Şimdi Ara

Fiber sitemize kadar geliyor ama gpon (daire içine kadar) bağlantı yok. (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
55
Cevap
0
Favori
2.810
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Estağfurullah hocam, o nasıl laf. Lütfen kendinize haksızlık etmeyin.

• miskindvd kullanıcısına yanıt

Muhtemelen tarfieler hazır da top BTK'da gibi duruyor.

• Ö1f1 kullanıcısına yanıt

Hiç sanmıyorum, Superonline firması 100mbit üzeri veriyor, TurkTelekom da BTK dan kolayca izin alabilirdi. Ama almıyor, çünkü insanların %90ı DSL kullanıyor ve DSLde 100mbit üzeri alamayacağız.

Bu durum Fiberin aslında yalan olduğu durumunu ortaya çıkartacak, TurkTelekom yıllardır VDSL'i Fiber diye satıyor. Ama aslında bu bir yalan, çünkü 100mbit üzeri VDSL ile verilemiyor.

Eğer 200 mbit paket çıkarırlarsa insanlar, '' benim evimde hani fiber vardı, ben 200mbit alamıyorum'' diyecekler.

TurkTelekom ne diyecek, ''Biz size VDSLi fiber diye kakaladık, aslında bu fiber değil, o yüzden size 200 mbit veremiyoruz'' mu diyecek.

Şu anda Fiber ile VDSL arasında hiç fark yok, ikisi de 100mbit veriyor, yani insanlara Fiber deyip VDSL bağlıyorlar ve kimse fark etmiyor.

Bu yalanları ortaya çıkmasın diye Fiber yaygınlaşana kadar 100mbit üzeri paketler TurkTelekom tarafından çıkmayacak.

Ben 4-5 sene vakit veriyorum. Bu yazı da burada kalsın, 2026da hala 100mbit kullanıyorken görüşürüz

Geçtiğimiz senin son 3-4 ayı boyunca tarifeler alternatif ISS'lerde listelendi bile hatta bazılarının sitelerinde hala duruyor. Geriye kalan ihtimal belli BTK'ya takılmış olsa gerek tarifeler.

Ayrıca söylediğimiz bahane bence tamamen yeriz neden derseniz bu mantıkla bakarsak her FTTC saha 100Mbps de veremiyor, böyle bir çekinceleri olsaydı 100Mbps de vermezlerdi. Öte yandan önce doğru verileri kullanalım bence. İnsanların %90'ı DSL kullanmıyor, Verilere bakalım Telekom özelinde. Toplam sabit abone sayısı 14.1 milyon. Bunun 8.8 milyonu FTTC/B/H. Bu 8.8 milyonun 2.6 Milyonu FTTB/H 6.2 Milyonu ise FTTC ve FTTB/DSL. Şimdi nasıl %10 oluyor hocam Fiber sitemize kadar geliyor ama gpon (daire içine kadar) bağlantı yok. 

• bizim binada aynı büyük kutu vardı. yanına küçük kutu ekleyip gpona çevirdiler ve daireye kadar fiber alıyorum şu an. iki kutu var yani bizde Fiber sitemize kadar geliyor ama gpon (daire içine kadar) bağlantı yok. 

İlk olarak şunu söylemek isterim, benim bahsettiğim Turk Telekom tarafı.

Diğer ufak firmalar kendi kendilerine gelin güvey oldular, 200 mbitlik paketleri sitelerine koyup reklam yapmak istediler ama o hızları asla veremezlerdi. Buna BTK değil Turk Telekom engel oluyor. Eğer başka firmalar 100 mbit üzeri verirse TurkTelekom abone kaybeder, herkes gidip o ufak firmalara geçmek isteyecektir.

İkinci olarak da şunu söylemek istiyorum, yıllardır istanbulda geziyorum ve büyük siteler hariç fiber gördüğüm falan yok. O sayılar yalandan ibaret, isterseniz google mapsi açın ve istanbulun sokaklarında dolaşın, bu ülkedeki internetlerin %90ı Telefon hattından DSL ile geliyor. FTTB FTTC olur ama %90ının DSL olduğuna adım gibi eminim. FTTB olması DSL olduğu gerçeğini değiştirmiyor, 100mbit üzeri veremiyorlar.

