Şimdi Ara

GPS Turkiye (PDA+Bluetooth Reciever)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
43
Cevap
0
Favori
4.767
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • BU BAŞLIK ALTINDAKİ KONUYU OKUMADAN VEYA SORU SORMADAN ONCE MUTLAKA
    "GPS Pocket PC/PDA ve Navigation ile ilgilenen Arkadaslar Burada Bulusalim"
    BAŞLIĞI ALTINDA ANLATILANLARI BAŞTAN SONA OKUYUNUZ.

ÖNEMLİ NOT: Burada verilen bilgiler tamamen eğitim amaçlı olup kayıtlı markalara ait
    programlar ile ilgili tüm yasal yaptırımlar kullanıcıların tasarrufundadır.

Öncelikle indirmeniz gereken dosyaları indirin
    yazılanları sonuna kadar tek tek okuyun:

GPSProxy programı için:

http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=139292

Que programı için: (Garmin Que for Pocket PC with GPS 10 Ver. 2.70)

http://www.garmin.com/support/collection.jsp?product=010-00378-00

patchimg programı için: (PatchIMG v1.1.0 Build 20 )

http://www.malsingmaps.com/modules.php?name=Downloads&d_op=getit&lid=24

İstanbul, ankara, izmir ve turkıye haritası için:

http://www.megaupload.com/tr/?d=ND8M38MO

Öncelikle GPSProxy yi, PDA nıza kurun. bunun için kablonuzun bağlı activesync inizin aktif olması gerekıyor.
    daha sonra GPSproxy programını çalıştırın ve tools/settings e girin.

(tools/settings/GPS)

GPS Type kısmında
    NMEA 0183 seçin (tabi eğer recieverınız farklı bir haberleşme sistemi kullanmıyorsa)

GPS com port kısmında bluetooth veya CF GPS recieverınızın Portunu seçeceksiniz. bu portu bluetooth manager kısmında özellikler bölümünden öğrenebilirsiniz. bu listede ? işareti ile belirtilen boş portlardan birini aklınızda tutun. zira bunu virtual olarak atayacağız.

Baud Rate: 57600

(tools/settings/MISC)

Bu sayfada ayarlamanız gereken bölüm Virtual Port Number....
    bu porta ? işaretli olan boş portlardan aklımızda tuttugumuzu seçiyoruz. mesela bende 7. com portu

bu ayarları yaptıktan sonra GPs proxy i kapatıyoruz ve yeniden açıyoruz.
    ve yine tools/settings/APPLICATION sayfasında
    Application com port olarak
    COM7: (GPSProxy Virtual Com Port) seçiyoruz.

Baud Rate: 9600

Böylece GPSProxy programı, Elimizdeki Garmin olmayan recieverımız ile Que programının anlaşmasını sağlayacak.
    Aksi halde başka reciever ile çalışmaz.

Şimdi Que programını yüklüyoruz ve PDA mızı bir kenara bırakıyoruz.

şimdi harita yüklemek için iki yöntem mevcut.
    Bunlardan ilki patchimg programı ile yapmak.

indirdiğimiz dosyalardan Patchimg adlı programı bilgisayarımıza kuruyoruz.
    programı çalıştırıp Get Map butonuna basıyoruz. açılan pencerede haritamızın oldugu klasördeki
    000002.img dan başlayarak 00000005.img a kadar tek tek seçiyoruz.
    listede alt alta görünecek. daha sonra Patch It butonuna basıp patchliyoruz. (benim verdiğim haritalar için "already patched" diyecektir. O zaman direk ikinci adıma geçiyoruz)
    sonra ikinci adım olarak "create gmapsupp.img" check kutucugunu işaretlıyoruz ve SendMap butonuna basıyoruz.

Böylece Harita klasörümüzde gmapsupp.img diye bir dosya oluşuyor.
    bu dosyayı PDA mızdaki Garmin klasörüne kopyalıyoruz.
    Que programını çalıştırdıgımızda haritaların görüntüye gelmiş olması gerek.
    Menu/Map Setup dan ekranda göstermesini istemediğimiz haritaların yanlarındakı kutucukları boş bırakabiliriz.
    ne kadar az harita gösterirse o kadar çabuk zoom in/out yapıyor bilginize.
    mesela istanbuldayken izmir, ankara, turkıye kutucuklarını bos bırakabılırsınız.

