Şimdi Ara

GİBİRNET MAÇ SAATİ HIZ KISITLAMASI (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
49
Cevap
2
Favori
5.268
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • 5 Eylül günü yurtdışı sunucular üzerinden test yaptım ve internetin 10mbit olduğunu gördüm illegal yayin denemesi değildir! Nperf hız testidir..
    Gibirnet ceosu, maç saatinde kısıtlama yapıldığını söyledi. Firma mı yoksa başka biri mi yapıyor bilmiyorum.
    En azindan bunu öğrenmiş olduk.
    Baska firmalarda böyle bir sorun var mı bilmiyorum.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bana pek de mantıklı gelmiyor bu iddia. "Maç saatinde" diye özel bir saat aralığında insanların internetinin yavaşlatılmasından firma nasıl bir kar edecek ben onu anlamadım. Yani maç saati geldi hadi kısın muslukları da millet maç izleyemesin diyen biri mi var :) Sadece maç saati sıkıntı yaşıyorsanız o zaman sıkıntı "bein" isimli firmanın sunucularının yetersiz olması ile alakalı olabilir. Ya da sizin alt yapınızla alakalı bir sorun olabilir. Mesela atıyorum sizinle aynı santrali kullanan herkes aynı saatte maç açtığı zaman eğer o santralin bant genişliği tıkanıyor ise size atanan bant genişliği de ufalıyordur. Sorun belki de budur.

• Firmanın özel olarak yapması bana da mantıklı gelmiyor. Sonuçta müşteri rahatsız olacaktır.
    Sanırım üstten yetkililer vanayı kıstırıyor.
    Bana , ceonun söylediği; maç saatinde zaten kısıtlama oluyor.
    En azından yavaslikla ilgili, yok öyle birşey demedi. Dürüst davrandı.

• Aslında konu basit çıkışları comnet datacenterdan alıyordu en son. Comnet den hizmet almaktan farkı neredeyse yok. Bant genişliği, anlık ping, dsl oturumundan düşme, hepsini bende yaşadım. Maalesef ne kadar ekmek o kadar köfte. Bence iptv hizmeti veren içerik yayıncıları hosting tarafında peak zamanda ana omurgada öncelikle diriliyor, böylece bireysel abonelikler darboğaza düşüyor. Omurga yapılanması normal iss'de bireyselin haricinde erişim katmanına dahiledilmez comnet de maliyetin aşağı çekilmesi için yapı bu şekilde. Yani sağlayıcının hizmet kapasitesinin hazırda kalan kapasitesi son kullanıcıya erişim olarak veriliyor. Bunun üstüne pop yapılanması doğrudan tek merkezden yönlendirme ile hostingin dahil olduğu çıkışa verilince VPN tarzında bir internet kalitesi ortaya çıkıyor. Bankacılıkta, güvenliği yüksek sayfalarda yada sınırlı indirme linklerinde bağlantının kararsızlaştığını kolayca hissedebilirsiniz. En basiti youtube da bile videonun düşük kalitenin üstüne çıkamaz.

Memnun olan kullanır, olmayan kullanmaz..

• Maç saati Gibirnet - Nperf*Frankfurt >wifi test

GİBİRNET MAÇ SAATİ HIZ KISITLAMASI

Gündüz Gibirnet - Nperf*Frankfurt >wifi test

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nike35 -- 6 Eylül 2022; 8:53:6 >

• nike35 kullanıcısına yanıt
    Bende sıkıntı yoktu dün akşam Frankfurt sunucusuna yapmış olduğum test

speedtest.net
    Speedtest by Ookla - The Global Broadband Speed Test
    https://www.speedtest.net/result/a/8659455350

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi C4L0X -- 6 Eylül 2022; 10:52:25 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• @cormen @_A_N_I_L_

Sayın hocalarımın dediği gibi bir dar boğaz durumu var gibi duruyor ve bu sorunun çözülmesi için çok maliyetli işlemler lazım. Buna ek olarak şunları söylemek isterim.