Yıllardır birçok arkadaşım oldu, birçok akrabam var. 100den fazla arkadaşımın veya ailemdeki hiç kimsenin evinde Fiber falan yok. Bu hayatta kimi tanıdıysam DSL kullanıyor. O yüzden bana gelip şu kadar milyon Fiber falan demeyin asla inanmıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi miskindvd -- 12 Şubat 2022; 11:51:25 >

Anlıyorum ancak söz konusu ISS'ler VAE üzerinden hizmet verdikleri için sitelerinde bu tarifeleri listeleyebilmeleri için öncelikle Türk Telekom tarafında bu tarfielerin ve profillerin hazırlanması gerekiyor. Nitekim hazırlanmış ki listelenmiş hatta bazıları satışa bile sunuldu ancak BTK onayına takıldığı için iptal edildi satışlar. Üstelik Türk Telekom zaten olması gerektiği gibi pazar payı geriliyor yıllara kümülatif olarak bakarsak. Gayet doğal bir durum bu zaten. Abone kaybı olması mümkün değil zira pazar büyüme eğilimde şuan. Ama yoğun churn'ler olduğu belli.

FTTB/DSL ile FTTB/Eth'i ayrıca belirttim verilerde.

İnanmamak bir tercih ancak gerçeği değiştirmez. Dilerseniz bir ara yolumuz kesişirse birlikte dolaşalım,bir örneklem içerisinde teşhis yapıp verilerle kıyaslayalım. BTK'dan tutuan EHABS'a değin yalan veri sunuyorsa gelin birlikte dillendirlelim.

Ben fiber sayılarının içerisine bağlı olmayan abonelerin de katıldığını düşünüyorum. Mesela bir siteye fiber çekildi ve o sitede 100 daire var, sanırım 100 tane fiber sayıyorlar bir anda. Ama orada 10 tane abone var belki.

Ayrıca FTTC olan abonelerin hepsi VDSL alamıyor, bizim yazlıkta FTTC geçişi yapıldı, kağıt üstünde fiber aboneyisim ama dolaba 1000 metreden uzak olduğum için ADSL sinyal alıyorum. Bu ülkenin kırsal kesimlerinde FTTC olarak sayılan ve ADSL almaya devam eden benim gibi yüzbinlerce hat vardır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi miskindvd -- 12 Şubat 2022; 12:9:6 >

Orada şöyle bir fark var. Homepass ayrı bir veri abone sayısı ayrı bir veri. Homepass verisinde aboneliğin bir önemi yoktur, tesis edilmiş hatları baz alır. Abone verisi sadece abone verisidir, altyapıyla alakalı net bir gösterge sunmaz zaten.

Doğru, burada tek tek şu kadar abone şu kadar hız alıyor, şu kadar mesafede şeklinde bir veri olmadığı için elimizde net bir çıkarım yapmak zor ancak şu belki biraz fikir verecektir. Telekom'un 2Ç'21'de FTTC sahalardaki ortalama ulaşılabilir hızı 60 Mbps civarında. Kırsal dediğiniz gibi vardır mutlaka ancak sayısı baskın değil olsa gerek veriye baktığımızda.

Valla sayıları bilemiyorum ama benim çevremde Fiber kıtlığı var buna eminim. Anneannem ve dedelerimin evlerinde geçen seneye kadar ADSL vardı, hem de İstanbulun göbeğinde, ayrıca yakın arkadaşımın evinde de geçen seneye kadar 10mbit ADSL vardı, şimdi 35mbit VDSL var. Diğer arkadaşım sürekli kopmalardan muzdarip. Başka bir arkadaşım Superonline Fiber diye kullandığı VDSL yüzünden sürekli 2-3 mbit hızlarla boğuşuyor.

