Şimdi Ara

Fransız matematikçi Pascal’ın din üzerine olasılık hesabı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
1
Favori
1.148
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • “Pascal beklenen değer teorisini kullanarak hayatını dine adaması gerektiğini kanıtladı. Her matematikçi gibi o da, bu soruyu bir formüle indirgedi.”
    Hangisi daha büyüktür?
    a) Beklenen değer (hedonizm yani fiziksel yaşamdan zevk alma)
    Ya da
    b) Beklenen değer (dini hayat)
    Varsayım…
    a) Olasılık (ölümden sonra hayat yok) * (hedonizmden alınacak zevk) +
    Olasılık (ölümden sonra hayat var) * (sonsuza dek lanetlenmek) Ve
    b) Olasılık (ölümden sonra hayat yok) * (dinden alınacak zevk)
    Olasılık (ölümden sonra hayat var)* (sonsuz mutluluk)

Pascal’ın mantığı çok basitti: Eğer (a) (b)’den büyükse o zaman hedonizme devam edecekti, ama
    eğer (a) (b)’den küçükse o zaman dindar olmalıydı.”
    “Ama değişkenlerin değerlerini bilmeden bu denklemi nasıl çözdü?” diye sordu Michael.
    “Birkaç varsayımda bulundu, örneğin, sonsuz mutluluğun değeri pozitif sonsuzdu ve sonsuza dek
    lanetlenmenin değeri negatif sonsuzdu.”
    Sonsuz mutluluk = +00
    Sonsuza dek lanetlenmek =-00
    “Eğer bir denklemde sonsuzu kullanırsanız bu diğer her şeyi etkiler, çünkü çok büyük bir sayıdır,
    böylece (a) hedonizmin beklenen değeri negatif sonsuz ve (b) dini hayatın beklenen değeri pozitif
    sonsuz.”
    (a) hedonizm = -00 ve (b) din = +00
    o zaman
    {a)< (b) böylece...
    (b) beklenen değer (hedonizm) < beklenen değer (dini hayat)

• özet= inanın,pişman olmayın.
  • Bu mantıkla mutluluk dindedir diyebiliriz. Benim için öyle yani mutluluk dine inanmaktan geçiyor.
  • özetle sonsuz mutluluk>sosuz lanet=>din>hedonizm boşa hepsini okumayın
  • bune la
  • özetle dine inanmak seni bu dünyada mutlu eder
  • Beynim kaldirmadi

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • fransiz kaldim

• Ancak Allah'a varlığını adadığında varlık kazanırsın.
    - Caner Taslaman

Bana filozofların değil, peygamberlerin haber verdiği Allah gerek.
    - Blaise Pascal

Tanrı’yı tanımak ve O’nu sevmek arasında ne çok fark vardır.
    - Blaise Pascal

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hawloo -- 24 Temmuz 2014; 5:26:12 >
  • Mutluluk içtedir. Sex de imanda seni mutlu edebilir mutlu taniminda varsa. Ben zevk aliyorum ibadetten . kimiside var dedikodudan zevk aliyor ki kabul bi zevki oluyor. Yani sonsuzu secip sonsuzun prensibiylede mutlu olabilirsen (kendine kanitlamali ve emin olmalisin , dindar olmak istiyorsan imamlari dinle tart. Dinsizi dinlersen tartamazsin cunku kotuler ama sen kuranla ve hadisle tartip bi sonuc cikarabilirsin. Dinsiz alim degildir sonradan donmede olmaidigi icin tam olarak ogrenememis olabilir. İmam aciklar o kotuler. Sen kaynaklardan arastirip imam dogrumu diye bakmalisin kotuleyene degil. Filozofun dedigi gibi ejderhalarla savadan ejderha olur (niçe nasil yaziliyor la) alismaya calisin. Alisamazsani anca bedeni isteklerinizle anlik mutlu olabilirsiniz

• Bir gün bi başlarsın sorgulamaya sonu gelmez en sonunda kendine dahi inancın kalmaz. Hayatınızı sağlam temellere dayandırın birader. Her insan sığınacak bir kapı arar kimisi gider esrar eroinde bulduğunu zanneder kimisi alkole atar kapağı. Yapmayın etmeyin çok ateistle konuştum ben, bi ara ben de inanmadım ama boş düşünmeye gerek yok. Kimisi peygamberlerin yalancı olduğunu söylüyordu kimisi Allah'ın varlığını inkar ediyordu. Yok beş yaşındaki kızla evlenmiş yok İslâma göre dört eş alabiliyormuşuz falan filan. Arkadaş müslümanlık sapmış durumda araplar boş beleş yaşıyor para gözetliyor ben müslümanları savunmam İslam ı savunurum. Çünkü hala temelinde insani duygular barındıran tek din. Boşverin gerisini pislik işlere sarıp hayatınızı zehir edeceğinize Allah'a sığının hiç bir zararı yok bunun :) Bunu derken de gidin cemaat e girin ayin yapın demiyorum insanlığın kendine hayrı kalmadı herkes dinini içinde yaşasın kimseyle tartışmaya bile girmeyin. Şükretmek saçma bulanlar falan da var bu da garip insanı egosu göklerde aç gözlü canavarı dönüştürmek istiyorlar herhalde :)

