modemi kurdular. Bu sefer kuran arkadaşta yine bu şekilde yeni modem vermek zorunda olduklarını söyledi.
-
Yeni kurulumlarda yeni cihazları mecburi olarak verip o daireye zimmetliyorlar onda sıkıntı yok. Elinizdeki modemi kullanmak istiyorsanız kullanıcı adı ve şifreyi girip kullanabiliyor olmanız lazım. Zaten her ikisi de TT'nin verdiği stok modemler. Performans anlamında değişen bir şey olmaz yani.
Her neyse şu an için sorun yok gibi duruyor. Yarın bir gün iade isterlerse eski modemi iade edersiniz.
-
Kabloda kırılma yaşadınız mı bize de tt binaya fiberi getiririm kabloyu veririm kendiniz dairelere çekersiniz dedi birkaç elektrikçi ile görüştüm kablo kırılabileceği için yapmak istemedi
Ben Türk Telekom müdürlüğünden çalıştıkları firmanın telefon numarasını almıştım. Normal bir elektrikçi değildi, Telekomun çalıştığı taşeron firmaydı. Onlar müdürlükten kabloyu alıp gelip çektiler. 10 Daireden sadece 1 tanesinde kablo kırık çıktı, onu da gelip tekrar ücretsiz bir şekilde çektiler. Sizin bölgenizde de mutlaka böyle bir firma vardır. Onlara ulaşıp bu işi onlara yaptırın. Hem ücret olarak diğer elektrikçilerden daha uygun olur hem de bir sorun olursa tekrar düzeltirler.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X