İkinci yontem ise MapSource programını kullanmak. bunun için harita klasorundekı setup dosyasını çalıştırıyoruz.
    kuruldugunda haritaları ekranda gorebılıyor olmanız gerekır.istanbul ankara ve ızmır etrafında bır cerceve goreceksınız.
    birde turkıye nın komple etrafında bır cerceve goreceksınız. bu cercevelerın her biri bir .img dosyasını sımgelıyor.
    normalde bu program USB den baglı PDA nızı gormeyecektır ve yukleme yapmayacaktır.
    bunun ıcın aşağıdaki adresten mapsource programının en son versıyonunu indiriyorsunuz.

http://www.garmin.com/support/download_details.jsp?id=209

programı kuruyoruz. eskı programla ılgılı mesajlar verebılır. ok deyip devam edıyoruz.
    daha sonra Regedit'den
    HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Garmin\
    QueRAPI diye yeni bir KEY ekliyoruz ve artık mapsource, que ile haberleşebiliyor.
    yani haritaları, waypoint, track ları gönderebiliyoruz vede alabılıyoruz. yani que ile yaptıgınız track'leri
    bılgısayara aktarabiliyorsunuz. yanlız route lar, Que'ye upload edilemiyor, hiçbir yolu yok.
    bu haritalarda maalesef routable değil yani adres verdiğinizde size rota çizemiyor.

gelelim Que programımızı konuşturmaya....
    yine http://www.garmin.com/support/mappingsw.jsp adresinden
    nroute programını indirip bilgisayarımıza kuruyoruz.
    C:\Garmin\nRoute klasöründeki "voice" klasörünü, PDA mızdaki Garmin klasörüne kopyalıyoruz.
    artık Que programınız konuşuyor. yanlız route yapamadığımız için sola sön sağa dön demiyor.
    enfazla "Lost sattelite reception" diyor şimdilik.......:)

Artık GPS alıcımızı çalıştırıp deneme sürüşü yapmaya hazırız.

Alıcımızı PDA mız ile bluetooth üzerinden eşleştiriyoruz ve GPSproxy programını çalıştırıyoruz.
    Başlangıçta bazen Virtual Port yüklenememiştir falan diyebilir. Ok deyip geçin. Bende bir sorun çıkartmıyor.

GPS reciever larda cold/warm/hot start diye bir olay var. mesela ilk çalıştırdıgınızda uydulardan lokasyon bilgisi
    almak için bir 30-90 saniye veya daha fazla (Reciever'ın görüş açısı ile bağlantılı olarak) bir bekleme oluyor. buna cold start deniyor. mesela bir tunele girdiniz çıktıgınızda yenıden uydularla bağlantıya geçmesine hot start deniyor. en az 4 uydu görmezse 3 boyutlu pozisyonunuzu tespit edemez

Gpsproxy den start a basıyoruz ve bekliyoruz. ekranda enlem boylam bilgisi belirene kadar bekleyin. alttaki satellite sekmesinden kactane uyduyla
    hangi güçte bağlantı kurabildigine bakabiliyoruz. enlem boylam bilgisi ekrana geldiğinde programı kapatmadan Que programını başlatıyoruz.
    que programını enlem boylem bilgisi gelmeden de başlatabilirsiniz hatta gpsproxy ayarlar kısmında (misc) que programını hemen arkasından otomatik
    çalıştırmak için bir ayar bile mevcut. ama ben Que ekranında uydu bağlantısı beklemeyi sevmiyorum. GpsProxy de enlem boylam ve accuracy gördükten sonra açıyorum Que'yi.

Yukarda yazdıklarımı kafamda toplamak ve buraya yazmak baya bir vaktimi aldı arkadaşlar. çünkü konuyla ilgili buldugum bütün dökümanlar hep başka dillerde. Güle güle kullanın. bu emeğimin karşılığı olarak bulduğumuz tüm yeni haritaları ve programları üşenmeden paylaşmamızı diliyorum...

