Şimdi Ara

FİLOZOFLAR (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
59
Cevap
0
Favori
1.483
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

peki akdenizdeki, egedeki, kadınlar neden ilgi duymuyor.

Şöyle bir tespitim var bilmem katılırmısınız. Tabi istisnalar kaideyi bozmaz. 2000 ytl yi 25 yaşındaki iki bekara verin bunlardan biri kız olsun diğeri erkek. Sizce her ikisi aynı şeyi alır mı. Sözgelimi ikiside bir bilgisayar alır mı ya da ikisi de takılar alır mı?. Hayır kız olanın altın alıp takması kuvvetle muhtemelken bilgisayar da erkek için geçerli.
    İkinci bir tespit hemen hiçbir erkek baba oldum diye işten ayrılmaz aksine nafaka temin edeyim diye dahabir sarılır. Bir bayan ise anne olduktan sonra çocuğuyla arasında çok güçlü bir bağ oluşur ve çoğu kez işini bırakır. Bunun defalarca örneğini gördüm. Yarın herhangi bir gazetede de filanca sanatçı çocukları için meslek yaşantısını bıraktı haberleri okuyabilirsiniz.
    Yukarda arkadaşların değindiği "kadınlar ezildiği için etkin rol alamıyorlar" düşüncesine katılmıyorum. Aksine bu onlara bir haksızlık değil onalrın bilinçli bir tercihidir diye düşünüyorum. (Kendim öyle olduğuna inanmasam da) Avrupada yaklaşık yüzyıldır kadın lehine pozitif ayrımcılık vs. propagandalarla kadını dışarıya çekmeye çalıştılar çalışıyolar ama netice buradan çok farklı olmadı. Bu kadınların zeka olarak ya da beceri olarak geri olmalarıyla kesinlikle ilişkilendirilemez. Allah herkesi bu anlamda aynı şartlarda yaratmıştır. Ama duygusal açıdan kadını ve erkeği farklı yaratmıştır.

• Kadınların ezilmesi gibi bir durum yok kendileri kaşınıyorlar...

Aza tama edemeyen çoğu bulamaz bu kurala aykırı yapıları var :)ondan kaybediyorlar bizim alanımızda...

Kadınların gidip kendilerine erkek (koca) secebilecekleri bir erkek
    dukkanı (magazası) acılmıstır. Magaza 5 katlıdır ve her kat
    cıkıldıkca, erkeklerin nitelikleri de yukselmektedir.
    Magazada sadece tek bir kural gecerlidir: herhangi bir katın
    kapısından iceri giren kadın, o kattan alıs-veris etmek zorundadır ve eger
    bir ust kata cıkmak isterse, tekrar asagı katlara inemez.
    Bir gun bir grup kız arkadas, kendilerine erkek secmek icin magazaya gider.
    Ve....
    1. KAT'ın kapısında sunlar yazılıdır: "Bu kattaki
    erkeklerin calısacak
    bir isleri var ve cocukları da severler". Kızlar yazılanları okur ve soyle
    derler: "Eh, hic yoktan iyidir ama bir de ust kata bakalım".
    2. KAT'ın kapısında yazılanlar: "Buradaki erkeklerin iyi bir isleri
    var, cocukları severler ve son derece yakısıklıdırlar."
    Kızlar:
    "Hmmm, hic fena degil ama acaba bir ust katta ne var ?"
    3. KAT : "Buradaki erkeklerin cok iyi birer isleri var, cocukları
    severler, son derece yakısıklıdırlar ve ev islerine de yardım ederler".
    Kızlar:
    "Aman Tanrım, cok etkileyici ama yukarıda baska katlar da var."
    4. KAT : "Buradaki erkeklerin isleri cok iyi, cocukları cok severler,
    gayet yakısıklı olup, ev islerine yardım ederler ve ayrıca son derece
    romantiktirler". Kızlar cıglık atmaya baslarlar: "Inanılmaz, bir ust
    katta bizi neyin bekledigini bir dusunun!" Ve bir kat daha cıkarlar...
    5. KAT'ın kapısında sunlar yazmaktadır: "Bu kat bostur ve sadece,
    kadınları memnun etmenin mumkun olmadıgını kanıtlamak icin konmustur. Cıkıs
    soldadır; umarız inerken merdivenlerden yuvarlanırsınız...

yeterince açıklayıcı olmuştur umarım

• quote:

Orjinalden alıntı: zengin_47

@sufi

peki akdenizdeki, egedeki, kadınlar neden ilgi duymuyor.

