Şimdi Ara

Google, Bing vs Tarzı bir arama motoru yapmak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
34
Cevap
1
Favori
15.682
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar ben google, yandex kadar ayrıntılı olmasada sade bir arama motoru yapmak istiyorum. Bunun nedeni onlarla yarışmak istemem değil, değişik bir fikrim var arama motorunda yeni bir özellik bunu denemek istiyorum.

Kısaca bilmem gereken bilgileri başlıklarıyla verirseniz yada daha sade yollar önerebilirseniz sevinirim.

• Yapay Zekanın Yanıtı

Google, Bing vs. Alternatif Bir Arama Motoru Oluşturma

İnternetin sürekli gelişen yapısıyla birlikte, kullanıcıların bilgiye erişim yolları da çeşitlenmektedir. Google ve Bing gibi arama motorları, uzun yıllardır kullanıcıların tercih ettiği platformlar olsa da alternatif arama motorlarına olan talep giderek artmaktadır.

Bir arama motoru geliştirmek, karmaşık ancak ödüllendirici bir girişim olabilir. Google'ın hakim olduğu bir pazarda yer edinmek zor olsa da, niş alanlara odaklanarak veya yenilikçi özellikler sunarak rakipsiz bir arama deneyimi yaratmak mümkündür.

Google'ın Zirvesine Meydan Okumak

Google, küresel arama motoru pazarında %92'lik bir paya sahiptir. Bu nedenle, ona meydan okumak zorlu bir görevdir. Ancak, odaklanılacak belirli alanlar vardır:

• Gizlilik: Google'ın veri toplama uygulamaları, kullanıcılar arasında endişelere yol açmıştır. Alternatif arama motorları, kullanıcı gizliliğine öncelik vererek öne çıkabilir.
    • Sansür: Google, bazı bölgelerde arama sonuçlarını sansürlemektedir. Alternatif arama motorları, sansürsüz ve tarafsız arama deneyimleri sağlayarak kullanıcıları cezbedebilir.
    • Niş Odaklı: Google her şeyi kapsayan bir aramadır. Alternatif arama motorları, akademisyenler, araştırmacılar veya belirli endüstriler gibi belirli kitlelere odaklanarak özel arama deneyimleri sunabilir.

Rakipsiz Özellikler

Yenilikçi özellikler, alternatif arama motorlarının öne çıkmasına yardımcı olabilir:

• Yapay Zeka: Yapay zeka (AI), arama sonuçlarını kişiselleştirmek, spam'ı azaltmak ve kullanıcıların ihtiyaçlarını daha iyi anlamak için kullanılabilir.
    • Görsel Arama: Görsel arama özellikleri, kullanıcıların benzer görüntüleri, ürünleri veya hatta araçları bulmasına yardımcı olabilir.
    • Sesli Arama: Sesli arama, kullanıcıların ellerini kullanmadan arama yapmalarını sağlar ve alternatif arama motorları bu alanda yenilikler yapabilir.

Sonuç

Google, Bing ve diğer arama motorlarının hakimiyetine meydan okumak zorlu bir girişim olsa da, kullanıcıların ihtiyaçlarına hitap ederek ve yenilikçi özellikler sunarak alternatif arama motorlarının başarıya ulaşması mümkündür. Gizliliğe, sansürsüz aramaya ve niş odaklı deneyimlere öncelik vererek rakipsiz bir arama motoru oluşturulabilir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • tek başına baştan arama motoru yapmak imkansız birşey bir özellik ekyeceksen browserların plugin developent bölümlerine bakabilirsin
  • quote:

Orijinalden alıntı: Video Tapes

tek başına baştan arama motoru yapmak imkansız birşey bir özellik ekyeceksen browserların plugin developent bölümlerine bakabilirsin
    dostum arama motoru için aklımdaki fikir gerçekten çok yeni ve tutacak bir şey. daha ayrıntılı yardımcı olursa sevinirim.
  • Video Tapes kullanıcısına yanıt
    bu arkadaşa katılmıyorum @Video Tapes

aslında çok kolay birşey;
    arama motoru yapmak için sayfalardaki linkleri alıp analiz etmelisin. o linkleride açıp bu şekilde linkten linke bütün internet sitelerini ziyaret etmelisin.
    ondan sonrada link listeni belli aralıkta yenilemelisn. yani amacı html kodlarını değerdirmek.
    tabi bu iş için büyük bir veritabanı gerekli, yani sana maliyeti fazla olacak.

