Özellikle konusunda otorite olarak kabul ettiğim Niyazi Bey' in psu testlerini de inceledim.
Yeni sistemim geldi, fakat sipariş etmek istediğim Antec 480 stoklarda olmadığı için alternatif iyi kalitede PSU ları incelmeye yöneldim, muhtemelen FSP BlueStrom II yada & düşük ihtimalle COOLER MASTER - CENTURION 534+ alacağım.
Yalnız yeni PSU yu alacak süreye kadar (ki 1 hafta sürer), eski sistemden çıkma FRISBY 400W etiketli PSU yu kullanmak istiyorum.
Yeni Sistem: Bileşenler:Core2Duo, 8500GT sonic, 2xSATA, 1xIDE disk, 2xDDR2 ram. Sistemde CD&dvd&disket sürücüleri olmayacak. Yeni PSU gelene kadar o/c suz kullanılacak
Sorum: Frisby psu ile sistemi 1 hafta çalıştırmanın getireceği en yüksek risk ne olabilir? PSU'nun yanması önemli değil. Tek derdim yeni sisteme zarar vermemesi. Sigortanın olması yeterlimidir? Koruma devreleri derken kastedilen diğer bileşenler nelerdir? Yeni nesil ana kartların tolere edebildiği voltaj dalgalanma sınırları nelerdir? Bu PSU'da koruma devreleri var mı yok mu? Nasıl anlayabiliriz?
Teşekkürler.
PSU ile ilgili veriler: Etiket: 400Watt March 2004 Model: Frisby-300 (Niyazi Bey'in itest'ten geçirdiği modeller arasında değil) 12+=17A, +3.3=28A, +5V=40A PS-ON=Remote POK= P.G COM=Return. Max: 380watt
PSU içinde tam okuyamadım 5 yada 7 amperlik cam sigorta bulunmakta. PCB üzerinde sigorta değerine göre max watt değerlerinin yer aldığı tablo bulunmkta. 7A ya denk gelen 350w
hic bir sey olmadan belki 1 sene kulanabilirsin ama taktıkdan 5 dakıka sonra butun sistemin de yanabilir. bunu kimse garanti edemez. ayrıca butun powerlarda sigorta olur ama oldugu halde yanarken sisteme zarar verebiliyorlar ki ornekleri forumda çokça bulunmaktadır. kalıtali powerlarda asırı yuk koruması, kısa devra koruması, ısı koruması gibi pek cok koruma vardır. ve sisteminize zarar vermesini engelemeye calısırlar. birde tavsiye isterseniz, Antec 480 almayın iyi bir marka olmasına ragmen bu model cok iyi bir power degildir testlerde pek basarılı bulunamamıstır. tavsiyem fsp bs2 almanızdır. kulanıyorum ve memnunum.birde mujde fiyatıda 81 dolara dustu.
Risk açısından 1 yılda da sorun çıkarabilir 5 dakika da (2 yıl sorunsuz p4 2.8 ht işlemcili temel sistemi 24/7 online çalıştırdı) bu konuda hem fikiriz. Psu'nun kendi riskinden ziyade olası hasarın sisteme yansıması noktasında riski merak etmiştim. Sadece yeni gelen parçaların çalışıp çalışmadığı test etmekti amacım; Fakat riske girmek yerine kaliteli bir psu gelene kadar bekletmeye karar verdim.
Bununla birlikte Antec 480 hakkındaki uyarı için teşekkürler, dikkate alacağım. f/p oranı olarak cazip duruyordu fakat Türkiye dist. olmayışı üzerine bu uyarı da tuz biber oldu :) Sonuç itibari ile SS,FSP yada CM arasında tercih yapacağım.
quote:
Orjinalden alıntı: OneOfUs
Risk açısından 1 yılda da sorun çıkarabilir 5 dakika da (2 yıl sorunsuz p4 2.8 ht işlemcili temel sistemi 24/7 online çalıştırdı) bu konuda hem fikiriz. Psu'nun kendi riskinden ziyade olası hasarın sisteme yansıması noktasında riski merak etmiştim. Sadece yeni gelen parçaların çalışıp çalışmadığı test etmekti amacım; Fakat riske girmek yerine kaliteli bir psu gelene kadar bekletmeye karar verdim.