Şöyle bir tespitim var bilmem katılırmısınız. Tabi istisnalar kaideyi bozmaz. 2000 ytl yi 25 yaşındaki iki bekara verin bunlardan biri kız olsun diğeri erkek. Sizce her ikisi aynı şeyi alır mı. Sözgelimi ikiside bir bilgisayar alır mı ya da ikisi de takılar alır mı?. Hayır kız olanın altın alıp takması kuvvetle muhtemelken bilgisayar da erkek için geçerli.
    İkinci bir tespit hemen hiçbir erkek baba oldum diye işten ayrılmaz aksine nafaka temin edeyim diye dahabir sarılır. Bir bayan ise anne olduktan sonra çocuğuyla arasında çok güçlü bir bağ oluşur ve çoğu kez işini bırakır. Bunun defalarca örneğini gördüm. Yarın herhangi bir gazetede de filanca sanatçı çocukları için meslek yaşantısını bıraktı haberleri okuyabilirsiniz.
    Yukarda arkadaşların değindiği "kadınlar ezildiği için etkin rol alamıyorlar" düşüncesine katılmıyorum. Aksine bu onlara bir haksızlık değil onalrın bilinçli bir tercihidir diye düşünüyorum. (Kendim öyle olduğuna inanmasam da) Avrupada yaklaşık yüzyıldır kadın lehine pozitif ayrımcılık vs. propagandalarla kadını dışarıya çekmeye çalıştılar çalışıyolar ama netice buradan çok farklı olmadı. Bu kadınların zeka olarak ya da beceri olarak geri olmalarıyla kesinlikle ilişkilendirilemez. Allah herkesi bu anlamda aynı şartlarda yaratmıştır. Ama duygusal açıdan kadını ve erkeği farklı yaratmıştır.

elbette duygusal açıdan erkek ve kadın birbirinden farklıdır ama bazı arkadaşların kadınların makyaj ve diğer gereksiz şeylere herşeyden çok daha fazla önem verdiğini yazması haksızlık gibi geliyor..

sanki felsefeyle ilgilenseler de yada tercihlerini bir erkek gibi belirleyecek olsalar da kadınların bu girişimlerinin pek de kabul edilir bir girişim olmadığını düşündüklerini hissettim.

kadınlar ezildiği için etkin rol alamıyorlar" düşüncesine katılmıyorum. Aksine bu onlara bir haksızlık değil onalrın bilinçli bir tercihidir diye düşünüyorum.

bu düşüncenize katılıyorum o anki psikolojik durumu ve koşullarına göre hareket eden kadınların herhangi bir baskı yada haksızlığa uğradığını düşünmüyorum..

• Şimdi olay şu;
    Eski devirlerde insan toplumlarında kaba kuvvetle halledilen işler ön planda olduğu için mesela avlanmak gibi, kadınlar geri planda kalmışlardır. Bu toplumun her alanına yansımıştır, doğal olarak felsefe ve bilime de yansımıştır. Fakat günümüz toplumlarında kaba kuvvete olan bağlılık azaldıkça kadının geri planda kalması da azalacaktır. İnsan türündeki genler ve özellikler bağlı kalıtlandığı için erkeklerdeki aynı zeka kadınlarda da var. Kadınlar felsefe de yapar, bilimde yapar. Yeter ki geri planda kalmasınlar.
  • teşekkürler @kaotika

@Mr.Lonely,
    Kadınların girdiği dükkanın bir de bodrum katları var, sanırım onlardan habersizsin, çevremdeki tüm dostlarım, arkadaşlarım o bodrum katlardan yapmışlardır senin alışveriş olarak tabir ettiğin sözleşmeyi. Aileleri öyle isteyince, ne bir üst katta ne var diye düşünmüşler, ne de merak etmişlerdir.
    İstersen sen de o kadar genelleme yapma.

