Şimdi Ara

AMD, işlemci satışlarında Intel’i yok etti: İlk onda sadece AMD var

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
85
Cevap
2
Favori
4.489
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
33 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • AMD, işlemci satışlarında Intel’i yok etti: İlk onda sadece AMD var
    AMD, masaüstü işlemci pazarında adeta altın çağını yaşıyor. Şirket, 2024'ün üçüncü çeyreğinde masaüstü işlemci pazar payını yüzde 28,7’ye çıkararak beş yıl öncesine kıyasla yüzde 81’lik bir artış göstermiş durumda. Bu yükseliş, büyük ölçüde Intel’in pazar payından kaybetmesiyle mümkün oldu. Amazon'un en çok satan işlemciler listesi de bu tabloyu doğrular nitelikte.

AMD, Intel'e yer bırakmadı

Amazon’un en çok satan işlemciler listesine göre ilk 10 sırada yalnızca AMD Ryzen serisi işlemciler yer alıyor. Intel, listede ancak 13. sıradan kendine yer bulabiliyor. Listenin zirvesinde AMD’nin bütçe dostu modeli olan Ryzen 7 5700X yer alıyor. Onu Ryzen 5 5600X takip ederken üçüncü sırada 450-780 dolar bandında Ryzen 7 9800X3D bulunuyor.

Ayrıca Bkz.AMD Ryzen 200 serisi geliyor: Ryzen 7 255H ortaya çıktı

Firmanın yeni nesil oyun işlemcisi Ryzen 7 9800X3D ise dördüncü sırada. Ekim ayında piyasaya sürülen bu işlemci, 479 dolarlık lansman fiyatına rağmen talep yoğunluğu nedeniyle 600 doların üzerine çıkmış halde. Listeye göz attığımızda AMD’nin 100 dolar seviyesinden 600 dolara kadar her fiyat segmentinde yer aldığını görüyoruz.

Durum, Türkiye'de de benzer

Öte yandan listede yalnızca bir adet Ryzen 9000 serisi işlemcinin bulunması dikkat çekiyor. Bunun nedeni, serinin X3D olmayan modellerinin beklenen büyük performans kazancını sergileyememiş olması. Buna karşılık Intel, üst düzey Raptor Lake ve Raptor Lake Refresh işlemcileriyle ciddi zorluklarla karşı karşıya ve kıyaslandığında AMD’nin sorunları çok küçük kalıyor. Bu durum Amazon’un listesine de yansıyor; Intel, listede kendisine Core i5 13600KF ile 13. sırada yer bulabiliyor. Amazon Türkiye'nin en çok satan listesinde de durum benzer; Intel, Core i9-14900KF ile 8. sırada yer alıyor ve geri kalan AMD modellerinden oluşuyor. Elbette Amazon'un bu listelerinin dönemsel olduğunu ve günden güne değişebileceğini de belirtmek gerek.

Kaynak:https://www.tomshardware.com/pc-components/cpus/amd-dominates-chip-sales-on-amazon-top-ten-best-selling-cpus-all-come-from-team-red-intels-highest-entry-sits-at-11th-place

• Intel Fabrikasyon bozuk işlemcilerini 2 nesildir millete yağladı balladı yedirdi ama o öyle fanboy yalakalığı ile olmuyor işte.. Millete i7 - i9 diye sattılar ve utanmadan voltajı kıs, şunu düşür bunu azalt v.s.v.s.v.s diye diye i5 seviyesine indirdiler, ve bu rezilliği fanboylar "ohhh sorun çözüldü yaşa Intel" diye yüzsüzce goygoy yaparak Normalleştirdiler. Biride çıkıp demiyor ki, ulan ben neden üst seviye işlemci aldım o zaman, neden 2 katı para verdim o zaman..? İnsanlar eski amd işlemciyi bile alıyor ama yeni Intele güvenmediği için risk almıyor.. Bundan daha net bir tablo olamaz.