• Her zaman dediğim gibi.Sizin dini umursamamanız dinin sizi ahirette etkileyeceği gerçeğini değiştirmiyor.
  • Olasılıksız

• quote:

Orijinalden alıntı: Berkay0714

Bir gün bi başlarsın sorgulamaya sonu gelmez en sonunda kendine dahi inancın kalmaz. Hayatınızı sağlam temellere dayandırın birader. Her insan sığınacak bir kapı arar kimisi gider esrar eroinde bulduğunu zanneder kimisi alkole atar kapağı. Yapmayın etmeyin çok ateistle konuştum ben, bi ara ben de inanmadım ama boş düşünmeye gerek yok. Kimisi peygamberlerin yalancı olduğunu söylüyordu kimisi Allah'ın varlığını inkar ediyordu. Yok beş yaşındaki kızla evlenmiş yok İslâma göre dört eş alabiliyormuşuz falan filan. Arkadaş müslümanlık sapmış durumda araplar boş beleş yaşıyor para gözetliyor ben müslümanları savunmam İslam ı savunurum. Çünkü hala temelinde insani duygular barındıran tek din. Boşverin gerisini pislik işlere sarıp hayatınızı zehir edeceğinize Allah'a sığının hiç bir zararı yok bunun :) Bunu derken de gidin cemaat e girin ayin yapın demiyorum insanlığın kendine hayrı kalmadı herkes dinini içinde yaşasın kimseyle tartışmaya bile girmeyin. Şükretmek saçma bulanlar falan da var bu da garip insanı egosu göklerde aç gözlü canavarı dönüştürmek istiyorlar herhalde :)

Fikih bilgin sifir kardes. 19 yasinda evlendi araplarda ergenlik 1 yaş kabul edilir ve 9 yasinda evlendi diye gecer. Tarihi hesaplamalarla 19 ciksrdi aiseyide cok sevmistir aşk gibi yani. Ayrica bi kiz cagdas dunyada 20 erkegin koynuna girer 1 ile evlenir. İslamda 4 kisiyle evlense bile ki bu adaletli olma sartiyladir. Rizasizla esi evlenmemelidir. 4 helaliyle olmasi sorun oluyor size. Ayet var inkar edemez hic bi musluman. .o sizin kahpe dunyanizdaki gibi degil iste abi herkes der simdi cocuk kayirirlar falan diye peygamber zamaninda oyle degil. Eşler cok yakinlar birbirine birbirlerinin cocuklarina bakarlar falan. Bizim yoz dunyamiz cok uzak oldugu icin cok yadirgiyoruz. Soran sorsun pmden cevaplayabildigimi cevaplarim bilgim var cok az

• Müthiş bir kitaptı Olasılıksız. Keşke filmi çıksa.

• quote:

Orijinalden alıntı: Fikirist

quote:

Bir gün bi başlarsın sorgulamaya sonu gelmez en sonunda kendine dahi inancın kalmaz. Hayatınızı sağlam temellere dayandırın birader. Her insan sığınacak bir kapı arar kimisi gider esrar eroinde bulduğunu zanneder kimisi alkole atar kapağı. Yapmayın etmeyin çok ateistle konuştum ben, bi ara ben de inanmadım ama boş düşünmeye gerek yok. Kimisi peygamberlerin yalancı olduğunu söylüyordu kimisi Allah'ın varlığını inkar ediyordu. Yok beş yaşındaki kızla evlenmiş yok İslâma göre dört eş alabiliyormuşuz falan filan. Arkadaş müslümanlık sapmış durumda araplar boş beleş yaşıyor para gözetliyor ben müslümanları savunmam İslam ı savunurum. Çünkü hala temelinde insani duygular barındıran tek din. Boşverin gerisini pislik işlere sarıp hayatınızı zehir edeceğinize Allah'a sığının hiç bir zararı yok bunun :) Bunu derken de gidin cemaat e girin ayin yapın demiyorum insanlığın kendine hayrı kalmadı herkes dinini içinde yaşasın kimseyle tartışmaya bile girmeyin. Şükretmek saçma bulanlar falan da var bu da garip insanı egosu göklerde aç gözlü canavarı dönüştürmek istiyorlar herhalde :)