Kadınların çocukları lehine kariyerlerinden işlerinden vazgeçtikleri bir gerçektir. Bunda erkeklerin de çok fazla etkisi vardır. Otur da çocuğuna bak, söylemi bunun en güzel izahıdır.

@deep,
    orada verdiğim örnek biraz da tepkiseldi. Karadeniz meselesine gelince, t.v.'deki belgesellerde rastladım o görüntülere. Valla ilini/illerini hatırlamıyorum, Karadeniz diye geçiyordu. Kameraman yola tutmuş kamerasını, kadınlar, sırtlarında büyük yığınlar halinde odunlarla, çalılarla karşıdan geliyorlar, bazılarının şalvarlarına çocukları yapışmış, fındık ayıklayan kadınlar, sırtlarında bebeler...v.s. sunucu eşlerini soruyor, kahvede buluyor.
    Senin onlardan farklı olmala sevindim.
    Aslında bu; kadını süslenmek püslenmekten ibaret bir cins olarak görenlerin yaptığı genellemenin yanlışlığını gösteren bir örnek. İki açıdan yanlış. Demek ki genelleme yapmak yanlış, 2-demek ki her kadın öyle değil.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi su*fi -- 20 Mart 2006; 8:58:59 >

• ...İsterseniz bu meseleyi hiç bir fikrin etkisinde kalmadan yalın beyinle bir düşünelim...

Araştırmalar sonucu ıspatlanmıştırki kadın erkekten ortalama iki kat fazla kelime sarf ediyor, erkek ise stratejik ve taktik beyne sahip, dünya satranç ustalarını anımsayın...

ve yemek yapma meselesine gelince?! Aslında niçin dünyanın en usta 100 aşçısı içinde bir tane kadın yok sorusuna da henüz cevap bulamadım!!!

Şimdi burada yazımı uzatıp sonunda kadını çiçek olmaktan başka bir şey kalmaz hale getirmek istemiyorum arkadaşlar, çünkü onları seviyorum. Burada bunu derken akla gelecek o ilk ıslak fikirle değil, hakiki manada satıhta kalmayan derin bir saygıyla...

• @zengin, üstteki yazıyı düzelttim.

yanlış anladım ve anlaşıldıysam özür diliyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi su*fi -- 20 Mart 2006; 9:00:15 >
  • @sufi

işte kadınların bu yorumlarına bayılıyorum:)çok tatlı oluyo:)

abla haline şükür etmen lazım bak eniştemizde bi delilik yapmış çalmış senin kabini yada senin çevrendikilerinde aynı şekilde çalınmış bi delilikle:)

Herşeymi canım mevki!
  • @ilahi mr. lonely

halime şükretmediğimi ne biliyorsun. Aklıma geldikçe en sık yaptığım şey şükretmektir.

Burada kadınları savunur hale düşüyorum zaman zaman, sorunlarını yansıtıyorum ama Allaha şükürler olsun ki bu sorunlar benden uzak. Ancak sorunların benden uzak olması empati yapmama engel değil.

Özlü sözler topikindeki söz geldi yine aklıma; Erkeklerin kadınlardan daha başarılı olmasının sebebi, kadınların bir karılarının olmamasıdır. (kimse aksini savunmasın, biz de kendimizi böyle rahatlatıyoruz işte)

ayriyetten, ben feminizme falan da inanmam, burada sanki biraz öyle gibi görünüyor olabilirim ama erkeklerin fiziksel üstünlüğünü kabul ediyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi su*fi -- 20 Mart 2006; 17:37:47 >

