Merhaba arkadaşlar.Fuji s1800 makinaya sahibim.Manuel mod çekimlerinden hiç anlamıyorum.Manuel modda ki çekimlerimde aşırı renk patlaması oluyor.Mesala sahilden güneşi çekerken denizdeki güneş ışıkları pembe renkte gözüküyor, bunun gibi bir sürü acemilik yapıyorum.Bana manuel modda ne yapmam gerektiğini ISO Est. gibi ayarların kaç olacağını açıklayabilecek biri varmı acaba?
benim bir tavsiyem şu. Ben ilk manuel ayarlara başlarken bir çok fotoyu aynı noktadan farklı ayarlarla çektim. öğenme aşamasında çok iyi oluyor. iso içinde şunu diyeyim. 200 e sabitle gitsin. Ondan sonra unut isoyu. diyafram ve enstantane çalış.
hocam bende isoyu suan 400de sabitledim bir daha oynamıyım diye ama diyafram ve enstante ayarı yapamıoyrum %90 bozuk cekiyorum.düzgün çeksemde aksam hangi ayarın gunduz hangi ayarın kullanıldıgını hala anlayamadım :)
hepsi olacak merak etme. önce isoyu 200 e al ama yoksa anlatmam.
:) :) sen der demez 200e çektim saten 200sabit şuan :)
Peki inanıyorum sana. Konuyu çok teknik yazarak anlatamayacağım o nedenle idare et.
Enstantane için durum şu. süreyi ne kadar uzatırsan o kadar aydınlık resim çeker, o kadar çekeceğin nesnenin hareketlerini katar resme (örneğin 1 saniyeye ayarladı isen ve hareketli birşey çekiyorsan, o nesnenin tüm hareketi resme akıcı bir şekilde çıkar), birde el titremen o kadar resme kötü etki eder. Yani şartları sen değerlendireceksin ve ona göre karar vereceksin. süreyi uzun tutayımda resme biraz aydınlık katayım diyeceksen, el titretme riskini de hesaba katacaksın.
diyafram için ise : sayı küçüldükçe (1,7 < 2,8 dersek) alan derinliği artar, resmin biraz daha aydınlık olması sağlanır. tabi bu alan derinliği makinenin izin verdiği ölçüdedir. Çok birşey bekleme yine de.
Sonuç şu ki. şartları iyi değerlendirmeli. O anki ışık durumu, o anki çektiğin nesne, o anki soğuktan titreyen ellerin falan hepsini iyi değerlendirip öyle karar vermeli.
Örneğin loş ışıklı ortamda bir çekim yapacaksın. Aydınlık olsun istiyorsun. Enstantaneyi uzatırsın olur. ama bu seferde elin titreyebileceği için makineyi bir yere sabitlemen en doğrusudur. Bu yazdıklarıma göre sen kuralları bil. Şartlara göre uygula.
safa hocam o konuyu okudum ama benim makinaya göre biraz daha karmaşık geldi ondan konu açma isteği duydum yanlıs anlasılmasın
AKINLASINN çok teşekkürler neyin ne olduğunu biraz anladım estante ve diyafram arasındaki ortak bağı arıyodum biraz öğrendim şimdi :) pillerin şarjı az olduğu için fazla çekim deniyemiyorum, sonra size daha net bi cevap atacam :)
şimdilik makineyi tam manuel de kullanma. Enstantaneyi sen ayarla, diyaframı o versin. O şekil alış önce enstantaneye. S modunda başla işe. ayar yapmadan otomatik resim çekeyim dersen de OTO modu kullanma. isoyu kendi otomatik veriyor ve sürekli yüksek iso seçiyor. resimler hep noktalı çıkıyor. otomatik için P modunu kullan. İso yu 200 esabitle, kalanı o karar versin.
Pil olarak ne tavsiye edersiniz acaba ?? Uzun süre bitmeyecek beni yarı yolda bırakmayacak bir ürün ?