Şimdi Ara

Full HD Ekran palavrası

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
1.759
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bu konuda çok fazla rahatsız olup,bir süredir yazmak istediğim ve sizinde fikirlerinizi merak ettiğim telefonlarda Full HD (1080p) ekran kullanılması saçmalığına değinmek istedim. Konuda yazacaklarım benim fikirlerim olup,sizinde yorumunuzu ve teknik bilginizi zevkle okuyacağımdan emin olabilirsiniz, çekinmeden ve üşenmeden herkes katılırsa sevinirim.Geçelim konumuza.
    Full HD ekran teknolojisine laptoplarda bile geçilmemişken;Samsung,HTC ve Sony gibi firmaların agresif rekabet politikaları ve tüketicilerin "Anaa Full HD mi la o?" demeleri yüzünden her telefona eklenmiştir. Fakat bu Full HD olayı bana göre tam bir fiyaskodur. PPI değerinin gereksiz şişirilmesinden başka bir şey değildir.
    Önce sizi PPI değerinin çok fazla ve gereksiz olduğuna ufak bir alıntıyla ikna edeyim.

İdeal PPI değeri nedir?

İdeal PPI değeri tamamen göz ile ekran arasındak mesafeye bağlıdır. Yapılan araştırmalara göre normal göz sağlığına sahip insanların büyük çoğunluğunun panel ekrana sahip cihazları kullanırken göz ile ekran arasında bıraktıkları mesafe şunlar;

Cep telefonu: 35-40 cm.
    Notebook: Kullanım esnasında 65-70 cm. film seyretme esnasında 1 metre ve üzeri.
    Büyük panel televizyonlar (32" ve üzeri): 3 metre ve üzeri.

Bu cihazlarda kullanılan ekran çözünürlükleri bu kullanım mesafesine uygun olmalıdır. Yine yapılan araştırmalara göre insanın normal görüşünü kaybetmeden bir objeye bakabileceği maksimum yakınlık 20 cm. civarı. 20 cm. yakınlıktaki bir ekranda insanın pikselleri ayırt edememesi için 220 PPI civarı bir değer yeterli oluyor. (Kimi araştırmalarda bu değer 300 PPI olarak geçiyor.) Sonuçta hiçbir insan 20 cm. den cep telefonu yada notebook kullanmayacağına, TV seyretmeyeceğine göre ve en yakından kullanılan cihaz olan cep telefonları için ideal mesafenin de 35-40 cm. olduğu düşünüldüğünde (300 PPI değerini kabul etsek bile) bir panel ekranın sahip olması gereken en yüksek değer 200 PPI civarı . (O da cep telefonu için)

Ben Samsung Galaxy S 2 kullanırken gerçektende pikselleri göremiyordum ve dikkatimi çekmiyordu.

Şimdi gelelim zararlarına;
    1) GPU ve İşlemciye gereksiz yük bindirme
    2) GPU ve İşlemciye gereksiz yük bineceği için bataryanın çabuk tükenmesi
    3) Uygulamaların uyumsuz olması ve düşük çözünürlüğe uyarlanmış uygulamaların bulanık gözükmesi.

Qualcomm bile "Snapdragon 600,1080p için tasarlanmadı" dedi.Fakat buna rağmen HTC One'da Full HD ekran kullanıldı. Sonuç olarak 1080p'nin tüketicileri aldatmaya yönelik olduğunu düşünüyorum.

İyi forumlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Silent Guardian -- 3 Ocak 2014; 0:06:10 >

• +Sonsuz...
  • quote:

Orijinalden alıntı: S.Acar

+Sonsuz...

Daha detaylı yazacaktım,ama uykum vardı sallapati oldu biraz
  • quote:

Orijinalden alıntı: Silent Guardian

quote:

Orijinalden alıntı: S.Acar

+Sonsuz...

Daha detaylı yazacaktım,ama uykum vardı sallapati oldu biraz

Bu bile yeterli daha nasıl anlatılabilirdi bilmiyorum
  • müsait bir zamanda daha detaylı yazarsanız çok iyi olur güzel yazmışsınız
  • Yazarım tabi.Teşekkürler
  • mantıklı..
    bende bu düşünceden yanayım.....
    sonuçta ppi değeri yüksek telefon alıp ve bizim bu ppi değerini farkedemememiz
    ve arkadaşların telefonuyla yarıştırarak benim telefonun ppi değeri şukadar. daha canlı
    diye hava atmayacaksak.. ppi değerinin yüksek olması gereksiz.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Soru cevap şeklinde kısa bi bilgilendirme yapsak vatandaşları nasıl olur ?

Soru 1: Ppi nedir ?

Soru 2: İnsan gözü kaç Ppi görmeyi destekler ?

Soru 3:İnsan gözünün göremediği Ppi gereksiz midir ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Pablo Escobar -- 2 Ocak 2014; 23:41:08 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Pablo Escobar

Soru cevap şeklinde kısa bi bilgilendirme yapsak vatandaşları nasıl olur ?

Yapmaz mıyız? Yaparız tabi ki.

Cevap: İnç başına düşen piksel sayısına PPI(Pixel Per Inch) denir.Bildiğiniz üzere ekranda küçük küçük renk veren kutucuklar var.Bu renk veren kutucuklar ne kadar ufak ve yoğunsa o kadar net görüntü elde edersiniz.(Belli bir yoğunluğa kadar tabi,sonrası gereksiz)

Aşağıdaki resimde küçük kutucuklar pikselleri temsil etmektedir.
     Full HD Ekran palavrası

Full HD Ekran palavrası

Detaylı bilgi;http://www.techgriff.com/nedir/ppi-nedir-ne-ise-yarar-7002

Cevap: Normal telefon kullanımında(30-40 cm) 200 PPI yeterli.Fakat gözünüzü sokmayı deneseniz bile 20 cm'den sonrasını göremeyeceğiniz için 220 PPI yeterlidir.

Cevap: Maalesef ki gereksiz. GPU'ya gereksiz bir şekilde yük bindiriyor ve bu performansı düşürüyor.Çözünürlük arttıkça performans düşer.(Örneğin bir oyunu 1280x720p açarsanız saniyede 25 kare,1920x1080p açarsanız 19 kare almanız gibi)

• Teşekkürler bu yararlı bilgiler için.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Pablo Escobar

Teşekkürler bu yararlı bilgiler için.

Ben teşekkür ederim hocam,saygılar.
  • Bu sebepten dolayı apple olması gereken ppi değerini aşmadı, hatta merhum (toprağı bol olsun) steve bu işe retina ekran diye isim koymuştu

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • süper olmuş yazı
  • Hepsini okudum güzel yazmışsın yararlıbilgiler var.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.