Şimdi Ara

FULL HD PANELLERDE GHOST (HAYALET GÖRÜNTÜ) BİLGİSİ

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
1.877
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • ghost (hayalet görüntü) sorununa özellikle FULL HD lcd panellerde standart yayın dediğimiz SD yayınlarda kalite zayıfsa ghost okadar
    çok hissediliyor HD sinyallerde oyunlar flimler'de ghost sorunu üretici firmanın belirttiği tepkime süresine tam yakalamasada gözü
    rahatsız edecek kadar ghost yaşanmıyor

• quote:

Orjinalden alıntı: joven

ghost (hayalet görüntü) sorununa özellikle FULL HD lcd panellerde standart yayın dediğimiz SD yayınlarda kalite zayıfsa ghost okadar
    çok hissediliyor HD sinyallerde oyunlar flimler'de ghost sorunu üretici firmanın belirttiği tepkime süresine tam yakalamasada gözü

Ne demek istediğinizi doğru anladığımdan tam emin olmamakla birlikte sanırım SD yayınlarda sinyal zayıfladıkça ghosting'in arttığını söylüyorsunuz.

Bu durumda sözünü ettiğiniz o ghosting'in panelin tepkime süresi ile veya LCD teknolojisi ile hiçbir ilgisi olmayan ve tamamen Noise Reduction algoritmalarından kaynaklanan bir efekt olduğunu belirtmeliyim. Eğer TV'nizde noise reduction sistemi tamamen kapatılabiliyorsa kapatıp bir de öyle bakın, ghosting filan görmeyeceksiniz, ama görüntüde bu sefer kumlanma etkisi belirginleşecek.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi drag -- 14 Ocak 2008; 22:55:33 >

• Ghosting olayını önceki tv'm de ben en çok cnbc-e nin akşam kuşağındaki dizilerinde görüyordum. yaklaşık iki aydır temiz yayın yapıyorlar o ayrı. Fakat o zamanlar hiç bir kanalda olmayan bir durum vardı. Hani hızlı sahne desen değil. Adamın kocaman kafası ekranda, hafif kafasını oynatıyor hayaleti peşinden oynatıyor.Gürültü ayarlarını kapasamda, açsamda düzeltememiştim o zamanlar.
  • Bunu bütün full Hd panallere genişletmemek lazım.Şahsen ben 40D3500 full HD tv de ,oyun ve sd yayınlarda ghost ' un G sini bile görmedim...
    quote:

ghost (hayalet görüntü) sorununa özellikle FULL HD lcd panellerde standart yayın dediğimiz SD yayınlarda kalite zayıfsa ghost okadar

• quote:

Orjinalden alıntı: HiGHWAYMOUSE

Gürültü ayarlarını kapasamda, açsamda düzeltememiştim o zamanlar.

PC'de TV kartı kullananlar belki bilir, DScaler diye bir yazılım vardır. TV kartlarının kendi yazılımlarından daha net ve kaliteli TV görüntüsü veren bir programdır. O programda muhtelif görüntü filtreleri kullanılır. Bunların bir kısmı da noise reduction içindir ve ayarları ile oynayabilirsiniz. NR oranı arttırıldıkça görüntüde ghosting orantılı olarak artar. Monitorunuz CRT bile olsa o ghostingi görürsünüz. LCD tv'lerde görülen bu efekt hemen panelin tepkime süresine yoruluyor. Halbuki pratik olarak 16 ms altındaki tepkime sürelerinde ekranda sıradan görüntülerde bariz bir ghosting görülmesi, daha doğrusu insan gözünün bunu algılaması pek mümkün değil. Ghosting diye adlandırılan durumların %99'u bu noise reduction filtrelerinden kaynaklanıyor. Zaten bu durumun daha çok düşük sinyal seviyeli Kablo TV gibi yayınlarda görülmesi de bundan.. TV, gelen sinyaldeki gürültü miktarı arttıkça NR filtresinin etkisini o oranda arttırıyor, böylece size gürültüsüz (kumlanmasız) bir resim sunuyor, ama bu kazanç harekette ghosting yaratma gibi bir yan etkiye maloluyor. Eğer panelin tepkime süresinden kaynaklanan bir ghosting varsa, bunu sadece SD yayında filan değil, o TV ye bağladığınız her kaynakta (Dijital uydu, DVD, PS3 vb) görmeniz lazım. Sadece analog SD yayında varsa, muhakkak NR etkisidir ve panel tepkime süresi ile alakası yoktur.

