Merhaba. Şu anda TürkNet vdsl kullanıyorum (20/5.6 mbps), TürkTelekom'un fiber altyapısı geldi; evin içine kadar fiber kablo çekip bıraktılar yalnız ucu henüz bağlı değil. Yakın zamanda TürkNet aboneliğimi fiber bağlantıya yükseltmeyi planlıyorum (100/8 mbps). Yanlış anlamadıysam aboneliğim TürkNet olmasına rağmen modemi TürkTelekom gönderiyormuş galiba (neden öyle bilmiyorum). İnternette baktığımda birkaç marka ismi vermişler, başta TP-Link ya da ZTE modem veriliyor diyenler olmuş, arada bir iki kişi de Zyxel de veriyor demiş; farklı model numaralarından bahsedenler olmuş. Neye göre hangi modemi veriyorlar emin değilim. Yalnız öğrendiğim bir şey var ki o da hangi modem gelirse gelsin, yazılımlarıyla aşırı şekilde oynanmış olduğu söylenmiş ve DNS ayarı bile gerçekleştiremediğimiz belirtilmiş; Discord'a girip arkadaşlarımızla oyun bile oynayamayacağız yani. Bu yüzden diyorum, gönderecekleri modemi kullanmak yerine yeni bir modem mi alsam, daha özgür bir internet kullanabilir miyim? Siz kendi modeminizi mi kullanıyorsunuz yoksa gönderdikleri modemi mi kullanıyorsunuz? Otomatik Kuzey Kore DNS'i kullanmak yerine daha güvenli bir DNS ile değiştirebildiniz mi? İnternetiniz yavaşlamadan, üçüncü parti program kullanmadan, ücretli servislere, VPN'lere ihtiyaç duymadan Discord'a falan girebiliyor musunuz? -------- Bu arada modem tavsiyelerine de açığım. Ev müstakil; modemi bağlamayı düşündüğüm odadan evin en uzak noktasına kadar bir duvar/kapı ve bir kat da merdiven boşluğu var. Bir de evin önünü sayarsak ekstra bir duvar/kapı daha eklemek gerekir. Mevcut modemlerim "ASUS DSL-AC68U" ve "TP-LINK TD-W9980", her ikisi de dual-band çalışıyor ve iki modemi de repeater modda kullanıp sinyalin kapsamını genişletebilirim ama öncelikli olarak böyle bir şey yapmamayı tercih ederim; boş yere yer kaplayıp, priz karmaşası yaratmasın ve gereksiz elektrik tüketmesinler diye. O yüzden çekimi sinyali kuvvetli bir modem ilk tercihim olacaktır. Bu modem teknolojileri de hep gelişiyor; adlarını ilk defa duyduğum bir sürü teknoloji çıkmış, yok Beamforming, MU-MIMO, OFDMA vesaire vesaire. Şöyle bir göz gezdirdim nedir bunlar diye, mesela "beamforming" olursa sanki repeater/mesh gibi donanımlara ihtiyaç duymadan kapsama alanı sorunu olmazmış gibi hissettim. QoS falan da şart tabi; tek cihazın evdeki bütün interneti son damlasına kadar sömürmesine izin vermemeli. ---------------- Biraz önce araştırırken öğrendim ki, galiba fiber hattın bağlanabileceği bir router yokmuş. Onun yerine ONT adı verilen fiber/ethernet dönüşümü yapan cihazdan veriyorlarmış; bunun yanında da WAN portlu düz bir router veriyorlarmış. ONT cihazlarını değiştirenler olmuş ama değiştiremeyenler de olmuş; anladığım kadarıyla sahada kullanılan marka ne ise, eve gönderilen ONT o markadan oluyormuş; yani Huawei ise Huwei, Nokia ise Nokia. ONT değişimlerinde seri numarası kopyalama, MAC kopyalama gibi işler gerçekleştirerek ancak ONT değişimi gerçekleştirebiliyorlarmış galiba. Bu arada DNS ve portları kontrol eden ONT cihazı mı yoksa Router mı? Eğer bağlantı şekli ONT cihazından çıkan ethernet kablosunun Router'a WAN port üzerinden bağlanması ve ayarlardan "xDSL" yerine "WAN Ethernet" seçilmesi ile gerçekleşiyorsa yukarıda marka ve modellerini verdiğim ASUS ve TP-Link modemleri değiştirmeden kullanabileceğim anlamına geliyor, çünkü eski olmalarına rağmen her ikisinde de WAN port mevcut. Lâkin ben modem reset hızlı gerçekleşiyor diye TP-Link W9980 kullanıyordum çünkü ASUS'a bir reset attın mı dakikalarca internet gelmesini bekliyordun; ayrıca kablo ile bağlanmama rağmen Router-PC bağlantısının durduk yere kesildiği de oluyordu; heralde çok ısınıp software kendine reset falan atıyor diyordum. Ayrıca cihaza erişim şifrelerini ISS'ler paylaşmayabiliyormuş; donanım kurcalansın istemiyorlarmış. Adamın biri "uzaktan modemime bağlanıp habersiz firmware update yapmışlar" falan demiş. Çok sıkıntılı değil mi man-in-the-middle gibi data yollarınıza kadar erişip modeminiz ile oynayabilmeleri? Verdikleri hackli backdoorlu modemi kullanmak yerine kendi modemimi kullanırsam öyle pat diye uzaktan kontrol edemezler heralde, değil mi? Özgür internet kullanmak adına 20 Mbit VDSL'de kalasım geldi ne yalan söyleyeyim. Şimdiden yardımcı olan, bilgisini paylaşan herkese teşekkür ederim. |
Gönderecekleri fiber modem yerine ayarlarıyla oynanmamış modem almalı mıyım?
-
-
Okuduklarımdan alnadığım üzere elinde her şeyi açık router da olsa senin bir işine yaramaz. Telekomünikasyon verdiğini kullan. Evine fiber giriyorsa 100Mbit ile uğraşma git 500 veya 1000 ql fiyat farkı çok az. Tabii turktelekoma taşımanın gerekecek turknet telekom altyapısından en fazla 100 veriyor. İnternet aboneliği taşıtılabiliyor aynı cep telefonu hattı gibi, kuruşum ücreti falan da ödemiyorsun. -
Niye işime yaramaz hocam? Ben Cloudflare DNS'i kullanıyorum modem arayüzünden, hiçbir yasak yok, Discord'a girebiliyorum.
Birde altyapı Türk Telekom'un olduğu için Türk Telekom dışındaki bütün şirketler maximum 100 megabit veriyormuş, yalnızca Türk Telekom 1000 verebiliyor. Bir de fiyat farkı baya var; karşı komşu iş gereği 1000'lik Türk Telekom takmış 900 TL veriyormuş; benim TürkNet 500 TL, ama ben yıllık ödediğim için 400 TL.
-
DNS server değiştirmeye müsaade edecektir telekom routerı -
Alıntı
metni:Ben Cloudflare DNS'i kullanıyorum modem arayüzünden, hiçbir yasak yok, Discord'a girebiliyorum. @Haplo Türk Telekom'a geçtiğinizde erişemeyeceksiniz. Hangi modemi, hangi DNS'i kullandığınızın da bir önemi olmayacak maalesef. Şu anda TurkNet'ten aldığınız hız düşük, 50Mbps falan olsaydı 1000Mbps'lik Türk Telekom veya superonline'a geçeceğinize özgür internet kullanın ve mevcut aboneliğinizi sürdürün derdim. Fakat bu durumda yapacağınız seçim özgürlük mü, hız mı olacak. Hangisi sizin kullanımınızda ağır basıyorsa onu seçin derim.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X