kavramlar: html, xml, string search, database/veritabanı, data mining/veri madenciliği. & düşük maliyet için c++ ile programlama

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Perceptron -- 6 Aralık 2014; 14:59:29 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Perceptron

arama motoru yapmak için sayfalardaki linkleri alıp analiz etmelisin. o linkleride açıp bu şekilde linkten linke bütün internet sitelerini ziyaret etmelisin.
    ondan sonrada link listeni belli aralıkta yenilemelisn. yani amacı html kodlarını değerdirmek.

kavramlar: html, xml, string search, database/veritabanı, data mining/veri madenciliği. & düşük maliyet için c++ ile programlama
    Dostum şimdi ben kendimin yetenekli olduğunu asla iddia etmiyorum. Arama motoru konusunda aklıma gerçekten çok iyi bir fikir geldi. Bu fikirle sınırsız host ve 1 adet domain aldım. Yani maliyet konusunda sıkıntım yok.

Tek eksiğim bilgim. Fikir neyle alakalı derseniz bunu taktir ederseniz ki söyliyemem ama ufakca anlatayım.

Dominos pizza neden bu kadar ünlü oldu çünkü ilk defa eve servis olayını başlattı. Yani öncekilerden farklıydı. Bu da böyle bir şey en iyi arama motorunu yaparım demiyorum googleden iyi olur gibi bir iddiam da yok ama sizi temin ederim ki şuanki hiçbir arama motorunda bulunmayan yeni bir fikrim varki o kadar imkansız da değil ama çok iyi olacağını düşünüyorum. Patent olayına girmeden bir ufaktan uğraşayım dedim.

Yalnız teknik bilgim kısıtlı olduğundan siz değerli arkadaşlardan bu yüzden tavsiye ve görüş almak istedim. Tekrar teşekkür ederim.

• quote:

Arama motoru yapabilmek için öncelikle diğer arama motorlarının çalışma mantıklarını iyi analiz etmen gerekiyor. Ayrıca verileri tutacağın Cumhurbaşkanlığı sarayı gibi büyük bir yere ihtiyacın var, arama motoru yapamasanda google verilerini kullanarak bilgi çekebilirsin. Nasıl yapılacağını aşağıdaki akademi sayfasından bulabilirsin.

Arama Motoru Yapmak

• quote:

Orijinalden alıntı: kahveli_dondurma

Arama motoru yapabilmek için öncelikle diğer arama motorlarının çalışma mantıklarını iyi analiz etmen gerekiyor. Ayrıca verileri tutacağın Cumhurbaşkanlığı sarayı gibi büyük bir yere ihtiyacın var, arama motoru yapamasanda google verilerini kullanarak bilgi çekebilirsin. Nasıl yapılacağını aşağıdaki akademi sayfasından bulabilirsin.

Arama Motoru Yapmak

Alıntıları Göster
    Yani google ilk açıldığında direk o kadar büyük bir yatırımla mı başlamış. Yapmayın Allah aşkına.

• quote:

Orijinalden alıntı: nuuloc

Yani google ilk açıldığında direk o kadar büyük bir yatırımla mı başlamış. Yapmayın Allah aşkına.

Google aldığı ilk tepki 'Yine mi arama motoru fikri'
  • quote:

Orijinalden alıntı: ozweb

Alıntıları Göster
    Test amaçlı bir sistem kuracaksınız belki sınırsız host yeterli olur ancak sadece istanbulda bulunan web sitelerini bile taratıp veritabanına kaydetmeye kalktığınızda sınırsız hostun içerisinde size sunulacak olan Mysql veya SQL veritabanı yeterli olmayacak. Teknik olarak verileri direkt olarak google'dan XML yöntemiyle de çekebilirsiniz
  • quote:

