Şimdi Ara

giriş-çıkış empedansı konusunda yardıma ihtiyacım var.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
1.297
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhabalar basit bir kapalı çevrim kazançlı opamplı(741) kuvvetlendirici yaptım. Amacım mp3 çaların çıkış ses yüksekliğinin yeterli olmaması ve özellikle otobüslerde dinleyememem. Mp3 çaların çıkışını opampın + girişine bağladım - girişi de 1k pot.un orta ucu üzerinden toprakladım. pot.la ses seviyesini kontrol etmekti amacım, zaten onunla ilgili bir sorun yok.

Ancak devrenin çıkışına bir ses sistemi bağladığımda giriş sinyalini yükseltince belli bir seviyenin üstünde fazlasıyla distorsiyon oluyor(sanırsam ses sisteminin giriş direncinin yüksekliğinden), hele 32ohm kulaklık bağlayınca neredeyse hiç çıkış alamıyorum (zayıflatıyor hatta biraz açınca çok fazla distorsiyon oluyor. devreyi workbenchte simüle ettim. Yük direnci ne kadar düşerse o kadar düşük bir çıkış voltajının üstü (33ohm için 900mV civarı) kırpılıyor ve girişi ne kadar artırırsam arttırayım o seviyenin üstü kırpılıyor. Bu sorunu nasıl çözebileceğim hakkında eminim birinin bilgisi vardır yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden çok teşekkürler. Bu arada bazı terimsel yanlışlıklar yapmış olabilirim kusura bakmayın

• Opamplar sinyal işleme amaçlı tasarlandıkları için verebilecekleri akım sınırlıdır. Siz opampdan akım asılmak istiyorsunuz, opamp akım veremediği için sinyalde kırpılma oluyor.

Ya transistörlerle opamp çıkışını yükselteceksin yada hazır amplifikatör çipleri kullanacaksın.
  • 741 in max verebileceği çıkış akımı, kısa devre akımı olan 25mA dir. bkz datasheet sayfa 3 output short circuit current
    http://cache.national.com/ds/LM/LM741.pdf
    V=RxI dan yola çıkarsak 33ohm yük üzerindeki max tepe gerilimleri 33*25mA=±825mV tur. yani kurduğunuz devreye göre ölçüm sonuçlarınız gayet normal...
  • Peki çok teşekkürler o zaman uygun bi transistörle çıkış akımını kuvvetlendirmem gerekli yanlış anlamadıysam.
  • push-pull bir çıkış katı opamp ı rahatlatacaktır...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.