Fikih bilgin sifir kardes. 19 yasinda evlendi araplarda ergenlik 1 yaş kabul edilir ve 9 yasinda evlendi diye gecer. Tarihi hesaplamalarla 19 ciksrdi aiseyide cok sevmistir aşk gibi yani. Ayrica bi kiz cagdas dunyada 20 erkegin koynuna girer 1 ile evlenir. İslamda 4 kisiyle evlense bile ki bu adaletli olma sartiyladir. Rizasizla esi evlenmemelidir. 4 helaliyle olmasi sorun oluyor size. Ayet var inkar edemez hic bi musluman. .o sizin kahpe dunyanizdaki gibi degil iste abi herkes der simdi cocuk kayirirlar falan diye peygamber zamaninda oyle degil. Eşler cok yakinlar birbirine birbirlerinin cocuklarina bakarlar falan. Bizim yoz dunyamiz cok uzak oldugu icin cok yadirgiyoruz. Soran sorsun pmden cevaplayabildigimi cevaplarim bilgim var cok az

Ben aksini savunuyorum. Bunlar tamamen çamur atmak için veya haklı çıkmak için söylenmiş şeyler ki hiçbir zaman bunlarla uğraşmadım. Bizim insanımız sansasyonel olay yaratma ve herşeyi didikleyip alakasız şeyler söylemede bir numara ki bi olay elli kere saptırılıp önüne konulabilir. Fakat hala söylüyorum bu hayatta nefret ettiğim milletlerin başında araplar geliyor hiç bi zaman da sevmeyeceğime eminim ki zaten kendileri rahatlıklarından yavaş yavaş kaybediyorlar

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Fikirist

quote:

Ben aksini savunuyorum. Bunlar tamamen çamur atmak için veya haklı çıkmak için söylenmiş şeyler ki hiçbir zaman bunlarla uğraşmadım. Bizim insanımız sansasyonel olay yaratma ve herşeyi didikleyip alakasız şeyler söylemede bir numara ki bi olay elli kere saptırılıp önüne konulabilir. Fakat hala söylüyorum bu hayatta nefret ettiğim milletlerin başında araplar geliyor hiç bi zaman da sevmeyeceğime eminim ki zaten kendileri rahatlıklarından yavaş yavaş kaybediyorlar

Hadisin sahih sayilmasi icin şartlari bildiginden emin degilim. Arastirmadan yaziyorsun sadece. Araplardan nefret ediyorum demek peygambere hakarettir. Simdiki araplari sevmiyorum demekle arapalrdan nefret ediyorum demek ayri seydir. Peygamberede hakaret ediyorsun. Kuranda ayet var bir cok konuda. Onlarca sahabe var birsuru kaynak ayni seyi soyluyorsa ki bu adamlar cennetlik ayetle sabit bisey. Bu adamlar uydurdu diyemezsin. Sahihligini arastiranda bir cok ulema olmustur. İttifak varsa kabul edilir. Herkes dotunden salladigi seyleri yayamaz. Aslinda yayamazdi simdi bir halife yok ve isteyen sikiyor bol keseden. Hadisin kaynagi bilinmiyorsa kitaplara bile alinmaz. Kimden duyuldugu soyu sopu bilinmesi lazim seni dusu dugun gibi degil. Bidat cikarani disliyorlardi zaten. Sonradan cikti bu rasyonalisr kufurculer. Adam 19 a uymuyor diye ayet reddediyor. Bir suru sapik var. Arastirmadan fikir onesurmeyin. lutfen isin asli oyle degil buisler derin. Ehli sunnette her yalanladiginizin aciklamasi var tek tek arastirip bakiyorum. Elin ateistine kalsa katliammis. Yav adamlar elci yollamis ne derse kabulumuz diye. Adamda tevratta yazan hukmu yapalim onlar yahudi demis ki yapanlar savasta sirtindan vurdu muslumanlari. Tum erkekleri katletmisler. E adamlarin rizasiyla olan bi kisas bu ve zorla degil. Arastirmazsan iste katliam dersin.zaten gayrimuslimi oldurmek haramdir. Anca sana savas acarsa oldurursun. Baska turlu hakaretin bile haramdir

• Sağlam olasılıkçılar her şeyi bırakıp kendini dine adamışlardır diye bir laf geçiyordu, Olasılıksız'da galiba. Muhtemelen onu okudun?

• Pascal da bilimsel olarak inanılması gerektiğini düşünmüşse inanmaya devam edebilirim.

• Böyle düşünüp kendimi nasıl sağlama alırım diye hesap yaparak inanacağına hiç inanma daha iyi .
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.