|
Format Atılan Bilgisayardan Veri Kurtarma
Bilgisayarınızın formatlanması, önemli verilerinizin kaybolmasına neden olabilir. Neyse ki, format atılan bir bilgisayardan veri kurtarmak mümkündür. İşte adım adım bir kılavuz:
- Hemen Harekete Geçin: Verilerinizin üzerine yazılmaması için format attıktan sonra bilgisayarı kapatın ve kullanmaktan kaçının.
- Veri Kurtarma Yazılımı Kullanın: Güvenilir bir veri kurtarma yazılımı kullanarak bozuk veya silinmiş dosyaları tarayın.
- Dış Sabit Sürücüye Kaydedin: Kurtarılan verileri orijinal sürücünüzden farklı bir dış sabit sürücüye kaydedin.
- Profesyonel Yardım Alın: Verileriniz önemli ise veya kendi başınıza kurtaramadıysanız, profesyonel bir veri kurtarma hizmetine başvurun.
Format Atılan Bilgisayarlardan Fotoğraf Kurtarma
- Fotoğraf Kurtarma Yazılımı Kullanın: Fotoğraflara özel veri kurtarma yazılımları, diğer dosya türlerine kıyasla daha yüksek başarı oranlarına sahiptir.
- RAW Dosyaları Tarayın: Fotoğraf makinelerinizin genellikle RAW dosyalarında çekim yaptığını unutmayın. Bu dosyaları da tarama işlemine dahil edin.
- Exif Verilerini Kontrol Edin: Exif verileri, fotoğrafların çekildiği tarih, saat ve konum gibi bilgileri içerir. Bu veriler, kurtarma işlemini daraltmanıza yardımcı olabilir.
Diğer Önemli Hususlar
- Formatlanma Türüne Dikkat Edin: Tam formatlama ile hızlı formatlama arasında bir fark vardır. Tam formatlama, verileri tamamen silerken, hızlı formatlama yalnızca dosya sistemini siler.
- Bilgisayarınızı Açmadan Önce Kurtarın: Bilgisayarınızın işletim sistemini tekrar yüklemeden önce veri kurtarma işlemini gerçekleştirmeniz önerilir.
- Sabırlı Olun: Veri kurtarma işlemi zaman alabilir, özellikle de büyük dosyalar kurtarıyorsa.
Format atılmış bir bilgisayardan veri kurtarmak karmaşık bir süreç olabilir. Bilgileriniz sizin için değerliyse, profesyonel yardım almayı düşünün.