Şimdi Ara

Gerçek fan kontrolcüsü budur.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
4.583
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar sizlere fan kontrolcüsü olayındaki basit bir çözümü anlatmak istiyorum.

Bende feel hurricane I kasa var ve kasada, arkada 1 tane 12 cm fan önde 1 tane uçak motoru şeklinde dizayn edilmiş çiftli 12 cm fan ve kenarda da ışıklı 8 cm fan var. Bu kadar fan olurda ses olmaz mı. Elbette ses rahatsız edici seviyedeydi. Piyasadaki fan kontrolcüleri araştırdım ve çoğunun 5-12 V aralığında çalıştığını gördüm. Bu durumda fanların hızını ancak belirli bir devire kadar düşürebiliyorsunuz yani 5V için karşılık gelen devir neyse o. Fan kontrolcüsü fiyatları da baya yüksekti. Sonra TV tamircisi kuzenimle konuşurken bana 0-12 V arası voltaj kontrol edebilen bir devre yapabileceğini söyledi. Aman dedim şimdi bir sürü vaktini alır. Meğer 1 diyot bir ayarlı direnç bir de plaketten oluşan 3 parçayı 10 dakikada lehimledi ve tamam dedi. Gücü powerdan 12 V olarak alıyor ve siz bu devrenin çıkışına fanların + ve - kablolarını bağlıyorsunuz. Sonra istediğiniz hızı ayarlamak size kalmış. Bu devreyi kaça yaparsın dedim 5 tl ye her elektronikçi yapar dedi. Kontrolcünün ayrıntılı resimlerini daha sonra ekleyeceğim gerçekten çok basit bir düzenek. 3 gündür pc acayip sessiz. Fan hızı ile sorunu olanlar en yakın elektronikçiye (TV tamircisi) gidip böyle bi çözüm üretebilirler. Hem ucuz hem de etkili. Ben sadece kasa fanlarını bağladım ancak istenirse işlemci ve ekran kartı fanı da bağlanabilir (ancak bunlar riskli parçalar olduğundan software ile kontrol etmek daha mantıklı bence).

• 0-12 değil de ,11.3 gibi bir yerde kalıyor o şekilde yapınca, direncin ısınacağını da unutmamak lazım.ben de aynı şekilde yaptım, dişi molexle giriş yapıp 3 erkek molexle dağıtıyorum, her biri için ayrı potans ve direnç var.
  • güzel fikiler resimleride bekleriz artik
  • sağlıklı değil tavsiye etmiyorum. Yeterli gücü veremez ve bağlı transistör ısınabilir. Elektronikçiyim
  • quote:

Ben sadece kasa fanlarını bağladım ancak istenirse işlemci ve ekran kartı fanı da bağlanabilir (ancak bunlar riskli parçalar olduğundan software ile kontrol etmek daha mantıklı bence).

bende firebaldaki 13 14tl lik üründen aldım. ekran kartına bagladım ortam çok sessiz oldu şimdi

bunun bir zararı olurmu ayarını düşürmemin fan hızının ? sıcaklık sorun değil idare ediyor o
  • burdaki çeşitleri bence göz ününde bulundurun.http://www.moddshop.com/asp/listgroup.asp?group=FAN%20KONTROL
  • benım kasanın onunde 12 cm lık fan var yanindada fan devrini ayarlamak icin bi pot var ama bozuk sanırım bir tanede bna lazım boyle birsey
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    GERÇEK GT FANLARI BURAYA
    14 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • http://www.hepsiburada.com/akasa-smart-pwm-12cm-kasa-fani-ve-pwm-cogaltici-kablo-ak-fn053-cb002/productDetails.aspx?categoryid=1125&productid=bd999453

bence bu fanı alın yanındaki kabloyu cpu girişine takın ön ve eksoz fanınızıda bağlayın işlemci ile aynı orantıda ısındıkça hızları artsın ben sipariş verdim kullanacağım

siz saomadan ben söyleleyim cpu fan çıkışı yaklaşık 3A kaldırıyor 1 fan 0,3A ortalama yaklaşık 8 fan kaldırır anakart tabii aynı çıkşısa sahibse herhalde son seri kartlar aynıdır...

• ARKADAŞIN BAHSETTİĞİ YÖNTEMİ BENDE KULLANIYORUM. DEVREYİ KENDİM YAPTIM. KASA VE POWER FANINA BAĞLI.

• Evet işte prescott arkadaştakinin aynısı. Ama yorum yapan arkadaşların dediği gibi ısınma olayına dikkat etmek lazım. Çözülmeyecek bişey değil. Yani 10 liralık bir şeye birsürü para vermek yazık bence.
  • abicim kusura bakmada bana fan bası 50 kurus ver sana daha guzelini yaoım bende radyatorun ustundekiler hariç 8 fan var 2 de led var bunlara dort sola dort saga iki ortaya 3 lu anahtar yaptım birde ana sartel koydum simdi sistemi anlatım uclu anahtaın alt koluna yani yukarı kaldırınca fan a 12 volt veriyo asagı inrinice de kırmızı kabloyu yani yalnıs hatırlamıyorsam 5 volt veriyo ortada ise kapalı yani 3 asamalı oluyoher fan ıcın guzelce on kapagı deldım cd okuyucuların etrafına verdım dugmeleri super bi simetri olusturdular ben geceleri kapatıyorum muzik varken tam gucde acıyoruö 8 fanı da ohh ama oglen muzık de yoksa yarım modda super bi uyum yani hava basanları tam acar eksozları kısarsan kotu olur
  • bilenlere sormak istiyorum:
    Reosta ile yapmak daha basit iken; niçin potans, entegre elemanları kullanıyorlar??...
    arkadaşın verdiğibu adres ve diğerlerinde hep devre elemanları ile yapılmış...
    http://www.darkhardware.com/st.php?u=articles/fan_kontrol-01
    http://forum.donanimhaber.com/m_9509571/mpage_1/key_/tm.htm

kendim de bir tane yapacağım 4-5 taneli olacak şekilde...

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.