Gigabyte B760M H anakart ve Xigmatek Gaming X II kasa Kasada 4 adet stok fan bulunuyor 3 önde 1 arkada ve su anlık PSU'ya bağlı şekilde çalışıyorlar fakat aşırı sesten bunalmış durumdayım, özellikle geceleri PC başındayım bu yüzden bu fanları anakarta takmak istiyorum en azından boştayken yavaşlasınlar diye. Bunun için fan çoklayıcı almam gerekecek çünkü anakartta 2 tane 4pin SYS fan slotu var. 1-Kasadaki stok fanların kabloları 4 pin mi değil mi bilmiyorum, bilen birisi varsa aydınlatırsa sevinirim. 2-Eğer her şey uyumluysa sizce arkadaki tek fanı PSU'da bırakıp öndeki 3'lü için 3'lü çoklayıcı mı alsam daha iyi olur yoksa 2x2 hepsini anakarta vermek mi daha iyi olur? Hangisi daha sağlıklı? 3-Bunun anakarta veya baska bir şeye bir zararı olur mu ve soğutmada sıkıntı yaşar mıyım? 4- Dediklerime uygun çoklayıcı önerebilir misiniz? 1 < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cnsmsk17 -- 8 Aralık 2024; 18:52:59 > |
Gigabyte B760M H anakart 4 fan çalıştırır mı ve çoklayıcı hakkında
-
-
https://aerocool.io/product/force-12/
Bunun gibi 3 pin + molex uçlu fanlarsa (görsellere foto koymuşlar) anakart üstünden kontrol edemiyorsunuz.
Olursa söyle bir grupla değiştirin. Zincir şeklinde birbirine bağlanabiliyor. Biostan fan eğrisi yaparsınız. 1000 devire kadar sessiz sayılır. 1200den sonra duyulmaya başlıyor, max 1600 devir görüyor. Sizin anakartta ARGB header olmadığından ışık kısmı çalışmayacak. Kasada ARGB kontrolcü varsa ondan yönetebilirsiniz.
https://www.akakce.com/kasa-fani/en-ucuz-thermalright-tl-c12c-s-argb-siyah-12-cm-3-lu-fiyati,280784834.html
Ya da böyle set bakarsınız
1505 TLgelbura.comID-COOLING TF-12025-ARGB-TRIO 120mm 4Pin PWM Kasa Fanı Fiyathttps://www.gelbura.com/id-cooling-tf-12025-argb-trio-120mm-4pin-pwm-kasa-fani-pd-TET02216463098
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Cevabınız için teşekkürler fakat şuanlık bir şey alacak gücüm kalmadı o yüzden en ucuz şekilde nası çözebilirim diye düşündüm. Stok fanların kablosunu kontrol etmedim pek anlamadığımdan dolayı endişeliyim fakat fan kabolaları eğer 4pin ise gene de anakarta çoklayıcıyla bağladığımda led ve hız kontrolü yapamam mı? yada anakart kendi kontrol edemez mi hızlarını ısıya göre ?
Edit: Farklı bir soru da sorayım. Fanlar kullanım sağladıkca hızlarında seslerinde yavaşlama olur mu? çünkü kasa henüz 3 günlük.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cnsmsk17 -- 8 Aralık 2024; 14:39:36 > -
Fan kablolarını takip edip uçlarına bakabilirsiniz. Bir kontrolcüye mi yoksa anakarta mi bağlanıyor bakarsınız. O kasayla ilgili nette ayrıntılı görseller yok.
Kullandıkça sesi azalan fan görmedim. Aksine rulmanlara toz kaçtıkça daha çok ses yapabilirler.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Anladım hocam peki o attığınız 3lü fanlardan alırsam bir de 3lü fan çoklayıcı mı almam gerekir? bunun anakarttaki sys slotuna taktığımda 3 fan gücü birden fazla gelir mi?
-
Görsel ekliyorum Led yerleri boş gözüküyor ama gene de çalışıyor onu da anlamadım
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cnsmsk17 -- 8 Aralık 2024; 18:53:49 >
-
-
Anakart kutusununun içine 2 tane bu şekil kablo koymuşlar bunlar olabilir mi?
-
Kontrol kartının üzerindeki xfy kzq002 kodunu arattığımda yunan forumda konu çıktı
https://www.insomnia.gr/forums/topic/782485-%CF%83%CF%8D%CE%BD%CE%B4%CE%B5%CF%83%CE%B7-fan-controller-%CF%83%CE%B5-mobo/
Söyle de bir görsel paylaşılmış
O kartta sadece rgb-argb kontrol fonksiyonu var, hız kontrolü yok. Fan uçları da o kontrol kartına özel yapılmış anakarta doğrudan bağlama şansınız yok.
Mavi işaretlediğim yere de ARGB kablosu (son resimde elinizde tuttuğunuz) bağlanıyormuş
-
Hocam çok teşekkürler. sanırım tek seçeneğim yeni fan alıp eskilerinin yerine monte etmek. ozaman son olarak attığınız 3lü fan modellerinden aldığımı düşünürsek anakarta nasıl takarım ? 2 tane sys fan yeri var kartta
-
Thermalright'ta fanları zincir şeklinde birbirine bağlayabilirsiniz. Bir fanın erkek ucunu diğer fanın dişi ucuna takıp en sonda kalan erkek ucu da anakarta takarsınız. Max 5 tane fan birbirine bağlanabilir.
Id cooling de ARGB kontrolcü de var. Ama üstünde butonlar var kasa dışına çıkarmak lazım.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Hocam 2. attığınız id coolingi alıcam gibi gözüküyor fakat rgb kontrolcüyü sata ile psuya bağlamam gerekicek değil mi? Benim attığım fotoğraftaki kontrolcünün altındaki kablo güç kaynağımdan gelen bir sata kablosu mu yoksa bendeki kontrolcünün kablosu mu? baya kurcaladım fakat boşta ne molex ne de sata kablosu bulabildim iyice tıkmış içeri ne varsa arkadaş (belki de yoktur bilemedim)
-
Anakart üzerindeki fan başlığının Amper değerinden KÜÇÜK olması gerekir.
Anakarttaki Sistem fan başlıkları genellikle 1A olur, bu fan modeline 0.25A dersek 4 tane takınca 1A oluyor ama 1A'den küçük olması gerekir. Fazla akım çekmemesi için en fazla 3 adet takılabilir.
-
Anakartın sitesinde 24W (12Vx2A) yazıyor bu ne demek?
-
Bütün fan başlıkları 2A imiş. Üstte yazdığıma göre hesaplayabilirsin.
Bu model için daha çok sayıda fan başlığı kullanmak yerine fanları daisy-chain ile bağlantı yap demiş.
https://www.arctic.de/en/P12-PWM-PST/ACFAN00120A
Bu fan 0.1A yani 2/0.1=20. Küçük olması gerektiği için 19 tane fanı tek fan başlığına bağlayabilirsin.
Arctic'in pst fanlarını birbirine bağlama teknolojisi var. Yeniler gibi mıknatıs ya da radyatörler gibi fan çemberinin kenarından değil ayrı kablo ile birbirine bağlanıyor. İster yakın ister uzak kullanabilirsin.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X