Bununla birlikte Antec 480 hakkındaki uyarı için teşekkürler, dikkate alacağım. f/p oranı olarak cazip duruyordu fakat Türkiye dist. olmayışı üzerine bu uyarı da tuz biber oldu :) Sonuç itibari ile SS,FSP yada CM arasında tercih yapacağım.
riski şu yönde,psunun kısa devre gibi bazı önemli parçaları çalındığı için,yanması durumunda,o anda anakarta yüksek voltaj verir.Ve bu anakartın çeşitli noktalarına zarar verir.mesela kuzey ve güney köprüsü gibi,eğer kuzeye uğrarsa, işlemci ve ramleri de yakma tehlikesi oldukça büyüktür
ya 5dk da sistemin yanması fln abartı. tak sen 400w hiçbirşey olmaz. ben 10 liralık güç kaynağıyla ne sistem çalıştırdım. hız aşırtma olmadan sorun olmaz.
zaten kullanıcıların çoğu bu tip güç kaynakları kullanıyor. 1000lerce dolarlık sistemler en dandik psularda ama hiç birşey de olmuyor işte. sadece profosyoneller ve hız aşırtma tutkunları yada sistemine gözü gibi bakanlar kaliteli güç kaynağına yöneliyor. normal kullanımda kolay kolay sorun çıkmaz
direk 220w bağlasan Riskli tabiki ilk taktığında sistem yanabilirde yanmabilirde şans yani
FRisby, casecom, everest vs. her türlü dandik marka kasa+psu yu cafelerde yıllarca kullanıyorlar hiç kimsenin başınada bişey gelmiyor, hız aşırma uygulamadıktan sonra her hangi bir sorun olacağını zannetmiyorum ama tabiki kaliteli bir malla kalitesiz bir mal bir olmaz o ayrı
[Deleted by Admins]
overclock yapılmadıkça yeter o sisteme, en fazla 300watt harcar o sistem.
valla arkadaşlar bende almayın diyecem ama bi arkadaşın bilgisayarı vardı casper marka ona bi bakayım dedim güç kaynagı ne marka tahmin edincodegen o dandik dedigimiz ve 4 senedir kullanıyo canavar gibi va işlemciside p4 2,6 o çok watt çekenden ama şans işte
forumlardada yuzlerce dandik psu yuzunden yanmıs, zarar gormus sistem var. hic gormediyseniz tomshardware yada niyazi beyin dandik psular icin yaptıkları testklerini okuyun biraz. insanları yonlendirirken sonuclarıda goz onunde bulundurun. bu arada belitiim bende 3 sene dandik bir power kulandım. ama parasızlıktandı. yoksa sistemimin risk altında oldugunu biliyorudum.
ayrıca sunuda belirtiim yogun kulanımda powerler bir kac sene sonra ciddi performans kayıplarına neden olurlar. yani 300 wat anca olan o psu 2 senelik kulanımdan sonra artık kesinlıkle 300wat degildir.
ben yaklaşık 8 ay kullandım ve şuan öldü kendisi devamlı çakılıyor sistemim power yüzünden...malesef ne zaman gitceği belli olmuyor...thermaltake 400watt düşünüyorum
Ne kadar riskli?
Çok
Milyarlık sistemini o psuya emanet etme
quote:
Orjinalden alıntı: BuGrAx
Milyarlık sistemini o psuya emanet etme
Alacaksan kesinlikle kaliteli bişey al, Everpower denen pislik bir psu yüzünden geçen yaz elektrik dalganması sonucu anakartımı ve 1 adet 512 mb ddr2 ram'i yaktım
Kalite bişey olsa kendini kapatır sistemede zarar vermezdi !! Olan benim 300 ytl'ye oldu
Peki bu frisby 400 wattlık socket 478 p4 2.4 1 gb ram 9600 xt kullanılcak bir sisteme yeter mi.Bence yeter gibi de tecrübesi olanlara sorim dedim :) şuan 250 wattlık markasını bilmediğim psu ile sorunsuz gidiyor bazen 10-15 saat açık olmasına rağmen :)
darkhardware de yapılmış psu incelemesine bir göz atın tüm cevaplar orda var. yetermi yetmezmi meselesi değil bence bu. daha tehlikeli bir konudan bahsediyorsunuz. aslında bu konunun tartışılamayacak kadar net bir konu olması lazım ama ne yazıkki tartışıyoruz işte :) aslında tartışılacak bir konu varsa psu lar ile ilgili bu tür ürünlerin satılabilmesi nasıl mümkün oluyor? asıl konumuz bu olabilir. ama sanırım bu söylediğime bile itiraz edenler çıkacaktır. Benim nacizane fikrim bu tarz ürünlere alternatif gözle bakılmaması yönündedir