Şimdi Ara

Geçmişe yolculuk: Hem AMD hem de Intel işlemcileri destekleyen soket

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
22
Cevap
0
Favori
624
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Geçmişe yolculuk: Hem AMD hem de Intel işlemcileri destekleyen soket
    Halihazırda modern işlemciler için Intel tarafında LGA 1700, AMD tarafında ise AM5 soketli anakartları kullanmak gerekiyor. Oldukça uzunca bir süredir de işlemci üreticileri kendi soketlerini bir standart olarak kullanıyor ve haliyle rakip firmayla herhangi bir uyumluluk sunmuyor. Ancak geçmişte biraz geriye gittiğimizde bazı istisnaların olduğunu, tek bir soketin her iki üreticiyi de desteklediği dönemleri hatırlıyoruz.

Soket 5 ve Soket 7

Takvimler 1995 yılını gösterdiğinde AMD, Intel ile olan tüm yasal anlaşmazlıkları, kendisine bugüne kadar kişisel bilgisayar yapımında kullanılan çiplerin temel mimarisi olan x86 çip tasarımında ortak bir pay veren anlaşmayla çözmüştü. AMD daha sonra 1999’da anlaşma gereği x86 tasarımlarını uygulamak için kendi yöntemini geliştirmiş ve Athlon’ları piyasaya sürmüştü. Hikâyenin geri kalanı ise oldukça bilindik.

Öte yandan 90’larda daha farklı olaylar da yaşandı. 1994 yıllında piyasaya sürülen Soket 5, Intel’in ikinci nesil P5 Pentium işlemcilerin için tasarlanırken aynı zamanda AMD’nin 5K yongalarına ve hatta 6x86 Cyrix ile IDT'nin WinChip serisine destek sunuyordu. Çoklu işlemci desteğinin yanı sıra Soket 5, 1994/1995 yıllarında performans konusunda çığır açıyordu. Önceki Soket 3’e kıyasla çok az jumper değiştirme, kolay yapılandırma, BIOS'ta standart olarak L1/L2 önbellek ve bellek ayarları, çoğu kartta PS/2 desteği, PCI ve ISA gibi ciddi özelliklerle geliyordu.

Sonrasında ise 1995 yazında Soket 5'in halefi olan Soket 7 ortaya çıktı ve P5 Pentium işlemcilerin yanı sıra AMD, Cyrix/IBM ve IDT tarafından üretilen uyumlu işlemcilere destek sundu. Soket 7 aynı zamanda bir adaptör (veya el ile pinleri değiştirerek) yardımıyla geriye dönük uyumluluk da sağlıyordu. İkisi arasındaki en önemli fark, Soket 5'in tek voltajına karşılık Soket 7'nin çift bölünmüş ray voltajı için ekstra pine sahip olmasıydı.

Ayrıca Bkz.Intel ve TSMC, yeni nesil CFET transistörlerde ilerliyor

1998 yılında Soket 7'nin bir uzantısı olan Super Soket 7, AMD tarafından K6-2 ile K6-III işlemcilerinin daha yüksek bir saat hızında çalışması ve AGP kullanması için geliştirilerek firmaya geçici bir çözüm sağladı. Slot 1'e geçen Intel soketlerinin lisansını kaybettikten sonra Super Soket 7, AMD’ye kendi anakart altyapısını (Slot A) geliştirmesi için zaman kazandırmış oldu. Slot A, AMD’nin ilk Athlon işlemcileriyle birlikte kullanılmıştı.

İşte, bir zamanlar aynı anakart ile farklı üreticilerin işlemcileri kullanılabiliyordu. Bu durum çok uzun sürmese de o dönemi yaşayanlar açısından oldukça keyifli olsa gerek. Öte yandan böyle bir şeyin günümüzde gerçekleşme olasılığı ise oldukça düşük.

Kaynak:https://en.wikipedia.org/wiki/Socket_5
    Kaynak:https://en.wikipedia.org/wiki/Socket_7

• Bu olay x86 anlaşması dönemi , Abd inteli x86 yı açması için zorladı, Amd ile anlaşmayı yaptı.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Çift işlemci olmalı bence az da olsa üretilmesi iyi olur cpu kullanan programla çalışırken pc kullanılmaz oluyor.

• Aref6 kullanıcısına yanıt
    Server tarafındaki çözümlerin, kişisel kullanıcı pazarına da gelmesi iyi olur, katılıyorum.

• 26 yıl önceki ilk bilgisayarımın anakartı Soket 7 Tomato 5DVX idi.

• Soket 7 anakartlı PC' mi hala kullanıyorum.

• Soket 5 ve 7 anakart kullandım ama çift işlemci desteklediklerini bilmiyordum.Yanlış hatırlamıyorsam o yıllarda işlemci mimarileri ortaktı, intel-amd sadece marka isimleriydi.Daha sonra amd-intel farklılaştı

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • DeepestSea kullanıcısına yanıt
    Ben de bilmiyordum ama merak edip araştırınca birkaç örneğe rastladım. O yıllarda Windows'un sunucu sürümleri hariç standart sürümleri tek işlemci desteğine sahip oldukları için daha çok Pentium Pro işlemciler sunucu ve iş istasyonlarında tercih edilirdi.

Ev arkadaşımın bilgisayarında Cyrix 686 vardı. Daha sonra aynı anakartla pentium 75 alıp kullanmıştı. Soketler aynıydı ama bir jumper ayarı falan vardı diye hatırlıyorum.

• yc#1 kullanıcısına yanıt

Pentium pro yazıcıoğlunda vardı ama aşırı pahalıydı.Kasa fiyatına işlemci satılıyordu

• ULYSES kullanıcısına yanıt

Ben hem soket hem slot işlemci kullanan kartları hatırlıyorum ama valla soket 5 ve 7 de çift marka desteklediğini bilmiyordum

Hatta p3 zamanında RD Ram kullanıyorduk.Ne günlerdi beee

• İlk pc işlemcim soket 7 amd k5 pr100 cpu idi intelin 133-150 mhz işlemcisine denk test sonuçları verirdi taş gibi işlemciydi, aynı borda intel pentium 200 mmx alıp takmıştım 32 mb Ram ile uçak gibi çalışırdı Windows 95, ne günlerdi be....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi svoodoo -- 12 Ekim 2023; 21:21:57 >

İntel soket 7 sonrası pentium 2 işlemciler ile slot işlemci borda geçti, peşine slot olarak pentium 3 ve celeron işlemci çıktı, daha sonra pentium 3leri ve celeron soket 370 olarak çıkardı soket-slot bordlar bunlara uygundu ama teki çalışırdı ikisi birden değil.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İşlemcilerin çok çekirdekli olması ona yaramıyor mu zaten?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • svoodoo S kullanıcısına yanıt

Jumper ile değiştiriyordun galiba.Ya soket yada slot

P3 zamanında ben celeronla idare ediyordum.Çok pahalılardı

• svoodoo S kullanıcısına yanıt

95 kadar kötü bir işletim sistemi yoktu.Kendi kendine çöküyordu.98 Se kraldır

• camelon kullanıcısına yanıt
    Ne amaçla mesela?

• V4LKyR V kullanıcısına yanıt

Nostalji mesela, native support nedeniyle o günkü bazı oyunları oynamak, programları kullanmak vs... olamaz mı?

• camelon kullanıcısına yanıt

Doğru, olabilir. Ben de NFS1 veya NFS2SE oynamayı çok isterdim.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.