"Maç saati" dediğiniz şey nedir? Atıyorum Giresunspor maçı esnasında takılmıyor da Galatasaray maçı esnasında mı takılıyor? Bein uygulamasının sunucu durumu nedir, kaç kullanıcısı var ve altyapısı nasıl? Sürekli olarak da yasal yayınımı izleyemiyorum diye vurgulamışsınız kimse size kaçak yayın izlemeyi denemişsiniz de dememiş zaten. Ceo bana söyledi maç saatlerinde kısıtlıyoruz dedi diyorsunuz herhangi bir kanıtınız da yok. Hiçbir ceo böyle bir şey söylemez, böyle bir şey yazmaz. "Biz interneti maç saatinde kısıyoruz" dediği anda atıyorum formula 1 esnasında da kısıyor anlamı taşır ve bu sözün altından hiçbir firma kalkamaz çünkü herkes bir tarafa çeker. @GIBIRNET firmasının ceosunun veya başka herhangi bir ceo nun böyle bir açıklama yapacağını hiç sanmıyorum. Varsa kanıt ekleyin. @Ö1f1 Kaldı ki gibirnet resmi hesabı kısıtlama yok derken ceo var demez, birbirleri ile ters düşmezler.

Gelelim konunun neticesine,

"maç saatinde hızları kısın" diye bir şey yok, hiçbir firmanın da bunu kasıtlı şekilde yapacağını sanmam çünkü tepki çeker, abone kaybına neden olur. Bunun özeti, üstteki hocalarımın dediği gibi dar boğaz yaşanmasıdır ve çözümü de maliyet ile ilişkilidir. Bu dar boğaz bein sunucularından da kaynaklanabilir, Gıbır firmasının anlaşmalı olduğu çıkış yaptığı firmadan da.

Gıbır gidip o firmaya (hangi firma ise) bu konuyu sorsa o da şu kadar daha para verin her ay kapasite arttıralım der sonuç olarak bu durum faturalara yansır. Gıbır da bildiğim kadarıyla ucuza hizmet sunmak isteyen bir firma, haliyle böyle bir maliyet artışını kabul etmez.

Aynı dar boğaz Netflix, Disney+ gibi gibi yerlerde de yaşanabilir. Youtube da yaşanması çok zor sadece (işletmeci yönünden veya Youtube yönünden) onun da sebebi belli, dünya kadar kapasitesi var işletmecilerin Youtube için ve Youtube da bu ilgiyi karşılayabilecek altyapıya sahip. Örnekler çoğaltılabilir, Steam denir, Epic Games denir denir de denir ama cevap hep aynı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XpressMusic34 -- 6 Eylül 2022; 16:39:9 >

• XpressMusic34 kullanıcısına yanıt
    Galatasaray maçının oynandığı saat aralığı.
    Yurtdışı çıkışlarda kısıtlama var.
    Herkesin söylediği, tff illegal yayıncılıkla mucadele için ayırt etmeksizin y.disi cikislara kısıtlama yaptırmış.
    Artık nasıl oluyor, prosedürü nedir bilemem.
    Maç izlemeyen, online oyun oynayanlar da şikayetçi.

Edit: darboğaz, bein demişsiniz ama onu bırakın y.disi sunucu testleri yerlerde. Sadece yayın değil yani.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nike35 -- 6 Eylül 2022; 16:50:1 >
  • böyle saçmalık mı olur. her musluğu kısan bant genişliği yetmeyen tff diyecek yani. benim maçla iptv ile işim yok hızım niye kısılsın.

tff nin böyle bir yaptırımıda yok ayrıca tamamen uydurma.

• nike35 kullanıcısına yanıt

Bu sorun bence sizin oturduğunuz muhitteki bant genişliğinin yetersiz olması ile alakalı. Herkes demekki maç saatinde internete abanıyor ve normal olarak otoyoldaki şerit sayısı hepinize yeterli olmadığı için trafik tıkanıyor. En amiyane tabirle olan bu gibi gözüküyor.

Ek olarak, yurt içindeki bir sunucudan yaptığım hız testleri ile herhangi bir yurt dışı sunucudan yaptığım hız testleri bende hiç bir zaman aynı sonucu vermemiştir. Malesef yurt dışı sunuculardan "çoğu zaman" düşük hızlar ve yüksek pingler görüyorum. Bunu zaman içinde kabullendim. Hangi iss'ye geçersem geçeyim bu gerçek değişmiyor.