Orijinalden alıntı: kahveli_dondurma

Test amaçlı bir sistem kuracaksınız belki sınırsız host yeterli olur ancak sadece istanbulda bulunan web sitelerini bile taratıp veritabanına kaydetmeye kalktığınızda sınırsız hostun içerisinde size sunulacak olan Mysql veya SQL veritabanı yeterli olmayacak. Teknik olarak verileri direkt olarak google'dan XML yöntemiyle de çekebilirsiniz

Alıntıları Göster
    dostum senin skype varsa konuşabilir miyiz? Ya da tel ver arıyım
  • quote:

Orijinalden alıntı: ozweb

dostum senin skype varsa konuşabilir miyiz? Ya da tel ver arıyım

Alıntıları Göster
    ucuz ama bir çok bolgede server olucak ayrıca klasik veritabanı degil nosql tarzı bir yapı olması lazım zira burda bir cok serveri biribirine baglama imkanı olur ve daha hızlı okuma yazma gerçekleşir, google da işe boyle başladı tabi test amaclı bir sistem kurup bunu buyuk firmalara pazarlamaya bakın derim madem fikriniz orjinal.
  • Aslinda basit bir is temelde. Html parse edip bunu url ve keyword ler ile map leyeceksin. Ama derinine indikce optimizasyon konulari isleri komplekslestirecek, her html tag inin farkli bir onemi, her keywordun farkli degeri olacak. Bazi url ler ayda bir indexlenirken bazilari saatte bir. Gibi gibi. Standart bir hosting ile arama motoru pekala yapilir. Ama isi hakkiyla yapmak ciddi bir yazilim ve donanim problemi. Zaten bilgisayar muhendisliginin en zor bulmacasidir search ve sort meselesi. Bu is ikisini de kapsiyor.
  • çok kolay birşey değil malesef dediğin mantıkla yaptığın arama motorunu nasıl scale ediceksin bir arama için 10 sn mi bekleticeksin kullanıcıyı bu işler malesef bir sayfadaki bütün a tagları regexleyim sonra o siteye gidiyim onuda regexleyim hepsini database'e gömeyim demekle olmuyor. işin mühendislik tarafı var sırf bu arama işi için geliştirilmiş algoritmalar var page-rank gibi. bir arama yaptın diyelim en doğru ya da en ilgili sonucu millisaniyeler içinde döndürmen lazım. database'inin çok hızlı çalışması gerek. bırak arama motorunu sadece veritabanı tasarlamak bile bir profesyonelin yapacağı iş değil yok ben sayfalara index veriyim milyonlarca datayı linear search ile çağırayım yemez daha bir sürü detay var ki burda anlatmakla bitmez çok detaya indin diyebilirsin ama bin tane sayfa barındıran bir arama motoruda olmaz yani

• Video Tapes kullanıcısına yanıt
    pratik kısımda haklısınız fakat teorik olarak iş basit, arkadaşın öğreneceği bayağı çok şey var. Googlenın ilk zamanında bu kadar site yoktu, internettin büyümesi bu konuda devasa masraflar getirdi.
  • quote:

Google kurulduğunda Google gibi bir rakibi yoktu ama

Kardeşim sana diyeceğim şu:Fikri eğer gerçekten iyiyse patentlemeye çalış.Ondan sonra google,bing gibi firmalara satarsın.He eğer bikaç milyar dolarım var dersen kur kendi arama motorunu.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Mamarink

quote:

Kardeşim sana diyeceğim şu:Fikri eğer gerçekten iyiyse patentlemeye çalış.Ondan sonra google,bing gibi firmalara satarsın.He eğer bikaç milyar dolarım var dersen kur kendi arama motorunu.

Alıntıları Göster
    google'ın rakibi yokmuydu yahoo ?? ? ?? ? ? ??
    konuya gelecek olursak arkadaşım google gibi bir site kurmak ve ürününü birinci elden sunman günümüz şartlarında cidden zor çünkü değil ürünü kullanıcıya sunmak altyapın veriyi düzgün bi şekilde veritabanına yerleştirmeye yetse bile bunun için çok büyük bir serverın olmak zorunda ama arkadaşlarında dediği yöntemlerle googledan veri çekip düşündüğün ekstrayı üzerine ekleye bilirsin yada 50-60 sitelik bi veritabanı kurup üzerinde denesen bi fikrin olur 0dan gerçekleştirmen cidden zor tavsiyem fikrini çalınmasından pek korkma ve paylaş çünkü bi bilişim devi senden o fikri felan almaz yada fikir patenti tarzında bişey oluğunu sanmıyorum çünkü google android sürümüne yukardan açılan ayarsekmesini koyduktan sonra aynı seçenek iostada sunuldu o devlerler fikrini koruyamıyosa senin korumanda çok zor kısaca paylaş böylelikle piyasa konusunda fikrin olur çünkü hep bi işe girmeden ulan şurdan şunu şöyle yapsam mükemmel olur diye düşünüyor insan :)