• hic unutamam, 11 eylül saldirisinin oldugu andi, kiz arkadasimla kafede oturuyorduk, olay tv den canli yayina gecince cafe de herkes tvye odaklandi ve haberi izliyor. ortam sessiz... bu arada kiz bana islak bir ses tonuyla "canim sen beni sevmiyosun yaa..." demesinmi... o an caktirmadim, yani bozmadim kizi ama tuhaf oldum... bu olayin tersini düsünemiyorum, olamaz zaten, filmini cevirsen inandiramassin kimseyi, düsünsenize kiz habere odaklaniyor, erkek "ona beni seviyormusun bi tanem" diye soruyor...
    maksadim genelleme yapmak degil ama gercegi ne kadar zorlayabilirizki... hem kadin erkek esitligi cümlesi bile kendi icinde celisiyor, pozitif-negatif esitligi der gibi birsey. yani sunu demek istiyorum, esit degil derken niye hep biri assagida digeri yukarida olarak algilanir anlamis degilim, positif negatifin ziddi degildirki, tam aksine birbirini tamamlayan iki unsurdur. iste hasta batinin gözlügüyle bakarsak beynimiz hep böyle catisma sendromuyla isler, illede her seyin bir ikilemeyle catisma icindemi olmasi gerekir?... sag-sol, siyah- beyaz, kadin-erkek v.s
    bence zitlik degil tümlük olarak düsünün bütün dengeleri... zaten kadinin ezilmeside zit düsünen insanlarin icraatindan dogmustur... yani kadinin benle esit olmasi icin illede insaatta amele olmasimi gerekir? su akar yatagini bulur, kadin sunu yapamaz bunu yapamaz diye kural koymaya gerek yok zaten hayatin akisi herkesin pozisyonunu belirleyecektir.
    iki ayniyet birbirini tamamlamaz, farkliliklar bir bütünü tamamlar... 80 küsür yildir ulusal bir toplum yapisinda olsakta bugün sahip oldugumuz kültür zenginligini gecmisteki farkliliklarimiza borcluyuz. simdi anliyormusunuz avrupanin nicin icine hep yabanci milletleri ithal ettigini... icine kapali tek renkli kültürün sofrasinda patates püresinden baskada menü bulamassiniz... konuyu dagittik baya kusura bakmayin...

• quote:

Orjinalden alıntı: mr.respekt

hic unutamam, 11 eylül saldirisinin oldugu andi, kiz arkadasimla kafede oturuyorduk, olay tv den canli yayina gecince cafe de herkes tvye odaklandi ve haberi izliyor. ortam sessiz... bu arada kiz bana islak bir ses tonuyla "canim sen beni sevmiyosun yaa..." demesinmi... o an caktirmadim, yani bozmadim kizi ama tuhaf oldum... bu olayin tersini düsünemiyorum, olamaz zaten, filmini cevirsen inandiramassin kimseyi, düsünsenize kiz habere odaklaniyor, erkek "ona beni seviyormusun bi tanem" diye soruyor...
    maksadim genelleme yapmak degil ama gercegi ne kadar zorlayabilirizki... hem kadin erkek esitligi cümlesi bile kendi icinde celisiyor, pozitif-negatif esitligi der gibi birsey. yani sunu demek istiyorum, esit degil derken niye hep biri assagida digeri yukarida olarak algilanir anlamis degilim, positif negatifin ziddi degildirki, tam aksine birbirini tamamlayan iki unsurdur. iste hasta batinin gözlügüyle bakarsak beynimiz hep böyle catisma sendromuyla isler, illede her seyin bir ikilemeyle catisma icindemi olmasi gerekir?... sag-sol, siyah- beyaz, kadin-erkek v.s
    bence zitlik degil tümlük olarak düsünün bütün dengeleri... zaten kadinin ezilmeside zit düsünen insanlarin icraatindan dogmustur... yani kadinin benle esit olmasi icin illede insaatta amele olmasimi gerekir? su akar yatagini bulur, kadin sunu yapamaz bunu yapamaz diye kural koymaya gerek yok zaten hayatin akisi herkesin pozisyonunu belirleyecektir.
    iki ayniyet birbirini tamamlamaz, farkliliklar bir bütünü tamamlar... 80 küsür yildir ulusal bir toplum yapisinda olsakta bugün sahip oldugumuz kültür zenginligini gecmisteki farkliliklarimiza borcluyuz. simdi anliyormusunuz avrupanin nicin icine hep yabanci milletleri ithal ettigini... icine kapali tek renkli kültürün sofrasinda patates püresinden baskada menü bulamassiniz... konuyu dagittik baya kusura bakmayin...