NOT: "bandwidth throttling" nedir? Kısaca anlatayım. Atık İSS'ler son derece karmaşık algoritmalar, yazılımlar ile gerçek zamanlı olarak internet kullanımını takip ediyorlar. Tam maç saatinde "belli başlı" ip adreslerine bir hücum oluyor. Bu yazılımlar bu ip adreslerini tespit ediyor ve bu ip adreslerine ayrılan bant genişliğinde kısıtlamaya gidiyorlar. Bunun sonucunda da siz birden "ne oldu ya internetim yavaşladı" diye düşünüyorsunuz. Oysa ki öyle bişey yok, yalnızca bu ip adreslerine olan yığılma yüzünden, iss'nizin sistemi bu ip'lere giden bant genişliğini kısıtlıyor. Bi nevi Gandalf'ın asayı yere vurup "you shall not pass" demesi gibi yani. E o veriler o köprüden geçemeyince maç da donuyor haliyle.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-5AAB90F4D -- 7 Eylül 2022; 0:18:6 >

• Keşke sadece benim bölgemde olsa, araştırma yaptım farklı şehirler, farklı bölgeler herkes şikayetçi.
    Ben çoğu zaman değil, her zaman y.disi Frankfurt hız ölçümlerinde 32-34 mbit arası hız alıyorum. Yani yurtiçiyle aynı. Ama maç saatleri istisna... Maç saatinden 10mbite sabitli, önceki mesajlarda test görüntüleri mevcut.
    Şimdi, illegal yayın izlesem! ve donma olsa derim ki adamların sunucu kaldırmıyor vs. Ama nperf frankfurt testi yapınca, yayını unutun direkt olarak y.dışı herşey kısıtlı.
    Yani sorun "illegal" sunucuların erişiminde değil, YURTDIŞI ÇIKIŞLAR KISITLI.

• Yaklaşık 10dk önce bağlı bulunduğum dolap önünde saha ekibiyle yüzyüze görüştüm ve durumu anlattım..
    Hız kısıtlamasının kesinlikle olmadığını, hizmet aldığım firmanın gerekli yatırımları yapmaması nedeniyle böyle bir sorunla karşılaştığımı belirtti.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nike35 -- 7 Eylül 2022; 12:5:51 >
  • Gibirnet Reklam Bölümü Sorumlusu

• malesef bende gibir kullanıyorum ve bırakacağım bu gidişle ; statik ip ve aile paketi uygulaması yaptım. Bu haftasonu bakacağız trafiğe

• TFF'nin hız kısıtlatması gibi durumu yok, ayrıca olamazda. Federasyon hangi vasıfla internet kısıtlamasına götürtebilecek koca ülkenin alt yapısını.

Federasyon sözlü talepte bulunmamıştır elbet, bu konuda eğer bir yaptırım varsa yazılı belgeyi yayınlasınlar. Yasa dışı bir evrak değil sonuçta.

Yasa dışı yayınla mücadele kapsamında belirli ip yayınlarının, resmi olmayan müzik ve video içeriklerinin engellemesine yönelik çalışmalar hükümetlerce yapılır. Bu çalışma şu anda Avrupa da aktif değil çünkü süreç henüz Kanada da tamamlanmadı. Sadece Kanada da 2015 yılından beri test edilmektedir DMCA kapsamında. Yasa dışı (DMCA) kurallarına uymayan içerik izlenimi tespit edildiğinde ilk olarak aboneye uyarı gidiyor, ikincil olarak internet hizmeti kesilip idari işlemler vasıtası ile ilk iş gününde yasal işlemlerin başlatılacağına dair bir bildirim alınıyor.

Superonline kullanıcısıyım maç saatlerinde internet hızımda dalgalanma dahi yok. Eminim Türk Telekom, Kablonet tarafında da bir problem yoktur. İkincil kurumların darboğaz sorunu başka bir şey değil.