• quote:

quote:

altavista, yahoo gibi büyük rakipleri vardı. daha iyi bir fikir ve algoritma sebebiyle öne geçtiler.

• quote:

quote:

quote:

altavista, yahoo gibi büyük rakipleri vardı. daha iyi bir fikir ve algoritma sebebiyle öne geçtiler.

Alıntıları Göster
    Tamamdır arkadaşlar beni aydınlattınız. Arama motoru yapmam ve fikrimi üzerine eklemem çok zor ve maliyetli.

Şimdi şurda bana katılmak isteyenler kimler? Sizi temin ederim ki fikir gerçekten orjinal ve tutarsa çok ileriye taşır bizi.

Bana katılın derken tek başıma beceremem biliyorum ve katkı sağlayın. Yararlı bir şey bu sonuçta neden dünyaya katkı sağlayacak fikri bulmuşken bunu ülkemizden yükseltmiyelim.

Yapacağımız işlem yerel bir subdomainden oluşan değişik hazır scriptler kullanarak sosyal haber ve daha bir çok alanda diğerlerinden farksız prototip işlevsiz siteler yapmak 20-30 tane.

Yaptığımız siteleri kapsayan bir arama motoru prototipi geliştirmek ve benim fikrimi bu arama motoruna entegre etmek.

Böylece küçük bir internet dünyası kurmuş olacağız. Arama motorunuda böylelikle rahatlıkla test edebileceğiz.

Diğer ve en önemli aşama ise gidip patentini almak. Bu aşamaya kadar birlikte çalıştığımız kişilerle bu patenti ortak yapacaz. Kendime kişisel olmayacak ki böylece herkes emeğinin karşılığını almak.

Patent işleminden sonrada kendi dev arama motorumuzu yapamayacağımızdan patentimizle fikrimizi bir kaç büyük teknoloji devlerine dosya halinde sunarız. İhale yoluylada satarız.

Arkadaşlar biliyorum bu söylediklerim biraz uçuk geliyor ama fikrim iyi orjinal olmasa ben uğraşmazdım. İsteyen arkadaşlarım bana ulaşsın ilk olarak bir grubumuzu oluşturalım, konuşuruz daha sonra yine.

Alan adı ve sınırsız hosting desteği hazır. Sınırsız subdomain açabiliriz ve 30 tane ufak site içinde prototip arama motorumuzu tasarlarız. Teşekkürler.

• Hocam domain veya hostingin herhangi bir çekiciliği yok, ayrıca fikrin ne kadar iyi olursa olsun, yandex-google-microsoft gibi devlerin olduğu sahneye hiç bir yatırımcıyı çekemezsiniz.

Ayrıca fikrinin çok iyi olup olmadığını bilebilmen için bu alanda bilgiye ihtiyacın var ve çok da var gibi görünmüyor.

Subdomain ile falan ne alakası var zaten, yani ağır vizyon eksikliğiniz var, ne yani koskoca mükemmel fikrinizi shared hostingde mi tutacaksınız?
  • quote:

Orijinalden alıntı: .fcan

Çok kolay mı ? Bişey sormak istiyorum peki 1m tane farklı sayfa taradıktan sonra (ki bu Google ın verisinin yanında oyuncak kalır) veritabanı patlaması şişmesidir sitedeki trafiktir nasıl uğraşacak ? Bkz: geliyoor.com türk arama motoru adamlar o kdar emek vermiş fakat hala yolun yarısına gelmiş değiller.
    Neden diye soracak olursan öncelikle web sitelerini sıralamak için bir algoritmaya ihtiyacın var.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.