+1

mr. respekt kalemine sağlık.

• quote:

Orjinalden alıntı: su*fi

@ilahi mr. lonely

halime şükretmediğimi ne biliyorsun. Aklıma geldikçe en sık yaptığım şey şükretmektir.

Burada kadınları savunur hale düşüyorum zaman zaman, sorunlarını yansıtıyorum ama Allaha şükürler olsun ki bu sorunlar benden uzak. Ancak sorunların benden uzak olması empati yapmama engel değil.

Özlü sözler topikindeki söz geldi yine aklıma; Erkeklerin kadınlardan daha başarılı olmasının sebebi, kadınların bir karılarının olmamasıdır. (kimse aksini savunmasın, biz de kendimizi böyle rahatlatıyoruz işte)

ayriyetten, ben feminizme falan da inanmam, burada sanki biraz öyle gibi görünüyor olabilirim ama erkeklerin fiziksel üstünlüğünü kabul ediyorum.

Erkeklerin kadınlardan daha başarılı olmasının sebebi, kadınların bir karılarının olmamasıdır... doğru söze ne gerek!

abla sen feministsin bide emell'ide unutmamak lazım!!! :)

@mr.respekt

bu arada sanada hak verdim...

Ben mesela arkadaşımın dedesi ölmüştü cenazesine gitmiştik.cenaze işlerine akrabaları olmamam'a rağmen ben ilgileniyordum ve ona belirtmişltim...

cenaze namazı kılındı sonra aradı beni hayatım sende eve git ders çalış artık dedi!!!

Kadınlar farklı bir sürüm...

• Galiba yavaş yavaş hepimiz orta yola gelmeye başlıyoruz. Bu forumu bunun için çok benimsedim. I Love This Forum. ( I love This Game NBA'dan çalıntıdır.)
  • alemsin valla mr. lonely, beni de burda feminist olarak ilan ettin ya..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi emell -- 20 Mart 2006; 18:22:43 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: emell

alemsin valla mr. lonely, beni de burda feminist olarak ilan ettin ya..

zaten bi sufi bi sen varsın :)

başka böle şeyler ikonuşcak dişiler yok bu forumda :)

doğal olarak feminist oluyorsunuz :)
  • @zengin_47 ve @mr.respekt gayet güzel ifade etmişler.
    Siyaset/Felsefe/Bilim alanlarında kadınların neden çok fazla yeralmadıkları konusunu; kadınların ezilmesi, baskı altında olmaları, "toplum tarafından biçilen roller" şeklindeki düşüncelerle ifade etmeye kalkarsak hedefi ıskalarız gibime geliyor. Kadına uygulanan şiddet çok ayrı ve önemli bir konu ama buradaki mesleyle hiçbir alakası yok.

Geçenlerde, Amerikan işgalcilerini tek tek avlayan bir keskin nişancı görüntüsü yayınlanmıştı hatırlarsanız.
    İzlerken benim beynimden gayri ihtiyari "işte olması gereken direniş bu, onları tek tek avlayarak içlerine korku salacaksın ve tek bir masum insanın canına zarar gelmeyecek." şeklinde birçok düşünce geçiverdi.
    Yani olaya ilk yaklaşımım Irak işgaliyle ilgili stratejik düşüncelerdi.
    O sırada haberi izleyen annem ise "Ne olursa olsun onlar da ana kuzusu" deyiverdi. Elbetteki işgale destek vermek gibi bir düşüncesi yoktu ama o anda sadece vurulan bir insana acıma duygusu ile yaklaşmıştı.

Yani mesele dönüp dolaşıp yine fıtratımıza bağlanıyor.
    Bu bir eksiklik/fazlalık meselesi değil, sadece olması gereken oluyor.

• quote:

Orjinalden alıntı: feylesof

@zengin_47 ve @mr.respekt gayet güzel ifade etmişler.
    Siyaset/Felsefe/Bilim alanlarında kadınların neden çok fazla yeralmadıkları konusunu; kadınların ezilmesi, baskı altında olmaları, "toplum tarafından biçilen roller" şeklindeki düşüncelerle ifade etmeye kalkarsak hedefi ıskalarız gibime geliyor. Kadına uygulanan şiddet çok ayrı ve önemli bir konu ama buradaki mesleyle hiçbir alakası yok.