Tabii bu filtrelerin devre dışı bırakılıp bırakılamaması, etkinlik düzeyleri ve başarıları mutlaka marka ve modele göre değişiyordur. Mesela anladığım kadarı ile sizin S3000'de tamamen kapatılamıyor olsa gerekki, off iken dahi ghosting görüyorum demişsiniz. Bendeki D3000'de Noise Reduction OFF durumdayken hiçbir ghosting olmuyor, demekki bu modelde gerçek anlamda off yapılabiliyor anlamı çıkarıyorum buradan.

quote:

görüntü hareketsiz arka zemin görüntülerinde Noise Reduction ayarı işe yarıyor ama gelen yayın kalitesi tepkime değerlerinide etkiliyor
    görüntü kalitesi vasatın altında kanallarda tepkime değerlerinin yükseldiği hissediliyor görüntü kalitesi iyi derecede olan kanallarda bu
    tepkime süresi daha makul bir seviyeye düşüyor

Gelen yayına göre değişen, tepkime süresi değil, NR filtresinin etkisi. Yukarıda açıkladım.

Zaten likit kristallerin fiziksel özelliklerinin gelen yayına göre değişmesi mümkün olabilir mi allahaşkına..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi drag -- 14 Ocak 2008; 23:41:28 >

• Şimdiki tv'imde yaşamadım bu olayı. Önceki u2000'de ve sadece cnbc-e nin dizilerinde yaşıyordum. Sonradan sanırım görüntü kalitesini düzelttiler. u2000'de de yaşamaz olmuştum.

Dostum Drag...

Bir bakıma aynı şeyleri söylüyoruz zaten. Seninki teknik bilgilendirme olmuş. Benimki gözlemlerime dayalı bir örnek olmuş. Tepkime süresine bağlı bir olay olsaydı bu, tüm yayın tiplerinde olması gerekiyordu.

Ama işte ben o zaman gürültü ayarlarını değiştirmekle neticede bir değişiklik sağlayamayınca, direk yayına vermiştim suçu. E-mail bile atmayı düşünmüştüm cnbc-e ye...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HiGHWAYMOUSE -- 14 Ocak 2008; 23:52:05 >
  • bende de 40d3500 war ama ghost tan eser yok uydum next2000cx super plus bi de altın uçlu hama scart aldım tek kelime ile harika
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Sonyciler şanslı demekki. Bende M87 var aynen sd yayınlarda(Digitürk) ghosting oluyor.
  • Gürültü azaltma, sayısal hareket düzeltici vs. vs.. gibi ekstra yazılım özelliklerini kapatıp açarak deneyin mutlaka düzelecektir.
  • quote:

Orjinalden alıntı: mokinto

Sonyciler şanslı demekki. Bende M87 var aynen sd yayınlarda(Digitürk) ghosting oluyor.

Televizyonunuzda muhakkak bir "noise reduction" sistemi vardır. Önemli olan bunun kapatılıp kapatılamadığı.. Ayarlarında böyle bir seçenek varsa kapatın, ghosting kaybolacaktır. Kapatılamıyorsa o zaman ghosting'den kurtulmanız zor. Digiturk gibi digital görüntü kaynaklarında noise reduction pek gerekmiyor.
  • ghosting olayını kablo da yapabiliyor , ya da uydu alıcısının tv çıkış ayarlarındaki kötü bir ayarda yapabilir .
    Ps2 yi lcd ye taktıgımda ghosting yuzunden oyun oynayamıyordum daha sonra component kablo aldım ve ghosting olayından kurtuldum.
    benim tahminim uydu alıcısının ayarından kaynaklanıyor tv out pal-ntsc-rgb ayarları var onlardan biri sorunu çözebilir gibi geliyor.
    next ve goldmaster uydu alıcısı kullandım tv out ta goldmaster daha iyi
  • quote:

Orjinalden alıntı: max_mustafa

ghosting olayını kablo da yapabiliyor , ya da uydu alıcısının tv çıkış ayarlarındaki kötü bir ayarda yapabilir .
    Ps2 yi lcd ye taktıgımda ghosting yuzunden oyun oynayamıyordum daha sonra component kablo aldım ve ghosting olayından kurtuldum.
    benim tahminim uydu alıcısının ayarından kaynaklanıyor tv out pal-ntsc-rgb ayarları var onlardan biri sorunu çözebilir gibi geliyor.
    next ve goldmaster uydu alıcısı kullandım tv out ta goldmaster daha iyi

Herkes "ghosting" lafından başka bir şey anlıyor.

Sanırım sizin kastettiğiniz, görüntüdeki kontrast oluşturan noktalarda oluşan gölgelenme veya çift kontur hadisesi. Mesela ekranda beyaz zemin üzerindeki siyah bir yazıya baktığınızda harflerin kenarında beliren çizgi/gölge gibi birşey. Bu durum analog sinyal ileten kablolarda olabilir gerçekten.

Topiği açan arkadaşın "ghosting" derken kastettiği ve bizim de üzerine fikir beyan ettiğimiz ise hareketli sahnelerde hızla yer değiştiren objelerin eski pozisyonlarında bir süre daha (bir hayalet gibi) görünür halde kalması veya hareket yolları üzerinde bir art hayal bırakması hadisesi. İkisi birbirinden çok farklı şeyler.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.