Haritaları temin eden CanbazHulki arkadaşımıza ve GPS konusyla ilgili bizi bir araya toplayan Emir arkadaşımıza katkıları için teşekkürler.

sevgiler, saygılar

• tebrikler çok güzel bir çalışma routable olayını halledersek çok süper olur , başarılarının devamını dilerim...
  • çok güzel hazırlamışsın, ellerine sağlık
    nihayet bi Türkiye ayrıntılı gps olayına giricez nihayet
    hemen deniyorum..
  • venedikli, bende 6515 var.dahili gps alıcısı var.dediğin ayarlardan sonra şu anda "no gps connected" yazısı çıkıyo.bluetooth u alıcı yapmıycam, kendi alıcısını nasıl tanıtabilirim?bi de map source ile harita yükleyemedim, no devices found diyor.alet nasıl tanıtıyor? kayıt defterinde de gerekli değişikliği yaptım.
  • güzel çalışma
  • sevgili canbaz,

6515 de dahili gps alıcısı yok. sadece program yüklemişler sanıyorum. kızkardeşimde var
    fakat kendisi antalyada yaşadığı için kurcalama şansım olmadı.
    yani içinde ne tip bir harita var bende merak ediyorum. olmazsa CD sini isteyeceğim
    işimize yarar bir harita olup olmadığına bakacağım.
  • bunda com 7 de "internal agps nmea" alıcı olduğu yazıyor. program olarak tomtom yüklü ama haritası tok. 1 tane şehir haritası yükleme şansım var internetten..türkiye haritası zaten yok tomtom un.CD'sinde de sadece tomtomun internet adresi var..deniyorum haala bakalım nası olcak..patchimg ile hallettim haritaları, ama que de göstermiyo. o bahsettiğin kutucuklar çıkıyo ama.haritaları okuyo yani. ben de anlamadım niye göstermediğini.que de de ayrıca "şu com dan bak" diye bi ayar gerekli olabilir mi acaba?
  • hayır oyle bir ayar yok.
    haritaların isimleri cıkıyor mu kutuckların yanlarında
    turkıye, istanbul izmir falan gibi.... eğer çıkıyorsa sadece turkıyeyi seç diğerlerini boş bırak.
    sonrada haritayi küçült veya büyült cıkıyor olması lazım. eğer cıkmıyorsa. sendekı cd den sadece Karayolları_istanbul_sok
    isimli haritanın ıcındekı 0000002.img dosyası ile patchimg da bir supp oluştur öyle bir dene bakalım çıkacak mı.

bu arada 6515 i iyice bir araştır sitesinden....
    yani dahili gps alıcı olması mumkun degil gibime geliyor. bunun için anteni yok mesela.
    saçma yani. bence onu hazır bir opsiyon olarak yüklemişlerdir. extra cihaz almak gerekiyordur.
  • ok..
    kutucukların yanında haritaların isimleri çıkıyor.ama sadece türkiyeyi patch edip yüklememe rağmen çıkmadııı
    que de system setup ta interface de kullanılacak port seçeneğinde gpsproxy visual comport u seçince tanıdı.bayaa uzun süre beklememe karşın haala "accuiring satellites" diyor.haritayı map source ile yüklemenin yolu nedir?bi de onla deniyim.programı kurduktan sonra transfer de aleti tanımıyor.

6515i almadan önce bayaa bi araştırmıştım, "integrated gps antenna" yazıyo.bi entegre gpa alıcısı var yani. bu gps proxy, que den önce çalıştırılıp, ardından da que çalıştırılınca oluyor.tanıyor visual gps i.
  • 6515 için bende denedim gps bi şekilde çalıştı fakat haritayı nedense görmüyor
  • evet..gps çalışıyor ama haritalar görünmüyor.
    venediklinin vediği linkteki forumları dolanıcam biraz , belki bi yol yordam yazlımıştır 6515 için.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi canbazhulki -- 28 Aralık 2005 1:00:09 >
  • arkadaşlar ssüper bi program buldum, lakin shareware..
    şimdi bu program 6515 dahil ppcler ile uyumlu çalışan bi gps programı, garmin mapler için.windows mobile 5.0 dahil desteklemediği sistem de yok. 6515 teki gps ile beraber çalışabiliyor.kurdum, haritayı da yükledim, tıkırt diye açtı.sorun yok yani.ama kırmak lazım programı(n kafasını).evde ıolduğum için gps in çalışıp çalışmadığına bakamıyorum ama sitesinde uyumlu olduğu yazıyor.

http://geopainting.com/en/index.html#last bu link gis russa map edit. map source dosyalarını %30 sıkıştırarak saklıyor, sorunsuz açıyor.hattaa tam rus işi diyorlar.az güç>> çok verim

http://www.gisrussa.com/downloads/RussaSetup1-1-27-6.zip bu da gis russa program linki.pc den kurun.
    bi de böyle deniyelim bakalım..