Geçenlerde, Amerikan işgalcilerini tek tek avlayan bir keskin nişancı görüntüsü yayınlanmıştı hatırlarsanız.
    İzlerken benim beynimden gayri ihtiyari "işte olması gereken direniş bu, onları tek tek avlayarak içlerine korku salacaksın ve tek bir masum insanın canına zarar gelmeyecek." şeklinde birçok düşünce geçiverdi.
    Yani olaya ilk yaklaşımım Irak işgaliyle ilgili stratejik düşüncelerdi.
    O sırada haberi izleyen annem ise "Ne olursa olsun onlar da ana kuzusu" deyiverdi. Elbetteki işgale destek vermek gibi bir düşüncesi yoktu ama o anda sadece vurulan bir insana acıma duygusu ile yaklaşmıştı.

Yani mesele dönüp dolaşıp yine fıtratımıza bağlanıyor.
    Bu bir eksiklik/fazlalık meselesi değil, sadece olması gereken oluyor.

Katılıyorum. Bu arada yeni avatarın hayırlı olsun @feylesof

• quote:

Orjinalden alıntı: trackfind500

Bu arada yeni avatarın hayırlı olsun @feylesof

Teşekkürler.
    Aslında avatarı değiştirmeyecektim.
    Profilime girip birkaç değişiklik yapınca avatarın uçtuğunu ve forumda avatarsız dolandığımı farkettim.
    Ama bu avatar da çok hoşuma gidiyor, hatta sorun düzeltilse bile muhtemelen bunu kullanmaya devam ederim.

Bu vesileyle forum dışından avatar yükleyen arkadaşları uyarmış olalım; avatarınızın uçmasını istemiyorsanız sakın profilinizde değişiklik yapmayın!

• erkek egemen/ ataerkıl bı toplumda kadınlardan bılımsel calısmalarla ılgılenmesını beklemek sacma olurdu...
    kadının ınsan degıl kadın olarak dusunuldugu, toplumdakı ışlevı ev/tarla/cocuk bakımı vs. ve erkegının karısı-kadını olarak dusunuldugu toplumlarda kadınlar dusunsel olarak bırsey uretebılme fırsatı bulamazlar.dogdukları gunden ıtıbaren kız cocukları ınsan olarak degıl erkegın kadını olarak yetıstırılırler.yasamları erkege ve erkeklerın kurdukları duzene gore sekıllendırılır...boyle olunca da kadınların dusunsel/bılımsel uretım yapmaları beklenemez...
    fakat bu tarıhın her donemınde boyle olmamıstır...aılenın evrımı surecınde kadınların toplumun yonetımınde erkeklerden ustun oldugu anaerkıl toplumlar da var olmustur...
    eskı yunan uygarlıgı-felsefenın asıl gelısıp sıstematıze edıldıgı donem- donemı de dahıl olmak uzere hep erkek egemen toplum oldugu ıcın kadınlar bu konuda bırsey uretme fırsatı bulamadılar halıyle...bılımde de...guzel sanatlarda da...

yanı ınsanlık koca tarıhı boyunca -anaerkıl donem harıc- aslında hep erkeklerın dunyası olmus ve ınsanlıgın yarısı ve onun butun gucu-emegı heba edılmıstır.bız erkekler acısından da utanılası bır durum aslında...
    ılgınc bır dongudur kı, kızlarımızı hep ınsan gıbı degıl kadın gıbı yetıstırıp oyle olmalarını ıstıyoruz, bır yandan da akıllı ve zekı kız arkadas bulamamaktan sıkayet edıyoruz...kendı kuyumuzu kendımız mı kazıyoruz yoksa???...

• Hocam merak ettim ana-erkil dönem ne zaman yaşanmış.

Not: Ben anaerkil ataerkil ayrımına da karşıyım. Bunun yerine "görev dağılımı" tabirini tercih ederim.
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.