Şimdi Ara

Giriş dili...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
537
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Visual Studio Ultimate 2012 ile kodlamaya giriş yapmak istiyorum.
    Daha önce Visual Basic ile küçük çaplı uğraşlarım olmuştu. Fakat şimdi sıfırdan başlamayı düşünüyorum. Sonuçta yapmak istediğim proje hakkında kafamda net fikirler yok ama test amacıyla temel bir oyun türünü kabaca, kendimce taklit etme, yapma fikri aklıma yattı. Ama burada esas mesele İnternet'ten araştırıp hazır kodları yapıştıra yapıştıra bir proje yapmak istemiyorum. Şimdiye kadar bu tür çalışmalarım bana neredeyse hiçbir şey katmadı.
    Temelde kodlama türlerinin birbirleriyle benzerlikler gösterdiklerini sanıyorum, dolayısıyla böyle bir iş için hangi kodlama diliyle işe başlamak gereklidir, ve de ne tür kaynaklar önerirsiniz? ... Eğitim Kitabı şeyleri de inceledim, okuyup uygulamaya çalıştım ama pek fazla bir katkıları olmadı açıkçası.
    Yani özetle yardımınızı istediğim;

• Kendimi geliştirme amacıyla bilinen türde, küçük bir oyun projesi yapmayı amaçlıyorum.(Oyun yapmayı amaçlıyor olmam ile ilgili herhangi bir özel durum yok, eğer başka bir tür ile işe başlamanın daha uygun olduğunu düşünüyorsanız tavsiye edebilirsiniz.) Bunun için hangi kodlama dili en uygundur?
    • Bu tür veya benzeri bir proje ile kodlamaya giriş için, belki biraz kısır bir ifade olacak ama, en uygun/kolay dil hangisidir?
    • Önerebileceğiniz yerli/yabancı(İngilizce(İngilizce'm çok fazla iyi değil.)) kaynak var mı? (Gerekirse özel mesaj atabilirsiniz.)
    • Sonuçta yapmayı planladığım şey bir "proje", yani küçük bir taslak değil. Bu yüzden küçük çaplı bir oyun örneği yapmak daha çok kafama yattı. Yoksa birbirinden ayrık ayrık ufak projeleri, "nasıl saat yapılır?", "hesap makinesi yapımı" gibi, yapmanın pek bir getirisi olmuyor bilgilerini artırma adına.

Eğer ciddi anlamda yardım etmeye çalışanlarınız olursa, ilerleme aşamasında yardım isteklerimi bu konu altında belirtmeye devam edeceğim. Tabi elini taşın altına koyan birileri çıkmazsa, konunun sıfır yorumla tarihe karışması da muhtemel.

Giriş dili...

• quote:

Orijinalden alıntı: Selaset

Visual Studio Ultimate 2012 ile kodlamaya giriş yapmak istiyorum.
    Daha önce Visual Basic ile küçük çaplı uğraşlarım olmuştu. Fakat şimdi sıfırdan başlamayı düşünüyorum. Sonuçta yapmak istediğim proje hakkında kafamda net fikirler yok ama test amacıyla temel bir oyun türünü kabaca, kendimce taklit etme, yapma fikri aklıma yattı. Ama burada esas mesele İnternet'ten araştırıp hazır kodları yapıştıra yapıştıra bir proje yapmak istemiyorum. Şimdiye kadar bu tür çalışmalarım bana neredeyse hiçbir şey katmadı.
    Temelde kodlama türlerinin birbirleriyle benzerlikler gösterdiklerini sanıyorum, dolayısıyla böyle bir iş için hangi kodlama diliyle işe başlamak gereklidir, ve de ne tür kaynaklar önerirsiniz? ... Eğitim Kitabı şeyleri de inceledim, okuyup uygulamaya çalıştım ama pek fazla bir katkıları olmadı açıkçası.
    Yani özetle yardımınızı istediğim;