Yepyeni üretim sürecine girmeden, sene başında Hollanda'dan aldıkları en yeni chip teknolojisini işleme almadan, yeni fabrikasını doğru düzgün kurup üretime girmeden, kısaca En Erken 2026'a kadar Intelden bir halt olmaz Bence.. Ve asıl ciddi fark yaratan işlemcilerin Intel tarafında o zaman geleceğini düşünüyorum.
    Dizüstü tamir satış işleri yapan bir dükkan var. İkinci el dizüstü bakarken AMD işlemci tercih ettiğimi söyledim. Bana AMD’nin oyunda iyi olmadığından termal macunlarının kötü olduğundan falan bahsedip durdu. 10 yıllık dizüstünü açıyorum hala macunu sağlam diyor. Ya bu kadar mı bilgisiz olunur üstelik de bu işi yapan biri anlamıyorum. Hiç mi piyasayı takip etmiyorlar hiç mi görmüyorlar AMD’nin şimdiki halini. Hala bana 10 yıl öncesinden bahsediyor. Özellikle dizüstünde AMD şu an çok daha iyi bana göre. Neden derseniz Intel yüksek watt değerlerinde iyi olsa da düşük watt değerlerinde bildiğin sürünüyor. Dizüstüler kısıtlı bir alana sahip olduğu için ısınmaya daha meyilli yapılarının yanı sıra soğutmaları da masaüstüne kıyasla daha zayıf. AMD’yi 30W civarında kullan hiçbir oyunda sorun çıkarmadan tam performansla oynatabiliyor. Düşük watt olduğu için bu sayede işlemci de serin çalışıyor ve uzun ömürlü oluyor. Fakat Intel’i 30W’a düşür drop yedirir. Mecburen 50W ve üstünde çalışması gerekiyor. Watt yükselince ısınma da doğal olarak kaçınılmaz olacaktır. Ne kadar güç o kadar ısı. Önemli olan yüksek güçlere çıkmadan o performansı verebilmek. Bunu da şu an AMD gayet güzel bir şekilde yapıyor. Bana göre hem masaüstü hem de dizüstünde AMD alınmalı.

onda da rakip güçlü ama neden olmasın diyesim geliyor. İnteli dize getirdi. Sırada nvidia var.

Verimlilikte, konsolda, el konsollarında iyi gidiyor aslında. Araçlara da koyabilir aslında. Laptop tarafında da igpuyu güçlü koyup 4050 gücünde bir tasarım yapsa çoğu kullanıcıya yeter. Üst segment cihaz ihtiyacı olan gidip tabi ki harici gpulu alacaktır ama düşünsenize 4050- 4060 gücünde dahili gpu lu bir işlemci yapısını... Ben alır geçerim. gerek yok bana ultrada 4k oyuna. Laptop zaten 1080p üstü gerekmiyor bana.

Sonra masaüstüne geliyor sıra. Belki x3d teknolojisi gibi bir teknoloji geliştirir ve gpuya aktarırsa ancak o zaman sıçrama yaşar. Biraz AI tarafında geliştirdi kendini ama 3d tarafına fazla yüklenmiyor. Bütün kaynakları AI tarafına kaydırdılar gibi. Para var tabi o tarafta...

• Hem F/P olarak çok geride kaldılar hem de işlemcilerde sorun olduğu halde değişim yerine BIOS update ile geçiştirmeye çalıştılar.

Hal böyle olunca çıkan sonuçta şaşırılacak bir durum yok...
  • amd.
    Adamı
    Maymuna
    Dönüştürür :D
  • ugacomtr U kullanıcısına yanıt
    gpu tarafıda öyle olsa süper olurdu 🥳
  • Üçüncü çeyrek %28 iken güncel durumda piyasayı domine ettiği haber edilmiş. Haber bana pek tutarlı gelemedi. Amazon satışları global işlemci satışlarında belli ki çok da belirleyici değil.
  • vaybe işlemci pazarında bir ilk
  • Erellach kullanıcısına yanıt

onda da rakip güçlü ama neden olmasın diyesim geliyor. İnteli dize getirdi. Sırada nvidia var.

Verimlilikte, konsolda, el konsollarında iyi gidiyor aslında. Araçlara da koyabilir aslında. Laptop tarafında da igpuyu güçlü koyup 4050 gücünde bir tasarım yapsa çoğu kullanıcıya yeter. Üst segment cihaz ihtiyacı olan gidip tabi ki harici gpulu alacaktır ama düşünsenize 4050- 4060 gücünde dahili gpu lu bir işlemci yapısını... Ben alır geçerim. gerek yok bana ultrada 4k oyuna. Laptop zaten 1080p üstü gerekmiyor bana.

Sonra masaüstüne geliyor sıra. Belki x3d teknolojisi gibi bir teknoloji geliştirir ve gpuya aktarırsa ancak o zaman sıçrama yaşar. Biraz AI tarafında geliştirdi kendini ama 3d tarafına fazla yüklenmiyor. Bütün kaynakları AI tarafına kaydırdılar gibi. Para var tabi o tarafta...