tam sürümünü(!) bulunca yolluycam. arıyom şimdi

• program burada: http://rapidshare.de/files/9940513/GIS.RUSSA.v1.0.25.5.ZIP.html
    upload ettim, program files da Russa diye bi klasör açın, içine kopyalayın.sonra start menu de bi kısayol oluşturun, tamamdır..çalışmazsa, ilk verdiğim linktekini kurun, kaldırın, sonra biraz önceki işlemleri yineleyin.
    mapsource dosyalarını direk atsaız da alıyor, atlas seçeneği ile de birden fazla harita kullanılabiliyor.
    aşağıdaki capture benim aletten alındı..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi canbazhulki -- 28 Aralık 2005 3:38:44 >

• quote:

Orjinalden alıntı: venedikli

hayır oyle bir ayar yok.
    haritaların isimleri cıkıyor mu kutuckların yanlarında
    turkıye, istanbul izmir falan gibi.... eğer çıkıyorsa sadece turkıyeyi seç diğerlerini boş bırak.
    sonrada haritayi küçült veya büyült cıkıyor olması lazım. eğer cıkmıyorsa. sendekı cd den sadece Karayolları_istanbul_sok
    isimli haritanın ıcındekı 0000002.img dosyası ile patchimg da bir supp oluştur öyle bir dene bakalım çıkacak mı.

bu arada 6515 i iyice bir araştır sitesinden....
    yani dahili gps alıcı olması mumkun degil gibime geliyor. bunun için anteni yok mesela.
    saçma yani. bence onu hazır bir opsiyon olarak yüklemişlerdir. extra cihaz almak gerekiyordur.

6515 i iyice araştırmana gerek yok sana mümkün değil gibi geliyor ama GPS alıcısı var üzerinde...

• hattaa su an o alıcı ile baglanabildim .kullandığım program gis russa v1.1.27.6. ilk upload ettiğim dosya cr*ck liydi ama eski versiyon olduğu için 6515 gps alıcısı desteği yokmuş meğer..
    bu da demo, 100 kb a kadar harita yüklenebiliyor.ama çok hızlı çalışıyor, mutlaka denesin 6515 sahibi olanlar..
    internette balca da var *.rus ve *.img haritalar ama onnara bakamadım daha.

• error verdi, iki kere yollamışım mesajı..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi canbazhulki -- 28 Aralık 2005 16:03:46 >
  • emek vermişsin sağol...
  • BAŞLIĞA ÖNEMLI EK

en başta anlattıgım konuda sanırım Que programından GPS alıcısı için Virtual Port seçmeniz gerektiğini yazmamışım....

6515 te dahili alıcı bulunduğunu bilmiyordum. çok güzel bi özellik. umarım birde esternal anten baglantısı saglamışlardır.
    yoksa verımlı kullanamazsınız. yani uyduları net cekebılmesı ıcın aletın camın önünde olması gerekiyor.
    o zaman içinde gelen program ıda kullanabiliyor olmanız gerek.
    türkiyede satıldıgına gçre bir türkiye haritası vardır en azından diye tahmin ediyorum.

şimdi arkadaşlar. 6515 için malsingmap forumlarında bilgi var. canbazhulki arkadaşımız araştırıp bizimle paylaşır mutlaka.
    benim özellikle sahip olmadıgım bir ürün için araştırma yapmaya gerçekten hiç vaktim yok.
    scout arkadaşımız 6515 de programı çalıştırmış sadece harita yükleyemiyormuş.
    eğer patchimg ile soyledıgım sekılde yarattıgınız gmapsupp.img dosyası olmuyorsa
    sadece 0000002.img ve basemap.img seçip gmapsupp.img oluşturun ve garmin klasörüna kopyalayın
    olmazsa mapsource son versıyon indirip, en başta anlattıgım registry eklemesini yapıp mapsource dan upload etmeyi deneyin.
    kolay gelsin

• Harita yükleyemeyen arkadaşlar için yeni harita linki:

http://www.megaupload.com/tr/?d=B9TCCTQ8

burdan gold paketi indirin. bunu yukleyın. oncekı yolladığım iptal.
  • Çok üzgünüm ama kardeş gold olanda cihazda görmedi
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.