Şimdi Ara

FİZİKÇİ ARKADAŞLAR BİR EL ATARMISINIZ...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
54
Cevap
1
Favori
8.719
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar bir iddaya girdik idanın konusu şudur...

Bir apartmanın tepesinden 2 aynı büyüklükte (etki ettikleri alan aynı) fakat biri 1 kilo biri 10 kilo bilyayı aynı anda bıraktıgımızda (Hava olan bir mekan yani) hangisi önce düşer?

Ben aynı anda düşer dememe rağmen arkadaş ağır olan önce düşer diyor. Çünkü ağır olduğu için havaya baskısı da yüksek diyor. Bende yer çekiminin ağırlığa etkisi olmadığı için yere düşüşte ikisinin de etkisinin aynı olduğunu biliyorum.

Danıştığımız fizikçiler de ikiye ayrılıyor bu konuda.

Bu konuda bilgisi olup detaylı aydınlatacak bir fizikçi arkadaş varsa yardımcı olursa sevinirim.

Bilmeyenler gereksiz mesaj atmazsa sevinirim. Bilimsel bilgi istiyorum çünkü...

• İkisi de serbest atışta bırakıldığından kütlenin hiç bir önemi yok. İkisi de yerçekimi ivmesiyle aynı sürede aşağı düşer.
  • Serbest düşme halinde olan bütün cisimler aynı ivme (a=g) ile hızlanırlar. Yani serbest düşme halindeki cisimlerin kazandıkları ivmeler, cismin kütlesine bağlı değildir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bir sayfa kağıt ile bir toplu iğne ortalama aynı ağırlıkta diyelim..

kağıdı attığında süzüle süzüle aşağı iner ama iğne direk düşer..

demek istediğim şudur ki ağırlık ve özkütleye bağlı değildir serbest düşme, yüzey alanı ile alakalıdır..
  • quote:

Orijinalden alıntı: B A L A M İ R

Arkadaşlar bir iddaya girdik idanın konusu şudur...

Bir apartmanın tepesinden 2 aynı büyüklükte (etki ettikleri alan aynı) fakat biri 1 kilo biri 10 kilo bilyayı aynı anda bıraktıgımızda (Hava olan bir mekan yani) hangisi önce düşer?

Ben aynı anda düşer dememe rağmen arkadaş ağır olan önce düşer diyor. Çünkü ağır olduğu için havaya baskısı da yüksek diyor. Bende yer çekiminin ağırlığa etkisi olmadığı için yere düşüşte ikisinin de etkisinin aynı olduğunu biliyorum.

Danıştığımız fizikçiler de ikiye ayrılıyor bu konuda.

Bu konuda bilgisi olup detaylı aydınlatacak bir fizikçi arkadaş varsa yardımcı olursa sevinirim.

Bilmeyenler gereksiz mesaj atmazsa sevinirim. Bilimsel bilgi istiyorum çünkü...

sadece agırlıkla alakalı deıldır hacımlerıde önemli ama esıt hacımdelerse ağırlıgı fazla olan once duser diye hatırlıyorum

• quote:

Orijinalden alıntı: ksk_mehmet

bir sayfa kağıt ile bir toplu iğne ortalama aynı ağırlıkta diyelim..

demek istediğim şudur ki ağırlık ve özkütleye bağlı değildir serbest düşme, yüzey alanı ile alakalıdır..

hAVANIN ETKİSİ SÖZ KONUSU DEĞİLMİDİR PEKİ...
  • Yüzeyleri eşit olduğu için aynı anda düşer. Ama ödevini DH konu dışına yaptırıyorsun gibi geldi :)

• V=V0 + g . t

İlk hızlar yoksa

yerçekimine ve süreye bağlıdır

süre neye bağlıdır

bilmiyom ama ağırlığa bağlıydı zannedersem

o yüzden ağırlığı fazla olanın hızı daha fazla olur diye düşünüyorum

yani ağır olan yere ilk önce düşer.
  • quote:

Orijinalden alıntı: eBnt

Yüzeyleri eşit olduğu için aynı anda düşer. Ama ödevini DH konu dışına yaptırıyorsun gibi geldi :)

ne ödevi kardeşim 30 yaşındayım ben ödevlik yaşı geçtik bilgiyi idaa ile kullandığımız yaşa geldik :)

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: ksk_mehmet

bir sayfa kağıt ile bir toplu iğne ortalama aynı ağırlıkta diyelim..

hAVANIN ETKİSİ SÖZ KONUSU DEĞİLMİDİR PEKİ...

havanın etkisi sürtünme ve etki alanı olarak vardır...kağıt yüzeyi pürüzlü bir yüzey olduğundan sürtünme fazladır ve kağıt yavaş düşer..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ksk_mehmet -- 19 Mayıs 2012; 12:16:35 >
  • NOBEL ÖDÜLÜ ALMIŞ BİRİ OLARAK DİYORUM Kİ ; ÇOK SAÇMA Bİ SORU
  • lise bilgisi mode on

cisimler aynıysa kütle farketmez direk formül girer burdada aynı anda düşer
    V=a.t
  • Hacimleri eşitse hava sürtünmesi direkt gözardı edilir zaten.Dolayısıyla ikisi de aynı hızda ve aynı zamanda yere düşer.
  • quote:

Orijinalden alıntı: OMéR

İkisi de serbest atışta bırakıldığından kütlenin hiç bir önemi yok. İkisi de yerçekimi ivmesiyle aynı sürede aşağı düşer.
    .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ZT7 -- 30 Nisan 2013; 15:06:47 >
  • havanin direnci diye birşey hatirliyorum.formülü vardi.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: FadeToßlack

Hacimleri eşitse hava sürtünmesi direkt gözardı edilir zaten.Dolayısıyla ikisi de aynı hızda ve aynı zamanda yere düşer.

+1
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: eBnt

Yüzeyleri eşit olduğu için aynı anda düşer. Ama ödevini DH konu dışına yaptırıyorsun gibi geldi :)

ne ödevi kardeşim 30 yaşındayım ben ödevlik yaşı geçtik bilgiyi idaa ile kullandığımız yaşa geldik :)

Pardon kuzenim yazmış :) ahah :) Ama eminim kütle ile alakası yok :)

• quote:

Orijinalden alıntı: FadeToßlack

Hacimleri eşitse hava sürtünmesi direkt gözardı edilir zaten.Dolayısıyla ikisi de aynı hızda ve aynı zamanda yere düşer.

eses soru şu hava sürtünmesinde yere düşen cisimlerde ağırlık etkili midir?
  • değildir
  • Aerodinamiğe bağlı. Hafif olanı mermi gibi yaparsın ötekini açar kağıt gibi yaparsın hafif olan önce düşer. ikisini de küp yapacağım dersen o zaman kökleri alınan sayılara bakalım. 1 kilogramla 8 kilogramlık balyalara bakalım:

1 kilogramlık balya için hacmi 1m^3 yüzey alanı 1m^2 (1x1x1) oluyor.1.g/K.1 Yani kök içinde g/K (İkisi de sabit)

8 kg olan için hacmi 8m^3 yüzey alanı 4m^2 (2x2x2) oluyor. 8.g/K.4 Yani kök içinde 2g/K

Yani ağır olanın ulaşabileceği son hız hafif olanın kök2 katı. Buna bağlı olarak da atacağınız yer ne kadar yüksekse aralarındaki fark o kadar açılacak oluyor.

Hava sürtünmesi ihmal edilirse ikisi de aynı anda düşer.

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.