|
flip flop devresi
-
-
Ledleri ismin harfleri gibi sıralayıp komple mi yakıp söndüreceksin? Bu taktirde flip flop bu ledleri komple sürecek olan transistörü tetiklemeli. İsim ve soyisim ayrı ayrı flip flopla yanacaksa yine iki ayrı grup led flip flopun iki ayrı pozisyonu ile tetiklenir.
Ya da harfleri şeffaf pleksi tipi bir malzemeden kesip led ışığını aksettirerel benzer uygulama yapılabilir.
Bunun yerine 4017 entegresi ile ismin harfleri sıra ile yakılabilir. 10 harfi direk sıralar bu entegre. https://forum.donanimhaber.com/entegreler-world-of-integrated-circuits--126772177 konusunda incelenebilir.
-
Tabi bu bir hanfendinin hoşuna gitmeyeceği bir girişimse, doğru değil.
-
10 harfi nasil 10 lede sığdırcam hocam ledleri aşşağa dogru seri mi bağlıcam -
-
Seri değil paralel. Ancak gerilime göre seri gruplar yapılıp paralel olarak birbirine bağlanabilir.
Önce kaçar ledlik gruplar olduğunun anlaşılması lazım. Harflerde kaçar led kullanıyosun ?
EL fenerlerinde, led tarlalarında çoklu led sürülmesi mevcuttur bu arada.
-
9 tane led kullaniyorum -
eski devreyi kullanarak yapcağım devre çalışmazmı -
Evet problem olmaz çalışır , ledler sönük olursa direnç değerini düşürürsünüz. -
teşekkürler -
12v adaptör bağlarsam bişey olurmu peki -
LED dirençlerini değiştirmek gerekir. Kaç LED olacak toplam ? -
30 40 civari -
ledin direncini nasıl değiştiricamki -
şimdi hesapladim toplam 78 tane led olcak -
ledin ustundeki direncten bahsediyor hocam, 470R yazani.
simdi istediginiz sey su mu?
https://www.youtube.com/watch?v=DpyEBl5viOI&t=233s
3 dakika 53 saniyeden sonraki gibi bir sey mi istiyorsunuz?
eger oyle ise flip flop bir tik zor olur, devreyi cizip atarsaniz bakabilirim (direkt proteus'ta simule edebilirsiniz, cok rahat olur calisip calismadigini gorursunuz zaten)
edit: ustte @karafetva hocamin dedigi gibi, entegre kullanmak hata bulma kismi icin cok daha kolay olabilir, veya counter + decoder kullanabilirsiniz 4 bitlik (16 farkli led icin)
farkli ledleri ayni anda yakmak en kolay kismi, ledleri paralel baglarsaniz hepsi ayni anda yanar (yani devreyi tek led yanacak gibi dizayn ederseniz, sonrasinda o tek led yerine birkac tane daha yapabilirsiniz)
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hesher -- 29 Temmuz 2023; 17:2:34 >
-
yok hocam aklımda normal flip flop devresini ayni kullanmak var
devreyi ayni kullanıcam led kısımlarını ise seri bağlıcam sonrade ayni devredeki gibi ekleri yapicam aklımda bu var herhangi bi sıkıntı olurmu diye sormuştum -
yan taraflarına boardı onun için ekledim ledleri o boarda yapicam sonra anot katot uçlarını birleştiricem o uçlarida devreye göre eklicem -
hocam devreyi cizmeniz lazim anlamadim dediginizi
bir de ne istediginizi de tam anlamadim, videodaki gibi bir sey mi istiyorsunuz? eger flip flop kullanacaksaniz, 2 isik kaynaginin yanip sonmesi icin yaparsiniz, fazlasi icin devreyi degistirmek gerekir
sizin devre bu (6. dk 3. saniyeye bakar misiniz):
https://www.youtube.com/watch?v=lT-6qEGAB2w&feature=youtu.be
2 farkli led setini yakabilirsiniz bunlar sirayla (led set = birkac ledden olusabilir)
ancak elinizde 2 farkli led seti varsa, devreyi degistirmeniz gerekir, sirayla yanmazlar.
ornegin elinizde 78 led ve 10 led seti var ise, bu durumda 10 tane led icin bir devre bulmaniz gerekiyor. 78 ledden bagimsiz, o sadece seri direnc degerini etkileyecek
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hesher -- 29 Temmuz 2023; 17:8:23 >
-
Nasıl ki örnek olarak attığınız devrede 470R direnç var ise , yeni devrede o direnç değişmeli , çünkü LED sayısı artıyor ve besleme gerilimi değişiyor.
Ayrıca transistör de değişecek. Çünkü bc237 100mA collector akımına sahip bir transisor. Bu da sadece 5 LED sürebilir anlamına geliyor dediğim gibi ledler tane başı 20mA
Benzer içerikler
- duyda elektrik var ama lamba yanmıyor
- elektrik süpürgesi motoru çok ses çıkarmaya başladı
- evde durduk yere sigorta atması
- tansiyon aleti tamirini kim yapar
- sinyaller ve sistemler oppenheim pdf
- lehim nasıl yapılır
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X