Not: Federasyona verilen yetki 25 aralık 2021 tarihinde sadece internet sitesinin yayın içeriğinin bulunduğu sayfayı, teknik olarak sayfanın engellenmesi imkanı yoksa siteyi engellettirme yetkisi bir hafta itiraz süresi hakkı saklı olmakla birlikte, sadece bu yetkisi bulunmaktadır.

Avrupa ve Amerika kıtasında uygulanacak olan Kanada'da test edilen ve Kanada da kaçak yayın dolayısıyla binlerce kişinin ceza aldığı DMCA kapsamındaki sistem ülkemiz dahil Avrupa'nın hiçbir ülkesinde aktif olarak uygulanmamaktadır. Bu sistemde de operatör hız kısıtlasın gibi (ahmakça) bir uygulama bulunmamaktadır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gecem1903 -- 7 Eylül 2022; 14:56:31 >

• gecem1903 G kullanıcısına yanıt

https://www.beinsports.com.tr/haber/ozel-roportaj-mehmet-buyukeksi

malesef federasyon uğraşıyor yetkiyi almışlar btk ya yaptırıyorlar

• speedman kullanıcısına yanıt

not kısmında kafa karışıklığı olmasın diye bu konuyu ekledim. 5894 sayılı kanunla tff nin hukuk nezdindeki yetkileri belli. hız falan kısıtlattırtamaz zaten böyle bir uygulama akla ve mantığa aykırıdır.

Ayrıca mevcut sistemde eğer bir yerlerde federasyonun ulaşabileceği şekilde link olarak paylaşım yapılmıyorsa, federasyona link ihbar edilmiyorsa iptv engellenmesi bu sistemle mümkün değildir. çünkü bu trafik kontrolü gerektiren bir durumdur, bu da federasyona verilebilecek bir yetki olmadığından böyle bir yetkileri de kanun okunduğunda açıkça görülecektir ki bulunmamaktadır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gecem1903 -- 7 Eylül 2022; 15:6:24 >
  • Gibirnet= Tff baskısıyla kısıtlama yapılıyor diyor.
    Telekom Saha Ekibi= Böyle bir şey olamaz, ilgili firma yatırım yapmadığı için olmuştur diyor.
    Gerçek= Maç saatlerinde YURTDIŞI ÇIKIŞLAR KISITLI Bende 10mbit. Maç bitiyor aynı çıkış 34mbit oluyor.

Şimdi, Gibirnet bize aydınlatıcı bir açıklama yapması gerekiyor. Tff baskısıyla kısılıyorsa, açıklaması, firma kısıtlama yapıyorsa(yapmadığını söylüyor) YURTDIŞI ÇIKIŞLARIN DÜZELTİLMESİ.

Ayrıca, Gibirnet aboneleri bu kısıtlamadan nasıl etkileniyor? BTK mı firmanıza kıs diyor öyle ise belgesi? Telekom mu kısıyor? Siz firma olarak kısıntı yapmıyoruz diyorsunuz. Abonelerin durumu ortada, bu konuyla ilgili üst mercilere veya Telekom'a bir bildirimde bulundunuz mu? Sonuçta tam hizmet alamıyoruz ve kesinti yaşıyoruz.

• gecem1903 G kullanıcısına yanıt

valla hocam ben internet throttling yaptırdıklarını düşünüyorum. maç başlar başlamaz yayına birşey oluyor.mobil den denediğimde yayın canavar gibi oynuyor. ama turk telekom altyapısı kullanan internet servis sağlayıcım tarafından maçı izleyemiyorum. gerekirse bizde turkcell superonline a geçeriz. ama bariz bi bant daratması var ; maç biter bitmez düzeliyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi speedman -- 7 Eylül 2022; 15:33:43 >
  • Ben maç izlemiyorum ama maç saati ne zaman ise o zaman topluca test yapıp karşılaştırmalar yapabiliriz. Telekom kullanıyorum ben ama eğer TFF nin bu yönde bir kararı varsa her işletmeciyi etkilemesi gerekir @Ö1f1

@gecem1903 Detaylı açıklama için teşekkürler okudum şimdi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XpressMusic34 -- 7 Eylül 2022; 16:8:46 >
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.