• Kendimi geliştirme amacıyla bilinen türde, küçük bir oyun projesi yapmayı amaçlıyorum.(Oyun yapmayı amaçlıyor olmam ile ilgili herhangi bir özel durum yok, eğer başka bir tür ile işe başlamanın daha uygun olduğunu düşünüyorsanız tavsiye edebilirsiniz.) Bunun için hangi kodlama dili en uygundur?
    • Bu tür veya benzeri bir proje ile kodlamaya giriş için, belki biraz kısır bir ifade olacak ama, en uygun/kolay dil hangisidir?
    • Önerebileceğiniz yerli/yabancı(İngilizce(İngilizce'm çok fazla iyi değil.)) kaynak var mı? (Gerekirse özel mesaj atabilirsiniz.)
    • Sonuçta yapmayı planladığım şey bir "proje", yani küçük bir taslak değil. Bu yüzden küçük çaplı bir oyun örneği yapmak daha çok kafama yattı. Yoksa birbirinden ayrık ayrık ufak projeleri, "nasıl saat yapılır?", "hesap makinesi yapımı" gibi, yapmanın pek bir getirisi olmuyor bilgilerini artırma adına.

Eğer ciddi anlamda yardım etmeye çalışanlarınız olursa, ilerleme aşamasında yardım isteklerimi bu konu altında belirtmeye devam edeceğim. Tabi elini taşın altına koyan birileri çıkmazsa, konunun sıfır yorumla tarihe karışması da muhtemel.

Giriş dili...

Mrb kardeş, eğer genç isen ve hayatının aşağı yukarı 5-6 yılını (İTÜ, Boğaziçi veya ODTÜ bilgisayar mühendisliği okursan bu yıllar 2-3 yıla kadar inebilir, fakat üniversite hayatın ya da kız arkadaşın diye birşey olmaz) evde bilgisayar başında oturup sosyal hayatını bu iş için bırakırım diyebiliyorsan bu dediklerini yapabilirsin, aksi halde sadece hevesli olmak ile yapılacak iş değil. (baştan söylüyorum sonradan üzülme diye)

Programlama işi genelde zeka işi gibi görülür: evet zeka vardır, ama bu zeka 2 kişi konuda uzmanken birinin diğerinin aklına gelmeyecek çözümü üretmesi sırasında belli olur (yani sen olayın en az %70'ini bildikten sonra zeki olup olmadığını kavrayabilirsin), öğrenme sırasında ise sabır ve düzen gereklidir. Kimse ilk denemesinde hatasız program yazamaz.

Oyun yapma konusunu sorduğun için yazıyorum, PC için profesyonel anlamda bilmen gereken dil C++'dır. Bununla birlikte kullanacağın kütüphane DirectX'tir, IDE ise Visual Studio'dur (şu an için VS 2010 da yeterli). Eğer android için soruyorsan ana dili Java'dır. Bunların dışında windows için bir de XNA var C# kullanılabiliyor fakat microsoft one verdiği desteği çekti (bu sene başında açıkladı).

Programlama öğrenmek istiyorsan C, C++, Java ve C# yolunu izle (en sağlamı budur).

İngilizcen yoksa bu işe hiç karışma derim. Türkçe kaynaktan bir şey öğrenemezsin (demek istediğim Türkçe kaynakları oluşturan kişiler dahi konuya hakim değil ve yazdıkları kitaplar cidden çok hatalı ve düzensiz.)

Proje boyutunda birşey yapmayı planlıyorsan en azından bilgisayar mühendisliğinde okutulan Computer Graphics konusuna hakim olmalısın.

Bunların dışında bu kadar şey öğrenip (oyun deyip geçme Kore, Japonya gibi ülkelerde sadece bilgisayar oyunlarından gelen yıllık gelir Türkiye'nin yıllık gelirinin yarısından fazla) sonradan karşılığını alamamak gibi bir durumla Türkiye'de kesin karşılaşırsın. Türkiye'de bilgisayar biliyorum diyenlerin %99'u 1-2 dili yarım yamalak biliyordur, neredeyse kimsenin teorik bilgisi (performanslı yazılım yazmak için bu bilgi gereklidir) de yoktur. Herkes programı yazarım çalışır, yoluma giderim diye bakar olaya (performansı, düzeni ve kodun kolay okunabilip okunamadığını -takım halindeki çalışmalarda olmazsa olmaz- kimse takmaz).

