Arkadaşlar Merhaba, yardımınıza ihtiyacım var. Sony Vaio Pcg-71211m model laptoba ait 6 hücreli 11,1v, 3500 mah. bataryayı açtım. Pil hücrelerini değiştirmek istiyorum. Ancak okuduğum kadarıyla piller değiştirilse bile eprom bataryanın çalışmasına engel oluyormuş. Ekli görseldeki batarya kartında EPROM var mı, pillerini değiştirirsem çalışır mı? EPROM yoksa kaç adet kaç volt kaç mAh pil almam gerektiğini söyler misiniz? Şimdiden teşekkür ederim. |
GÖRSELDEKİ KARTTA EPROM VAR MI?
-
-
İlk resimde en üst kısımda birtane çip var sony batarya olduğuna göre r2j2 kodlu birşeydir mutlaka ve evet eeprom. Yani bu devreden herhangi bir pili çıkarttığın an kitler kendini, yeni bataryalardan devre yapsan bu karta bağlasan bile çalışmaz bitti. Şöyle yapabilirsin multimetre ile sağlam olmayan 3.4 volt ve altında özellikle 1-2 volt aralığındaki pili tespit et. Tek tek ölç yani pillerin voltajını. + - kısmı belli zaten oradan kablo çek lehimle yeni alacağın pili aynı şekilde + - paralel bağla devreyi kapatmadan araya yancı yöntem yaparsın sonra bitik pili sökersin. Ama işte bu iyi el becerisi ister öyle basit iş değil. Ha eğer pilin çakma pil yancı noname bir pil olmuş olsaydı onlarda eeprom yok dolayısıyla pili sök devreye geri bağla lehimle puntala geç orjinal gibi olur ama bu pile o yöntem olmaz. Üstündeki eeprom'u kırmak ayrı bir iş yani olacak iş değil bilgin olsun. Pil kaç cell ise atıyorum 4 cell 6 cell vs ise 4 yada 6 tane 18650 pil alacaksın. Aspilsan alabilirsin sony vs bunlarda çok çakma vardır. C değeri falan da önemli ama üstüdeki pilin biryerinde mutlaka değerler yazar ona uygun aspilsan 18650 diye aratıp bakılabilir. Ama tanesi 200 lira civarı 6 cel ise 1200 lira yapar sadece pil.
www.pttavm.comSony VAIO PCG-71211M Batarya Pil - PttAVM.com - 2024https://www.pttavm.com/sony-vaio-pcg-71211m-batarya-pil-p-817948433Zaten 940 liraya yeni pili var alır kullanırsın tabi ama ömrü 6 ay 1 sene max.
-
Alın Çin Kore vs muadil batarya, onlarda EPROM yok, değiştirin pillerini istediğiniz 18650 ile.
-
quote:
Orijinalden alıntı: cafyonAlın Çin Kore vs muadil batarya, onlarda EPROM yok, değiştirin pillerini istediğiniz 18650 ile.
Teşekkürler. Muadil batarya da seçenekler arasında.Bunu da soracaktım unutmuşum.
-
Dediğiniz gibi çip yani eprom r2j240 kodlu. Tek tek ölçtüm. Pillerin 4 adedi 0,48v 2 adedi 1.52v. Hepsi bitmiş. Üzerlerinde marka model güc bilgisi yok. Yeni batarya almayı veya + - yancı yöntemi düşüneceğim. Peki yancı yöntemde batarya kesin çalışır mı ? Detaylı bilgi verdiğiniz ve vakit ayırdığınız için sağolun.
-
Bunu yapıp emin olursanız müşteriniz olurum!
-
Baya düşmüşler. Hepsini değiştirmeniz lazım ancak araya kablolar çekip varolan sistemden voltajı kesmeden yapmanız lazım. 6 tane 18650 boyutlu aspilsan alınabilir
www.hepsiburada.comAspilsan INR18650A28 - 3.7V 2800 mAh Li-ion Şarjlı Pil - 25A Fiyatıhttps://www.hepsiburada.com/aspilsan-inr18650a28-3-7v-2800-mah-li-ion-sarjli-pil-25a-6-li-paket-p-HBCV0000584W8H700 liraya 6 tanesi geliyor fiyat fena değil. Ha ama uğraşacaksınız didineceksiniz bunlara tek tek başlarına lehim atacaksınız ki lehim sağlıklı değil punta lazım vs. ve olmama ihtimali de var. E malı pilleri iade de edemezsiniz o durumda ne yapacaksınız ? yani ondan diyorum çakma birtane pil alın onla takılın onlarda eeprom olmuyor. Sonra onların pili ölünce aspilsan alıp değiştirirsiniz öyle devam edersiniz.
