Şimdi Ara

Grub önyükleme menüsünde Windows'u başa almak [ÇÖZÜLDÜ]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
1
Favori
233
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhabalar herkese, Ben bilgisayarıma Windows ve Prime OS olmak üzere iki işletim sistemi kurdum. Bilgisayarım başlarken Grub ön yükleme menüsü geliyor doğal olarak ve en üstte Prime OS en altta da Windows olduğu için bazen unutuyorum otomatik olarak android açılıyor. Bundan ötürü Windows'u başa almak istiyorum, ancak başaramadım bu konuda bilgisi olan var mı acaba?

Android için ayırdığım alan ext4 formatında olduğu için Linux file system for windows programı ile mount yordamıyla diskin içine girdim, grub dosyası içinde menü LST dosyasını not defteri ile açtım ve sanırım aradığım dizini buldum. Ancak Windows'u başa almak için nasıl bir düzenleme yapacağım burada, onu bulamadım. Basit mantıkla Windows kısmını kesip, Prime OS'un başına yapıştırdım Windows silindi grub menüsünde, Windows görünmez oldu ancak tıklanabilir durumdaydı tıkladım invalid hatası verdi, sonra yanındaki chainloader +1 i de Windowsla beraber kesip yapıştırayım dedim bu sefer komple windows ortadan kalktı grub listesinde. Her seferinde de mecburen format atmak zorunda kaldım çünkü komutlardan da anlamadığım için boot edemedim bir şekilde. Bilen için oldukça basit bir husus yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden çok teşekkür ederim.

Güncelleme: Arkadaşlar sorunu çözdüm, yarın öbür gün çözüm için internette araştırma yapanlar için de faydası olsun diye buraya not düşmekte fayda var.

Grub ön yükleme sayfasına gidip en yukardaki işletim sistemine "0" diyerek saymaya başlıyorsunuz, bu rakamlardan hangisi sizin başa almak istediğiniz işletim sistemine denk geliyorsa aşağıdaki not defteri bölümünde en başta yazan "default=0" yazan kısma sıfırı silip denk gelen rakamı yazmanız, sistemin otomatik olarak hangi işletim sistemine başlayacağını tayin ediyor. Yani sıralamayı değiştiremedik ama neticede varsayılanı değiştirmiş oluyoruz. Zaten amaç da pc başında açılırken olmadıgımızda istediğimiz işletim sisteminin varsayılan olarak açılmasıydı. Bu örneğe göre benim windows en altta "4" rakamına denk geliyordu sıfırdan başlayıp saydığımda "4" yaptığımda default karşısını windows otomatik olarak başladı.

Aşağıdaki menu LST dosyasının dizinine ulaşmak için ise Linux File systems for windows isimli programı indirin, ext4 formatındaki diskinizi zaten görecektir, mount otomatik olarak oluyor ama olmazsa üstünde zaten butonu var basın mount edin. Sonra ister en sağdaki 3 noktadan folder diyin, ister bilgisayarımdan girin ext4 diskinizi göreceksiniz. İçine girin Grub>Menu yönerge bu. Menu LST olarak görünüyor uzantısı, not defteri ile açtığınızda aşağıdaki gibi göreceksiniz. Umarım benim gibi 2-3 gündür uğraşıp arayanlar için faydalı olur konu.

Grub önyükleme menüsünde Windows'u başa almak [ÇÖZÜLDÜ]

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Jasquera -- 12 Nisan 2022; 20:24:16 >

• Tüm Linux dağıtımlarında bu yöntem işe yarar mı?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Efe Yakup Karahanlı kullanıcısına yanıt

Yeni linux sistemlerinde boot>grub>grub.cfg dosyası içinden yapılandırma yapılıyor diye biliyorum. Yine de araştırın bu durumu grub önyüklemesinde problem yaşamamak adına.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Jasquera -- 12 Nisan 2022; 23:43:8 >
  • Ben dual boot Pardus ve Windows 7 kullanmıştım. Pardus üstteydi. Ancak bi problem yoktu benim için. Sadece bilgi amaçlı sordum. Şimdi Windows 8.1 ve Pardus kurucam İnşaAllah. Sırf deneme amaçlı bu dediğini deniycem. Teşekkür ederim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Rica ederim.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.