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Hani intelin ileriye yönelik 20 senelik teknolojileri vardı?
  • Intel Fabrikasyon bozuk işlemcilerini 2 nesildir millete yağladı balladı yedirdi ama o öyle fanboy yalakalığı ile olmuyor işte.. Millete i7 - i9 diye sattılar ve utanmadan voltajı kıs, şunu düşür bunu azalt v.s.v.s.v.s diye diye i5 seviyesine indirdiler, ve bu rezilliği fanboylar "ohhh sorun çözüldü yaşa Intel" diye yüzsüzce goygoy yaparak Normalleştirdiler. Biride çıkıp demiyor ki, ulan ben neden üst seviye işlemci aldım o zaman, neden 2 katı para verdim o zaman..? İnsanlar eski amd işlemciyi bile alıyor ama yeni Intele güvenmediği için risk almıyor.. Bundan daha net bir tablo olamaz.

Yepyeni üretim sürecine girmeden, sene başında Hollanda'dan aldıkları en yeni chip teknolojisini işleme almadan, yeni fabrikasını doğru düzgün kurup üretime girmeden, kısaca En Erken 2026'a kadar Intelden bir halt olmaz Bence.. Ve asıl ciddi fark yaratan işlemcilerin Intel tarafında o zaman geleceğini düşünüyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sedat. -- 18 Kasım 2024; 11:54:2 >

• Amd hisseleri bu başarıya rağmen çok yükselmiyor. Snapdragon' un masaüstü pazarini eline geçireceği korkusu var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Linux Super User -- 18 Kasım 2024; 13:54:18 >
  • Kesin vardır. hala iddaa ediyorum. Aynı nm teknolojisinde şu anda intel tarumar eder. Zaten high end litografi midir nedir o cihazları da aldılar. 3nm cpu lar çıkartırlar gibime geliyor. Adamlar o kadar sene para kazandı pazarı ellerinde tuttu ki, zarar etme kredileri fazla. Yani 3 yıl böyle zarar açıklasalar da sorun yok. Kasaları dolu, arkalarındaki hükümetler asla vazgeçmiyor.

Ben inanıyorum ki birden çekici vuracaklar masaya ve diyecekler ki " hello im here".

• Güzel gelişme ancak bu son kullanıcı için kabusa dönüşebilir. Intel'in batmasını istemem. Aynı şekilde AMD'nin de öyle. (bkz. GPU tarafı)

• Haber ile içerik tutarsız. % 28'e ulaşmış. Bu domine etmekse % 60'ı elinde tutan ne oluyor?

Intel AMD gibi sadece bir işlemci üretici değil. Siyasi bağlantıları çok güçlü. Şirketlerle, üreticilerle legal ya da illegal, gizli ya da açık ve hatta yer yer tehdit ve şantaja dayalı anlaşmaları var. AMD isterse aynı fiyata 2 kat iyi işlemci yapsın yine de kazanamaz bu yarışı.

ABD hükumeti bile Intel'e destek, stratejik görülen bir şirket. AMD'yi rekabet olsun diye kurmuşlar sadece.

AMD kullanıyorum bu arada. Elbette hangisi iyi ise onu kullanırım ama gerçek dünya böyle değil.
  • bence intel stabilite olarak çok iyidi kimse kıymet bilemedi ben dahil
  • ugacomtr U kullanıcısına yanıt
    Yav he he Lunar Lake zaten TSMC'nin 3nm sureci kullanılarak üretiliyor ama AMD 4nm ile tokat manyağı yapıyor.
  • M0meNtS kullanıcısına yanıt
    öğrenmiş bi kelime her yere yazmış... intel kölesi... stabilite ile intel zıt manadır...
  • AMD de intel babalarınızın firmaları gibi savunmuşsunuz devam zaten onlarında istedikleri bu atlar koşar sahipleri kazanır.
  • Mediatek in Dimensity serisi ile bir anta fırlayıp Snapdragonu geride bırakmalarından sonra aynısını Amd İntel e yapmış kendinizi geliştirmeyip nasıl olsa ben pazar lideriyim diye yerinizde sayarsanız böyle olur işte
  • Rekabetten kalite doğar derken bunu kastetmemiştik sevgili AMDcim
  • Oyunlarda 7800X3D yine zirvelerde, lavuklar nasıl bir işlemci yapmış helal olsun
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.