ilk defa nota dizdim. sanki usta eli değmiş gibi |
FL studio ilk bestem
-
-
Açılın ben doktorum .
Kick diğer enstrümanların arasında kaybolur hocam. Bu tarz acid soundlarında ya da genel olarak dans müziğinde çok önemli bir nokta bence. Davul soundları için 3rd party ses paketleri kullanmanı öneririm.
Melodi dışında harmony (akor) eklemen renk katacaktır. Melodi nedir, akor nedir, bu tarz şeyleri kapsayan müzik teorisini öğrenmen muazzam fayda sağlayacaktır.
Snare dediğimiz trampet soundu kick ile beraber vuruyor. Farklı bir dizilim demen güzel. Kick 1. 2. 3. 4. vuruşta ike snare 2. ve 4. de hihat 3. vuruşta olursa dıptıs denilen klasik ama etkili ritmi elde edebilirsin
Derinlik hiç fena değil ama reverb, delay gibi efektleri etkili ve yaratıcı bir şekilde öğrenmeni tavsiye ederim.
Yolun açık olsun
-
sağol hocam. nota ve müzik teorisi bilgim hiç yok. şimdilik kulağıma güzel gelebilecek şeyleri yapmayı deniyorum. daha çok acemiyim.
bana melodi oluşturmada verebileceğiniz tavsiyeler var mı birde? sanırım mırıldanarak sesi kayıt alıp pcye nota olarak aktarabiliyormuşuz mididen biri söyledi.
başka türlü melodi oluşturma mesela random bi şekilde tıklayıp rastgele melodi dizebilecek bir yazılım var mı fl içinde
-
Hocam şöyle anlatayım
C (do), D (re), E (mi), F (fa), G (sol), A (la), B (si) ve arızaları (diyez ve bemol olarak duyduğun şeyler) bir araya gelip dizi (scale) veya Türk müziğindeki adıyla makam denilen şeyleri oluşturur
Bu diziler içerisinde her bir notanın belli bir mesafesi vardır, aralarındaki frekans farkıdır bu mesafe. Bunların adı da aralık (interval) dediğimiz şeydir.
Bazı aralıklar consonance (Türkçesi tam aklımda yok ama konsonant tarzı bir şeydi) denilen kulağa hoş gelenler, dissonance (Türkçesi disonans gibi bir şeydi) pek de hoş tınlamayan aralıklardır
Mesela Si ve Do aralığı ikili aralığıdır. Pek hoş tınlamaz diyebilirim. Biraz ezbere bir anlatım oldu ama kulak alıştıkça zaten böyle düşünmüyorsunuz elbette.
Ama bu trackteki melodi gerçekten güzel eğer loop, hazır bir melodi kullanmadıysan tebrik ederim.
İnsan sesi monofonik (aynı anda tek nota olarak duyulan) bir yapıda olduğu için yazılımlar rahatlıkla algılıyor ama bazen sapıttığı oluyor tabi. Fl studio 5 yıl önce kullanıyordum ama fl studio audio to midi tarzında bir youtube aramasıyla rahatlıkla bulabilirsin.
Piano roll içinde randomizer tarzında bir özellik var atıyorum 4 bar nota yazdıktan sonra hepsini seçim randomizera tıklayınca kendisi random olarak bir şeyler yazıyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mrcomposer -- 16 Kasım 2023; 14:26:44 >
-
sağol hocam. melodiyi kendim yazdımda çok bilinçli olmadı. deneme yanılma yoluyla yaptım. acid efektide ekleyince böyle oldu.
birde fl de birbiriyle uyumlu notaları beyaz şerit şeklinde gösteriyormuş. youtubeda biri söylemişti onada dikkat ediyorum. detone olmamak için.
randomizeride keşfettim şimdi teşekkürler
-
Ne demek hocam sorun olursa yazabilirsin.
-
yeni bestem acidimsi şeyler tüm müzik marketlerde
-
nick mesaj uyumunda son nokta
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X