Durum bu olunca yazılım bilen kimse de Türkiye'de kalmıyor (cidden Türkiye'de kaliteli eleman bulamazsın, kaliteli sen olursan da harcanırsın). Zaten Türkiye'den de kaliteli yazılım (diğer birçok şey gibi) bu nedenle çıkmıyor. Zehir gibi programlama bilen kişilerin başına mal herifleri müdür yapıyorlar. Bu nedenle birçok beyin Batı'ya ve İsrail'e göç ediyor. Türkiye'de anca tembeller veya hakikaten iyi olup da dışarı çıkmaya fırsat bulamayanlar kalıyor, zamanla onlar da köreliyor.

Biraz hayat dersi ve etraftaki durumu görmüş oldun.

Eğer bu kadar kasamam biraz da rahatıma düşkünüm dersen Unity 3D diye birşey var. Editör gibi kullanımı basit, onla ilgilenebilirsin. Ama pro olmak istiyorsan iyi bir ekibin olmalı.

Umarım bunlar hevesini kırmaz ve sana uygun olan yolu çok zaman kaybetmeden seçmende yardımcı olur.

Cevap yazacaksan bu mailime alıntı yapıver, görmem kolay oluyor.

• Yukki Y kullanıcısına yanıt
    Henüz liseden yeni mezun oldum. Bu seneye kadar birçok şeyin bilincinde değildim ve kişiliğim oturmamıştı. Ne yazık ki son senemde de arkadaş kurbanı oldum ve heba oldu. Dolayısıyla biraz klişe olacak ama artık bilinçlendim ve önümüzdeki yıl yapılacak sınavlar için şimdiden çalışmaya başladım. Hedefim bilgisayar müh. ve iyi bir üniversite hedefliyorum, zaten iyi bir üniversite hedefi koymamış olsam bu sene girerim. Yani bu konuyu açtıktan sonra da vazgeçtim bu işlere bulaşmak zamanımı öldürür diye düşünüyorum. Yani bilgisayar en büyük ilgi alanım olmasına rağmen bilgisayar ile şu sınav sürecinde ilişkimi tamamen kesiyorum. Gayretlerim sonuç verirse eğer üniversitede gerekli akademik eğitimi zaten alırım diye düşünüyorum. Bu arada bilgisayar mühendisliğini istememin nedeni asla para olmadı, hiçbir zaman bir uygulama yapıp milyarları kaldırırım diye bir düşüncem yok. Sadece ülkemizde sizin de dediğiniz gibi bu alanda çok büyük bir eksiklik var. Yani vatanıma hizmet edebileceksem varsın barakada oturmaya, kuru ekmek yemeye rağzıyım.

• quote:

Orijinalden alıntı: Selaset

Henüz liseden yeni mezun oldum. Bu seneye kadar birçok şeyin bilincinde değildim ve kişiliğim oturmamıştı. Ne yazık ki son senemde de arkadaş kurbanı oldum ve heba oldu. Dolayısıyla biraz klişe olacak ama artık bilinçlendim ve önümüzdeki yıl yapılacak sınavlar için şimdiden çalışmaya başladım. Hedefim bilgisayar müh. ve iyi bir üniversite hedefliyorum, zaten iyi bir üniversite hedefi koymamış olsam bu sene girerim. Yani bu konuyu açtıktan sonra da vazgeçtim bu işlere bulaşmak zamanımı öldürür diye düşünüyorum. Yani bilgisayar en büyük ilgi alanım olmasına rağmen bilgisayar ile şu sınav sürecinde ilişkimi tamamen kesiyorum. Gayretlerim sonuç verirse eğer üniversitede gerekli akademik eğitimi zaten alırım diye düşünüyorum. Bu arada bilgisayar mühendisliğini istememin nedeni asla para olmadı, hiçbir zaman bir uygulama yapıp milyarları kaldırırım diye bir düşüncem yok. Sadece ülkemizde sizin de dediğiniz gibi bu alanda çok büyük bir eksiklik var. Yani vatanıma hizmet edebileceksem varsın barakada oturmaya, kuru ekmek yemeye rağzıyım.

