Yeterince çalışmıyorlar. Haftada 2 antrenman ile bu olacak iş değil. Koşu yok, kondisyon çalışması yok. Çalışılsa da ciddiyetle çalışılmıyor. Azim yok, aidiyet yok. Biraz tekniği olan, 2 aferin alan da sonradan salıyor kendini. Biraz parayı gören, karı kız, nargile, sigara, o kafe senin bu kafe benim, egoistlik. Hemen lüks araba alayım halleri. Doğru antrenman medotları youtubede eski futbolcular anlatmış çalışma tekniklerini. Vuruş tekniklerini, yani iyi bir hoca imkanınız yoksa bile bunları izleyip yapabilirsiniz. Oyunda, o koşmuyor ben niye koşayım, pas atmıyor kim uğraşır bunlarla, vs vs örnekler çoğaltılabilir. Merih demiral fb alt yapısında iken 18 yaşında buradan nane olmaz diyip Portekiz 3 ligine gitmiş. 2 senede inanılmaz yükselmiş. Ronaldo’nun paraya ihtiyacı var mı? Kaç yaşında hala ciddiyetle çalışıyor. Yediklerine, içtiklerine dikkat ediyor. Maalesef bir çok aile futbolu futbol için değil, milyonlar, milyon eurolar kazanmak için oynatıyor. Bir arkadaşım var amatörde. Sigara içiyor, çaya 4 şeker atıyor. Sorana profesyonelim diyor ama amatörde idi. Hep gezmek, ortamlarda takılırdı. Dedim kafanı biraz futbola ver, çalış. Yok, öyle kaybolup gitti. Sigara içmeyin, şeker, tuz, yediğiniz yemeklere dikkat etmeli, fit olmalısınız. Mesela birisi söylemiş, amatörde olan amatörde kalıyor, her şey torpil maalesef diyen genç var. Bakın birini fark edip öneren bir hocamız olmuş hemde ısrarla. Sanki oğlunuzmuş gibi. Ama babası paragöz çıkınca olmamış. Evet, torpil, tanıdık bulmak, referans bulmak söylemleri Türk futbolunda maalesef var. Bende gençlere diyorum ki, siz oyununuza bakın, vaz geçmeyin. Elbet bir gün fark edilirsiniz. Öyle bir çalışın, öyle bir oynayın ki, Düşmanınız bile size hayran kalıp sizi önersin. Aidiyet duygusu ile oynayın. En iyi örnek torreira, Futbolcu örnekleri çoğaltılabilir, 2 örmekte kalmayın lütfen. Alex yeterince koşmuyordu ama mükemmel paslar atıyordu, Hagi böyleydi, veya falanca Türk oyuncu şöyleydi diye örnekler çoğaltılabilir. Çalışmaktan kastımda sahada deli dana gibi boş boş koşmak değil. Oyun görüşü, oyunu okuma, kademe alma, bir sonraki hamlenin ne olacağını ön görmek. Deneyin deneyin deneyin, vaz geçmeyin. Bir çocuğun önüne kitap koyup oku dediğinizde, eğitimsiz okuyabilir mi? Okuyamaz. Hadi oğlum, hadi koçum, sen yaparsın söylemleri ile çocuk yetişmez. Sınava çalışmasan sınav kazanılıyor mu? Hayır. Öyleyse eğitim olmadan da futbolcu olunmaz. Al gülüm, ver gülüm, pas at, şut çek ile futbolcu olunmaz. Hocaları iyi dinleyeceksin, gelişmeye açık olacaksın. Nette bir sürü hareket, pozisyon alma, ne yapılması gerektiği anlatılan dersler var. Televizyonda bir maçı taraftar gibi izlemeyin. Oyuncuların dağılımına bakın, kim nerede duruyor, neden orada duruyor, pozisyonu nasıl alıyor. Adam topu önüne sürüyor, sürekli topa bakıyor çevre kontrolü yok. Bu takım hangi sistemle oynuyor. Nasıl yapıyor dikkatli izleyeceksin. Çocuk diyor ki, idolüm Ronaldo veya messi. Neye göre idolün? Sırf adları var diye idolün. Örnek aldığın oyuncu varsa onun gibi çalışıp azim edeceksin. Ona özeneceksin yani. Kimileri bu dediklerini harfiyen yapıyorum ama olmuyor hocam diyorsa, o arkadaşta maalesef futbolcu kumaşı yok demektir. Sevgili gençler, araba, ev, lüks yaşam vaktinde yaşanır. 35 yaşında emekli ol, istediğin hayatı yaşayın. Erkeklerde yaş 35’den başlar. O zamana kadar olgunlaşır doğru hareketler yaparsınız. Şimdiden elinize geçen 3 kuruşu pervasızca harcar, kendinize bakmazsanız kaybolup gidersiniz. Hava atmak, tanınmak, bilinmek bunlar boş işler. Bakın geçmişe, tanınmak olmak size bir şey katmaz. Piyasada şekil yapmak sadece sizin egonuzu tatmin eder. Yapmayın. Çalışın. Para için değil, futbol için oynayın. Hayatınızı mahvetmeyin. Azimli olun, cesur olun, kendinize güvenin. Çalışmak ve oyun görüşü iyi olmalı, oyunu iyi okumalısınız. |
Bildirim