Adam gibi internet kullanan 1 tane bile arkadaşım dostum akrabam yok, aralarında en iyi benim 94mbit VDSL alıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi miskindvd -- 12 Şubat 2022; 12:21:27 >
  • Bahsi geçen ücret özel projeler için talep ediliyor. Yani Telekom un kendi yatırım programında olmayan ama firmaların veya sitelerin talebi üzerine yapılan işlerde masraf ilgili yerden alınıyor. Misal verelim, İstanbul da dağ başında fabrikalar var ama bir bakıyorsun kapısından içeri turuncu kablolar giriyor. Mesela orası Telekom'un yatırım programında değil ise, adam parasını verip özel proje ile altyapı talep ediyor. Bu durumda ne oluyor, o internetine kavuşuyor, firma da ücretini tahsil ettiği bir altyapıdan fatura bedeli alıyor. İstanbul da bu sekilde çok fabrika/işyeri sayarım. @Ö1f1 @beko64 @Dejuf

Sizin site meselesine gelir isek, orası zaten bu yıl içerisinde yapılacağı söylenmiş ama eğer aceleniz var ise özel projelendirme ile hemen yapabiliriz demişler. Yasaldır ve zemini vardır hocam bu durumun, sana fatura veriyor yaptığı işlemler karşılığı. Hatta bir ara özel proje ile işyerine fiber çektiren birisi vardı forumda, bilmem kaç metre fiber çektirmişti ücret olarak da dört bin tl civarı verdiğini söylemişti ama kaç sene öncesi, konuyu bulamadım maalesef.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XpressMusic34 -- 12 Şubat 2022; 16:28:13 >

• XpressMusic34 kullanıcısına yanıt
    Bilgilendirme için teşekkür ederim hocam.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

Şuan 100 mbps kadar servis verebiliyorlarmış. Ben üst pakete geçicem ama geçemiyorum ek olarak çok fazla düşüş oluyor gün içerisinde hız olarak

Detaylı cevap için çok teşekkürler hocam.Fabrika ve site gibi yerler demişsiniz, bireysel aboneden bu ücreti talep edilemez herhalde değil mi yoksa ben vereyim parasını çeksin mahalleye sonra herkese satsın.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Estağfurullah rica ederim hocam.

• oguzatbas O kullanıcısına yanıt

Modem arayüzünde de ulaşılabilir hız yüz üzerinde gözüküyorsa üst mesajımda dediğim durum geçerli hocam.

• beko64 kullanıcısına yanıt

Bireysel abone de özel proje talep edebilir. Talep ettiği şey kendisine fiber çekilmesi ise önce maliyet hesabı çıkarılır, tutar onaylanır ve ödeme alınır ise işe başlanır gerekli izinler sonrası. Bunun ismi özel proje olur, ilgili müdürlüğün (bağlı olunan) planlama departmanına özel proje ile fiber istiyorum maliyeti ne çıkar şeklinde bir talepte bulunabilirsiniz ama bu özel projenin de onaylanması lazım yani istedim oldu olayı yok.

Mahalleye çekilmesi için ne kadar fiber lazımdır hocam biliyor musun, ne kadar maliyet çıkar ona. Fiber sitemize kadar geliyor ama gpon (daire içine kadar) bağlantı yok. Siz kendi adresiniz adına başvurabilirsiniz ama özel proje için. Ya sadece fiyat almak için talep açmıştım sağolun gibi bir durum olmaz ama bunda :) Aynı şekilde Superonline için de özel proje talebi yapabilirsiniz. Diğerlerini bilmiyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XpressMusic34 -- 13 Şubat 2022; 21:7:40 >

Hocam bir de olmaz de ya :) beni hep haksız çıkardın. En azından yanlışın doğrusunu öğreniyoruz verdiğin bilgiler için teşekkürler.

• beko64 kullanıcısına yanıt

Estağfurullah hocam ne demek, bizler de bildiklerimizi aktarma gayreti içerisindeyiz.

• Btk üzerinden şikayetime TT'nin cevabı ben bir şey anlamadım olumlu mu olumsuz mu anlayan biri aydınlatabilir mi? Fiber altyapı mümkünmüş yani bu yapılacagı anlamına mı geliyorFiber sitemize kadar geliyor ama gpon (daire içine kadar) bağlantı yok. 

Fiber sitemize kadar geliyor ama gpon (daire içine kadar) bağlantı yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oguzatbas -- 16 Şubat 2022; 19:48:57 >

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.