merhaba kardeş benden epey gençsin bu nedenle sana biraz yol göstereyim
    açıkçası zaten düşünce olarak doğru yolu bulmuşsun

seçenek olarak eğer diğer bir üniversitenin (Yıldız Teknik, 9 Eylül gibi) bilgisayar mühendisliği bölümüne girebiliyorsan girmeni öneririm, çünkü benim zamanımda bu üni.lerden dış yatay geçiş yapılabiliyordu (1. ve 2. yılın sonunda), AMA SEN YİNE DE BİR ARAŞTIR HERŞEY DEĞİŞEBİLİYOR BU ÜLKEDE (Türkiye'den bahsediyorum)

para için ise teklif edilen ücretler asgari ücrete kadar inebiliyor o açıdan söyledim (İTÜ, ODTÜ ve Boğaziçi bilg. mühendisliklerinde alacağın eğitim bu ülkeye hayli hayli fazla zaten, o kadar okuyup ettikten, mesleğinin obi wan kenobisi olduktan sonra sana bunu söyleyen insan kaynağı müsveddelerine küfür edesin geliyor -ama diğer ünilerde bir o kadar kötü, dolayısıyla kendileri oradan mezun oldukları için seni de kendileri gibi zannedebilirler-) (çok iyi üni var, çok üni kötü var ama ara katman yok, öyle söyleyeyim)

asgari ücrette tabi aile kurmaya yetmiyor (3 çocuğu saymıyorum bile, zaten çocuk yapmayı destekleyen diğer ülkeler (avrupa + japonya) çocuk başına ek gelir veriyor, tabi bu konumuzu aşıyor biraz), zaten işin başında Türkiye'de paran yoksa kimse kız vermez

kısaca demek istediğim -> Türkiye'den çıkma şansını az görüyorsan (iyi bir üniversiteye girme aşamasında giriş sınavına çalışacağın sene haricinde - bu sene iyi hazırlanman lazım) hayatı akışına bırak, anı yaşa bence. Yani kaliteli olmak bir adım önde olmanı hala sağlamıyor, dolayısıyla fırsatını bulan kendine değer veren ülkeye kaçıyor (ben de bu konuda senin yaşındayken aynı şekilde düşünüyordum - hatta bu dediklerimi benim o yaştaki halime bir mesajım olarak görüyorum desem yanlış olmaz)

Ama eğer ki ben hırslı olucam, kendi hayatımın başrol oyuncusu benim diyorsan bakınız: Türkiye'de bir kenar mahallede doğdum, hayatımı eğitimime harcadım, çocukluğumu ve gençliğimi pek yaşamadım (zaten ders çalışçam diyorsan çok iyi bildiğin gibi Türkiye'de direkt yaşıtların tarafından dışlanıyorsun, ya da tersi dışlandığın için çalışıyorsun) AMA şu anda iyi kazandığım yabancı bir ülkede yaşıyorum, Türkiye'de bırak görmeyi düşünerek bile aklına getiremeyeceğin seviyede seksi bir sevgilim var , hayatımdan aşırı derecede mutluyum

Atasözü müydü, deyim miydi neydi, vardı şöyle bir söz: Ne ekersen onu biçersin.

vatan millet sakarya diye giderken; git gide Türk insanı için kendi hayatından o kadar fedakarlık yapmaya değer mi? diye düşünmeye başlayacağın zaman yakındır

• Tabi bir de yazık oluyor, yani bir ülkenin yetiştirdiği sermaye (beyin gücü) başka ülkenin işine yarıyor, ama bir de olayı tüm zorluklara rağmen kendini yetiştirebilmiş kişi tarafından bakarsan: insanın da bir sabrı var, zamanla başıma gelen durumlarla karşılaştıkça anlarsın demek istediğimi
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.