|
Bildirim
|
Yalovada arıcılık yapıyorum. Bazı arkadaşların yanlış bilgilendirmeleri olmuş onları düzeltmek ve bal konusunu bilmeyipte ailesine gerçek bal yedirmek derdinde olan arkadaşlara bilgi vermek amacıyla yazmak istedim konuyu görünce.
Bir arkadaş Piyasada gerçek bal diye birşey yok. Gerçek bal istiyorsan gidersin petek alırsın kaça satıyorlar bilmiyorum demiş. Petek balın gerçek olduğu kanısına nasıl vardınız? Eğer arı şerbetle (şekerli suyla) beslenmişse sizin gerçek dediğiniz peteği onunla dolduruyor. İsterseniz balı sağar öyle verir isterseniz çıtayı verir. Petek gerçektir diye birşey yok bunu bilmelisiniz. *artık köydeki,dağdaki arıcıya bile güvenilmez.adamlar toz şekeri yere serip o şekilde arılara yaptırıyorlarmış balı. demiş bir arkadaş kusura bakmasın baya güldüm. Arı biyolojik özelliği dolayısıyla katı maddeleri bala çeviremez. Sıvı olması gerekir o sıvıyı işlemden geçirdikten sonra bal olarak peteğe depolar. *artık arılara tozşeker, şekerli su, yenilmeyen artık bayram şekerleri, şekerlenmiş yenilmeyen reçeller yediriyorlar ayrıca peteklerde artık yapay, arı peteği kendisi yapınca 1 kilo bal verecekse hazır suni peteği kovana koyarsan 1,5 kilo bal oluyor, oysa gerçek petek baldan çok farklı değil ve şifalı. yapay peteklerin ne olduğu belli değil jelatin plastiktk gibi birşey balın peteğin herşeyi gerçek olsa bile kovan gezdirilmiyorsa bal güzel olmuyor su gibi duru oluyor. kaliteli bal için farklı çiçeklerin olduğu yerlere sürekli kovanları taşımak lazım. o işte çok zahmetli pahalı. size gerçek bal bulma yolu kolay gelsin. bende arıyorum demiş bir arkadaş suni petek şu şekilde elde edilir kovandaki bal sağıldıktan (bal alındıktan) sonra tekrar kovana konulmayacak gibi olan petekler eritilir ve arı mumuna dönüştürülür. Bu mumu suni petek firmaları alır eritme ve makina işleminden sonra suni peteğe dönüştürür içine birşey katma imkanınız zaten yoktur. yani plastik jelatin olmaz. Kovan gezdirdim iyi bal diye birşey yoktur önemli olan kovanların bulunduğu meradaki floranın zenginliğidir 10 yer gezdi karıştı iyi oldu yanlış bilgidir. Birde en önemli konuyu yazmak istiyorum şeker konusu. Arılara kıştan çıktıklarında ve kışa girerken beslemek amacı ile şerbet yani şekerli su verilir. Arılar bu şerbetten yaptıkları balı yavrulara yedirir. Arılara kat atıldığında şerbet kesilir. İşte insanoğlunun dürüstlüğü ve sahtekarlığı arasındaki nokta burda başlar. Eğer şerbet kesilmezse arı bu şerbeti gerçek balla karıştırır depolar. Köydeki arıcının balı gerçek olayınada katılmıyorum eğer dürüst değil ise. Her pahalı bal gerçek değildir unutmayın. Bu ünlü firmaların çoğunun sattığı bal trakyada alınan ayçiçeği balıdır. Elimden geldiğince bilgilendirmeye çalıştım, doğru dürüst satıcıya denk gelmeniz dileğiyle. |
16 yildan beri aricilik yapiyorum türkiye de marketlerde satilan katkisiz bal yoktur. Eger gerçek %100 bal almak istiyosaniz ya aricilardan yada aricilari bagli oldugu kooperatiflerden alabilirsiniz. |
|
|
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 4Deep -- 16 Ocak 2013; 0:40:32 > |
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
|
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
|
|
|
|
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Şansal A -- 24 Şubat 2013; 0:19:33 > |
|
|