Şimdi Ara

Frenkler Selçuklu Sultanına Babai isyanını bastırması için neden yardım etti?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
346
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Ali Rıza Özdemir'in, Aleviliğin Yazılmayan Tarihi adlı eserinde Babai isyanının Frenk ve gürcülerden oluşan bir ordu yardımı ile bastırıldığı yazıyor. Devleti yönetenler isyan edenleri Rum ajanı olmakla suçlarken diğer taraf Frenk kafiri ile işbirliği ile suçluyor.

Kitapta Anadolu halkının Şia, yönetim kadrosunun Sünni; yine Anadolu halkının Türkçe ancak yönetimin farsça konuştuğu bilgisi var.

Frenkler ve Gürcülerin Anadolu Selçuklu Devletine yardım etmesinin sebebi nedir?

İsyan 2. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde gerçekleşiyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-681F960DF -- 11 Eylül 2019; 9:19:30 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• O zamanlar Alaiye (Alanya) ve Sinop limanları Selçuklu'da, Frenklerin Çin ve İran'la ticaret yapabilmesi için buralardan geçebilmesi gerekiyor. Bu nedenle Frenkler, Selçuklu'ya yardım etmiş olabilir.
  • Her zaman söylediğimi yine tekrar edeyim. Tarih ak ve kara değildir hiç bir zaman. Her şey iç içe olabilir.

Bu olayların öncesine bakmak lazım. Türkiye Selçuklularındaki yabancı asker varlığının Baba İshak ayaklanmasıyla bir ilgisi yok ve Selçukluların bir batılı devletten yardım istemişliği de yok.

Şimdi Frenk terimi Türkler ve müslümanlar tarafından genel olarak Orta ve Batı Avrupalılar için kullanılıyor. Onların her gördüğü müslümana Türk demesine benzer bir durum.

Türklerde önceden fethedilip devlete bağlanmış bütün vassallar istenildiğinde asker getirmek zorundadır. 1.Alaaddin Keykubat döneminde Gürcistan Selçukluya bağlanıyor. Gürcüler o yüzden o savaştalar.
    Gelelim Frenkler meselesine. Bu Frenkler aslında paralı asker. Ücreti mukabilinde çeşitli ordularda görev yapan gruplar. Selçuklu zaman zaman parayı bastırıp bunlardan yararlanıyor. Mesela Alaaddin öldükten sonra yerine İzzeddin Kılıç Arslanın geçmesi gerekirken, Keyhüsrev ile gizlice anlaşan Saadeddin Köpek, 1000 kişilik Frenk paralı asker grubuyla çevirdiği bir entrikayla, tahta Keyhüsrevi oturtuyor.

Gelelim isyana. İsyan sırasında Selçuklu ordusu Baba İshakın halk arasında oluşturduğu manevi etkiden( Herif efsaneymiş o dönemde) dolayı saldırmaya cesaret edemeyince, aynı 1000 kişilik Frenk grubu "biz Hristiyanız, bizde +9 Jesus Christ kutsaması var bize bir şey olmaz" deyip 6000 kişilik Türkmen isyancısını kılıçtan geçirmiştir.

Frenkler sadece burada değil Silvan seferinde ordunun öncülüğünü yapmış, aynı zamanda Erzurum savunmasında Frenk komutan İstankos Moğollara çok zorluk çıkarmıştır.

• MANGUTAY kullanıcısına yanıt
    Güzel bilgiler hocam. Bunların yazdığı bir kitap var mı? Bu ayki kitap siparişimi henüz vermedim.

• Anadolu Selçuklu Devletinin ordu yapısını anlamak için: Muharrem Kesik- At Üstünde Selçuklular

Selçuklu Siyasi tarihi için: Burada belli kaynaklardan ziyade belli isimler vereceğim. Bu adamların eserlerinden ihtiyacına göre seçip okuyabilirsin.

Osman Turan
    Erdoğan Merçil
    Osman G. Özgüdenli
    İbrahim Kafesoğlu
    Mehmet Altay Köymen
  • MANGUTAY kullanıcısına yanıt
    Eyvallah

• Devletin iradesi tanrının iradesidir.Gerçek inanç öyle belirlenirdi eskiden.Gerçek islam bu değil esprileri de yapılmazdı hem
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-EB772A469

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
    Adamların mantalitesi bu ne yapalım.Yoksa bana da sorarsan tanrı entropiden(yaratıcı unsurdan) beri olmalıdır.En azından tanrı denilen varlığın entropinin kendisinden daha az olmamasını beklerim
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.