-
Ben bu işi biraz merak biraz hobi olarak yapıyorum. Öncelikle bataryanın orijinal gibi kaliteli olmasını istiyorum. Aspilsan pillerine bakmıştım. En ucuzu 94-108 TL. Kargosuyla 650-670 TL'ye mal oluyor. Bu pil işini yapan bir yerde uygun fiyatlı ise orijinal devredeki gibi puntalamasını yaptırıp kendim takmaya çalışacağım. Batarya çalışmazsa ikinci elden muadil batarya alıp pilleri ona takıp değerlendireceğim. Az bir kayıpla atlatmaya çalışacağım. Sonucunu yine burada yazmaya çalışırım.
-
quote:
Orijinalden alıntı: cafyonBunu yapıp emin olursanız müşteriniz olurum!
Ben bu işi hobi ve merakla yapıyorum. Ticari olarak yapmıyorum. Zaten ticarethanemde yok. Müşterimde olmayacak yani Bilgisayarı ikinci el aldım. Onun eksiklerini yani batarya gibi kendi çabamla gidermeye çalışıyorum. İnşallah olursa bu bilgiyi paylaşırım. Ha şunu da söyleyim. Pek de ümidim yok yani % 50, % 50 ancak ümitliyim.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ytopsakal -- 27 Kasım 2024; 22:49:49 > -
kesmemen gereken voltajın eeprom tarafındaki voltaj toleransı +/- %5 haberin olsun. bunu yapabilmen için pil hücrelerinin voltajlarının birbirinden çok farklı olmaması gerekir. aksi halde eeprom verileri yanlış yorumlayabilir. müşterin de hazır bu arada, yukarıda yazmış. ben düşünüyorum da sanki pilleri de şarj etmen gerekecek sanırım. ya da hepsini eşit derecede boşaltman lazım. sonra bu işi yapabilmek için hem yanında bir kişi daha olması gerekir mi diye düşünürken, bir de acaba iki takım pil almak gerekir mi diye sesli düşünüyorum şu an.
ya da uygun voltaj ve amperi verecek bir cihazın olması iyi olurdu.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi haykoatmaca -- 27 Kasım 2024; 23:34:48 > -
Eprom tarafındaki pillerde voltaj değerleri çok yakın. 0,48-0,52v civarı. Elektronikten anlamayan hobici bana dükkan açtıracaksınız eksikler teker teker tamamlanıyor. Cihaz pil derken, müşteride hazır olduğuna göre olmayan dükkanı bulmak kalıyor geriye
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ytopsakal -- 28 Kasım 2024; 21:31:54 > -
Bugün denedim. Yeni piller aldım. Ölçtüm. Hepsi 3,54 volttu. Pilleri puntalattım. Pillerden karta gelen akımı kesmeden puntalattığım pilleri kablo ile karttaki çıkışlara lehimledim.
Eski pilleri karttan ayırdıktan sonra öncelikle eski pillerin voltajlarını ölçtüm. 2 pilde voltaj yoktu, sıfır volttu. 2 pil 0,50 volt civarındaydı. Hayret 2 pil sağlam çıktı. 3,50 volt civarındaydı.
Halbuki eski piller karta takılıyken hepsinde azda olsa voltaj vardı. Piller birbirine puntalı olduğu ve diğerinden akım aldığı için ölçümlerde volt akım varmış gibi görünmekte.
Yeni pilleri lehimlediğim epromlu kartta batarya konnektöründe 11 volt çıkış yok. 3.05 volt birinde 2.85 de birinde var. Laptoba taktığımda batarya lambası kırmızı yanıp sönüyor. % 255 kullanılabilir prize takılı doluyor olarak görünüyor. Ancak şarj olmuyor.
Şönt yapayım dedim. Şöntleyip taktım. O da olmadı. Anladığım/anlamadığım kadarıyla eprom 2 adet pilin voltajı sıfır olduğu için batarya ölü olarak işaretlemiş. Sonuç kötü oldu.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ytopsakal -- 9 Aralık 2024; 20:16:36 >
-
Muadil batarya nasıl olacak bakalım.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X